gdp77

Αποκτήστε καινούριο laptop με 90? !!!

Recommended Posts

Για να μην παρεξηγηθώ, αν δεν έχετε laptop η προσφορά του τίτλου δεν ισχύει :P Αφορά όσους έχουν ήδη laptop και το αξιοποιούν επαγγελματικά / ερασιτεχνικά -δεν έχει σημασία- σε απαιτητικές καταστάσεις. Σε τέτοια σενάρια χρήσης, ο χρόνος είναι χρήμα, τα νεύρα δοκιμάζονται και πολλές φορές η διαφορά μεταξύ επιτυχίας ή αποτυχίας μιας δουλειάς είναι οριακή.

Θα αναφερθώ, λοιπόν, σε αναβάθμιση/βελτίωση του laptop που έχει ο καθένας από εμάς. Βέβαια όταν θες να αναβαθμίσεις, αναζητάς πρώτα τι είναι αργό για να αναβαθμίσεις. Η απάντηση είναι εύκολη! Στο 99% των laptop που κυκλοφορούν εκεί έξω το πιο αργό (αλλά πολύ αργό όμως) κομμάτι του συστήματος είναι ο δίσκος!!! Πρόκειται για 5.400 rpm δίσκους που όντας καφωμένοι πάνω σε “συρρικνωμένες” μητρικές, στις οποίες έχουν ήδη γίνει υποχωρήσεις από τους κατασκευαστές, μπορούν να κάνουν ακόμα και το πανάκριβο i7 laptop να φαντάζει ότι εχει τις ίδιες επιδόσεις με ένα πάμφθηνο i3 desktop.

Στο δικό μου laptop, ο αδύναμος κρίκος ήταν ένας seagate 500GB 5400 rpm δίσκος, που με καθυστερούσε τόσο στο boot, όσο και στις απαιτητικές διεργασίες που χρειαζόταν κάθε φορά να κάνω κατά τη χρήση του. Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούσα να καλύψω ούτε τις δικές μου ανάγκες, αλλά ούτε και να αξιοποιήσω στο έπακρο τις δυνατότητες του i5 επεξεργαστή του laptop. Χρειαζόμουν SSD! Το σενάριο της αναβάθμισης το είχα καιρό στο μυαλό μου, όμως αυτό που έλειπε ήταν τα χρήματα. Όταν βρέθηκαν και αυτά, το upgrade έγινε, ο αργός HDD αντικαταστάθηκε με SSD, το ODD (optical disk drive) ξηλώθηκε και μπήκε στο ντουλάπι, ενώ στη θέση του (με 2nd hdd caddy) τοποθετήθηκε ο μαμίσιος 500άρης δίσκος. Η διαφορά στη χρήση μετά τις αλλαγές αυτές ήταν η νύκτα με τη μέρα!!!! (Αν το έχετε κάνει σε desktop, πολλαπλάσιάστε x2 τη βελτίωση που θα δείτε, για να φανταστείτε αυτό το “νύκτα με τη μέρα). Κόστος; 90?!

Τι θα χρειαστείτε:

α) Να έχετε laptop που δίνει εύκολη πρόσβαση (από το κάτω μέρος) στο δίσκο και να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα το ODD. Τα περισσότερα laptop έτσι είναι φτιαγμένα. Δυστυχώς, αν έχετε κάποιο unibody / slim laptop, η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη. Για να γίνει εύκολα η διαδικασία που θα περιγράψω, το κάτω μέρος του laptop πρέπει να ειναι κάπως έτσι:

xmfu.jpg

β) Με μια αναζήτηση στο google βρείτε το “service manual” για το μοντέλο του laptop σας. Δεν είναι απαραίτητο, μια που το πιο έμπειρο μάτι μπορεί εύκολα να καταλάβει τι πρέπει να ξεβιδώσει, αλλά για να μην ψάχνεστε με απορίες που μπορεί να προκύψουν, καλό είναι να έχετε και το manual.

