gdp77

Εγκατάσταση Ubuntu 14.04 LTS (the ssd way!)

Recommended Posts

Εισαγωγή

To ubuntu 14.04 είναι η πλέον πρόσφατη LTS έκδοση του Ubuntu (5 χρόνια υποστήριξη) και όπως όλες οι LTS εκδόσεις είναι φτιαγμένη με γνώμονα τη σταθερότητα. Σε αυτή την παρουσίαση δεν θα αναλωθώ στο τι είναι το Linux, το Ubuntu ή για ποιους λόγους θα πρέπει όλοι μας (κατά τη γνώμη μου) να το χρησιμοποιούμε, αλλά θα προσπαθήσω να παρουσιάσω με εικόνες τη διαδικασία εγκατάστασης σε ένα αρκετά κοινό σενάριο χρήσης (laptop με SSD και εγκατεστημένα windows σαν βασικό λειτουργικό σύστημα). Φυσικά ο οδηγός αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί και για εγκατάσταση σε HDD (δεν αλλάζει κάτι).

Συνοπτικά μόνο θα αναφέρω ότι καλό είναι να υπάρχει και μια διανομή linux στο σύστημά μας:

  • για λόγους πειραματισμού,
  • για ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο (π.χ. ebanking, ηλεκτρονικές αγορές κτλ.),
  • για debugging των windows προβλημάτων (π.χ. να σιγουρευτούμε αν έχουμε hardware ή software πρόβλημα όταν κάτι δε λειτουργεί στα win, για καθαρισμό ιών, για να σβήσουμε δύστροπα αρχεία κτλ.),
  • για εκμάθηση του Linux, που κατά πολλούς είναι το μέλλον του computing,
  • γιατί είναι cool!

Στο δικό μου laptop είχε εγκατασταθεί πρόσφατα SSD με win7 και εν αναμονή του Ubuntu 14.04 LTS δεν είχα εγκαταστήσει ακόμα κάποια Linux διανομή. Στο Ubuntu 14.04 υπάρχει out-of-the-box υποστήριξη για trimming, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την υγεία του SSD σας, ούτε και να κάνετε τίποτα από κονσόλα γι' αυτό. Εάν ο SSD σας είναι από τους πολύ παλιούς, τότε υπάρχουν ακόμα κάποια περιθώρια tweaking, ώστε να περιοριστούν και άλλο οι εγγραφές στον SSD σας. Αυτές όμως οι βελτιστοποιήσεις ξεφεύγουν από τους στόχους αυτού του οδηγού και δεν θα ασχοληθώ περαιτέρω. Η όλη διαδικασία εγκατάστασης χρειάζεται 10 λεπτά σε SSD και 15 λεπτά σε HDD (ανάλογα και με τις ταχύτητες διασύνδεσης με το internet).

Προκειμένου να εγκαταστήσετε το Ubuntu στον υπολογιστή σας, θα χρειαστείτε το iso της διανομής που μπορείτε να το βρείτε είτε από το site του ubuntu είτε από torrent. Το γρηγορότερο download θα το πετύχετε αν κατεβάσετε με torrent:

Στη συνέχεια μπορείτε να κάψετε το iso σε ένα dvd με το πρόγραμμα της αρεσκείας σας ή να φτιάξετε ένα bootable usb:

Πριν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση, αναφέρω ότι ουδεμία ευθύνη φέρω για πιθανή απώλεια των δεδομένων σας, γιʼ αυτό καλό είναι πριν γίνει οτιδήποτε να υπάρχει ένα πλήρες backup του δίσκου στον οποίο θα εγκατασταθεί το ubuntu. Τονίζω, βέβαια, ότι όσα χρόνια περνάω linux σε δικά μου μηχανήματα ή φίλων, ουδέποτε προκλήθηκε απώλεια δεδομένων και πρέπει να το προσπαθήσεις αρκετά για να το πετύχεις. Όσοι έχετε HDD, καλό είναι να γίνει ένα defrag πριν την εγκατάσταση του ubuntu.

