Nickzzz

AMD FX-9590: Μήπως είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών ;

Recommended Posts

[NEWS_IMG=AMD FX-9590: Μήπως είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών ;]http://reviews.hwbox.gr/news/amd.jpg[/NEWS_IMG]Πριν λίγο καιρό έκανε την εμφάνιση του στις αγορές ο πιο γρήγορος επεξεργαστής που έχει κατασκευάσει ποτέ η AMD, ο FX-9590 που φτάνει τα 5GHz. Ανήκει και αυτός στην ίδια οικογένεια με τον FX-8350 που προσφέρει συχνότητες πάνω από τα 4GHz με κόστος χαμηλότερο των ?200. Αν και προσφέρουν αρκετά καλές επιδόσεις για το κόστους τους, οι προτάσεις της AMD δεν είναι τόσο ανταγωνιστικές σε σχέση με την Core σειρά της Intel, τόσο σε μέγιστη απόδοση όσο και κατανάλωση ρεύματος.

Ένας λόγος μπορεί να είναι και οτι η εταιρία είναι πίσω στην κατασκευαστική μέθοδο που χρησιμοποιεί, με την Intel να έχει φτάσει τα 22nm ενώ η AMD βασίζεται ακόμα στα 32nm και περιμένει να περάσει στα 28nm μέσα στο 2014 με την αρχιτεκτονική Steamroller που όμως θα χρησιμοποιηθεί μόνο στις Kaveri και Berlin APUs. Φαίνεται οτι η εταιρία δεν σχεδιάζει να παρουσιάσει ανανεωμένη σειρά FX για το 2014. Σύμφωνα με αναφορές του VR-Zone ο FX-9590 είναι ο τελευταίος επεξεργαστής της σειράς FX. Αυτή η άποψη ενισχύεται από το roadmap για τους server επεξεργαστές που είχε παρουσιάσει η AMD πριν από μερικούς μήνες. Εκεί ο μόνος επεξεργαστής που θα κατασκευάζεται στα 28nm και θα έχει την Steamroller αρχιτεκτονική είναι η Berlin APU, ενώ οι "Warsaw" επεξεργαστές με τους 12 ή 16 πυρήνες θα παραμείνουν στα 32nm για όλο το 2014.

Βάσει αυτών μπορεί να υποτεθεί οτι η εταιρία δίνει λιγότερο βάρος στους μεγάλους επεξεργαστές πολλών πυρήνων και επικεντρώνεται στις APUs που στοχεύουν την consumer αγορά και προσφέρουν επαρκείς επιδόσεις στο κομμάτι του επεξεργαστή και αρκετές δυνατότητες στο κομμάτι των γραφικών ενώ παράλληλα η HUMA/HSA αρχιτεκτονική θα βελτιώσει αρκετά την απόδοση. Ακόμα στις φορητές συσκευές ο πυρήνας Jaguar και ο επερχόμενος Puma πηγαίνουν αρκετά καλά, ενώ ο Jaguar θα κάνει την εμφάνιση του και στις κονσόλες επόμενης γενιάς.

Κλείνοντας φαίνεται οτι η τωρινή γενιά FX επεξεργαστών μάλλον θα είναι η τελευταία για την εταιρία, καθώς στα roadmaps της εταιρίας δεν γίνεται καμία αναφορά για ανανέωση στην AM3+ πλατφόρμα με τους steamroller επεξεργαστές. Βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα η εταιρία να παρακάμψει τους Steamroller πυρήνες και να παρουσιάσει κάτι καινούργιο μετά το 2014 με επερχόμενες αρχιτεκτονικές.

[img_ALT=AMD FX-9590: Μήπως είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών ;]

http://www.hwbox.gr/members/4651-albums126-picture14627.jpg[/img_ALT]

[img_ALT=AMD FX-9590: Μήπως είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών ;]http://www.hwbox.gr/members/4651-albums126-picture14626.jpg[/img_ALT]

Edited by Nickzzz
Link to comment
Share on other sites

το προφίλ του συγγραφέα "Diehard PC Gamer and Hardware Enthusiast." τα είπε όλα, 10 πτυχία έχει ο άνθρωπος και πάνω απ΄ όλα είναι critical thinker.

