manos83

custom υδροψυξη-βοηθεια

Recommended Posts

Καλησπερα,

εχω αποφασισει να παω σε custom υδροψυξη αλλα δυστυχως δεν γνωριζω σχεδον τιποτα και ουσιαστικα ξεκινω απο το μηδεν. Γνωριζοντας πως το κοστος ειναι αρκετα μεγαλο θελω να ξεκινησω αρχικα μονο για τον cpu (2600k) και αργοτερα οταν βρεθουν χρηματα και για gpu.

Οποτε λοιπον θελω να ξεκινησω με ενα αξιολογο συστημα με δυνατοτητα αναβαθμισης χωρις να χρειαζονται αλλαγες στα κομματια που θα εχω.

Θα παρακαλουσα να μου κανετε δυο προτασεις : μια με high end parts και μια με med range parts.

Θελω να κανω συγκρισεις να δω διαφορες στις τιμες για να καταλαβω που κυμαινονται μιας και οπως αναφερα ειμαι ασχετος με το αθλημα.

Επισης θελω να ξερω αν υπαρχουν καποια λινκς στα οποια να περιγραφεται το πως λειτουργει μια υδροψυξη και απο τι parts αποτελειται καθως και καποιες εικονες που περιγραφουν την συναρμολογηση τους. Εχω διαβασει αρκετα ως τωρα αλλα κατι συγκεκριμενο δεν εχω βρει ακομη.

Το budget μου στην αρχη θα κειμενεται περιπου στα 150-200? αλλα δεν εχω προβλημα αν το υπερβαινει να μαζευω λιγα λιγα τα χρηματα και να αγορασω τα υπολοιπα σε μερικους μηνες. Βασικα απο που να ξεκινησω;

Αρχικα θα ξεκινησω με αγορα νεου κουτιου μιας και το CM 690 που εχω τωρα δεν πρεπει να επαρκει σε χωρους.

Εχω βρει το συγκεκριμενο AEROCOOL XPREDATOR WHITE Aerocool XPredator και πιστευω πως θα ειναι οκ για το project μου, εκτος αν εχετε να μου προτεινετε καποιο αλλο σ αυτα τα χρηματα ή και λιγα παραπανω.

Η εμφανιση δεν μ απασχολει και τοσο , οσο η καλη λειτουργια και αξιοπιστια του ολου συστηματος, και φυσικα και το οικονομικο.

Ευχαριστω εκ των πρωτερων.

Η οποια βοηθεια σας θα μου ειναι πολυτιμη.

Link to comment
Share on other sites

πιστευω να εχεις δει και τις λυσεις τυπου corsair h-50

μια custom αποτελειται απο τα εξης

cpu block/gpu block ακομα και motherboard block μπορεις να βρεις

rad (για το κουτι σου 2x120 μεγεθος), το παχος θα εξαρτηθει απο το ποσο clearance εχει, ψαξε στα specs του κουτιου

pump

τυπου ddc η d5, πολλες εταιριες τις ονομαζουνε mpc355, vp655 κτλ αλλα ειναι αυτοι οι 2 τυποι αντλιας

συνιστω μια τετοια

ειναι ηδη στα 18watt :)

μετα ενα top και ενα tank

μπορεις να τα συνδυασεις, υπαρχουνε πααααρα πολλα, ειναι θεμα γουστου και θεμα χωρου

εδω google is your friend να ψαξεις πριν αγορασεις διαφορα reviews, η τυχον προβληματα, ποσο καλο ειναι καποιο top κτλ

tubing και fittings

τα πιο συνιθισμενα ειναι τα g 1/4 και 10/13mm σωληνες (τους σωληνες θα τους βρεις και με την αντιστοιχη ονομασια τους σε ιντσες σε ορισμενα site)

το g 1/4 σημαινει τι ειδους σπειρωματα εχει πανω το ταδε block/rad/top/tank κτλ και βιδωνει. τα πιο αξιοπιστα ειναι τα compression fittings αλλα μπορεις να βρεις και πιο φτηνα. αυτα ξεχωριζουνε επισης στο τι γωνιες κανουνε, αν γυρνανε γυρω γυρω, αν ειναι ευθεια κτλ

και μετα ειναι τα extra που μπορεις να βαλεις, απο Ledακια μεχρι ανεξαρτητους σενσορες ταχυτητας, σενσορες flow, displays, filters και οτι αλλο βαλει ο νους σου.

