MetallicGR

AMD Kaveri Gaming Performance - Mantle inside

Recommended Posts

[NEWS_IMG=AMD Kaveri Gaming Performance - Mantle inside]http://www.hwbox.gr/images/metro/news_images/amd1.png[/NEWS_IMG] Οι gaming επιδόσεις των νέων APUs δημοσιεύτηκαν.

Μια σειρά από νέα slides δημοσιοποίησε η AMD στην CES 2014. Η εταιρεία αποφάσισε να "ρίξει" τον A10-7850K στην αρένα με τον Core i5 4670K σε μια σειρά από γνωστά games αλλά και συνθετικά benchmarks όπως το 3DMark FireStrike. Το πλεονέκτημα σύμφωνα με την AMD, είναι ότι ο APU της ενσωματώνει τεχνολογίες όπως το νέο Mantle API αλλά και TrueAudio, με το πρώτο να καταφέρνει έως και 45% αύξηση έναντι του DirectX. Ακολουθούν τα APU Performance slides αλλά και Mantle Performance slides όπως δημοσιεύτηκαν από το PurePC.

[img_alt=AMD Kaveri Gaming Performance - Mantle inside]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums293-picture20597.jpg][/img_alt]

[MAG_THUMB=AMD Kaveri Gaming Performance - Mantle inside]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums293-picture20598.jpg][/MAG_THUMB][MAG_THUMB=AMD Kaveri Gaming Performance - Mantle inside]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums293-picture20599.jpg][/MAG_THUMB][MAG_THUMB=AMD Kaveri Gaming Performance - Mantle inside]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums293-picture20600.jpg][/MAG_THUMB]

[MAG_THUMB=AMD Kaveri Gaming Performance - Mantle inside]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums293-picture20601.jpg][/MAG_THUMB][MAG_THUMB=AMD Kaveri Gaming Performance - Mantle inside]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums293-picture20602.jpg][/MAG_THUMB][MAG_THUMB=AMD Kaveri Gaming Performance - Mantle inside]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums293-picture20603.jpg][/MAG_THUMB]

[MAG_THUMB=AMD Kaveri Gaming Performance - Mantle inside]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums293-picture20604.jpg][/MAG_THUMB][MAG_THUMB=AMD Kaveri Gaming Performance - Mantle inside]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums293-picture20605.jpg][/MAG_THUMB][MAG_THUMB=AMD Kaveri Gaming Performance - Mantle inside]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums293-picture20606.jpg][/MAG_THUMB]

[img_ALT=AMD Kaveri Gaming Performance - Mantle inside]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums293-picture20607.jpg][/img_ALT]

Link to comment
Share on other sites

Κάτι μου λέει ότι το up to 45% αναφέρεται σε τίποτα τραγικά μικρές αναλύσεις και οριακά σενάρια.

Αλλά και πάλι, ένα καθαρό 20% να δούμε, θα είναι ΤΕΡΜΑ ευπρόσδεκτο :)

Link to comment
Share on other sites

Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ότι το mantle δεν προορίζεται για καλύτερες επιδόσεις απλώς, δηλαδή από τα 20fps να πας στα 35 πχ.

Τα περισσότερα draw calls μπορούν να σημαίνουν και πιο λεπτομερή γραφικά -> more immersive graphics.

Τα νούμερα αυτά είναι η απαρχή του Mantle. Μέχρι οι devs να εναρμονιστούν με το API και να το "ξεζουμίσουν", θα περάσουν κάποια χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Μόνο το πρώτο slide αφορά discrete gpu και εκεί ο intel υπερτερεί.

Όλα τα υπόλοιπα υποθέτω αφορούν τις ενσωματωμένες gpu...

Αλήθεια ποιος αγοράζει gaming pc χωρίς discrete gpu;

Link to comment
Share on other sites

Μόνο το πρώτο slide αφορά discrete gpu και εκεί ο intel υπερτερεί.

Όλα τα υπόλοιπα υποθέτω αφορούν τις ενσωματωμένες gpu...

