George_o/c

Έμφαση στους αρχάριους overclockers: HwBot Rookies, Novices & Elites

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Έμφαση στους αρχάριους overclockers: HwBot Rookies, Novices & Elites]http://www.hwbox.gr/images/news_images/OC1.jpg[/NEWS_IMG] Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, το overclocking, από 'κει που ήταν ένα απλό hobby στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, μετατράπηκε σε ένα ανταγωνιστικό extreme άθλημα με επαγγελματίες overclockers.

Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση, το 2011 με την εισαγωγή της HwBot Rev.4, άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα, όχι μόνο στον τρόπο καταμέτρησης των πόντων που "σκοράρει" ο overclocker, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των ομάδων και κατ' επέκταση των rankings. Λίγο αργότερα, δημιουργήθηκε και το Pro OC League στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι sponsored overclockers ή οι overclockers που εργάζονται σε hardware εταιρείες, με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα για όσους παρακολουθούσαν ήδη την oc scene.

Παρ' όλα αυτά, εξακολουθούσε να υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα. Ο αριθμός των νέων overclockers είχε μειωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Όχι ότι δεν εμφανίστηκαν νέα ταλέντα, τουναντίον, απλά κατά κύριο λόγο, συναντούσε κανείς τα ίδια και τα ίδια. Σε αυτό δεν βοήθησε και το γεγονός ότι το overclocking έγινε αρκετά mainstream λόγω του ότι χρησιμοποιήθηκε σαν marketing tool από τις εταιρείες, έχασε δηλαδή αυτό το "κατιτίς" που το έκανε να φαντάζει εντυπωσιακό στα μάτια ενός αρχάριου. Έπρεπε λοιπόν να δοθεί μια λύση - να βρεθεί ένας τρόπος να υποκινήσει το HwBot άτομα εκτός της κοινότητας, άτομα που έχουν ακούσει ίσως τι είναι το overclocking αλλά δεν μπήκαν ποτέ στον πειρασμό να το δοκιμάσουν. Άλλωστε κανείς δεν ξεκινάει κατευθείαν τα bench με υγρό άζωτο. Όλοι ξεκινούν με αερόψυξη, άντε υδόψυξη το πολύ. Από αυτούς όμως τους νέους overclockers, σίγουρα ένα ποσοστό θα μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει extreme μεθόδους ψύξης, έτσι ώστε το overclocking να συνεχίσει να είναι βιώσιμο και τα επόμενα χρόνια.

Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που το HwBot, σε συνεργασία με την Intel, ανέπτυξαν το Intel Extreme Tuning Utility, γνωστό ευρέως ως XTU. Με την προώθηση του XTU και από τις δύο πλευρές, αλλά και από τις κατασκευάστριες εταιρείες μητρικών καρτών, άρχισε να διαφαίνεται φως στον ορίζοντα. Το HwBot ξεκίνησε να διεξάγει διαγωνισμούς για rookies, χρησιμοποιώντας απλά και κατανοητά benchmarks όπως το XTU και το SuperPi και επιτρέποντας την συμμετοχή στον διαγωνισμό μόνο σε άτομα με νέα accounts και αερόψυξη ή υδρόψυξη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και οι τέσσερις Rookie Rumble διαγωνισμοί που έγιναν μέχρι στιγμής είχαν μεγάλη ανταπόκριση, με τον 4ο να φτάνει σχεδόν τους 350 συμμετέχοντες. Μπορεί το νούμερο να μην φαίνεται και τόσο εντυπωσιακό σε κάποιον που ήδη ασχολείται με το overclocking χρόνια τώρα, μην ξεχνάτε όμως ότι η πλειοψηφία των ατόμων αυτών δεν ήξεραν καν ότι υπάρχει το hwbot. Δεν ήξεραν καν ότι διεξάγονται overclocking διαγωνισμοί τόσα χρόνια. Άλλοι φοβόντουσαν να κάνουν overclocking, ή απλά είχαν κάνει μερικές φορές στο 24/7 σύστημά τους για πλάκα.

