MetallicGR

HwBox Guide: Τι ακριβώς είναι η πιστοποίηση 80 plus;

Recommended Posts

Οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών θα έχουν συναντήσει την έννοια «80 PLUS» η οποία αναγράφεται στη συντριπτική πλειοψηφία των τροφοδοτικών της αγοράς για Desktop και Server υπολογιστές.

 

Η έννοια αυτή ουσιαστικά πιστοποιεί ότι όταν το τροφοδοτικό λειτουργεί σε 20%, 50% και 100% φόρτο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 80% αποδοτικό και με αυτό εννοούμε την μεταβολή του ρεύματος από AC σε DC. Όσο μεγαλύτερη είναι η αποδοτικότητα του τροφοδοτικού, τόσο λιγότερο ρεύμα απαιτεί από την πρίζα στα συγκεκριμένα φορτία (20%, 50%, 100%) όπου το πραγματικό draw από την πρίζα πλησιάζει (προς τα κάτω) την αναγραφόμενη τιμή του τροφοδοτικού.

Όσο οι υπολογιστές εξελίσσονταν, τόσο μεγαλύτερη έγινε η ανάγκη των χρηστών για ποιοτικότερα τροφοδοτικά τα οποία θα καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα σε standby αλλά και θα προσφέρουν ομαλότερη τροφοδοσία στα υποσυστήματα του υπολογιστή για σωστότερη λειτουργία. Εκεί βασίστηκε το 80 Plus όταν πρωτοξεκίνησε το 2004 και από τότε, έχουν γίνει τεράστια βήματα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της τροφοδοσίας που εφαρμόζεται στην σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Η πιστοποίηση αυτή αποκαλύφθηκε το παραπάνω έτος από ένα ανεξάρτητο, δίχως συμφέρον εργαστήριο στο οποίο οι κατασκευαστές έπρεπε να στέλνουν τα προϊόντα τους (1+ 1 για Backup) ώστε να λάβουν το πολυπόθητο «αυτοκολλητάκι» αφού πρώτα περάσουν από όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Το 2005 σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, κατασκευάζεται και πωλείται το πρώτο τροφοδοτικό με πιστοποίηση 80 Plus από την Seasonic ενώ το 2006 η HP με την Dell ακολουθούν, παρουσιάζοντας τα δικά τους τροφοδοτικά με την πιστοποίηση 80 Plus.

Κάπου στο 2008-09 η ανάγκη για περισσότερο αποδοτικά PSUs έγινε μεγαλύτερη και έτσι δημιουργήθηκαν περισσότερες υποκατηγορίες, οι: 80 Plus Bronze, Silver, Gold και Platinum πιστοποιήσεις με την αποδοτικότητα να διαφέρει από badge σε badge. Το 2012, η Dell σε συνεργασία με την Delta Electronics, παρουσίασε το πρώτο τροφοδοτικό με πιστοποίηση 80 Plus Titanium, που είναι και η μεγαλύτερη πιστοποίηση στον κόσμο, ενώ μετράται επιπλέον και σε 10% φόρτο, κάτι που δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες πιστοποιήσεις.

Πιο αναλυτικά ο λόγος για τα: 80 Plus Standard με το λευκό σήμα το οποίο θεωρείται "ξεπερασμένο" σήμερα και σχεδόν κανένα επώνυμο τροφοδοτικό δεν το χρησιμοποιεί, το 80 Plus Bronze με το μπρούτζινο σήμα, το 80 Plus Silver με το ασημένιο σήμα, το 80 Plus Gold με το χρυσό σήμα, το 80 Plus Platinum με το πλατινένιο σήμα και το 80 Plus Titanium, το νεότερο όλων το οποίο έχει γκρίζο σήμα και εμφανίζεται σε δύο μόλις τροφοδοτικά στον κόσμο.