Αλήθεια ποιος αγοράζει gaming pc χωρίς discrete gpu;

Μάλλον αρκετοί που αργότερα θα γίνουν πολλοί περισσότεροι. Εμείς εδώ όχι, αλλά άλλοι που απλά θα σπαταλήσουν τον χρόνο τους σε άλλα, διαφορετικά πράγματα/ενδιαφέροντα, αντί να ψάχνουν reviews σε sites που δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους και δεν έχουν και την όρεξη να ψάξουν να τα βρουν, θα πάνε σε ένα μαγαζί και θα πάρουν ένα έτοιμο μηχάνημα. Αν μάλιστα δεν έχουν πολλά λεφτά στην τσέπη θα πάρουν ένα έτοιμο και φτηνό μηχάνημα. Αν επιπλέον αυτό το μηχάνημα συνοδεύεται από έναν κορυφαίο τίτλο όπως το Battleforce 4 θα το πάρουν με κλειστά τα μάτια.

Επιπλέον ο 7850 μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από έναν Intel σε ένα ultra slim AllInOne PC ή σε κάποιο πολύ μικρό κουτάκι(σαν τα NUC αν τα λέω σωστά) αν αυτό θα είναι και για casual gaming. Ακόμα και για τυπικά έτοιμα συστήματα από μαγαζιά ή μεγάλους κατασκευαστές θα είναι μια καλή επιλογή. Είναι σχετικά φτηνός, δεν χρειάζεται μεγάλο τροφοδοτικό, η έλλειψη μιας ξεχωριστής κάρτας γραφικών μειώνει τις πιθανότητες το εν λόγω σύστημα να περάσει από το service κατά την διάρκεια της περιόδου εγγύησης. Αυτά τα μηχανήματα θα έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα της φτηνής αναβάθμισης για ακόμα ποιο.... extreme gaming, με την χρήση μιας φτηνής AMD κάρτας γραφικών και ενεργοποίηση του dual graphics.

Μην πιάσουμε τώρα τα fps ή το αν οι drivers της AMD είναι χάλια ή αν οι Intel είναι ποιο γρήγοροι ή αν το CF είναι για τα μπάζα. Αυτό που βλέπω εγώ στον 7850 είναι η ευκολία που θα έχουν όλοι να φτιάξουν φτηνά και σε μεγάλο βαθμό απροβλημάτιστα συστήματα για όλες τις κατηγορίες πελατών(που δεν ξημεροβραδιάζονται στο Anandtech και το TomsHardware).

Link to comment
Share on other sites

45% faster than DirectX?

μεχρι τωρα δεν ειχα καταλαβει οτι το mantle το προοριζουν για αντικαταστατη dx!

με το καλο να ερθει, να δουμε και gaming σε linux

τωρα στην ερωτηση του [MENTION=376]gdp77[/MENTION]

απλα πολλοι

Link to comment
Share on other sites

με το καλο να ερθει, να δουμε και gaming σε linux

Δεν χρειάζεται mantle για να δεις gaming σε linux, το opengl ήδη έχει καλύτερη απόδοση απο direct3d σε windows και ότι games βγαίνουν απο δω και πέρα σε linux θα το χρησιμοποιούν.

Δύσκολο το βλέπω να υιοθετηθεί απ'την στιγμή που υπάρχει το opengl αλλα ποτέ μη λες ποτέ.

Link to comment
Share on other sites

Και καλύτερο να είναι το OpenGL από το DirectX, το optimization των κονσολών δεν θα μπορεί να το δώσει. Αν τώρα το Mantle είναι ουσιαστικά κάτι παρόμοιο ως γλώσσα προγραμματισμού με αυτό που θα χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές παιχνιδιών για να γράφουν τα games στις κονσόλες, πιθανόν να είναι ποιο εύκολο να κάνεις port το game σε Mantle από ότι σε DirectX/OpenGL. Απλά το DirectX είναι αναγκαίο κακό, οπότε το Mantle φαντάζει ως extra κόπος και κόστος. Αν αργότερα το Mantle υποκαθιστούσε τα OpenGL/DirectX πιθανόν το κάθε game να γινόταν ποιο γρήγορα, ποιο εύκολα και ποιο οικονομικά port στα PCs. Αλλά αυτό προϋποθέτει υιοθέτηση από όλους, AMD, Intel, Nvidia.

Link to comment
Share on other sites

Το Mantle είναι low level api, ενώ το directX/opengl είναι high level.

