Cuore_Sportivo

Πρόβλημα (?) με RAID

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλα τα παιδιά του forum!

Εδώ και αρκετά χρονάκια, έχω στο σύστημά μου τέσσερις 500άρηδες RE3 σε software (του Intel chipset) RAID0 για storage.

Σήμερα, κι ενώ κατέβαζα κάποια αρχεία μέσω του μtorrent, παρατήρησα ότι ξαφνικά μου πέταξε μήνυμα σφάλματος το μtorrent, και σταμάτησε να κατεβάζει, ενώ παράλληλα το IRST μου εμφάνισε και αυτό μήνυμα ότι ένας συγκεκριμένος δίσκος της συστοιχίας RAID είχε εμφανίσει πρόβλημα και δεν βρισκόταν σε Normal κατάσταση.

Παρόλα αυτά, όλα τα αρχεία ήταν προσβάσιμα και αναγνωριζόταν κανονικά από τα Windows.

Μάλιστα, επιλέγοντας τον "ελαττωματικό" δίσκο μέσω του IRST, και κλικάροντας το back to Normal, όλα έστρωσαν και πλέον δεν εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα.

Αν και όλα τα δεδομένα είναι backed up, θέλω να γνωρίζω αν το όλο θέμα δημιουργήθηκε λόγω προβλήματος του δίσκου, που ίσως επιδεινωθεί και οδηγήσει σε ολική απώλεια δεδομένων.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να δω μεμονωμένα τα health status των δίσκων (ή έστω του συγκεκριμένου) της συστοιχίας, χωρίς όμως να σπάσω το RAID;

Επίσης, έχετε να προτείνετε κάποιο αξιόπιστο διαγνωστικό για scan-άρισμα RAID arrays;

Link to comment
Share on other sites

Όντως το HD Sentinel διαβάζει κανονικά το status του κάθε δίσκου που ανήκει στο array.

Απ'ότι βλέπω, όπως όλοι οι δίσκοι, έτσι κι αυτός που προκάλεσε το πρόβλημα, έχουν 100% health ενώ στο S.M.A.R.T. δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα... Όποτε να φανταστώ αποκλείουμε τυχόν πρόβλημα στο δίσκο;

@caution ίσα ίσα ευχαριστώ για τη βοήθεια!

Link to comment
Share on other sites

Άν δεν έχει flagαριστεί κάτι στα SMART τότε είσαι μάλλον ok. Το utorrent επειδή γράφει πολλές μικρές εγγραφές, καμιά φορά σκάει και disk overloaded ακόμα και σε υγιέστατους δίσκους γιατί δεν cacheάρει αρκετό πράμα πριν ζητήσει από το λειτουργικό access για να κάνει εγγραφή.

Κάποια τέτοια ακυρότητα θα ήταν λογικά. Τώρα βέβαια αν μπορούσες να κάνεις και κανένα full surface scan να σου φύγουν και οι τελευταίες ιδέες δεν θα ήταν κακό... πάντως αν κάτι πήγαινε στα αλήθεια κατά διαόλου, θα το έδειχνε το Sentinel :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now