DIM1000

Απορία για AMD FX9370

Recommended Posts

Παιδιά καλησπέρα.

Εχω εγκαταλείψει το σπορ εδω και μερικά χρόνια και είπα μετά απο καιρό να αναβαθμιστώ απο τον Core 2 Duo 8600 στον FX9370 Vishera. Τον συνδύασα λοιπόν με την Gigabyte UD3 Rev 4 και μνήμες Crucial Ballistix Tactical 8GB. H ATI 7950 προυπήρχε και κράτησα αυτη.

Οπως ξέρετε ο επεξεργαστής έρχεται χωρίς ψύκτρα και έτσι πήρα την Coolermaster 212 Evo Εχω βέβαια ενημερωθεί οτι για να σκεφτείς κάποιο clocking με 220W TDP θέλει state of the art κατάσταση.

Το πρόβλημα είναι οτι δυο φορές το μηχάνημα έσβησε στα καλά καθούμενα και σκέφτηκα οτι το Toughpower 850 τα βρήκε σκουρα και έριξε προστασία με τοσο ενεργοβόρο σύστημα. Ο επεξεργαστής δεν ήταν σε φόρτο αλλά στο ίντερνετ. έβαλα το Core Temp και ολα έδειχναν φυσιολογικά . Επαιξα μετά για να το δώ το Call of Duty Ghost και δεν έκανε κιχ, αλλά είδα οτι η θεμροκρασία έφτασε 79 βαθμους!!!!! Δεν ξέρω ποσο αξιόπιστο είναι αυτο, αλλά το νουμερο είναι τεράστιο απο το 61 που δίνουν σαν μαξ. Δεν ξερω βέβαια αν λέει οτι να ναι και το Core Temp. Και τις δυο φορές που έσβησε, δεν είχα ενεργοποιήσει shut down απο θερμοκρασία οπότε λογικά δεν θα έπρεπε να γίνει, τουλάχιστον απο επεξεργαστή.Το κουτί είναι το μεγάλο Armor και η ορή αέρα είναι άψογη. Στο ένα σβήσιμο είχα το πλαινο καπακι στη θέση του, στο δεύτερο οχι. Υπάρχουν συνολικά 6 fan. 5 στο κουτί και ένα στην ψυκτρα.3χ120 και 2 90αρια.

Τέλος βλέπω οτι η ταχύτητα παίζει απο 200,87 Χ 7, μέχρι και 200,87 Χ 22. Απο ποιά επιλογή γίνεται σταθερό αυτοώστε να είναι μόνιμα σε ένα σταθερό χρόνισμα? Η να μην κάνω κάτι τέτοιο?

Βλέπω οτι έμπλεξα λίγο γιατί είχα πάψει που είχα πάψει να ασχολούμαι, πήγα και σε AMD ενώ πάντα είχα Intel και τα έχω βρει λίγο σκουρα. Η ψύκτρα θεωρητικά είναι μέχρι τα 180W αλλά υπέθεσα και διάβασα οτι σε στοκ χρόνισμα δεν θα είχε θέμα. Λέτε απλά να μην αρκει και βλέπω τέτοια νούμερα θερμοκρασίας? Αγχώνομαι μην πεθάνει και οχι τίποτα άλλο θα είναι άδοξα. Τουλάχιστον ας κακαρώσει πάνω σε κανένα καλό χρόνισμα οχι έτσι...

Κάθε βοήθεια δεκτή αφου ξαναλεω οτι απο AMD εχω μαύρα μεσάνυχτα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Edited by DIM1000
Link to comment
Share on other sites

Φίλε Gorillakos καλησπέρα.

