MetallicGR

Το τέλος των FX CPUs ήρθε

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Το τέλος των FX CPUs ήρθε]http://www.hwbox.gr/images/metro/news_images/amd1.png[/NEWS_IMG] Με τους Vishera να είναι τα τελευταία CPUs της εταιρείας.

Μέσω ενός roadmap που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό πληροφορούμαστε πως κατά πάσα πιθανότητα το τέλος των FX CPUs της AMD είναι εδώ. Η έννοια του CPU αναφέρεται και μόνο στους επεξεργαστές χωρίς ενσωματωμένα γραφικά, αφήνοντας εκτός τους επιτυχημένους APUs της εταιρείας οι οποίοι στοχεύουν σε άλλη αγορά, ενώ παράλληλα περιμένουμε την ανανεωμένη πλατφόρμα των Kaveri (και Carrizo το 2015) που υπόσχονται περαιτέρω αύξηση των επιδόσεων. Ο τελευταίος επεξεργαστής για το AM3+ socket είναι ο FX "Vishera" με την αρχιτεκτονική Piledriver που ενσωματώνεται στους 8320/8350 και πρόσφατα 9370/9590. Η AMD στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση, με την δική της "επέλαση των APUs", των φορητών συσκευών και τις κονσόλες. Το κλίμα στην server αγορά μένει άγνωστο όμως σε καμία περίπτωση η εταιρεία δεν θα θυσιάσει την σειρά Opteron (τουλάχιστον όχι πριν την διάθεση μιας νέας αρχιτεκτονικής).

[img_ALT=Το τέλος των FX CPUs ήρθε]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums261-picture18909.jpg[/img_ALT]

Edited by MetallicGR
Link to comment
Share on other sites

Αναμενόμενο ήταν από τη πρώτη στιγμή που σκάσανε αυτές οι φήμες και ας τις διέψευδε αρχικά η εταιρία. Πάντως το τέλος της εξέλιξης των FX cpus ήρθε, το τέλος των AMD cpus, όχι. Πέραν του ότι το ΑΜ3+ δεν παύει να υποστηρίζεται με βάση το roadmap, αλλά μόνο να εξελίσσεται, υπάρχουν μοντέλα χωρίς γραφικά και στα FM sockets. Απλά και λόγο των οικονομικών προβλημάτων της και λόγω της υποχώρησης της desktop πλατφόρμας εξαιτίας των φορητών συσκευών που έχουν κατακλύσει την αγορά, η AMD δεν μπορούσε να ρίχνει λεφτά σε δύο sockets που να απευθύνονται αποκλειστικά για το desktop. Απλά καλά θα κάνει μέσα στην επόμενη χρονιά να βγάλει 6core και 8core μοντέλα για την FM2+ πλατφόρμα διότι αλλιώς θα χάσει πολύ πολύ κόσμο από πελάτες της. Σε πολλούς δεν φτάνουν οι 4 πυρήνες, πόσο μάλλον όταν αυτοί δεν είναι πλήρης 100% πυρήνες αλλά modules. Αν δεν βγάλει 6core και 8core μοντέλα στο FM2+ σύντομα, έστω και χωρίς γραφικά, θα ισοδυναμεί με λευκή πετσέτα.

Edited by yanni
Link to comment
Share on other sites

Το κακο ειναι οτι για fm2+ δεν βλεπω πανω απο δυο modules...Και μαλλον θα ειναι Athlon x4 780k-785k Και μετα intel μονοπωλιο...Περαστικα για την amd γιατι θα χασει ακομα μια φορα μεριδιο αγορας desktop...κριμα:confusion:

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι νοιάζεται τόσο πολύ για τα desktop πια. Σίγουρα θα την πείραξε, αλλά έτσι όπως αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει η αγορά, μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από αλλού ;)

Link to comment
Share on other sites

Από το PC Desktop δεν φεύγει παρολες τις φημες, παρόλο που είναι μια αγορά που ολοένα μικραίνει είναι μια κερδοφόρα αγορά για ολους τους παικτες που συμμετεχουν σε αυτην, οσο για την σειρα FX και την AM3+ πλατφορμα εγω περιμενω αλλο ενα refresh σε CPU ασχετος τι λενε τα roadmaps τα οποια ουτως η αλλως ειναι subject to change οπως αναγραφουν, nevertheless τα μελλοντικα σχεδια της AMD ειναι εξολοκληρου στα APU, το software οικοσυστημα τους και οχι σε beefy x86 cores ξεκινωντας απο τους Kaveri, δειτε τι υποστηριξη ερχεται για αρχη στα Windows 8 και στους επομενους Catalyst σε αυτο εδω το Video, υποψιν οτι οι επιδοσεις αυτες θα ειναι σε οποιοδηποτε προγραμμα χρησιμοποιει τις λειτουργιες των Windows 8 για Jpeg decoding...συντομα θα δουμε αρκετα HSA φιλτρα για popular codecs....

[video=youtube;O07YOk4nLyo]

Edited by IntelUser2525
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now