1



Efficiency
Το efficiency ή ελληνιστί «αποδοτικότητα» είναι η αναλογία σε % της (πραγματικά) εξερχόμενης ισχύος από την (πραγματικά) εισερχόμενη ισχύ (μετά τη μετατροπή από AC σε DC), η οποία φαίνεται (αναλογία/διαφορά) αν μετρήσουμε το τροφοδοτικό σε συγκεκριμένα loads, 20% (light), 50% (typical) και 100% (full). Μερικοί θεωρούν πως οι συνθήκες στις οποίες μετρούνται τα τροφοδοτικά από τον οργανισμό δεν είναι σωστές, φερʼ ειπείν μετρούνται σε ειδικό θάλαμο με θερμοκρασία 23 βαθμών Κελσίου και 20% με 60% υγρασία κάτι που συνήθως δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα, σε ένα κουτί όπου υπάρχουν και άλλα components που εκλύουν θερμότητα αρκετά υψηλότερη, οπότε εκεί κρίνεται η ποιότητα των υλικών του κατασκευαστή.

Παράδειγμα
Και για να μιλήσουμε με παραδείγματα, έστω ότι έχουμε ένα τροφοδοτικό 600W με ονομαστικό efficiency 80% (Standard) σε πλήρη φόρτο (100% load) τότε με βάση της εξίσωσης W/efficiency σε % = τα watt που θα αντλήσει από την πρίζα και θα το πολλαπλασιάσουμε με το 100 για να δούμε έναν πιο "φιλικό στο μάτι" αριθμό. Έτσι το PSU σε πλήρη φόρτο θα «τραβάει» από την πρίζα περίπου 750W με τη διαφορά των watt (150W) να μετατρέπεται σε θερμότητα. Αυτό βέβαια (η αποδοτικότητα) αλλάζει ανάλογα με το ποσοστό του φόρτου εργασίας που εφαρμόζεται στο τροφοδοτικό, με τον κανόνα να μιλά για χαμηλό efficiency σε πολύ μικρά και πολύ μεγάλα loads αντίστοιχα. Γι' αυτόν τον λόγο, αποφεύγουμε να αγοράζουμε μεγάλα σε ισχύ τροφοδοτικά, για ένα σύστημα το οποίο δεν την απαιτεί καθώς το PSU θα λειτουργεί με χαμηλό φορτίο, που ισούται εξίσου χαμηλό efficiency.

Έτσι εάν το ίδιο 80 Plus Standard τροφοδοτικό των 600W που χρησιμοποιήσαμε πριν ως παράδειγμα, λειτουργήσει με 10% φόρτο, τότε το efficiency μπορεί να φτάσει και το 70% (ή και λιγότερο), γι' αυτό και όλα τα τροφοδοτικά αναφέρουν στο κουτί τους, ή στο site τους ένα γράφημα που παρουσιάζει την "καμπύλη αποδοτικότητας" όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία από ένα τροφοδοτικό της Corsair.

2



Άλλο ένα παράδειγμα έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο του "80 Plus" και μπορείτε να το δείτε εδώ. Στην εικόνα συγκρίνεται ένα τροφοδοτικό με efficiency μικρότερο από 80% (συγκεκριμένα ~70% αν κάνετε τις πράξεις της μεθόδου μας) καθώς και ένα με την πιστοποίηση 80 Plus Standard. Η μετατροπή του ρεύματος από εναλλασσόμενο σε συνεχές μετατρέπει αρκετό από αυτό σε θερμότητα, κάτι που θέλουμε όσο το δυνατόν να αποφύγουμε.

HwBox Guide: Τι ακριβώς είναι η πιστοποίηση 80 plus;




Που πραγματικά χρησιμεύουν όλες αυτές οι υποκατηγορίες του 80 Plus;
Το 80 Plus έχει δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων τροφοδοτικών και συνεργαζόμενων εταιρειών και προωθεί την έννοια του αποδοτικότερου computing, με σεβασμό προς το περιβάλλον και ενσωματώνεται στους οικιακούς υπολογιστές με τα προφανή αποτελέσματα να είναι η μείωση της κατανάλωσης. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του 80 Plus είναι ότι αναλαμβάνει να ξεχωρίσει ένα τροφοδοτικό από τα υπόλοιπα της αγοράς και με τη σειρά του να αποδείξει την αποδοτικότητά στα loads που προείπαμε αλλά και να δώσει μια επιπλέον σιγουριά, ότι το προϊόν που αγοράζει ο χρήστης είναι πέρα για πέρα αξιόπιστο και αποδοτικό.