Τα πάντα στοκ και οι μνημες 1300 και κατι. Ούτε αυτο δεν πείραξα να τις παω 1600. Ηθελα πρώτα να δω τι λεει το μηχανημα γιατί τη φοβόμουν τη δουλεια. Πάστα φυσικα και είχε ττης Arctic Cooling με ασημι. Την ψυκτρα την πατησα, τη σηκωσα και μετα παλι τη διαδικασια απο την αρχη με νεα παστα κλπ. Μου ειχε τυχει προβληματικο plate παλια και παντα τεσταρω να δω πως παταει.Ολα οκ. Απλά αυτο είναι ο βεζουβιος και οχι επεξεργαστης. Πήγα να κινηθω πιο οικονομικά και την πατησα. Σημερα λοιπόν πήρα κλειστου τυπου υδροψυξη, την 280L nepton της coolermaster. Εκλεισα τοι]ν υπολογιστη μια χαρα, εβαλα την υδρόψυξη αφου μου εβγαλε την παναγια και ελυσα ολο το pc για να μπει σωστα και τον αναβω... Ε ποτε... Ξεκιναει, μαυρη οθονη και ολα τα άλλα οκ. Αλλαζω καρτα γραφικων με μια 4870 που είναι οκ. Παλι τιποτα. Αλλαζω ραμ. Παλι νεκρο. Ββγαζω τον επεξεργαστη και γινεται το ίδιο πραγμα. Οποτε εκει καταληγω οτι κατι απεβιωσε. Στα καλα καθουμενα. Θα παω στο πλαισιο και ελπιζω να βγαλω καποια ακρη γιγιατί το μηχανημα δουλεψε συνολικα μια ωρα και εχω ριξει το τρεξιμο και τα εξοδα της αρκουδας. Τι ήθελα τον AMD δεν ξερω... Θα ειχα παρει εναν i7 με τα λεφτα που εδωσα ως τωρα και θα ημουν μια χαρα. Εχω ξενερωσει απιστευτα.....

Link to comment
Share on other sites

Πω πω ρε φιλε λυπαμει πολυ ειλικρινα στο λουκι που εχεις μπει! :\

Δεν εχω να σου πω καποια λυση, απλα επειδη και γω εφαγα τονους σκατα , ξενερωνω και γω παρα πολυ διαβαζοντας τετοια πραγματα, απλα υπομονη θα την βρεις την ακρη! :T:

Link to comment
Share on other sites

Μου αρεσει που πριν καλα-καλα βρεις τι φταιει, κατηγορεις τον AMD...

Που για να φταιει ενας cpu πρεπει να του εχεις χωσει τρελλοοοοο ρευμα πανω

και παλι κανα γκουχ θα κανει πριν τα τιναξει με οποιαδηποτε ψυκτρα...

1) mobo

2) psu

3) mobo

4) psu

5) ram

6) bios

7) mobo

8) psu

9) case

10) Αν το ειχα μπροστα μου θα το ψαχνα και θα ξερα ακριβως να σου πω, αλλα...

Θα περιμενω να δω τι θα σουν απο το Πλαισιο που θα το πας (μα Πλαισιο!?)

Link to comment
Share on other sites

Κατ εμε ειναι η μητρικη, οι gigabyte εχουν το κακο συνηθειο να βγαινουν ξινες που και που. Τωρα οσον αφορα την εμπειρια σου εκανες 2 λαθη, το πρωτο και το σημαντικοτερο που αγορασες την υδροψυξη πανω στον πανικο σου ανεβαζοντας ετσι το συνολικο κοστος της πλατφορμας στα επιπεδα Core i7 + SSD, μετανιωνοντας για αυτην την κινηση αργοτερα και ριχνοντας το φταιξιμο στην AMD και 2ον. η επιλογη σου να πας σε FX και ειδικα στα 220W TDP chips, οχι οτι ειναι κακη πλατφορμα γενικα αλλα διχως καλο h/w και προυπαρχον υδροψηξη απλα δεν πλησιαζεις. Στην θεση σου θα προσπαθουσα να βρω τροπο να παω οσο γινεται ποιο γρηγορα σε Intel αφου η ζημια εγινε και το ψυχολογικο σοκ δεν θα φυγει ευκολα, θα εισαι τσαντισμενος για τις επιλογες σου και δεν θα μεινεις ευχαριστημενος.

Link to comment
Share on other sites

Φίλοι καλημέρα.

