Pstef

Router vs Gateway

Recommended Posts

Ποία είναι η διαφορά-διαφορές των παραπάνω? Γιατι μου στείλαν ένα πακέτο απο την Forthnet που λέει WiFi Router απο έξω ενώ είναι home gateway!!Υπάρχει διαφορά?Είναι καλύτερο ή χειρότερο?

Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά εννοεί modem router. Έχουν υβριδοποιηθεί λιγάκι στο αγοραστικό κοινό οι έννοιες, αλλά έχουν κάποιες διαφορές.

Gateway περιέχει και modem καθώς μια απλή ορολογία που θα μπορούσε να αποδώσει τη λειτουργία του είναι: "ο τελικός σύνδεσμος μεταξύ της γραμμής του τηλεφώνου και του υπολογιστή". Αυτό σημαίνει ότι είναι το μαραφέτι εκείνο που το συνδέεις στην πρίζα του τηλεφώνου και στον υπολογιστή (ενσύρματα ή ασύρματα δε μας απασχολεί).

Router είναι ο δρομολογητή, αυτό που αποφασίζει σε ποιον υπολογιστή (ip ας πούμε καλύτερα), θα στείλει (δρομολογήσει) τα δεδομένα. Σκέτη συσκευή, το τονίζω. Γιατί για να "πάρει" internet θα χρειαστεί ένα modem για να του δώσει. Άρα μια συσκευή modem router κάνει όλη τη δουλειά.

Modem τέλος είναι ο διαμορφωτής - αποδιαμορφωτής (MODulator - DEModulator). Αυτό σημαίνει ότι παίρνει το σήμα του τηλεφώνου και το μετατρέπει σε ίντερνετ και τανάπαλιν.

Στο δια ταύτα, γιατί όλα αυτά είναι θεωρητικές γνώσεις: σου έδωσαν το Thomson TG585 φαντάζομαι το οποίο είναι και gateway και router. Για καλύτερο ή χειρότερο θα πρέπει να πεις και τι απαιτήσεις έχεις, γιατί κάθε μηχάνημα εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες. Για home use είναι ένα επαρκές μηχάνημα

Link to comment
Share on other sites

Home Gateway HUAWEI Echolife HG521 είναι! οχι Thomson!!ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΥΠΟΔΟΧΗ!! ΕΛΕΟΣ!!! εγω φίλε θέλω να έχω low ping στα games(απο οτι μου είπαν εδώ μέσα η Forthnet είναι μετά τον ΟΤΕ και επειδή ο ΟΤΕ την έχει δει οτι είμαστε πλούσιοι είπα να δοκιμάσω Forthnet!!!) και να κατεβάζω καμια ταινία-παιχνίδια με λίγο καλύτερο απο αυτό που έχω τώρα(15000 περίπου! δλδ ελπίζω να έχω καλύτερη). ΑΥΤΑ

Link to comment
Share on other sites

Μια υποδοχή εννοείς μια ethernet;

Τότε ή μιλάς με την forthnet για αλλαγή εξοπλισμού και να σου πουν τι μπορείς να κάνεις ή αγοράζεις ένα καινούριο modem/router (σαν το thomson που ανέφερα πιο πριν που έχει 4 ethernet και wlan υποστήριξη). Αν έχεις όρεξη, μπορείς να ψαχτείς για κάποιο switch, αν θες ένα δυνατό δίκτυο μεταξύ υπολογιστών.

Στην ταχύτητα της σύνδεσης πάντως σπάνια παίζει ρόλο ο εξοπλισμός. Αν σου δίνει μια συγκεκριμένη ταχύτητα ο πάροχος, αυτή είναι, δε μπορείς να κάνεις πολλά

Link to comment
Share on other sites

O διαχωρισμός σε router/gateway έχει να κάνει με τα OSI Layers και σε ποια από αυτά βάζει χέρι το device.

To router παίζει μπάλα από 3ο και κάτω (φυσικό, data link και network, από κάτω προς τα επάνω) και δρομολογεί πακέτα κρατόντας πίνακες δρομολόγησης. Το gateway παίζει 5ο layer και κάτω και μπορεί να αλλάζει τελείως και πρωτόκολλα ενώνοντας διαφορετικά δίκτυα.

:)

Link to comment
Share on other sites

Στον σκρουτζ έχει switches με κάτω από 10 ευρώ. Παίρνεις ένα και το συνδέεις στο ρουτερ. Η συνδεσμολογία χονδρικά πάει Modem - - - >Router - - - > switch (παρακάμπτεται η modem - router στη δική σου περίπτωση). Οπότε έχεις 4-5 ethernet ports και στήνεις και λανάκι

interleaved - fastpath δεν αλλάζει κάτι στη σύνδεσή σου (όσον αφορά τα kbps που έχεις). Το interleaved πρωτόκολλο απλά αποθηκεύει προσωρινά τα bits (buffering) οπότε και προκύπτει το ping (αλλά κερδίζεις σε σταθερότητα).

Τώρα το fastpath στέλνει απευθείας τα bits οπότε και έχεις μικρότερο ping αλλά με κίνδυνο σε μεγάλο θόρυβο να χρειαστεί retransmission. Μερικοί πάροχοι δεν αλλάζουν με ένα τηλεφώνημα τη γραμμή. Αν γνωρίζεις κάποιον που να έχει forthnet και να το έχει κάνει αυτό, τότε γίνεται. Ο (π)ΟΤΕ δεν το έκανε μέχρι πρόσφατα πάντως.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now