Τι είδους κάρτα ήχου έχετε;  

87 members have voted

  1. 1. Τι είδους κάρτα ήχου έχετε;

    • Onboard
      47
    • Onboard with Amp
      7
    • PCI
      27
    • External USB
      6
    • External Optical
      0


Recommended Posts

Υπάρχουν δυο ήδη ανθρώπων: οι audiophiles και οι μη. Οι audiophiles είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων που τα αυτιά τους είναι πολύ ιδιαίτερα στα ακουστικά ερεθίσματα. Για τον λόγο αυτό, είναι πρόθυμοι να επενδύσουν αρκετά τόσο σε ηχεία αλλά και γενικότερα σε ηχητικό εξοπλισμό, με σκοπό την μεγαλύτερη απόλαυση. Κάνουν καλά όμως;

Από την άλλη έχουμε τους μη απαιτητικούς, ανθρώπους που ναι μεν τους ενδιαφέρει ο ήχος, αλλά δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψουν μια περιουσία σε προενισχυτές, ενισχυτές και ηχεία. Αντίθετα συμβιβάζονται με τα τυπικά 2.1 stereo speakers τους και αυτό τους αρκεί - το πόσο "γλυκά" θα είναι τα μπάσα ή το πόσο κρυστάλλινος είναι ο ήχος είναι κάτι που δεν τους απασχολεί, εφόσον ο ήχος που φτάνει στα αυτιά τους τους ικανοποιεί τόσο σε ποιότητα όσο και σε ένταση.

Τι γίνεται όμως όταν η κύρια πηγή ήχου είναι το PC μας; Αρκετοί από εμάς ισχυρίζονται πως ο ακριβός εξοπλισμός θα δώσει και σαφώς ανώτερο ήχο. Και εκεί που πρέπει να δωθεί προσοχή είναι το σημείο εκκίνησης, από την κάρτα ήχου. Οι "απαιτητικοί" θα ισχυριστούν ότι επιβάλλεται η δαπάνη σε ακριβές κάρτες ήχου για τα βέλτιστα ηχητικά αποτελέσματα, μια πρόσφατη έρευνα στο Tom's Hardware έρχεται όμως να τους διαψεύσει. Οι τυπικοί δεν ενδιαφέρονται για το αν είναι onboard ή όχι, αρκεί να παρέχονται οι έξοδοι που χρειάζονται.

Εσείς τι κάρτα ήχου έχετε στο σύστημά σας;

Edited by Astalavista
Link to comment
Share on other sites

pci xfi titanium!

Δεν πανα λένε ότι θέλουν τα stie και οι έρευνές τους? 4 μητρικές έχω αλλάξει με την ίδια κάρτα ήχου απο το 2008 και καμία φτάνει την κάρτα ήχου μου! Και μητρικές των 300 ευρώ όχι του 50ρικου με την onboard της πλάκας.

Ωραίο poll μπράβο!

Link to comment
Share on other sites

Aten ra τι εννοείς την κάρτα ήχου της κάρτας γραφικών;

εγώ έχω τo odac και σύντομα ελπίζω να μονταριστει με σταθερή τροφοδοσία.

Στάλθηκε από το GT-I9300 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Όλες οι κάρτες από εκείνη την εποχή κ μετά είχαν ενσωματωμένη κάρτα ήχου και αρκετά καλή, με την ΑΤΙ να υπερέχει λίγο. Τώρα δεν ξερω, τα έχω αφήσει. Έτσι ήμουν και εγώ στο HTPC.

Edited by Spirosssss
typo
Link to comment
Share on other sites

Και εσέις που έχετε extra κάρτες έχετε και καλά ηχεία?

Και η διαφορά στον ήχο από τις onboard υπάρχει ή δεν υπάρχει?

Πρώτα να πω ότι βαρέθηκα να διαβάσω όλο το άρθρο στο tom, κοίταξα μόνο τι συγκρίνει, Συγκρίνει λοιπόν το Realtek ALC889 που είναι 108dB db (πάρα πολύ καλό) αλλά πόσες μητρικές έχουν αυτό? Η μητρική μου Asus P8Z68-V είναι 95dB SNR και σε σχέση με την Asus D1 (την είχα πάρει 30?) που είναι 116 dB έχει αρκετή διαφορά ακόμα και με τα παλιά μου ηχεία κάτι φτηνά Logitech X-220 32 watts RMS 2.1, ο ήχος ήταν πιο γεμάτος με πιο καλά μπάσα και πιο καθαρός, βγάζει μεγαλύτερη ένταση από την Onboard άσχετα που δεν μπορούν να τον αποδώσουν τα ηχεία και αρχίζουν και παραμορφώνουν.

Link to comment
Share on other sites

Και φυσικα δεν ειναι μονο το SNR που παιζει ρολο , αλλα και το DAC της καρτας .

Οι πιο δημοφιλεις PCI/PCIE καρτες ηχου για audio (2 channel) ειναι οι asus xonar ST/STX , η creative titanium HD και η ZXR

Πιο δευτερο ρολο παιζουν τα opamp (που μπορεις να παιξεις με τη χροια του ηχου) , καθως και οι πυκνωτες της καρτας .

