Recommended Posts

[NEWS_IMG=Νανόμετρα αυτός ο άγνωστος]http://www.hwbox.gr/images/metro/news_images/general3.png[/NEWS_IMG]Κάθε μέρα διαβάζουμε για τους νέους επεξεργαστές στα 22nm, αλλά σε τι αναφερόμαστε τελικά στην πραγματικότητα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αναφερόμαστε σε κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό των επεξεργαστών ή γενικά των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Η βιομηχανία των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου με έσοδα για το 2012 που έφτασαν τα 200 δις δολάρια. Έτσι μετά από δεκαετίες που συνεχίζει να ισχύει ο "νόμος" του Moore, για τον συνεχή διπλασιασμό των τρανζίστορ κάθε 18 με 24 μήνες, οι κατασκευαστές έχουν φτάσει να αναφέρουν οτι χρησιμοποιούν κατασκευαστικές μεθόδους στα 22nm ή 20nm. Καθώς όμως η τεχνολογίες όλο και εξελίσσονται τόσο οι μέθοδοι κατασκευής γίνονται τόσο πολύπλοκες που ούτε οι ειδικοί δεν έχουν ένα μέτρο να εκφράσουν τις δυνατότητες τους.

Σε ένα συνέδριο τον Δεκέμβριο ο Chenming Hu, ο συν-εφευρέτης του FinFET τρανζίστορ ανέφερε οτι σύντομα θα δούμε και τσιπ στα 16nm και 14nm και μετά σημείωσε οτι κανείς δεν ξέρει τώρα πια τι σημαίνει 16nm και 14nm. Κάτι που φαίνεται οτι είναι κοινή αντίληψη στους ειδικούς αυτής της βιομηχανίας, καθώς τώρα πια η χρήση αυτών των νούμερων φαίνεται να χρησιμοποιείται πιο πολύ από τα τμήματα μάρκετινγκ.

Τα νανόμετρα που είχε αναφέρει ο Chenming Hu, λέγονται "κόμβοι" (nodes) και αποτελούν κάτι ενδεικτικό για τον νόμο του Moore, θέλοντας να υποδηλώσουν μία νέα τεχνολογία κατασκευής. Η συνεχόμενη μείωση αυτού του νούμερου δείχνει την συνεχή πρόοδο που γίνεται στα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Όσο πιο μικρό το νούμερο τόσο πιο πιο πολλά τρανζίστορ τοποθετούνται και κατασκευάζουν τσιπ που είναι πιο πυκνά και κοστίζουν λιγότερο ανά τρανζίστορ.

Όμως τώρα πια δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αυτού του νούμερου και κάποιου συγκεκριμένου χαρακτηριστικού σε ένα τσιπ, όπως γινόταν παλιά. Και τώρα πια τα πράματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο καθώς πολλά εργοστάσια ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τσιπ στα 14nm και 16nm που όμως δεν θα είναι πιο πυκνά από τα τωρινά των 20nm. Παλιότερα μόνο από το νούμερο των νανόμετρων μπορούσε κάποιος να καταλάβει οτι χρειαζόταν για την συγκεκριμένη τεχνολογία. Αν μπορούσε κάποιος να δει διαφορετικούς επεξεργαστές στα 0,35 μικρόμετρα θα έβλεπε οτι μοιάζανε μεταξύ τους. Τα 0,35 μικρόμετρα κυριαρχούσαν στα μέσα του 1990 και αντιπροσώπευαν τα πιο μικρά χαρακτηριστικά που μπορούσαν να σχεδιαστούν σε ένα τσιπ. Από εκεί καθορίζονταν και οι διαστάσεις της πύλης του τρανζίστορ που καθόριζαν και την ταχύτητα του τρανζίστορ.