Οι μητρική ηταν η FXA UDP3 990 rev4. Θεωρητικά θα έπρεπε να αντέχει. Ρεύμα κλπ δεν είχα πειραξει πουθενα γιατί δεν πρόλαβα ευτυχώς. Ολα στοκ ρυθμίσεις. Τελικά το θεμα λύθηκε ως εξης.

Πήγα στο Πλαίσιο και εξηγησα στο παληκαρι τι έγινε και τι εχω τραβηξει. Του λεω μακαρι να ειχα παρει Ι7.Ηταν η μαγικη λεξη. Μου λεει αστα οπως είναι και παρε Ι7. Είχε λοιπον αντιμετωπισει παλι το ίδιο θεμα με ίδιο επεξεργαστη σε Asus μητρικη. Αλλαξαν δυο φορες μητρικη στον ανθρωπο και 2 φορες επεξεργαστη. Το συστημα δουλευε τελεια και ξαφνικα έκλεινε οπως το δικό μου. Ολα ηταν καινουργια και υπεραρκετα για να καλυψουν τις αναγκες αν υποθέσουμε οτι τα δικά μου δεν... Πιθανον λεει να υπαρχουν καποια οχι καλα κοματια αλλα για να μην μπαινω σε διαδικασιες έδωσα μια διαφορα και πηρα την MSI Z87 - G45 Gaming και τον 4770 3.4 (1150). Θα αναρωτηθείτε γιατί δεν πηρα Κ που κανει παπαδες, αλλα ηθελα απλα ενα πιο καινουργιο σοκετ που θα υποστηριζεται καιρο ακομα. Μη γινει κατι και ψαχνω για μητρικη δεξια αριστερα. Επίσης σημαντικό ρολο έπαιξε το οτι δεν ειχαν εκει τον Κ, θα πήγαινε απο τρίτη - τετάρτη το θεμα και εγω με τοσα που τράβηξα ήθελα να τελειώνω. Τουλαχιστον απο τον Ε8600 ειναι τεραστια αναβαθμιση. Μνημες κρατησα τις ιδιες. Παντως δεν εχω λογια για το Πλαισιο και για τον συγκεκριμενο άνθρωπο στη μεταμορφωση. ΑΨΟΓΟΙ πραγματικα. Θα μπορουσαν απλα να τα κρατησουν, να δουν τι γινεται και να τα αλλαξουν με ίδια. Και πάλι βέβαια θα τα έπαιρνα, αλλά θα ήμουν ήδη αγανακτισμένος. Η υδροψυξη αφου πλέον υπάρχει μπήκε και έτσι έχω απο 20-22 βαθμούς ανα πυρήνα στο idle και απο 48-51 ανάλογα τον πυρήνα στο call of duty ghosts.

Σίγουρα θα θεωρήσετε πάλι λάθος μου οτι δεν πηρα Κ, που ίσως και να είναι με Ζ87 μητρική, αλλά σας είπα οτι είχα αγανακτησει πραγματικά. Επίσης αν αρχιζα εκει το clocking θα έμενα απο μνημες που δεν είναι κατι ιδιαίτερο και θα έψαχνα άλλες να ανεβάσουν στο θεό, οπότε πάλι έξοδα, πιθανότητα αστοχίας κλπ κλπ. Δεν κατηγορώ την AMD. Λάθος καταλαβατε. Σίγουρα είναι καλοι επεξεργαστες στα λεφτά τους. Εμενα κατηγορω που έκανα βιαστική κίνηση και πήγα σε έναν άγνωστο κόσμο και μάλιστα σε ακραιά κατάσταση. Αν βέβαια δουλευε θα έβρισκα την άκρη διαβάζοντας αφου δεν είμαι άσχετος με το αντικείμνο και τον 8600 τον έφτανα σε καλά επίπεδα. Τουλάχιστον τώρα έχω ένα αρκετά ζωντανο και αξιόπιστο PCακι να παίζω τα παιχνίδια μου και να δουλευω Photoshp κλπ που θέλω, χωρίς να με πιάσει πάλι το μικρόβιο να σπαταλησω χρήματα. Κλειδωμένος πολ/στης = κλειδωμένο πορτοφόλι!!! :highly_amused:

Link to comment
Share on other sites

Το μηχάνημα δούλευε κι έκανε restart. To λύνεις-το ξαναδένεις με υδρόψυξη και αυτομάτως το σύστημα νεκρώνει. Ενστικτωδώς καταλήγω σε λάθος χρήστη και όχι hardware.

