JC_Denton

Κάρτα επιτάχυνσης Video από τη Leadtek, βασισμένη στον Cell !

Recommended Posts

[WRAPLEFT]http://img169.imageshack.us/img169/3411/logoleadtekgl5.gif[/WRAPLEFT]Η τεχνολογία SpursEngine της Toshiba έως τώρα δεν έχει ακουστεί και πολύ στο ευρύ κοινό, εκτός φυσικά από τότε που βάλαμε την είδηση για το laptop της εταιρείας, που θα την εκμεταλλευόταν.

Βέβαια, σε αυτή την είδηση το κύριο θέμα δεν ήταν άλλο από τη χρήση ενός επεξεργαστή παρόμοιας φύσης με τον Cell που έχει το Playstation 3 της Sony. Αντίστοιχα και εδώ λοιπόν, ο ίδιος επεξεργαστής που είναι βασισμένος στη Cell Broadband Engine και χρησιμοποιήθηκε στα επιλεγμένα notebook της Toshiba, μπήκε και σε μια κάρτα επεξεργασίας video της Leadtek, την οποία θα δούμε στο CEATEC Japan 2008 τον επόμενο μήνα.

Η PxVC1100 PCIe x1 κάρτα διαθέτει, όπως θα δείτε, έναν 4pin power connector εφάμιλλο με αυτόν που παίρνουν τα floppy disk drives. Η μνήμη της είναι 128 MB XDR Rambus (!) με chips που κατασκευάστηκαν από την Elpida.

Ποια είναι όμως η χρησιμότητά της? Όπως και στα laptop της Toshiba, έτσι και εδώ, η νέα κάρτα θα δίνει ισχυρή επιτάχυνση στις επιδόσεις των Video που θα παίζει το PC μας, ανεξάρτητα αν θα είναι SD ή HD.

Προς το παρόν βέβαια δεν υπάρχουν πολλές εφαρμογές που να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία, ούτε και περισσότερες λεπτομέρειες για το πως αυτή λειτουργεί. Το σίγουρο είναι ότι ήδη υποστηρίζεται από το DVD MovieFactory της Corel και το WinDVD, ενώ ακούγεται ότι οι άνθρωποι της Toshiba μιλάνε και με τη CyberLink για να προωθήσουν την τεχνολογία τους και εκεί!

Μια φωτογραφία της νέας κάρτας της Leadtek:

pxvc1100qi9.jpg

Link to comment
Share on other sites

Λες να είναι το celer-όνι? :D

Εγώ θέλω να δω νούμερα, αμφιβάλλω πάντως αν θα προσφέρει κάτι σημαντικό, μιας και όλες πλέον οι κάρτες δίνουν h/w acceleration.

Το μόνο κακό είναι ότι σε μερικά προγράμματα, θέλει λίγο μανούρα για να το ενεργοποιήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Για video την βλεπω μεγαλη επιτυχια. Στα μεγέθη της Agea συγκεκριμένα. Τωρα ομως αν σε αυτη την καρτα γινετε, να πετανε οι προγραματιστες απο physics εως το photoshop η UI ενως OS. Ισως δουμε και αποτελεσματα και δουνε και αυτοι καμια πωληση. Αλλα η επιλογη του Cell και της περιεργης αρχιτεκτονικής του, μαλλον αναιρεί τα οσα ειπα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now