Link to comment
Share on other sites

Κλείνοντας φαίνεται οτι η τωρινή γενιά FX επεξεργαστών μάλλον θα είναι η τελευταία για την εταιρία, καθώς στα roadmaps της εταιρίας δεν γίνεται καμία αναφορά για ανανέωση στην AM3+ πλατφόρμα με τους steamroller επεξεργαστές. Βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα η εταιρία να παρακάμψει τους Steamroller πυρήνες και να παρουσιάσει κάτι καινούργιο μετά το 2014 με επερχόμενες αρχιτεκτονικές.

Πριν η AMD περάσει στα 32nm έλεγαν και ήταν σχετικά γνωστό, πως οι FX και γενικά όλα τα CPU της AMD θα παρέκαμπταν τα 28nm bulk αφού η AMD αυτά τα παρουσιάζει μόνο σε SOI και HKGM και ότι μόνο APUS θα έβγαιναν σε αυτή την λιθογραφία , η οποία θα ήταν και ένα γρήγορο πέρασμα για την εταιρία από τα 32nm στα 20nm με μια στάση προσωρινή στάση στα 28nm.

Αργότερα τα στοιχεία έλεγαν πως θα παρουσιαστούν CPU στα 28nm .

Τώρα μας λένε πάλι πως δεν θα παρουσιαστούν ?

Μένει να το δούμε μιας και δεν είναι κάτι που έχει αποδειχτεί.

Link to comment
Share on other sites

Κρίμα ρε γαμώτο, και είχε τύχη μοντέλο στα 5,5ghz :)...

Καλά κράτα την κουδουνίστρα σου εσύ ... που σε ισχύ είναι - 15 με -20% από το αποτυχημένο .... Μέτρα και με superpi και cinebench ...

Βάλε και κανένα αυγό επάνω να ψήνεται στους 90+C ...:excitement:

Να εύχεσαι να μην είναι αληθινό ή αν είναι να είναι προσωρινό, γιατι θα παίρνεις τον επόμενο 5670K στα 400? και τον 5770Κ 600? και θα κλαίς και εσύ και εμείς..... όλοι ...

Edited by adtakhs
Link to comment
Share on other sites

Πέρα από τις δυο πρώτες προτάσεις που κατά τη γνώμη μου δεν αξίζουν σοβαρό σχολιασμό και μάλλον δείχνουν κάτι σε απογνωση,

θα ήθελα να μείνω στην τελευταία πρότασή σου adtakhs που όντως είναι πιθανό σενάριο και τρομαχτικό για όλους αν επαληθευτεί.

Link to comment
Share on other sites

ματώνουνε τα μάτια μου.

AMDʼs Roadmap Through 2014 - AMD Bulldozer Review: FX-8150 Gets Tested

Trinity and Richland -> Piledriver CPU cores

Kaveri -> Steamroller CPU cores

Llano -> K10-series CPU cores

δηλαδή από μία παρουσίαση επεξεργαστών για low-power multithreaded εξυπηρετητές, δεν είδε ο τύπος αναφορά για τους οπτερον που περίμενε. λογικότατο, όταν η παρουσίαση και τα σχέδια της εταιρίας είναι διαφορετικά και σε άλλη παρουσίαση.

(must not facepalm)

εκτός αυτού όλα, ΟΛΑ τα τρέχοντα APU που βρίσκονται στην κατηγορία desktop υψηλών επιδόσεων(ασχολίαστο) έχουν ολα, ΟΛΑ μα όλα άρρηκτη σχέση με την FX σειρά.

πως δηλαδή θα δημιουργηθούν οι επόμενες γενιές APU; θα έχουν πυρηνες έτοιμους να μπουν σε επεξεργαστές για desktop και θα πουν όχι, άσε να πουλήσει η ίντελ μόνο σε αυτό το κομμάτι της αγοράς και εμείς θα πουλάμε μόνο apu γιατί ετσι;

δεν ξέρω αν ο υπογράφων του άρθρου είναι απλά χαζός ή αν γράφει τη σπέκουλά του για κάποιο λόγο.

αν τον πληρώνουν πάντως για αυτά που γράφει είναι μάγκας.

Link to comment
Share on other sites

Κλείνοντας φαίνεται οτι η τωρινή γενιά FX επεξεργαστών μάλλον θα είναι η τελευταία για την εταιρία, καθώς στα roadmaps της εταιρίας δεν γίνεται καμία αναφορά για ανανέωση στην AM3+ πλατφόρμα με τους steamroller επεξεργαστές.

Έχει βγει κανένα Desktop RoadMap για το 2014 της AMD και δεν το ήξερα ???

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now