Το να κάνει restart το σύστημα πιθανότατα οφείλεται στην προστασία της μητρικής για τη θερμοκρασία.

Την είχα πατήσει κι εγώ έτσι στην αρχή με την 990FXA-UD7 γιατί το default warning ήταν ρυθμισμένο στην θερμοκρασία των 70 βαθμών Κελσίου. Έκανε κάνα-δυο beep και μετά restart.

Το έβαλα στους 90 και τέλος τα restart.

Όμως, η θερμοκρασία που πρέπει να προσέχεις περισσότερο είναι στα mosfets. Αυτά είναι που ανεβάζουν θερμοκρασία για πλάκα όταν είσαι σε full load. Εύκολα ανεβάζουν θερμοκρασία στους 90+ βαθμούς με αποτέλεσμα να ζορίζεται το σύστημα και να κάνει restart. Παρατήρησα οτι ακόμα κι αν έχεις απενεργοποιημένο το αυτόματο shutdown το μηχάνημα θα κλείσει όταν τα mosfets ζεσταίνονται υπερβολικά. Υποθέτω οτι η επιλογή του αυτόματου shutdown είναι συνδεδεμένη με τη θερμοκρασία του επεξεργαστή και μόνο.

Επίσης, πραγματικά δεν βρίσκω λόγo να προτιμήσει τον 9370 έναντι ένος 8320 ειδικά αν δεν έχει σκοπόν να τον ανεβάσει στα 5+GHz. Ίδιοι επεξεργαστές είναι με τον 9370 απλά να είναι "διαλεγμένο" κομμάτι που έρχεται με εργοστασικά μεγαλύτερη συχνότητα και vcore. Το αποτέλεσμα είναι TDP 220W αντί 125W που ναι μεν το 125W θα γίνει εύκολα 200+W αμα κλοκάρεις (κάτι που είναι τραγικά εύκολο με απλό ανέβασμα του 8320 από 17,5x σε 22x και του vcore από 1,35v σε 1,5v) αλλά το ψυχολογικό πάντα παίζει ρόλο.

Θέλω να πω οτι ενώ προτίμησες AMD για πιο φθηνή πλατφόρμα (και καλά έκανες κατ'εμέ) πήρες έναν υπερτιμημένο επεξεργαστή και έχασες σημαντικό κομμάτι του value for money.

Τέλος, όσον αφορά τη διακύμανση του πολλαπλασιαστή από 7 μέχρι 22 είναι μάλλον καλό και το θέλεις. Το Cool & Quiet παίζει καλά ακόμα κι αν κλοκάρεις (σε λογικά πλαίσια) και βοηθάει πολύ στην μείωση της κατανάλωσης όταν δεν χρειάζεσαι όλη την ισχύ της CPU. Για παράδειγμα, δεν θες να τρέχει ο επεξεργαστή σε full ταχύτητα και να ζεσταίνεται όταν κάνεις browsing ή ακούς μουσική και να τρώει watt αλλά μόνο όταν παίζεις games ή κάνεις κάποια άλλη βαριά εργασία.

Ο μόνος λόγος που θες να απενεργοποιήσεις αυτή τη λειτουργία είναι όταν θες κλοκάρεις (και κυρίως για benchmarks) γιατί ενδέχεται να σου προκαλέσει αστάθειες όταν πιέζεις τον επεξεργαστή στα όριά του ή ακόμα και να μειώσει τη μέγιστη δυνατή υπερχρονισμένη συχνότητά του.