Αλλά κάπου εκείνη την εποχή η σύνδεση των επιδόσεων των τρανζίστορ με το μέγεθος τους άρχισε να σταματάει. Για να αυξήσουν τις ταχύτητες λειτουργίας οι εταιρίες άρχισαν να αφαιρούν υλικό (etching) από τις άκρες της πύλης για να μειώσουν το μέγεθος και να αυξήσουν τις επιδόσεις. Μετά από λίγο δεν υπήρχε κάποιος σχεδιαστικός κανόνας που θα μπορούσε κάποιος να αναφερθεί και να πει οτι χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας. Μάλιστα οι επεξεργαστές τις Intel στα 130nm που εμφανίστηκαν το 2001 είχαν μήκος πύλης τρανζίστορ μόλις 70nm. Αλλά η εταιρία τα ονόμασε 130nm γιατί αυτό ήταν το αναμενόμενο μέγεθος καθώς κάθε επόμενη γενιά θεωρητικά πρέπει να είναι το 70% της προηγούμενης (30% μείωση στο μήκος της Χ και Υ διάστασης μας δίνει 50% μείωση στο εμβαδό και θεωρητικά διπλάσια τρανζίστορ στον ίδιο χώρο). Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα παρόλο που αρκετές βελτιώσεις έχουν αυξήσει την ταχύτητα χωρίς αρκετές φορές μείωση του μεγέθους του τρανζίστορ.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στα FinFET που κάνουν τα πράματα ακόμα πιο μπερδεμένα καθώς σύμφωνα με τον Mark Bohr της Intel, οι επεξεργαστές της στα 22nm που χρησιμοποιούν FinFET έχουν στην πραγματικότητα μήκος πύλης 35nm αλλά πλάτος πτερυγίου (Fin) μόλις 8nm.

Αυτό βέβαια είναι η εξήγηση της Intel καθώς ο Paolo Gargini, πρόεδρος του International Technology Roadmap for Semiconductors αναφέρει οτι ο κάθε κόμβος (node) προσδιορίζεται από το πόσο κοντά είναι τα σύρματα (wires) στο πρώτο επίπεδο μετάλλου (metal layer) του τσιπ, κάτι που φαίνεται να ισχύει αρκετά καλά στα τσιπ DRAM και flash μνήμης αλλά όχι στους επεξεργαστές.

[img_ALT=Νανόμετρα αυτός ο άγνωστος]

http://www.hwbox.gr/members/4651-albums217-picture17605.jpg[/img_ALT]

Οι πιο σημαντικές διαστάσεις σε ένα τσιπ όπως το μήκος της πύλης του τρανζίστορ (κίτρινο) και το metal one half pitch, η μισή απόσταση που περιλαμβάνει το πλάτος του σύρματος και το κενό ανάμεσα σε αυτό και το διπλανό (πορτοκαλί) έχουν μειωθεί αλλά δεν ακολουθούν αυτό που θα αναμενόταν από το μέγεθος του εκάστοτε κόμβου (κόκκινο).

Πηγη: Globalfoundries

[img_ALT=Νανόμετρα αυτός ο άγνωστος]http://www.hwbox.gr/members/4651-albums217-picture17602.jpg[/img_ALT]

[img_ALT=Νανόμετρα αυτός ο άγνωστος]http://www.hwbox.gr/members/4651-albums217-picture17604.jpg[/img_ALT]

[img_ALT=Νανόμετρα αυτός ο άγνωστος]http://www.hwbox.gr/members/4651-albums217-picture17603.jpg[/img_ALT]

Edited by chris2005dim
Link to comment
Share on other sites

ανεβαίνουν τα άρθρα ανάλογα με τον αριθμό των λέξεων intel που περιέχουν.

κρίμα που δεν αναφέρονται τιποτένιες εταιρίες όπως toshiba, national nano device laboratories, hynix, samsung οι οποίες τόλμησαν να πρωτοπορήσουν απέναντι στην τεράστια ίντελ.

πάει χάλασε και το ι3ε, κατάντια.

