Nickzzz

Eurora supercomputer: Tesla K20 και υδρόψυξη μας δίνουν το πιο αποδοτικό συστήμα

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Eurora supercomputer: Tesla K20 και υδρόψυξη μας δίνουν το πιο αποδοτικό συστήμα]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/1354b7ee684ad7dc.jpg[/NEWS_IMG]Ένας νέος υπερυπολογιστής έκανε την εμφάνιση του στα εργαστήρια των εγκαταστάσεων της Cineca (Ιταλικός ερευνητικός οργανισμός) με κύριο μέρος της χρηματοδότησης του από το Ιταλικό National Institute of Oceanography and Geophysics. Οι δυνατότητες του δεν θα προκαλέσουν αναστάτωση στην αγορά μιας και ο συνδυασμός Intel Xeon E5 επεξεργαστών και nVIDIA Tesla K20 GPUs αποδίδει περίπου 110 TFLOPS, κάτι που φέρνει τον νέο αυτόν υπερυπολογιστή στα μέσα της κατάταξης των Top500 υπερυπολογιστικών συστημάτων. Αυτό όμως που κάνει πρωτοποριακό το σύστημα είναι η ενεργειακή απόδοση που επιτυγχάνει καθώς και οτι είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί Tesla K20 κάρτες οι οποίες ψύχονται με σύστημα υδρόψυξης.

Η κατασκευάστρια εταιρία Eurotech και η Cineca, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα υδρόψυξης που μπορεί να εκμεταλλευτεί την θερμότητα που παράγεται από το σύστημα πιο αποδοτικά σε σχέση με τα συστήματα αερόψυξης. Το θερμό νερό που παράγεται χρησιμοποιείται για την θέρμανση των εγκαταστάσεων καθώς και την λειτουργία των μονάδων ψύξης. Παράλληλα η χρήση του νερού σαν μέσο μεταφοράς της θερμότητας ακόμα και στην περίπτωση του εν λόγω συστήματος που αναφέρεται σαν “hot water” cooling κρατά τις θερμοκρασίες των επεξεργαστών χαμηλότερα από οτι ο αέρας.

Το τελικό αποτέλεσμα, μετά και τις βελτιώσεις που έκανε η Eurotech, υπόσχεται οτι ο υπερυπολογιστής Eurora θα είναι πιο αποδοτικός σε σχέση με τους τωρινούς που βασίζονται σε Tesla K20 κάρτες ή και ακόμα σε σχέση με όλους τους υπερυπολογιστές. Για να πετύχει την απόδοση των 110 TFLOPS καταναλώνει 34,7kW ενέργειας ή έχει απόδοση 3.150 MFLOPS/watt, κάτι που είναι 25% καλύτερο από τον νούμερο 1 υπολογιστή στην λίστα Green500 supercomputers, ένα σύστημα με Xeon Phi που δίνει 2.500 MFLOPS/watt.

[img_ALT=Eurora supercomputer: Tesla K20 και υδρόψυξη μας δίνουν το πιο αποδοτικό σύστημα]

http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/46515119380ec3c73.jpg[/img_ALT]

[img_ALT=Eurora supercomputer: Tesla K20 και υδρόψυξη μας δίνουν το πιο αποδοτικό σύστημα]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/46515119380ea63d1.jpg[/img_ALT]

Διαβάστε περισσότερα

εδώ και εδώ....

Edited by Nickzzz
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now