Edited by JimmyFox
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε το PC δεν έκανε restart. Εκει που δουλευε έσβηνε όλο και δεν άναβε ξανα αν δεν έκλεινα το διακόπτη του τροφοδοτικού και να τον ανοιξω πάλι. Η θερμική προστασία ήταν στο off. Τα mosfet ψύχονται απο δυο πλαινούς 12αρηδες που είναι κατ ευθείαν πάνω τους ακριβως γι αυτο που λες. Αν δεν άντεχε ξεχρόνιστο και ¨΄επεφτε¨ απο θερμοκρασίες δεν θα δουλευε ποτέ, ποσο μάλλον σε clocking. Εντελως απροειδοποίητα λοιπόν λες και του τράβαγες το καλώδιο. Εντελώς αφυσικο. Επίσης μετά δεν νεκρωσε. Αναβα κανονικότατα, αλλα δεν ποσταρε ο επεξεργαστης. δισκοι, ανεμιστήρες ολα μα ολα άναβαν.

Λάθος δεν παίζει να έκανα και στο λεω με σιγουριά. Αν μου δεσεις τα ματια σου δενω PC σε 15 λεπτα. Θέλω να πω με αυτη την υπερβολή, οτι το 92 απέκτησα το πρώτο μου PC στα 12 μου και μέχρι σήμερα στα 33 δεν έχω αγοράσει ποτέ ολόκληρο μηχάνημα. Πάντα parts που ήθελα. Μιλάμε λοιπόν για δεκάδες μηχανήματα, οπότε θεωρώ οτι εχω τις γνωσεις να μην κανω λάθος. Το κακο είναι οτι ποτέ δεν έμαθα τελικά τι συνεβη γιατί ισως θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον άλλο. Αλλα οταν σου λένε αστα και φυγε δεν το συζητάς νομιζω.... Ετρεχα μην αλλαξουν γνωμη... χαχαχα

Edited by DIM1000
Link to comment
Share on other sites

Όντως κρίμα που δεν μάθαμε τελικά τι έφταιγε, και δεν αμφισβητώ τις γνώσεις σου ή την επιδεξιότητά σου. Δεκάδες συστήματα έχω στήσει κι εγώ και πολλοί άλλοι εδω μέσα, το λάθος όμως αυτή την έννοια έχει, είναι λάθος καθαυτό, δεν γίνεται μόνο από έλλειψη γνώσης ή εμπειρίας. Απλά γίνεται.

Και είμαι σίγουρος οτι η gigabyte ξέρει να φτιάχνει μητρικές, αυτό δεν σημαίνει από τις χιλιάδες που φτιάχνει κάθε χρόνο μερικές δεν θα είναι ελλατωματικές...

Γιατί όπως το βλέπω, μάλλον η μητρική είχε το θέμα. Τα πιο πολλά κουλά και προβλήματα και fatal errors συνήθως από τη μητρική προκαλούνται (ειδικά αν έχουμε αποκλείσει τυχόν ελλάτωμα ή αδυναμία του τροφοδοτικού).

Τεσπα, αυτό που μετράει είναι οτι έχεις και πάλι σύστημα, οπότε όλα καλά.

Link to comment
Share on other sites

λογικα ηταν θεμα μητρικης μιας κ εδω βλεπω οτι δεν εχει την δικη σου

CPU-Upgrade: AMD FX-9370 motherboards

οσο για τον 4770 χωρις το Κ δεν ειναι κακο.. απλα το Κ ειναι για επεξεργαστες της ιντελ οπου μπορουν να κανουν overclock

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Farmas την έχει κανονικότατα. Είναι η πρώτη - πρώτη Gigabyte. GA990FXA ud3 rev4. Αυτην είχα παρει.Τώρα ποιος ξέρει. Οπως είπε και ένας φίλος πιο πάνω είναι πολύ καλές μητρικές αλλα μπορεί να σου κάνει άκυρη ιδιοτροπία στο πουθενα. Επιδή έχουν περασει αρκετές απο τα χερια μου εχω δει διάφορα χαζα, αλλα αν λυθουν είναι πολύ καλες.

Link to comment
Share on other sites

...Τι ήθελα τον AMD δεν ξερω... Θα ειχα παρει εναν i7 με τα λεφτα που εδωσα ως τωρα και θα ημουν μια χαρα. Εχω ξενερωσει απιστευτα.....
.. Δεν κατηγορώ την AMD. Λάθος καταλαβατε. .