γ) Να αγοράσετε τον SSD με τον οποίο θα αντικαταστήσετε τον HDD σας. Πλέον, με 80? (Μάρτιος 2014) αγοράζεις έναν από τους καλύτερους 120άρηδες που κυκλοφορούν, τον samsung 840 120GB evo.

iu91.jpg

(Βεβαιωθείτε ότι το laptop σας δεν είναι δεκαετίας και ότι ο δίσκος του είναι SATA και όχι IDE/ATAPI). Τα 120GB επαρκούν για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση OS + εφαρμογές + (στις περισσότερες φορές) αρχεία εργασίας.

δ) Ένα σετ κατσαβίδια με πολύ λεπτές μύτες, ώστε να μπορείτε να ξεβιδώσετε εύκολα τις λεπτεπίλεπτες βίδες που θα συναντήσετε κατά τη διαδικασία. Μην ανησυχείτε! Η όλη διαδικασία δεν περιλαμβάνει πάνω από 5-10 βίδες, αλλά για την παραξενιά του κάθε κατασκευαστή δεν μπορώ να εγγυηθώ!!! Εγώ, για παράδειγμα, ενώ είχα κατσαβίδι για να ξεβιδώσω το εξωτερικό bay του δίσκου, ανακάλυψα ότι δεν διέθετα σωστό κατσαβίδι για να ξεβιδώσω την εσωτερική βίδα που τον στερέωνε στο σασί (ήταν πολύ μικρή). Έτσι μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε (με 10? από ebay) κάτι τέτοιο (αναζητήστε “precision screw driver kit”):

daqd.jpg

ε) Εφόσον τα 120 GB του SSD δεν σας φτάνουν (εμένα δεν με φτάνουν για την αποθήκη των δεδομένων μου), τότε μπορείτε να αντικαταστήσετε το ODD του laptop (ζήτημα αν το έχω χρησιμοποιήσει 5 φορές στα 2 χρόνια) με τον μαμίσιο HDD, αγοράζοντας (από ebay πάλι) ένα 2nd HDD caddy. (κόστος 10? - μην αγοράσετε από “ελληναράδες”, το πωλούν 25?):

ts6t.jpg

Διαδικασία:

(Εύκολα πράγματα, αλλά δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη για ζημιά που μπορεί να προκληθεί)

1) Αφαιρείτε μπαταρία, αποσυνδέετε από την πρίζα και εργάζεστε σε κατάλληλο περιβάλλον. Αν πρόκειται (με κάποιο migration tool) να κλωνοποιήσετε τον μηχανικό HDD σας στον νέο SSD, τώρα είναι η ώρα να πάρετε το backup σε κάποιο εξωτερικό δίσκο. Διαφορετικά στήνετε λειτουργικό στον νέο SSD (το προτείνω) και προχωράτε στο βήμα 2.

2) Αφαιρείτε τον HDD (σύμφωνα με τις οδηγίες του service manual). Σε μένα ήταν έτσι:

qevk.jpg

Με αντίστροφη διαδικασία τοποθετούμε τον SSD. Βιδώστε το hdd bay, συνδέστε στο ρεύμα και ανοίξτε (power-on) το laptop. Μην ανησυχήσετε αν δεν φορτώνει OS, δεν χάλασε! Απλό ο νέος δίσκος δεν έχει τίποτα πάνω του :P Χρειάζεται λοιπόν είτε να μεταφέρουμε τα δεδομένα που πήραμε στο 1o βήμα, ή να στήσουμε OS. Εγώ προτείνω το 2ο και προσωπικά μου πήρε 15 λεπτά να στήσω από την αρχή το ubuntu μου. Οι χρήστες windows θα χρειαστούν παραπάνω χρόνο.

