Recommended Posts

[NEWS_IMG=nVidia, 4K 60Hz μέσω HDMI 1.4]http://www.hwbox.gr/images/news_images/nvidia1.jpg[/NEWS_IMG] Η nVidia δείχνει πως μπορούμε να αποκτήσουμε 4K 60Hz στο HDMI v1.4 καλώδιο μας απλά μέσω συμπίεσης του σήματος!

Σήμα 4K με 60Hz μπορούμε να έχουμε μόνο μέσω μιας πηγής HDMI 2.0 κάτι που δεν φέρουν οι σημερινές κάρτες γραφικών. Πάμε να δούμε λοιπόν πως η nVidia κατάφερε τα παραπάνω τις Kepler κάρτες γραφικών της. Αρχικά χρειάζεται ο GeForce 340.43 driver ο οποίος ενεργοποιεί την εν λόγω λειτουργία.

Η "τεχνική" ονομάζεται chroma subsampling και αντί να χρησιμοποιήσει το YCbCr 4:4:4 ή το RGB sampling, η nVidia στράφηκε στο 4:2:0 κρατώντας την φωτεινότητα στα ίδια επίπεδα αλλά συγχωνεύοντας τα χρώματα τεσσάρων Pixel σε ένα που στην ουσία σημαίνει λιγότερες πληροφορίες, που ταιριάζει γάντι στα πρότυπα του bandwidth του HDMI 1.4 που είναι 8.2 Gb/s.

Βέβαια όλο αυτό έρχεται και με ένα τίμημα. Η τεχνική αυτή δεν θα επηρεάσει φυσικά κινούμενες εικόνες, ή αλλιώς, οτιδήποτε έχει να κάνει με video και παιχνίδια, αλλά κυρίως στατικές εικόνες όπως κείμενο, το οποίο ενδέχεται να μην φαίνεται καθαρά εμφανίζοντας διάφορες παραμορφώσεις. Φυσικά, σαν εναλλακτική, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την DisplayPort θύρα του monitor και της κάρτας γραφικών άφοβα καθώς υπάρχει άφθονο bandwidth για να καλύψει την ανάλυση των 3840x2160 @ 60 Hz.

[img_alt=nVidia, 4K 60Hz μέσω HDMI 1.4]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums444-picture29823.jpg[/img_alt]

Edited by MetallicGR
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now