cac

Nas ή Microserver?

Recommended Posts

Kαλησπέρα sτο φορουμ. Μπήκα ψάχνωντας μια λύση για να στήσω ένα δικό μου home server.

Εχω καταλήξει σε τρεις επιλογές synology ds213J, qnap 220 και Hp microserver. η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο έχει περισσότερες δυνατότητες για επέκταση αλλά φοβάμει ότι δεν θα καταφέρω να το σετάρω. Ειλικρινά είμαι πολύ μπερδεμένος...

Χρειάζομαι τουλάχιστον 6 τβ. Ο κυριως λπογος είναι για να streamaro ταινίες Hd-3d καi μουσική flac. Το nas θα μπει δίπλα στο router to opo;io είναι συνδεδεμένο σε ένα 5port gigabit switch tplink. μεσω καλωδίου cat 5e το switch συνδέεεται με ένα 8port gigabit switch tplink που βρίσκεται στο σαλόνι και είναι επάνω του όλες οι συσκευές (ενισχυτής media player, ps3, tv).

αυτό λοιπόν που θέλω είναι να αποθηκεύω ταινίες και μουσική και χωρίς να ανοίγω τον υπολογιστή να είναι διαθέσιμες σε όλες τις συκευές μου. να μπορώ να κατεβάζω και να αποθηκέυονται έτοιμα για streaming.

θα ήθελα τις συμβουλές σας!

Link to comment
Share on other sites

Καλωσόρισες :)

Δεν σε ψήνει να φτιάξεις κάτι custom και να βάλεις freeNAS; Είναι κάπως θέμα "attitude" η επιλογή που θα κάνεις: θέλεις την πιο εύκολη και plug and play λύση, ή γουστάρεις το custom και την "διαδρομή";

Link to comment
Share on other sites

θα ήθελα την "καλύτερη" αλλά με φοβίζει ότι είομαι άσχετος. Επίσης ως όριο έχω τα 250 ευρώ (χωρίς τους δίκους)!

Link to comment
Share on other sites

Eγώ θα σου έλεγα να πας σε custom και να χαρείς την διαδρομή. Θα μάθεις και δυο πραγματάκια, θα έχεις και την καλύτερη λύση όταν το στήσεις.

Με 250 αγοράζεις καλό (μικρό) psu, όμορφο κουτάκι και κάτι με πολλές sata και βολικό chipset για να στήσεις τον server σου. Και αν βρεις και μητρική με Intel NIC ακόμα καλύτερα.

Αν έχεις κάποιο spare σύστημα, ή έναν άδειο σκληρό, δοκίμασε για πλάκα το freeNAS να δεις τις επιλογές, να τσεκάρεις μήπως σε ενδιαφέρει κάποια μορφή raid κτλ. Δώσε στον εαυτό σου μια δυο μέρες να δεις αν νιώθεις άνετα με το περιβάλλον και μετά προβαίνεις σε αγορές ;)

Link to comment
Share on other sites

σημασία έχει το ταξίδι... :) θα προστιμούσα για αρχη να παω στα σίγουρα γιατί δεν ξερω από βάρκα ούτε απο raid. Ηδη έχω πελγώσει με τα έτοιμα συστήματα...

Link to comment
Share on other sites

Got you!

To HP είναι το πιο μπελαλίδικο. Δες σε τι τιμές βρίσκεις τα άλλα δύο και προσπάθησε να πας στο synology γιατί νομίζω ότι ρίχνει στα αυτιά σε ταχύτητες. Αυτό και δύο 3ΤΒ, είναι αρκετά εύκολη φάση για αυτό που ζητάς :)

Link to comment
Share on other sites

σε αυτο κλέινω κι εγω. To synology είναι στα 200 όπως και microserver. Tο qnap είναι στα 240. Σκεφτόμουνα για 2 χ 4 tb. Δεν ξέρω πως να χρησιμοποιήσω το raid

Link to comment
Share on other sites

να κάνω κι άλλες τρεις ερωτήσεις...

Μπορώ να βάλω μέχρι 4 tb δίσκο?

Επίσης θα μπορώ να stremarο flac και 3d?

Μπορω να φτιάξω cloud?

Link to comment
Share on other sites

Αν μιλάμε για τον HP, βλέπω κάποια μοντέλα 4ΤΒ στην λίστα με την συμβατότητα, άρα αρχιτεκτονικά δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός.

Για το streaming μάλλον ρωτάς αν φτάνει το throughput, και ναι μέσω 1Gbps δικτύου δεν έχεις θέμα - έχω δει >50ΜΒ/s από τέτοιο serverάκο και με NICs αμφιβόλου ποιότητας.

Cloud; Εννοείς να τον βλέπεις από παντού; Ή κάτι πιο ειδικό; Πάντως να τον βλέπεις από παντού σαφώς και γίνεται, αλλά πρέπει να έχεις καλή σύνδεση (upload) με το www για να είναι κάπως χρηστικό.

:)

Link to comment
Share on other sites

Το HP έχει 50-70 Watt κατανάλωση, ενώ το synology κάπου στα 30! Τα 4-bay nas πάνε 45-50.

Αν το μηχανάκι πάει για δουλειά 24/7, τότε καλύτερα να μην επιδοτούμε τη ΔΕΗ.

Η γνώμη μου είναι να πας σε ένα 4bay nas από τώρα (να μπορείς να εκμεταλευτείς τα επιπλέον raid modes, αλλά αν δεν σε παίρνει οικονομικά, τότε προχώρα το στον HP, μιας και θα βρεις μεγαλύτερες δυνατότητες, αλλά τη διαφορά στα μηχανήματα θα τα δώσεις στη ΔΕΗ.

Προσωπικά γύρισα από Microserver σε NAS, και από εκεί που έβγαινε 55? μόνο το server / 2μηνο, τώρα έρχεται στα 15? / 2μηνο.

Link to comment
Share on other sites

είχα τον seagate blackarmor 110

και είχε τρομερά προβλήματα

μέγιστη ταχύτητα σε gigabit δίκτυο 10mb/s

διέγραφα αρχεία και δεν ελευθερονώταν χώρος στον δίσκο

όταν έκανα χρήση τον δίσκο και προσπαθούσε άλλος να δει αρχεία, έβγαζε errors.

γενικά πλήρης αποτυχία

τα ίδια και με έναν netgear που είχα δοκιμάσει

τελικά κατέληξα σε pentium 4 as fileserver (που μπορεί να δουλέψει και ως workstation).

ήταν epic fail...

Link to comment
Share on other sites

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, αυτά τα λεφτά θα τα δώσεις κάποια στιγμή, οπότε καλύτερα να τα επενδύσεις αρχικά, ώστε μετά να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο! Αν θυμάμαι καλά η synology έχει ένα σύστημα που μπορεί να συνδυάσει μέχρι και 4 nas μαζί να φαίνονται ως ένα και ξεκινάει από 2 bay.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now