για να παρεις μια ιδεα, το δικο μου συστημα αποτελειται απο τα εξης

gtx480 hydrogen

fittings της ek g 1/4 10/13 (8 συνολικα, τα 2 ειναι 90μοιρων περιστρεφομενα)

ενα rad 2x120 high flow εχει τις τρυπες μια πανω και μια κατω (δεν νομιζω να σε βολεβει για να το βαλεις στο κουτι)

tank ενα Magicool 240mm

2 αντλιες mcp355 μονταρισμενες με toshiba 18watt pcb με ροοστατες για ρυθμιση ταχυτητας

ενα διπλο top μονο loop της ek

2 απλα ανεμιστηρακια 120mm pwm για το rad

σωληνωσεις masketeer 10/13

τα δικα μου δεν χωρεσανε στο κουτι, εφτιαξα μια απλη κατασκευη inox ορθογωνια που στεγαζει ολα τα watercooling stuff και ειναι απο κατω απο το κουτι. ασχημο θα ελεγα αλλα οικονομικο. βρηκε 40 ευρω και το κουτι που εχω κανει καπου στα 20.

Edited by Yoshi
Link to comment
Share on other sites

To CM 690 το εχω δουλεψει μια φορα κ οντως -αν κ ποιοτικο κουτι- δεν ειναι καταλληλο, αν θες να επεκτινεις την ψυξη σου στο μελλον περαν του επεξεργαστη (δλδ, πολλα μπορει να χωρεσει καποιος αν το βαλει σωνει κ καλα σκοπο, αλλα γιατι να ζοριζομαστε?).

Πρωτα, λοιπον, ξεκινα με την αγορα ενος καλου full tower. Αυτο σε βγαζει κατευθειαν παραπανω απ το ποσο που αναφερεις αρχικα ομως...

Σαν προτασεις σου δινω τα

--Silverstone Raven Black (Silverstone Raven (Black + window) | Skroutz.gr)

--NZXT Phantom (NZXT Phantom | Skroutz.gr)

--Xilence Interceptor (Xilence Interceptor | Skroutz.gr)

--Thermaltake Chaser MK I LCS (Thermaltake Chaser MK-I LCS | Skroutz.gr)

--Corsair Obsidian 800D (Corsair Obsidian 800D | Skroutz.gr)

Σου βαζω κ τα αντιστοιχα λινκ απ το Σκρουτζ να παρεις κ μια ιδεα του τι εστι "ακριβο χομπυ" οταν μιλαμε για υδροψυξη...

Απο τα ανω κιβωτια, το Chaser της Τhermaltake ερχεται με υδροψυξη μαζι (η τιμη περιλαμβανει κ τα δυο δλδ). Τα υπολοιπα -αν δεν λανθανομαι- εχουν υψηλη τιμη γιατι πουλαν "ονομα" περισσοτερο. Οχι οτι δεν ειναι υπερ-ποιοτικα. Καθε αλλο (ιδιως το Obsidian που ειναι κυριολεκτικα φανταστικης κατασκευης). Αλλα οπως καταλαβαινεις, αλλο να παρεις κουτι + αρχικη ψυξη, κ αλλο σκετο κουτι κ μετα να μαζευεις λεφτα για την πρωτη υδροψυξη σου.

Η Thermaltake, τωρα, χρησιμοποιει τα 3/8 της ιντσας ως την συνηθισμενη της διασταση σωληνωσεων, που δεν ειναι η πιο κοινη στην αγορα. Δεν θα δυσκολευτεις να βρεις εξτρα ρακορακια/σωληνες κλπ αν χρειαστεις, αλλα δεν ειναι κ τοσο κοινοτυπη οπως το 1/4. Αυτο σημαινει οτι, η πρεπει να χρησιμοποιησεις ανταπτορες αν επεκτεινεις σε 1/4 μετα, η να συνεχισεις με 3/8 παλι, οπου κ δεν θαχεις κανενα θεμα. Αυτο, παλι, μπορει να εξαρτηθει απο το τι σοι επεξεργαστη κ καρτες θα πεταξεις επανω στο συστημα-

ειναι αρκετη η ροη του υγρου στα 3/8, η χρειαζεσαι κατι φαρδυτερο, αρα πας για 1/4? Λογικα, αν δεν θες να πιεσεις τα παντα στα ορια, τα 3/8 θα σου ειναι αρκετα.