Εφόσον θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και τον μαμίσιο μηχανικό στη θέση του ODD, τότε πάμε στο βήμα 3:

3) Αφαιρούμε το ODD σύμφωνα με τις οδηγίες του service manual, κάπως έτσι:

bki7.jpg

Προσοχή πρέπει να δείξουμε στο μεταλλικό έλασμα που συνήθως στερεώνεται στο ΟDD, ώστε να βιδώνεται στο σασί:

5f7u.jpg

Εγώ αντιμετώπισα δυσκολία διότι οι βίδες που στερέωναν το μεταλικό έλασμα της παραπάνω εικόνας δεν ταίριαζαν στο 2nd hdd caddy. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να το αντιμετωπίσετε και εσείς. Εγώ χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω στο hdd caddy 2 βιδούλες μυτερές, ώστε ουσιαστικά να δημιουργήσουν τις δικές τους στροφές στο πλαστικό πλαίσιο του hdd caddy.

Τώρα τοποθετούμε τον μηχανικό δίσκο στο hdd caddy κάπως έτσι:

6e9o.jpg

Ανάλογα με το caddy που έχουμε αγοράσει, ο δίσκος μας θα στερεωθεί στο caddy είτε με βιδούλες που θα συνοδεύουν το caddy, είτε με ελαστικές “σφήνες” που σφηνώνουν μεταξύ του δίσκου και του caddy. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα δυσκολευτείτε.

Ολοκληρώνουμε ακολουθώντας αντίστροφη διαδικασία, κάπως έτσι:

e8rf.jpg

Αυτό ήταν!

Όταν περαστεί το OS στον SSD θα διαπιστώσετε ότι θα νιώθετε σαν να δουλεύετε σε άλλο laptop!!!. Τα πάντα θα γίνονται πιο γρήγορα (σχεδόν στιγμιαία, αν έχετε γρήγορα υποσυστήματα) και στη θέση του παλιού σας ODD θα έχετε και τον μηχανικό σας δίσκο για αποθήκη!

Ας ξαναδούμε το κόστος: (τιμές Μαρτίου 2014)

SSD 120GB → 80?

Εφόσον χρειαστούν:

2nd hdd caddy → 10?

σετ κατσαβιδιού με μύτες ακριβείας → 10?

και φυσικά λίγος από τον ελεύθερο χρόνο σας!

Καλή αναβάθμιση!

ΥΓ: Όταν έκανα την διαδικασία δεν είχα σκεφτεί να γράψω τον οδηγό αυτό και έτσι δεν πήρα φωτογραφίες. Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω από το διαδίκτυο και από το service manual του laptop.

Edited by gdp77
Link to comment
Share on other sites

ζαχο παραπάνω απο 4 ειναι :hehe:

5 χρόνια 1 μηνάς και 16 μέρες απο τοτε που πηρα τους πρώτους ssd μου :hehe:

αν θυμάμαι καλά λιγο μετα πήρες εσυ τον intel και μας την λέγανε κιόλας πολλά τα λεφτά λίγα τα gb μπλα μπλα μπλα :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Κακά τα ψέμματα, το κόστος πριν 4-5 χρόνια ήταν εντελώς διαφορετικό και οι δίσκοι θέλανε τρελό maintenance για να έχουν μια αξιοπρεπή διάρκεια ζωής και να κρατήσουν τις επιδόσεις τους.

Σήμερα το κόστος είναι λογικότατο και χωρίς κανένα tweak ο μέσος SSD θα ζήσει 5-10 χρόνια ανάλογα και τη χρήση.

Link to comment
Share on other sites

ναι απλά κάποιοι μας λέγανε και βλάκες που αγοράσαμε ssd τοτε και οτι ενα raid με μηχανικούς δίσκους έβγαζε καλύτερο read/write :hehe:

εβαλα και εγω σε ενα φιλο μου στο λαπτοπ του εναν evo και το παλικάρι επαθε σοκ .

Link to comment
Share on other sites

Εγώ είχα βάλει ssd σε παλιό σταθερό (όχι λαπτοπ) με Windows XP, και είχα δει πολύ μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις, παρότι το software και το hardware δεν υποστήριζε πλήρως τους ssd (πχ, δεν υπήρχε δυνατότητα για ahci, ούτε για trim).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now