WebHunter

From ADSL to VDSL - τι αλλάζει στο hw/sw!

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

μιας και ήρθε η ώρα της μεταβίβασης από ADSL σε VDSL ήθελα να δω τι αλλάζει στο hardware κομμάτι. Πρακτικά το modem/router που δίνει ο κάθε πάροχος με VDSL γραμμή είναι το ίδιο με το προηγούμενο, απλά αλλάζει κάτι στο modulation της επικοινωνίας. Μπορούμε σε υπάρχον εξοπλισμό να το αλλάξουμε χωρίς την μεταβίβαση σε αυτά τα φθηνά ZTE που μας πασάρουν;

Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το ζήτημα και ήθελα να δω μήπως λύνεται με κάποιον τρόπο.

Έχω στην άκρη αρκετά TP-Link, Netgear DGN 2200 / WNRD3700 και τα λυπάμαι να πάνε για σκότωμα! Το κακό για αυτά πέρα από το τελευταίο, είναι πως δεν έχουν πραγματικό WAN interface, αλλά υποδοχή για RJ-11!

Με αναζήτηση στο google δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο! Στο εξωτερικό παίζει να μην ξέρουν τι σημαίνει VDSL!

Link to comment
Share on other sites

Θέλεις να bridgάρεις δύο; Να βάλεις ένα φθηνό VDSL2 να κάνει το μόνο το modulation και ένα καλύτερο ADSL να κάνει το routing;

Γιατί αυτό γίνεται με τα περισσότερα...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αλλά ήθελα σε επίπεδο WAN, γιατί μέσω ethernet έχεις θέματα στην αλλαγή της IP! Εκτός και αν έχεις άλλες dark thoughts :hehe:

Αρχικά βέβαια η σκέψη μου είναι να μπορέσω να φτιάξω τα παλιά ADLS 2+ να παίξουν on VDSL!

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορούν να παίξουν ρει - υπάρχει hw περιορισμός με τις γεννήτριες συχνοτήτων & low-pass στο αναλογικό μέρος τους και τα και τα firmware τους, στο ψηφιακό.

Αν θέλεις δηλαδή να το ψάξεις με hw modification ΜΟΝΟ αν δύο από τα router που διαθέτεις είναι ίδια πλατφόρμα (ADSL & VDSL) και είναι και modular και κάτσει και crossflash με jtag. :hehe:

Βασικά αν σε ψήνει για τέτοια hardcorίλα, postαρε μια φωτογραφία από τις πλακέτες που έχεις μαζί με τα Versions (που είναι συχνά κοντά στο serial) τους, να δούμε αν υπάρχει κάποιος υποψήφιος Dr.Frankenstein...

Link to comment
Share on other sites

Wan interface και BRG (RFC2684 Bridged ή όπως το λέει το δικό σου) στο πρώτο -> PPPoE με τους κωδικούς στο δεύτερο που θα αναλάβει χρέη DHCP/ARP Τable κτλ.

Αλλαγή IP που; Εξωτερικά; Από το "μέσα" router θα γίνεται :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now