Επισης, κατι που πρεπει ναχεις υπ οψην σου, φτιαχνοντας + αναβαθμιζοντας/επεκτινοντας ειναι τα μεταλα απ τα διαφορα waterblocks που θα βαζεις. Αν συνδιασεις απροσεχτα διαφορα μπλοκ διαφορετικων εταιριων (π.χ. χαλκινα με αλουμινενια στο ιδιο κυκλωμα), θα εχεις προβλημα οξυδωσης κ τα υγρα σου θα θολωσουν γρηγορα, συν τα διαφορα μπλοκ θα αρχισουν να καταστρεφονται εσωτερικα. Η απλουστερη λυση σε αυτο ειναι να συνεχισεις την μελλοντικη σου επεκταση με προιοντα της ιδιας εταιριας, που χρησιμοποιει τα ιδια μεταλλα.

Αρα, αν βαλεις το Chaser στα σχεδια σου, καλο ειναι να ψαξεις για μπλοκ καρτας γραφικων ιδιων μεταλλων με το μπλοκ του επεξεργαστη της Thermaltake + καποιους ανταπτορες για 3/8, δεδομενου οτι δυσκολα θα βρεις αλλες εταιριες σε αυτες τις διαστασεις, κ η μαμα Thermaltake δεν βγαζει μπλοκ για καρτες γραφικων πια.

Για αρχη παντως το συνιστω ανεπιφυλακτα.

1ον) Τρομαχτικη ποιοτητα κατασκευης (Thermaltake εχω δουλεψει πολυ κ στα κουτια ειναι φανταστικη)

2ον) Θα παρεις κ ψυξη μαζι

3ον) Μεγαλοι εσωτερικοι χωροι να βαλεις οτι αλλο θες μετα

4ον) Η συγκεκριμενη ψυξη που θα παρεις με το κουτι εχει διπλο ψυγειο (2*120μμ ανεμιστηρακια δλδ) που θα σηκωσει κ τα εξτρα μπλοκακια που θα βαλεις μετα στα γραφικα

5ον) Ειναι σχεδιασμενο να παιρνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ μεσα του κ δεν θα χρειαστει να βγαζεις- βιδωνεις- τρυπας- σωληνωνεις τιποτα απ εξω (με λιγη μαεστρια- προσοχη παντα)

6ον) Το μπλοκ για τον επεξεργαστη ειναι δοκιμασμενο κ αποδιδει καλα

7ον) Ειναι ομορφο κουτι (αυτο παντα υποκειμενικο φυσικα).

Αρχισε να κατασταλαζεις στο κουτι πρωτα κ μετα θα ειναι πιο ευκολο να μαζευτουν κ τα υπολοιπα, βλεποντας το τι χωραει κ που.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Μάνο,

αν και λίγο καθυστερημένα βρήκα λίγο χρόνο να σου πω 5 πραγματάκια!

Χαίρομαι που δεν πας σε έτοιμη λύση.. καλά/εύκολα/φτηνά τα AIO ( All in One ) τύπου H50 κτλπ αλλά η χαρά του να φτιάχνεις την δικιά σου υδρόψυξη δεν συγκρίνεται με κάτι έτοιμο..

Αρχικά θα σου πω για το κόστος.. Το κόστος της υδρόψυξης είναι ανάλογο με το τι θέλεις να κάνεις και πόσο "περίεργο" είναι το μάτι σου.. Μπορείς να πάρεις fittings με 4 ευρώ το ένα, μπορείς να πάρεις και fittings με 10 ευρώ το ένα..

Εγώ θα σου πρότεινα να φτιάξεις ένα οικονομικό κύκλωμα για αρχή με δυνατότητες επέκτασης βέβαια..

Αντλία:

Όπως είπε και ο Yoshi υπάρχουν 2-3 τύποι, εγώ πάντα παίρνω τέτοιες, έχουν μεν λίγο μεγάλο μέγεθος αλλά είναι πολύ αξιόπιστες και πολύ δυνατές. Σου προτείνω αυτήν γιατί μπορείς αύριο - μεθαύριο να προσθέσεις 2-3 blocks ακόμα στο loop σου χωρίς κανένα πρόβλημα.