To πλεόνεκτημα του low level api είναι ότι είναι πιο γρήγορο, το πρόβλημα είναι ότι είναι hardware specific και άρα θα πρέπει οι developers να γράφουν ξεχωριστό κώδικα για τις κάρτες της AMD. Δεν ξέρω βέβαια αν αυτό τους εξυπηρετεί τώρα που όλες οι κονσόλες φοράνε ΑΜD. (Κάτι ανάλογο πριν χρόνια ήταν το glide της 3dfx, αλλά όλοι ξέρουμε τι έγινε με αυτό...)

Από την άλλη τα directX/opengl είναι high level api και άρα αρκετά πιο αργά. Όμως δε χρειάζεται εξειδίκευση ανάλογα με το hardware (intel / amd / nvidia) και άρα διευκολύνει τους developers σε ό,τι αφορά τους pc τίτλους.

Link to comment
Share on other sites

@gdp77

Yeap I know that. Η περίπτωση του Glide πάντως είναι εντελώς διαφορετική. Εκείνη την περίοδο όλοι λέγανε ότι το Glide ήταν ανώτερο από όλες τις μεριές και όλοι θέλανε να παίζουν τα games με Glide, αλλά υπήρχαν πολλές εταιρίες, πολλά standards και η 3DFX σε παρακμή. Εκείνη την εποχή η έλλειψη 24 ή 32bit ήταν μεγαλύτερο μειονέκτημα από το οποιοδήποτε πλεονέκτημα έδινε το Glide.

Όπως πάντως λες η ύπαρξη των κονσολών είναι αυτό που κάνει την διαφορά και πιθανόν τον κώδικα θα τον έχουν ήδη έτοιμο σε μεγάλο βαθμό από εκεί. Μπορεί πάλι το Mantle να είναι αρκετά ευέλικτο και προσαρμόσιμο στο hardware. Να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες ρουτίνες όταν βλέπει 8core AMD CPU+GCN graphics και να τρέχει κάπως διαφορετικά όταν βλέπει διαφορετικό hardware πετυχαίνοντας και πάλι καλύτερες επιδόσεις σε cpu bound σενάρια ασχέτως κάρτας γραφικών. Θυμάμαι παλιότερα ότι υπήρχε πρόγραμμα στα Windows που έτρεχε το OpenGL μέσω του DirectX. Είχε βγει για τις περιπτώσεις καρτών γραφικών που δεν υποστήριζαν σωστά στους drivers το OpenGL και αν θυμάμαι καλά το είχα δοκιμάσει με κάτι onboard VIA gpus(ή/και SiS). Αντίστοιχα είχαν βγει προγραμματάκια για να τρέχεις το Glide σε DirectX. Υπάρχει προφανώς performance penalty, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Θα πρέπει βέβαια να περιμένουμε να το δούμε πρώτα, ώστε να ξεκαθαριστεί πόσο open είναι πραγματικά. Θέλω να πιστεύω ότι παντού θα βλέπει κάποιος βελτίωση και ότι οι GCN κάρτες γραφικών απλά θα παίρνουν το κάτι extra σε fps. Αλλά αυτά μπορεί να είναι όνειρα θερινής νυκτός. Ελπίζω να μην έχουμε απλά το PhysX της AMD εδώ.

Link to comment
Share on other sites

+ ότι την εποχή του Glide, δεν υπήρχε άλλη συσκευή πέρα από το PC που μπορούσε να το υποστηρίξει. Τώρα υπάρχει και πιθανότητα να το υποστηρίξει το PS4.

Αν φανούν πολλά κέρδη από τα ports μεταξύ κονσολών με PC, το DX θα είναι σε δύσκολη θέση. Κρίμα που η MS φαίνεται να βάζει το propriertary χεράκι της στην υπόθεση.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που δεν έχω καταλάβει ακόμα είναι αν το ενσωματωμένο gpu των kaveri μπορεί να λειτουργήσει σε στιλ crosfire με οποιαδήποτε κάρτα της AMD ή όχι; Και αν ναι, υπάρχουν κάποια reviews;

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που δεν έχω καταλάβει ακόμα είναι αν το ενσωματωμένο gpu των kaveri μπορεί να λειτουργήσει σε στιλ crosfire με οποιαδήποτε κάρτα της AMD ή όχι; Και αν ναι, υπάρχουν κάποια reviews;

Λογικά θα μπορεί να παίξει με κάρτες επιπέδου R7 240/R7 250 και όποια βγει τέλος πάντων με 512 SPs σαν την 7750. Στα benchmarks που και καλά διέρρευσαν είχαν και μετρήσεις από dual graphics με 7750.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now