SuperUser

CoolerMaster's approach: Haswell PSU Myth Busted!

Recommended Posts

[NEWS_IMG=CoolerMaster's approach: Haswell PSU Myth Busted!]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614f3d021d1f00a.jpg[/NEWS_IMG]Η CoolerMaster ισχυρίζεται ότι όπως συμβαίνει και με την επικείμενη διάθεση παρόμοιων προιόντων, υπάρχει σύχγυση και σχετικά με τους επεξεργαστές τέταρτης γενιάς της Intel, γνωστοί με την κωδική ονομασία Haswell. Συγκεκριμένα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες είναι η συμβατότητά τους με PSUs που υπάρχουν στην αγορά. Σε μια προσπάθεια πληρέστερης ενημέρωσης των πιστών καταναλωτών της, η εταιρεία προέβη σε ορισμένες σαφείς δηλώσεις. Αρχικά θεωρεί λανθασμένο το γεγονός ότι τα περισσότερα τροφοδοτικά της αγοράς δεν υποστηρίζουν επεξεργαστές Haswell καθώς και το γεγονός ότι για την δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος απαιτείται απαραιτήτως τροφοδοτικό συμβατό με τους συγκεκριμένους επεξεργαστές. Επιπλέον αρνείται ότι οι Haswell λειτουργούν μόνο με DC-DC και 80+ Gold και άνω τροφοδοτικά ενώ συνεχίζει κάνοντας λόγο ότι είναι λάθος αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι οι επεξργαστές αυτοί απαιτούν ένα δεύτερο 12V rail και δεν λειτουργούν με single rail. Αντιθέτως παραδέχεται ότι καταναλώνουν 5W περισσότερο ρεύμα σε κατάσταση idle σε ορισμένα παλιά PSUs.

Μεταξύ των πολλών βελτιώσεων που έλαβαν χώρα στους συγκεριμένους επεξεργαστές είναι ότι η κατανάλωση ενέργειας σε κατάσταση idle μειώθηκε αισθητά από τα 6W σε λιγότερο από 1W. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένα παλιά PSUs την απενεργοποίηση του συστήματος όταν το CPU βρίσκεται σε κατάσταση idle ή μπορεί να μην επαναφέρει το σύστημα έπειτα από την λειτουργία αναμονής στην οποία αυτό έχει τεθεί. Όλοι οι κατασκευαστές πλέον θα απενεργοποιούν την advanced power saving mode εκ προεπιλογής και κανένας καταναλωτής ο οποίος αναβαθμίστηκε σε Haswell δεν θα αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα.

Προκειμένου να καταστεί εφικτή η ενεργοποίηση του advanced power saving mode σε παλαιότερα PSUs, που πιθανόν να μην το υποστηρίζουν υπάρχει ένα μικρό fix. Η CoolerMaster προτείνει την προσθήκη ακόμη ενός ανεμιστήρα και την σύνδεσή του με το PSU. Θα παρέχει αρκετό load για να κρατήσει το σύστημα σε λειτουργία σε advanced power saving mode. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα τέτοιο σύστημα, σε κατάσταση idle, θα αγγίζει μόλις τα 2-3W αντί για περίπου τα 5W.

Edited by SuperUser
Link to comment
Share on other sites

Μετά από δοκιμές 30 τροφοδοτικών μου έρχεται το παραλήρημα - αν η coolermaster πάρει το approval της intel με τα μισά από αυτά τα τροφοδοτικά στην λίστα της, θα είναι θαύμα. Ούτε ένα απ'όσα δοκίμασα δεν τις περνάει. Πάντα όποιος δεν μπορεί (coolermaster) κλαίγεται και όποιος μπορεί (Corsair - Seasonic) το ρίχνει στο marketing. Όχι πως δεν θα παίζουν το 99.9% αυτών, αλλά άλλη ιστορία αυτή...

Link to comment
Share on other sites

Έχει μία συγκεκριμένη οδηγία στην δοκιμή τροφοδοτικών η Intel για να δώσει το "Haswell compatible" που μπορεί να είναι γελοία, ήτοι δεν πρόκειται να συμβεί ως περίπτωση ποτέ, αλλά τα μισά και πλέον τροφοδοτικά δεν θα περάσουν το τεστ. Και έτσι, κάπου εδώ ξεκινά ο μύθος των "Haswell compatible", για να πηγαίνουν οι ταλαίπωροι να ξεφριαγκάζονται να αλλάξουν τροφοδοτικό για να είναι στην λίστα της Intel.

Τα περισσότερα της Coolermaster έφαγαν ήττα. Τα περισσότερα της Corsair πήραν έγκριση. Κι εκεί ξεκινά ο πόλεμος των "myth busted" από την μία και από την άλλη και και και...

...άτιμο marketing.

Link to comment
Share on other sites

Αρκετά πιθανό ακούγεται σαν σενάριο, αλλά το ότι "κάποια πέρασαν" και "κάποια δεν πέρασαν" το τεστ, το γνωρίζουμε από κάπου επισήμως; Μπορεί να χάνω κάτι..

Link to comment
Share on other sites

Αρκετά πιθανό ακούγεται σαν σενάριο, αλλά το ότι "κάποια πέρασαν" και "κάποια δεν πέρασαν" το τεστ, το γνωρίζουμε από κάπου επισήμως; Μπορεί να χάνω κάτι..

Έχει λίστα η Intel με όσα είναι "approved". Δεν λένε πως όλα τα άλλα απέτυχαν βέβαια, αλλά όσα πέρασαν είναι εκεί.

Εδώ, και βάζεις να σου δείξει όσα έχουν 12V2 rating 0A:

PSU Selector Tool

Όλα τα υπόλοιπα που λένε "ready", "compatible", "approved" κτλ, το λένε οι εταιρίες από μόνες τους, δεν έχουν περάσει τις δοκιμές της Intel. Όπως και τα CM, κανένα δεν περνάει απ'όσα δοκίμασα. Αυτό βέβαια όπως είπα δεν σημαίνει πως δεν θα λειτουργήσουν...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now