Tank:

Το Tank είναι περισσότερο θέμα γούστου.. αυτό που σε νοιάζει είναι να έχει αρκετά ports ώστε να κάνει πιο εύκολη την διαδρομή της σωλήνας σου. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ αυτού του στυλ tank, μην προτιμήσεις περίεργο tank σαν αυτά που μπαίνουν σε 5.25 tray.. εύχρηστο μεν, γλιτώνεις πολύ χώρο ναι, είναι όλα πιο οργανωμένα κτλπ.. αλλά θα δυσκολευτείς πολύ να κάνεις εξαέρωση στο κύκλωμα σου!

Block:

Μπορείς να πας σε κάτι τέτοιο, η Ek είναι γνωστή εταιρία και βγάζει αρκετά ποιοτικά προϊόντα.. Μπορείς να βρεις πολύ καλύτερα block από αυτό αλλά θα είναι και πιο ακριβά.. από όσο έχω καταλάβει θέλεις Value/Money οπότε δεν έχει νόημα να δώσεις τα διπλά λεφτά για 3-4 βαθμούς!

Tubing:

Θα σου πρότεινα να πας σε 13/19 mm ( 13 είναι η εσωτερικέ διάμετρος και 19 η εξωτερική διάμετρος στην σωλήνα σου ). Σου προτείνω αυτήν την διάμετρο πρώτα από όλα γιατί ειναι πολύ συνηθισμένη και θα βρεις μεγάλη γκάμα σε ρακορ αλλά και σε τιμές. Ο άλλος λόγος που σου προτείνω αυτήν την διάμετρο είναι γιατί όσο μεγαλύτερη διάμετρο έχει η σωλήνα σου, τόσο μεγαλύτερη ροή πετυχαίνεις! Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις για Tygon, είναι αρκετά εύκαμπτο και δεν θαμπώνει εύκολα με τον καιρό.

Fittings:

Στα fittings υπάρχουν 2 κύριοι τύποι. Τα Compression Fittings και τα Barbed Fittings! Εγώ χρησιμοποιώ πάντα Compression.. πρώτα από όλα βγαίνεις από το κόστος των clamps.. μικρό το κόστος τους μεν αλλά δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος.. Για εμένα προσωπικά το σημαντικότερο είναι ότι τα compression είναι πολύ πιο εύκολα στο στήσιμο του loop αλλά και πολύ πιο όμορφα καθότι δεν έχεις σφιγκτήρες ( clamps ) σε κάθε ρακόρ..

Radiator:

Εδώ πρέπει να μας πεις τον λόγο που θέλεις την υδρόψυξη.. Θέλεις ησυχία, επιδόσεις ή λίγο και από τα δύο..? Ένα από τα χαρακτηριστικά των ψυγείων είναι το FPI (Fins per Inch) πόσο πυκνά είναι δηλαδή τα πτερύγια μέσα στο ψυγείο σου.

images?q=tbn:ANd9GcThkT1LU_jrBv9xf_GAMkASRvrB6ttUCewRwi0hsI536n0anxufGA

Ψυγεία με χαμηλό FPI ( βλέπε αριστερή εικόνα ) αποδίδουν με ανεμιστήρες με λίγες στροφές ( άρα και πιο αθόρυβοι ) ενώ ψυγεία με υψηλό FPI ( βλέπε δεξιά εικονα ) αποδίδουν με ανεμιστήρες με πολλές στροφές ( άρα και πιο θορυβώδεις ). Δεν μπορώ να σου προτείνω κάποιο ψυγείο μέχρι να μας πεις τι ζητάς από την υδρόψυξη σου. Το μόνο που θα σου πω είναι ότι εφόσον αρχικά θέλεις μόνο το CPU στην υδρόψυξη μπορείς να πάρεις ένα ψυγείο για έναν 120mm ανεμιστήρα ο οποίος θα τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του case σου, αν αύριο μεθαύριο αποφασίσεις να βάλεις και την/τις VGA στο loop σου μπορείς να προσθέσεις ένα ακόμα ψυγείο 2*120mm και θα είσαι μια χαρά με όλα τα υπόλοιπα πραγματάκια που σου έχω προτείνει!

Ελπίζω να σε βοήθησα.. ίσως σου φαίνονται πολλά όλα αυτά που σου είπα! Μην το πάρεις στραβά.. όσα περισσότερα ξέρεις τόσο καλύτερα! Όταν με το καλό ξεκινήσεις να στήνεις το κύκλωμα σου, εμείς εδώ είμαστε να σε βοηθήσουμε σε όποια δυσκολία..

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now