άλλα γράφουν αυτοί

άλλα γράφουν οι άλλοι

μπερδεύονται και τα μαυρόπαιδα

Two Transistors: Chipmakers are in the process of moving from traditional planar transistors
to ones that pop out of plane
. Intel introduced these 3-D transistors in 2011, and they are now shipping widely. The leading foundries, such as GlobalFoundries, Samsung, and Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., are in the process of ramping up production of 20-nanometer planar transistors. They will make the switch to 3-D with the next generation.
In current usage the term FinFET has a less precise definition. Among microprocessor manufacturers, AMD, IBM, and Motorola describe their double-gate development efforts as FinFET development whereas Intel avoids using the term to describe their closely related tri-gate architecture.[12] In the technical literature, FinFET is used somewhat generically to describe any fin-based, multigate transistor architecture regardless of number of gates.

αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

οφφτόπικ: καταραμένη λογική, πατάς λάικ στο άρθρο και κοτσάρεις και ένα άχρηστο σχόλιο από κάτω "ωραίο άρθρο

thumbsup.gif

".

Jesus_facepalm.jpg

Jesus_facepalm.jpg

thumbsup.gif

Jesus_facepalm.jpg

thumbsup.gif

Jesus_facepalm.jpg.e03c97c9dd03952f6da4d

thumbsup.gif.4013d3fd86c6a05f129e1fded74

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=2239]gpl[/MENTION] εάν θέλεις να προσφέρεις στην κοινότητα μπορείς να γράφεις με πιο ανθρώπινο ύφος, να εξηγείς και να χρησιμοποιείς λιγότερη ειρωνία.

Από τα 154 posts σου δεν ξέρω πόσα δεν εμπεριέχουν μέσα ειρωνία.

Εάν δεν σου αρέσουν οι ειδήσεις μας, τα σχόλια μας ή εμείς, μπορείς να μην τα διαβάζεις αντί να πέφτεις στο ίδιο λάθος που κάνουμε και εμείς και μονίμως κράζεις!

Link to comment
Share on other sites

bring on the banhammer !!!

/ontopic

πολυ ενδιαφερον αρθρο - σιγα σιγα μπαινοντας πιο βαθεια στα της ηλεκτρονικης [ τει πειραια ] αρχιζω και καταλαβαινω ολες αυτες τις "τεχνολογιες" που πριν 2-3 χρονια ανεφερα ετσι στο φλου επειδη καπου/καποτε τις διαβασα !! :P

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο ρε Νικόλα καιρο είχαμε να δούμε ενα τέτοιο αρθρακι :T:

Εμένα προσωπικά θα μου άρεσε να βλέπω πιο συχνά τέτοιου στυλ άρθα, τι λέτε?

Τωρα για σένα gpl τι να πώ, για καποιο λογο πηγάζει απο μεσα σου μια αντιδραστηκότητα/αντιπάθεια/ειρωνεία δεν ξερω πως να το πω ακριβώς!

Link to comment
Share on other sites

Haters gonna hate and nobody wants to love them...

Νικολα ωραιος μαν, καλα εκανες και το ανεβασες.

Οντως Κωστα, τετοια αρθρα ειναι καλα να ανεβαινουν για οσους θελουν να εμβαθυνουν λιγο περισσοτερο

στο κοσμο της νανοτεχνολογιας και μη. Απο καπου θα μπορουν να ξεκινησουν και αν θελουν να μαθουν

περισσοτερα να ακολουθησουν τις πηγες ή να ψαξουν παρομοια αρθρα.

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο ρε Νικόλα καιρο είχαμε να δούμε ενα τέτοιο αρθρακι :T:

Εμένα προσωπικά θα μου άρεσε να βλέπω πιο συχνά τέτοιου στυλ άρθα, τι λέτε?

Τωρα για σένα gpl τι να πώ, για καποιο λογο πηγάζει απο μεσα σου μια αντιδραστηκότητα/αντιπάθεια/ειρωνεία δεν ξερω πως να το πω ακριβώς!

Μα γι'αυτό ακριβώς έκανα και εγώ αυτό το σχόλιο για να ενθαρρύνω και άλλου είδους ειδήσεις όπως αυτή που απ'οτι φάνηκε είχε κ πέραση. Τώρα τι σόι κόμπλεξ έχει ο κόσμος τι να πω.. Ενα 20ρικάκι και Μεταξουργείο και γρήηηηηηηηηηηηγορααααααααααααα

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now