Φασκεις και αντιφασκεις.

Ειμαι 100% σιγουρος οτι εφταιγε οτιδηποτε αλλο εκτος του επεξεργαστη.

Απο τη στιγμη που δεν καθησαν να ασχοληθουν για να μη χαλασουν τη ζαχαρενια τους

τοτε ενα μπραβο στους τεχνικους του Πλαισιου απο εμενα !!

Link to comment
Share on other sites

Σε αυτά που έκανες quote δεν φάσκω και αντιφάσκω... Λέω ξεκάθαρα τι ήθελα τον AMD. ΟΧι οτι δεν είναι καλος ο AMD ή φταίει αυτος... ΜΕ τον εαυτό μου τα βαζω. Οι Intel μου είναι γνωστή ποσότητα και παω και παίρνω ένα τοσο ακραίο επεξεργαστή με 220W TDP. Ε καλά να παθω. Αυτοί λενε ξεκάθαρα τι πουλανε.

Link to comment
Share on other sites

Δλδ φταιει ο CPU που ειναι στα 220W tdp, και συμφωνα με την εταιρεια δεν εχει κανενα προβλημα !

Καλα να παθεις ως προς το τι? οτι δεν εβαλες να ψαξουν για το τι φταιει? στο οτι δεν ειχες την περιεργεια εσυ να δεις τι φταιει οντως

και με το που σου δωσαν την ευκολη λυση εφυγες για κει κατευθειαν ? Στο οτι εξαρχης δεν ειχες βαλει κατω τα πραγματα για να πας

σε Ιντελ?

Ειλικρινα δε με νοιαζει τι διαλεξες και τι οχι, τι πηρες και που κατεληξες εν τελει. Με πειραζει αφανταστα ομως (και χωρις να εχω κανενα

οφελος) να κατηγορουμε εταιρειες ετσι γιατι κατι δεν μας εκατσε καλα. Που στη τελικη δεν ξερουμε αν φταιει οντως το προιον της !!!

Αντε κι οτι δεν αντιφασκεις, να το δεχτω! γιατι δεν πηγες παλι σε AMD και σε cpu περισσοτερο value for money επιλογη και πηγες Intel?

Δε χρειαζομαι απαντηση, απλα τροφη για σκεψη σου δινω, οτι εκανες εκανες.

Link to comment
Share on other sites

το λαθος ειναι οτι, αφου επελεξες αυτον το επεξεργαστη δε τον υποστηριξες απο το αναλογο hardware. δηλαδη αναλογη μητρικη και ψυξη αερα/νερο. λιγο δυσκολο να καηκε η cpu, αφου αν ανεβαζε θερμοκρασια σε επικινδυνα ορια λογικα θα εκανε throttling.

AMD FX-9590 Review; Piledriver at 5GHz - Page 17 (προτελευταια παραγραφος)

AMD FX9590 (5ghz) Review (w/ Gigabyte 990FXA-UD5) | KitGuru - Part 3

επιτηδες ανεβαζω τον 9590 που εχει περισσοτερες απαιτησεις.

Link to comment
Share on other sites

Αν η μητρικη δεν ειναι Asus ! Ετσι ειναι. Εγω εχω τον 8350 με sabertooth και κραταει σε οτι του δωσω. Ηθελε με το που τα σεταρεις να βλεπεις ποση θερμοκρασια ανεβαζει γιατι 220W ειναι αρκετα και να δεις ποτε ειναι ρυθμισμενο να κλεισει αν παει ψηλα.

Link to comment
Share on other sites

Εν τέλει προχώρησα και σε μια τελευταία αλλαγή που είναι το κερασάκι στην τουρτα. Τώρα ετοιμαστείτε για βοήθεια και ελπίζω να μην κάνω πυρηνική ανατίναξη.... Ξαναμπήκα στο λούκι και το κακο είναι οτι μου φαίνεται πολύ φυσιολογικό και οικείο.... :welcoming:

cpu-z4770K_zpsfe2b0013.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now