Διαδικασία εγκατάστασης

1) Εκκινούμε τον υπολογιστή μας είτε από το dvd είτε από το usb που φτιάξαμε και αν όλα πάνε καλά θα πρέπει να δούμε την πρώτη οθόνη που θα μας δίνει την επιλογή για installation ή δοκιμή του ubuntu. Επιλέγουμε “δοκιμή” και μπορούμε να παίξουμε με το περιβάλλον εργασίας του ubuntu χωρίς να πειραχτεί τίποτα στο δίσκο μας. Αυτό το περιβάλλον λέγεται “live” και είναι ένας καλός τρόπος για να πάρουμε μια πρώτη γεύση από το περιβάλλον εργασίας του λειτουργικού. Βέβαια η ταχύτητα που θα έχουμε όταν γίνει η εγκατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη, εκτός αν τρέχουμε το live περιβάλλον από usb3 που έχει εξαιρετικές ταχύτητες. Όταν τελειώσουμε τις όποιες δοκιμές θέλουμε να κάνουμε στο live περιβάλλον, μπορούμε να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση. Στο desktop η εικόνα που θα βλέπουμε θα είναι κάπως έτσι:

Screenshot+from+2014-04-24+07%253A35%253A50.png

Η γλώσσα που προτιμώ στο UI μου είναι τα αγγλικά, μια που χρησιμοποιώ υπολογιστές από το 1986 και οι ελληνικές μεταφράσεις με ξενίζουν απίστευτα. Όποιος όμως προτιμά ελληνικά, μπορεί να τα έχει επιλέξει από το live περιβάλλον ή κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Κάνουμε κλικ λοιπόν στο εικονίδιο “install it”.

2) Η επόμενη οθόνη που θα δούμε είναι η επιλογή γλώσσας. Επιλέγουμε τη γλώσσα της προτίμησής μας. Αυτή θα είναι η γλώσσα εγκατάστασης και όχι η γλώσσα του πληκτρολογίου. Εγώ επιλέγω αγγλικά και εγκαθιστώ ελληνικό πληκτρολόγιο αργότερα.

Screenshot+from+2014-04-24+07%253A36%253A33.png

3) Στην επόμενη οθόνη καλό είναι να βλέπουμε τα τρία πράσινα “τσεκ”, ώστε να προχωρήσουμε απροβλημάτιστα στην εγκατάσταση. Στην περίπτωσή μου είχα εκτός ρεύματος το laptop (ήθελα να κάνω μια πλήρη εκφόρτιση της μπαταρίας) και γι' αυτό το 2ο τσεκ δεν υπάρχει. Τσεκάρουμε τις δύο επιλογές για να κατέβουν τα updates ταυτόχρονα με το installation (μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο παραπάνω αν έχουμε αργή σύνδεση) και για να εγκατασταθεί third party λογισμικό που θα φανεί χρήσιμο π.χ. για την αναπαραγωγή mp3 κτλ. Φυσικά αν δεν επιλέξουμε τα 2 check boxes, όλα αυτά μπορούν να γίνουν και αργότερα, μετά την εγκατάσταση.

Screenshot+from+2014-04-24+07%253A37%253A03.png

4) Και τώρα μπαίνουμε στο κρισιμότερο στάδιο της εγκατάστασης, όπου πρέπει να επιλέξουμε partitions για να γίνει η εγκατάσταση. Αυτό μπορεί να γίνει αυτόματα (1η επιλογή) ή χειροκίνητα (3η επιλογή). Υποθέτω ότι δεν θέλουμε να σβήσουμε εντελώς τα win, οπότε αγνοούμε την 2η επιλογή.

Επειδή προσωπικά θέλω να έχω τον απόλυτο έλεγχο της εγκατάστασης επιλέγω την 3η επιλογή, για να χωρίσω τα partitions όπως ακριβώς θέλω.

Screenshot+from+2014-04-24+07%253A38%253A36.png

5) Τώρα ξεκινά το (γνώριμο σε κάποιους) gparted, με το οποίο θα μικρύνουμε το C: των windows και θα δημιουργήσουμε στον ελεύθερο χώρο που θα προκύψει δύο ξεχωριστά partitions: το “/” (αντίστοιχο με το C: των windows και το “swap” το οποίο στο Linux χρειάζεται να είναι ένα ξεχωριστό partition). Στο παράδειγμα της εικόνας βλέπουμε τον πρώτο δίσκο όπου υπάρχουν τα windows (sda) και έναν δεύτερο δίσκο (sdb). Στον πρώτο δίσκο υπάρχουν ήδη 2 partitions, το sda1 (κρυφό partition των windows) και το sda2 (το κυρίως partition των windows). Εμείς χρειαζόμαστε το sda2, το οποίο και θα “περικόψουμε”. Ελέγχουμε αν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος ελεύθερος, το επιλέγουμε και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο “-” για να μειώσουμε το μεγεθός του. Αρκεί να το μειώσουμε κατά 30-40 GB τα οποία θα δώσουμε στο ubuntu (υπέρ-αρκετά για το 95% των χρηστών, εφόσον υπάρχει και κάποιος HDD που θα χρησιμοποιηθεί για αποθήκη).

