icsd_sap

UEFI BIOS: Η Gigabyte ενσωματώνει το νέο BIOS στις AM3+ μητρικές της

Recommended Posts

[NEWS_IMG=UEFI BIOS: Η Gigabyte ενσωματώνει το νέο BIOS στις AM3+ μητρικές της]http://reviews.hwbox.gr/news/gigabyte.jpg[/NEWS_IMG]Το σύνολο των μητρικών AM3+ της Gigabyte με chipset της σειράς 9 που λανσαρίστηκαν το 2011, παράλληλα με τους επεξεργαστές AMD FX "Buldozer", διέθεταν Phoenix AwardBIOS παρόλο που άλλοι κατασκευαστές μητρικών όπως η ASUS, η MSI, η Biostar και η Sapphire χρησιμοποιούσαν ήδη το AMI Aptio UEFI BIOS. Η χρήση του AwardBIOS από την Gigabyte δικαιολογείται σύμφωνα με την εταιρία από την προσπάθειά της για τη δημιουργία του HybridEFI το οποίο είναι ένα tweakαρισμένο BIOS που μας επιτρέπει να bootάρουμε από δίσκους με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 2TB.

Με τον ερχομό των επεξεργαστών FX 2ης γενιάς και των Windows 8 με τις UEFI επεκτάσεις τους, η Gigabyte αποφάσισε τελικά να επανορθώσει εισάγοντας νέα revisions των ήδη υπαρχόντων μητρικών του socket AM3+, τα οποία θα διαθέτουν AMI Aptio UEFI BIOS αλλά και την τεχνολογία dual-UEFI redundant BIOS που προστατεύει από αποτυχημένες προσπάθειες αναβάθμισης του BIOS. Οι AM3+ μητρικές της Gigabyte που θα εξοπλιστούν με το UEFI BIOS θα έχουν αριθμό revision της μορφής 3.xx σε αντίθεση με τις προηγούμενες που ο αριθμός του revision τους ήταν της μορφής 1.xx. Για παράδειγμα, παρακάτω απεικονίζεται η καινούρια 970A-D3 Rev3.0 η οποία είναι ο διάδοχος της αντίστοιχης Rev1.4. Τα νέα revisions είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τους προκατόχους τους εκτός φυσικά από την ύπαρξη του AMI Aptio UEFI BIOS και του dual-UEFI χαρακτηριστικού. Σε περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε κάποια μητρική της σειράς αυτής κοιτάξτε για τον αριθμό του revision στο κεντρικό αυτοκόλλητο με το barcode πάνω στο κουτί αλλά και στην κάτω αριστερή γωνία της ίδιας της μητρικής.

[img_ALT=UEFI BIOS: Η Gigabyte ενσωματώνει το νέο BIOS στις AM3+ μητρικές της]

http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/134850881f3497942.jpg[/img_ALT]

Link to comment
Share on other sites

Το ίδιο είχαν ανακοινώσει για P67/Z68.

Μάλιστα μετά από επικοινωνία που είχα με το support της Gigabyte, με είχαν διαβεβαιώσει πως μέχρι τον Ιούλη θα είχαν εκδώσει επίσημο UEFI BIOS για τη μητρική μου (Z68 UD7).

Μέχρι και σήμερα, δεν έχουν μπει στον κόπο να εκδώσουν έστω ένα beta, όπως κάνουν για τις UD3/4. Δείγμα του ότι έχουν μείνει πολύ πίσω στην έκδοση UEFI.

Προκειμένου μάλιστα να "λύσουν" το πρόβλημα που είχε εμφανιστεί με την έλευση των Ivy Bridge, μας έκαναν την χάρη να βγάλουν ένα beta Award BIOS το οποίο όμως έχει κλειδωμένες κάποιες άλλες λειτουργίες (π.χ. BCLK). Εν τω μεταξύ, δεν το έχουν καν ανεβάσει στο επίσημο site τους, που σημαίνει ότι δεν είναι και ότι πιο σταθερό/αξιόπιστο υπάρχει.

Ανεπίτρεπτο για μία τόσο μεγάλη εταιρεία, να προσφέρει τόσο άθλιο support στους πελάτες της.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή όσοι έχουμε GA-990FXA μητρικές του... 2011, την πατήσαμε; Δηλαδή μας λέει η gigabyte: "Την πατήσατε κοροιδάρες, ας προσέχατε!" ;

Είναι ελεινή η gigabyte.... Δεν θα ξανακάνω ΠΟΤΕ το λάθος να αγοράσω προϊόντα της...

Ειδικά το support της στo gts.gigabyte.com , από τα νεύρα σου σε κάνουν να βγαίνεις από τα ρούχα σου και να ρίχνεις καντήλια...

Link to comment
Share on other sites

p_under, δεν είμαι απόλυτος με το UEFI (αν και δεν θα με χάλαγε να έχω πχ γραφικό περιβάλλον στο bios :P), αλλά με την ξήγα που κάνει η gigabyte στους πελάτες της, και τις τελευταίες πρακτικές της (σχετικά με την είδηση του παρόντος νήματος), με τον εμπαιγμό της...

Επιτέλους δεν είμαστε γίδια, είμαστε άνθρωποι, απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι χαζοί...

(το hybrid EFI με καλύπτει, δεν παραπονιέμαι για αυτό...)