Όλα αυτά, αποτελούν πλέον βασικό κριτήριο στην επιλογή ενός νέου τροφοδοτικού από κάθε αγοραστή φυσικά γιατί 1ον είναι ένα υποσύστημα που δεν αλλάζει συνέχεια και παρουσιάζει εξαιρετική συμβατότητα με το μελλοντικό hardware και 2ον, γιατί μακροπρόθεσμα, γίνεται απόσβεση του κόστους του, σε αντίθεση με ένα φθηνότερο, μη πιστοποιημένο τροφοδοτικό που μπορεί να μην αντέξει στην πίεση, πχ ενός υπερχρονισμένου υπολογιστή.

Ένας ακόμη λόγος για τη συνεχή αύξηση του efficiency είναι και φυσικά το γεγονός ότι μειώνεται η διαφορά των watt που μετατρέπεται σε θερμότητα φτιάχνοντας έτσι μια νέα κατηγορία τροφοδοτικών.. μα φυσικά τα passive τα οποία δεν απαιτούν επιπλέον ψύξη με κάποιον ανεμιστήρα.

Η πιστοποίηση αυτή εμπεριέχει κάποιες υποκατηγορίες που αναλύουν και ξεχωρίζουν ακόμη περισσότερο ένα τροφοδοτικό από κάποιο άλλο. Το 80 Plus (standard) παρέχει ακριβώς 80% αποδοτικότητα σε φόρτο 20, 50 και 100% ενώ το αμέσως επόμενο παρέχει 82%, 85% και 82% στους παραπάνω φόρτους εργασίας.

Αντίστοιχα το Silver φτάνει τα 85%, 88% και 85% ενώ το Gold αγγίζει και το 90% σε φόρτο εργασίας 50% όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό πινακάκι που ακολουθεί.

Πίνακας πιστοποιήσεων 80 Plus
HwBox Guide: Τι ακριβώς είναι η πιστοποίηση 80 plus;




Παρανοήσεις
Φυσικά δεν έχουν λείψει και οι παρανοήσεις σχετικά με το αν πραγματικά το «εκάστοτε» τροφοδοτικό έχει περάσει από τους ειδικούς ελέγχους του οργανισμού και το αν πληροί τις προϋποθέσεις του προτύπου ούτως ώστε να «αφεθεί ελεύθερο» στην αγορά. Επίσης και το κακό marketing έχει οδηγήσει σε πολλές παρανοήσεις όπως το "85 Plus" το οποίο εμφανίστηκε σε μερικά τροφοδοτικά αλλά στην πράξη δεν ανταποκρίνεται σε κάποιο υφιστάμενο standard. Βέβαια, τέτοιες υλοποιήσεις δεν κατάφεραν να "ξεγελάσουν" αρκετούς χρήστες οι οποίοι μπορούσαν να ανατρέξουν στο επίσημο site του 80 Plus και να δουν τη σχετική λίστα με όλα τα πιστοποιημένα τροφοδοτικά στον κόσμο χωρισμένα ανά εταιρείες και τύπο ρεύματος.

 

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρώστε επίσης τρεις ακόμα σημαντικές πληροφορίες:

1. Η πιστοποίηση 80Plus γίνεται σε εργαστηριακό περιβάλλον τυπικής θερμοκρασίας δωματίου (ήτοι 25°C και σε 20% με 60% υγρασία). Στην θερμοκρασία που ορίζει την ονομαστική ισχύ του τροφοδοτικού η απόδοση θα είναι χαμηλότερη. Το πόσο χαμηλότερη δεν είναι σταθερό, από 0.1% ως και 8% ακόμα, εξαρτάται από τον σχεδιασμό και τα μέρη του τροφοδοτικού. Έχω μετρήσει και 12% πτώση απόδοσης από τους 20°C στους 45°C σε ένα τροφοδοτικό του δεκάευρου στην μέγιστη ονομαστική ισχύ του (τα γνωστά Premier που έχουν κατακλύσει την Ελληνική αγορά). Και όχι, δεν εξερράγη...εντελώς.