Σε καλα συστηματα με τελικους ενισχυτες και καλα ηχεια , παιζει ρολο και το καλωδιο . Εαν εχεις μαπα καλωδιο , θα το καταλαβεις και σε ενα φθηνο συστημα (γιατι θα μπαζει θορυβο/παρεμβολες :D)

ΑΠοψη μου ειναι οτι το αρθρο του Tom δεν ειναι ουτε 100% λαθος , αλλα ουτε και 100% σωστο .

Χρειαζεται εμπειρια και εξοικιωση για να καταλαβεις διαφορες μεταξυ καλων καρτων .

Πολυ μεγαλο κεφαλαιο ο ηχος .

Εχω αλλαξει αρκετες καρτες (παντα ημουν με καρτα ηχου απο εποχες '90) . Αυτη τη στιγμη εχω την HD με εναν ολοκληρωμενο ενισχυτη δεκαετιας 80 , tannoy ηχεια και ακουστικα τα HD600 (αγορασμενα αρχες του 2000) .

Ας πουν τη γνωμη τους μερικοι ακομα ... και θα επανελθω .

Link to comment
Share on other sites

Πάντως οι "hifidelαδες" ξεπλενουν το στόμα τους μετά την έκφραση audio pc με εσωτερική κάρτα ήχου. θεωρούν ότι ανεμιστήρες και τροφοδοσία εντός προσθέτουν πολύ θόρυβο.

Εγώ έχω μόνο ακουστικά, ηχεία περιμένω καμιά προσφορά μεταχειρισμενων να "χτυπήσω".

Στάλθηκε από το GT-I9300 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Όλα είναι στο ηχείο και στα ακουστικά, ενας καλός 5.1 ενισχυτής απο μια σοβαρή εταιρεία π.χ. Yamaha/Denon κτλπ των 300+ ευρώ είναι οτι πρέπει και δεν χρειάζεται κανείς να ξοδέψει ευρώ παραπάνω, από εκει και πέρα στον ήχο ισχύει garbage in/garbage out, εαν γουστάρεις να τα σκας για ήχο και να ακούς 128αρια mp3, μαπες ηχογραφήσεις και videos στο youtube με γεια σου και χαρά σου, να ξέρεις όμως οτι κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Η κάρτα βοηθάει και ακούγεται κιόλας σε ένα κάλο ηχοσυστημα, άποψη μου οτι πρώτα κάποιος θα επενδύσει σε ηχεία,ακουστικά και εναν καλό ενισχυτή και μετά σε κάρτα ήχου, οι μοντέρνες onboard κάνουν άψογα την δουλειά τους ούτως η άλλως, ψηφιακά θα συνδεθεις με τον ενισχυτή άρα κανένα πρόβλημα με απώλειες κτλπ από την Onboard στον ενισχυτή. Όλα τα υπόλοιπα περι καλωδίων ειναι μπούρδες με σκοπό το κέρδος της βιομηχανίας hifi που έχουν καταρριφθεί επιστημονικά.

Edited by IntelUser2525
Link to comment
Share on other sites

Asus Xonar Essence STX σε PCI-X συνδεδεμένη σε Audioengine A2 ηχεία και AKG K-601 ακουστικά .

Ακούστε ένα τέτοιο rig και αν δεν δείτε διαφορά μάλλον θα είστε κουφός .

Το Hi End δεν έχει γυρισμό , άμα ακούσεις μια φορά κόλλησες ,

εκτός και αν τα αυτιά σου αντιλαμβάνονται περιορισμένο συχνοτικό εύρος ,

πράγμα που συμβαίνει σε αρκετούς ανθρώπους .

Σημαντικό επίσης είναι να έχεις και μουσική παιδεία για να καταλαβαίνεις

τι όργανο ακούς και πια η διαφορά ηχοχρώματος από το συνθετικό .

Link to comment
Share on other sites

Asus P8Z77 deluxe - I onboard sound card.

Με κάτι φτηνά Logitech 5.1 10ετιας+ z640 αν θυμάμαι καλά, συνδεδεμένα στερεοφωνικά (γιατί έτσι και αλλιώς είναι όλα εκτός του κεντρικού πίσω από την οθόνη) , με adaptor για να παίρνουν το ίδιο σήμα και τα πίσω.

Έξτρα κάρτα δεν χωράει!

Έλεγα να αλλάξω τα logitech με gigaworks t20 ή t40 αλλά έτσι και αλλιώς τα έχω περισσότερο για να ακουμπάω τα πόδια μου στο woofer πάρα για να τα ακούω.

Ακούω συνήθως από τα ακουστά - hands free, δύο ζευγάρια SE mh1 και Xiaomi Pistons v2.

Sent from my MI 2S using Tapatalk

Edited by FrOsT
Link to comment
Share on other sites

δεν εχω καρτα ηχου, ειμαι με την στοκ της f2a88xn-wifi μαζι με edifier s730 (δεν ηθελα παραπανω απο 2.1 γιατι ξερω οτι θα καταλήξουν και τα 5 πισω απο την οθονη :P). Ειμαι στο δίλημμα να παρω καρτα ηχου ή καρτα γραφικων για το pc καποια στιγμη σε αμεσο μελλον αλλα δεν ξερω ακομα.

η fatality που λεει ο σακης μου επρηξε τον ερωτα με τους drivers της (creative παλια καρτα με windows 7 drivers) και την εβγαλα μια και καλη.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now