Link to comment
Share on other sites

Κοιτώντας το σε hardware επίπεδο, για να πάρει μια μητρική UEFI bios πρέπει να έχει κάποιες προϋποθέσεις όσον αφορά κάποια κυκλώματα. Δεν είναι έτσι απλό και ούτε είναι ένα UI που τρέχει πάνω από το bios, να πει κάποιος "άντε το βάλαμε".

Μην μπλέκεις το support, είναι άλλο πράγμα να ζητάς bios updates, που ως προς αυτό το θέμα δεν νομίζω να έχεις παράπονο. και άλλο να αλλάξεις από hybrid σε UEFI. Κάποιες σχεδιάστηκαν να πάρουν UEFI, κάποιες άλλες όχι, εξαρτάται από το revision τους. Από την άλλη, προτεραιότητα έχουν τα καινούρια μοντέλα, για ευνόητους λόγους.

Και ναι, οι ftp servers των περισσότερων εταιριών συνήθως σέρνονται.

Link to comment
Share on other sites

Το ίδιο είχαν ανακοινώσει για P67/Z68.

Αν διαβάσεις προσεκτικά θα δεις ότι η Gigabyte δεν ανακοίνωσε ότι θα βγάλει UEFI ΒIOS ως update για τις υπάρχουσες μητρικές αλλά ότι θα βγουν καινούρια revisions των μητρικών που θα έχουν το νέο BIOS. Το UEFI BIOS δεν γίνεται να περαστεί στις μητρικές που κυκλοφορούν τώρα όπως εξήγησε από πάνω και ο Astalavista...

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, κανείς δεν ζήτησε uefi bios και να είναι update πάνω σε ένα non uefi bios. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό δεν γίνεται, και δεν θα μπορούσε να γίνει εξάλλου....

Η κοροιδία με τα revisions, το ελεινό, τρισάθλιο support της που σου ανάβει τα λαμπάκια, τις απρόσωπες, κρύες, εξοργιστικές απαντήσεις τους και τόσα άλλα...

Κάτσε ρε gigabyte, για γίδια μας πέρασες, και βγάζεις revisions σαν τα σώβρακα; Η είσαι σοβαρή εταιρεία, η δεν είσαι...

Οι κάτοχοι μητρικών AM3+ του 2011 είναι λαλάκες δηλαδή, επειδή εσύ τώρα το θυμήθηκες να διορθώσεις το σφάλμα σου σχετικά με το UEFI;

Το θέμα το οποίο με κάνει ταύρο, και κάνοντας με να βλέπω την gigabyte σαν κόκκινο πανί, είναι ότι "Τα νέα revisions είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τους προκατόχους τους".

Ε είναι εξοργιστικό αυτό. Να είχαν διαφορές που θα δικαιολογούσαν κάτι, έστω ρε παιδί μου. Πας και μου κάνεις νέο revision επειδή κατάλαβες πως σε πήραν χαμπάρι, και αρχίσαν να τσινάνε, ενώ έπρεπε να το κάνεις πριν γίνει αυτό, αλλάζεις 1, 2 χαρακτηριστικά, το πουλάς για καινούριο εντελώς πράγμα και άντε γεια; Πας και βγάζεις νέα revision μόνο και μόνο για "Load Line Calibration" υποστηρίζοντας μόνο τα νέα revision, ενώ οι κάτοχοι των παλιότερων revision μοιάζουν σαν να είναι σε καθεστώς EOL;

Ε προσωπικά, ΕΞΟΡΓΙΖΟΜΑΙ.... :)

Link to comment
Share on other sites

Αν διαβάσεις προσεκτικά θα δεις ότι η Gigabyte δεν ανακοίνωσε ότι θα βγάλει UEFI ΒIOS ως update για τις υπάρχουσες μητρικές αλλά ότι θα βγουν καινούρια revisions των μητρικών που θα έχουν το νέο BIOS.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, σε επικοινωνία που είχα με το επίσημο support της Gigabyte, με διαβεβαίωσαν ότι θα βγάλουν UEFI BIOS για τη μητρική μου και όχι για κάποια νέα έκδοση της UD7. Άλλωστε, την στιγμή που στην αγορά κυκλοφορούν Z77 μητρικές, δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα να επανασχεδιάσουν και ρίξουν στην αγορά μητρικές με P67/Z68 chipsets.

Το πρόβλημά μου ωστόσο δεν είναι ότι δεν έχουν βγάλει UEFI BIOS, αλλά ότι σχεδόν μισό χρόνο μετά την παρουσίαση των Ivy Bridge, η Gigabyte δεν έχει μπει στον κόπο να εκδώσει για την και καλά κορυφαία Ζ68 μητρική της, ένα official BIOS, με πλήρη υποστήριξη για τους συγκεκριμένους επεξεργαστές, όπως έχουν κάνει οι υπόλοιπες κατασκευάστριες.

Το UEFI BIOS δεν γίνεται να περαστεί στις μητρικές που κυκλοφορούν τώρα όπως εξήγησε από πάνω και ο Astalavista...

H Gigabyte έχει ήδη εκδώσει αρκετά beta UEFI BIOS για τις P67/Z68 εκδόσεις των UD3 και UD4. Επομένως, το πρόβλημα δεν νομίζω ότι είναι το rev. των μητρικών, αλλά το ότι η εταιρία, έχει ρίξει όλο το βάρος στο support των x77, και έχει παραμελήσει τους υπόλοιπους χρήστες.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now