2. Οικονομικά, η διαφορά κόστους που έχουν τα "top tier" μοντέλα δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Η εξοικονόμηση ενέργειας από οικονομικής απόψεως είναι μετά βίας λίγα ευρώ ανά έτος.

3. Η απόδοση ενός τροφοδοτικού, για μία σειρά από λόγους οι οποίοι είναι άνευ σημασίας αυτή την στιγμή, έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ποιότητα ισχύος. Γι'αυτό και τα τροφοδοτικά με υψηλότερη απόδοση, χωρίς αυτό βέβαια να είναι κανόνας, έχουν καθαρότερη έξοδο, με μειωμένες διακυμάνσεις και ηλεκτρικό θόρυβο.

Βέβαια έχει και άλλα συν, αλλά όχι τόσο σημαντικά για τον οικιακό χρήστη.

Link to comment
Share on other sites

Παίδες, το συγκεκριμένο θέμα εγκαινιάζει μια νέα κατηγορία στο HwBox που όπως καταλάβατε είναι τα Guides.

Στόχος μας έιναι αρχικά να γράψουμε για κάποια πράγματα που κάθε μέρα όλοι τα διαβάζουμε αλλά εν τέλει λίγοι τα

κατανοούν πραγματικά και σιγά σιγά να μπούμε σε πεδία που έιναι λιγότερο καθημερινά αλλά λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις

εδώ στο forum και οι απαντήσεις έιναι κάπως μπερδεμένες.

Όπως και να έχει, ο σκοπός είναι μας είναι τα guides, έτσι ώστε όταν κάποιος ρωτάει κάτι να έχουμε έτοιμη τεκμηριωμένη

απάντηση και πάνω απ'όλα κατανοητή.

Δεν είμαστε τέλειοι, με την βοήθεια σας όμως (όπως με την απάντηση του [MENTION=4260]Gr_God[/MENTION] στο συγκεκριμένο θέμα που τον ευχαριστούμε πολύ), θα πάμε ένα level παραπάνω κλέινοντας κενά.

Εν κατακλείδι, είναι τα guide της κοινότητας και όχι τα guide μας, if you know what i mean.

Οπότε κάθε λιθαράκι, κάθε άποψη και κάθε ποστ βοηθάνε στον να βγεί πιο ολοκληρωμένη και καλύτερη δουλειά! :T:

Καλη αρχή [MENTION=2195]MetallicGR[/MENTION] :T:

PS. Και όποιος θέλει να βοηθήσει, pm me :)

Link to comment
Share on other sites

Τοσο καίρο λεμε να ξεκινήσουμε τα guides και να που ήρθε η ώρα, μπράβο Λουκά πολυ ωραίο και ουσιώδες, έμπαινε και καλή αρχή :T:

[MENTION=4260]Gr_God[/MENTION] σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες :)

Link to comment
Share on other sites

Καλή αρχή και από μένα και να συμπληρώσω ότι πράγματι αρκετές φορές προέκυψε θέμα ,

όχι με την εγκυρότητα του οργανισμού άλλα με τις εταιρίες των τροφοδοτικών (και εξηγούμαι) .

Κάποιες εταιρίες στέλνανε το μοντέλο τους για πιστοποίηση και αφού παίρνανε το σηματάκι,

βγάζανε μετά από ένα χρονικό διάστημα την δεύτερη παρτίδα τους με χαμηλότερη ποιότητα

κατασκευής (και χαμηλότερο efficiency) και φυσικά κολλούσανε το ίδιο σηματάκι 80plus ,

αφού ήταν (θεωρητικά) το ίδιο προιόν .:livid:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now