Screenshot+from+2014-04-24+07%253A40%253A48.png

Screenshot+from+2014-04-24+07%253A43%253A40.png

Επιλέγουμε τον ελεύθερο χώρο που προέκυψε και με το κουμπί “+” φτιάχνουμε ένα partition 30-40 GB που θα το ορίσουμε “/” στο επόμενο παράθυρο. Αφήνουμε ως file system το ext4 (default). Φροντίζουμε να υπολείπονται 2GB από το τέλος του δίσκου, που μετά θα τα χρησιμοποιήσουμε σαν “swap”

Screenshot+from+2014-04-24+07%253A46%253A16.png

Επιλέγουμε τα υπολειπόμενα 2 GB και με το “+” φτιάχνουμε και το swap partition

MtVyRtp9UR1zaYjejvueXGOaNDWShFxf91ih4jj4ZaE=w1366-h768-no

Τώρα ο δίσκος μας θα έχει διαμορφωθεί κάπως έτσι:

Screenshot+from+2014-04-24+07%253A47%253A37.png

Κάνουμε έναν τελικό έλεγχο. Θα πρέπει να υπάρχει ένα partition “/” με “ext4” filesystem και ένα “swap” partition 1-2 περίπου GB.

Πάμε στο επόμενο βήμα

6) Επιλέγουμε την ζώνη ώρας, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα έχει επιλεγεί αυτόματα

Screenshot+from+2014-04-24+07%253A48%253A16.png

7) Στο επόμενο βήμα επιλέγουμε πληκτρολόγιο.

Screenshot+from+2014-04-24+10%253A49%253A09.png

8) Στο τελευταίο βήμα μας ζητείται να δώσουμε όνομα για τον υπολογιστή μας, user name και password.

Screenshot+from+2014-04-24+10%253A49%253A21.png

9) H διαδικασία της εγκατάστασης ξεκινά και εμείς μπορούμε να ετοιμάσουμε έναν καφέ ή να σερφάρουμε στο διαδίκτυο καθώς το live περιβάλλον λειτουργεί κανονικά, αφήνοντας στο παρασκήνιο την εγκατάσταση!!!

Screenshot+from+2014-04-24+10%253A50%253A18.png

10) Αυτό ήταν! Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση θα ειδοποιηθούμε να κάνουμε restart, ώστε να εισέλθουμε πλέον στο εγκατεστημένο ubuntu. Στο επόμενο boot θα μας παρουσιαστεί ο grub (grand unified bootloader) που θα μας ζητήσει να επιλέξουμε σε ποιο σύστημα θέλουμε να κάνουμε boot (win / ubuntu).

Καλώς ήρθατε στον καινούριο κόσμο του ubuntu! Να θυμάστε πάντα ότι το ubuntu ΔΕΝ είναι windows. Είναι πολύ φιλικό προς τον χρήστη, αλλά να έχετε κατά νου ότι συνήθειες ετών ή και δεκαετιών είναι δύσκολο να ξεπεραστούν σε 5 λεπτά. Ευτυχώς με λίγο ψάξιμο θα μπορέσετε να λύσετε την κάθε απορία σας ή με κάποιο ερώτημα σε forums θα βρεθούν πολλοί πρόθυμοι χρήστες να σας βοηθήσουν. Με το πέρασμα του χρόνου θα δείτε ότι το ubuntu είναι ένα απόλυτα φιλικό OS, γρήγορο και ασφαλές, το οποίο μπορεί να σας απαλλάξει σιγά σιγά από την εξάρτηση από την MS και το proprietary λογισμικό, που στόχο έχει τα χρήματά σας και -δυστυχώς όπως αποκαλύπτεται τώρα τελευταία- τα προσωπικά σας δεδομένα.

Edited by gdp77
Link to comment
Share on other sites

Καταπληκτική η εκδοσή 14.04 και πολύ καλή δουλειά στον οδηγό του gdp77, όλοι χωράνε στο Linux παιδιά μην ντρέπεστε, πετάξτε τα ρημάδια τα XP στα σκουπίδια, εκεί που ανήκουν.

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο [MENTION=376]gdp77[/MENTION] για τον οδηγό :T:

Στο "μην ντρέπεστε" του IntelUser2525 να προσθέσω ότι πλέον στο Ubuntu το learning curve είναι τόσο όμορφο και προοδευτικό. Παλιότερα η όλη ενασχόληση για κάποιον που δεν ήξερε ήταν ζόρικη στην αρχή γιατί έβλεπες terminal και προέκυπτε "αμηχανία". Πλέον ούτε καν τα apt-get δεν χρειάζεται να μάθεις με το καλημέρα. Θα τα μάθεις κάπου παραπέρα ούτως ή άλλως, αλλά τα βασικά πλέον μπορείς να τα ξεκινήσεις με windows λογική χρήσης. It's a great time to be a beginner :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now