Αφού λοιπόν οι νεόφερτοι overclockers πήραν μια γεύση του τι ακριβώς σημαίνει overclocking διαγωνισμός, έπρεπε το HwBot κάπως να τους κινητοποιήσει ώστε να ασχοληθούν περισσότερο και να συμμετέχουν στα enthusiast και extreme overclocking leagues. Κατάλαβαν όμως γρήγορα, ότι το βήμα αυτό δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο για έναν αρχάριο. Δεν μπορείς ξαφνικά από 'κει που overclockαρες μία φορά, να συμμετέχεις έστω και στο enthusiast league, όπου ήδη πολλοί από τους συμμετέχοντες κάνουν volt mods σε κάρτες γραφικών ή "κουμπώνουν" πάνω στις κάρτες γραφικών ψύκτρες Thermalright Ultra 120 Extreme με ανεμιστήρες Delta. Για αυτό και δημιουργήθηκε το Rookie league, που έχει ακριβώς τους ίδιους κανόνες με το Enthusiast League, με την διαφορά ότι συμμετέχουν σ' αυτό μόνο overclockers που βρίσκονται στο HwBot λιγότερο από 3 μήνες. Έτσι ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος και η επίτευξη μιας πρωτιάς είναι πολύ ευκολότερη - ο αρχάριος overclocker χαίρεται με αυτό, ξεκινά να ψάχνεται περισσότερο με τα benchmarks/tweaks, με αποτέλεσμα η μετάβασή του στο επόμενο league να είναι πιο ομαλή

Για να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στο Rookie και το Enthusiast League, δημιουργήθηκε το Novice League. Σε αυτό συμμετέχουν όσοι είναι μέλη στο HwBot λιγότερο από 1 χρόνο, αλλά περισσότερο από 3 μήνες. Συνεπώς, ένας αρχάριος overclocker περνά πρώτα από το Rookie, μετά από το Novice και καταλήγει στο Enthusiast League, όπου πλέον θα έχει συνηθίσει και ο ανταγωνισμός με τους "παλιούς" δεν θα του φανεί βουνό. Τέλος, λόγω του ότι οι extreme overclockers που συμμετείχαν στο Pro OC League, ζητούσαν επανειλημμένα δικά τους ξεχωριστά rankings (αρκετοί απ' αυτούς δεν συμμετείχαν σε κάποια Pro OC ομάδα) δημιουργήθηκε και το Elite League.

Συνοψίζοντας, έχουμε πια τα παρακάτω HwBot Leagues:

1) Rookie - Απευθύνεται σε αρχάριους overclockers που βρίσκονται στο HwBot λιγότερο από 3 μήνες - Επιτρέπεται μόνο αερόψυξη και υδρόψυξη

2) Novice - Απευθύνεται σε αρχάριους overclockers που βρίσκονται στο HwBot περισσότερο από 3 μήνες και λιγότερο από 1 χρόνο - Επιτρέπειται μόνο αερόψυξη και υδρόψυξη

3) Enthusiast - Λειτουργεί σαν μεταβατικό League μεταξύ των απλών και των extreme μεθόδων ψύξης, ωστόσο δεν απευθύνεται σε αρχάριους overclockers - Επιτρέπεται μόνο αερόψυξη και υδρόψυξη

4) Extreme - Σε αυτό το league συμμετέχουν οι overclockers που ψύχουν τα συστήματά τους υπό το μηδέν - Επιτρέπονται μόνο subzero μέθοδοι ψύξης

5) Elite - Απευθύνεται σε overclockers που σπονοράρονται πολύ από εταιρείες, ή εργάζονται σε αυτές

6) Pro OC - Ουσιαστικά περιλαμβάνει τους περισσότερους elite overclockers, με την διαφορά ότι κοντράρονται σε ομάδες που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι

Ρίξτε μια ματιά στα διαφορετικά leagues για να δείτε ποιοι φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις, βρίσκονται στην δεξιά πλευράς της κεντρικής του HwBot.

[video=youtube;btdZXxXeG-E]

Η εικόνα των Leagues σήμερα

[img_alt=Έμφαση στους αρχάριους overclockers: HwBot Rookies, Novices & Elites]http://www.hwbox.gr/members/461-albums267-picture30336.png[/img_alt]

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Ο αριθμός των νέων overclockers είχε μειωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Ο αριθμός έχει μειωθεί επίσης γιατί αν θες να πεις οτι δοκιμάζεις έστω λίγο το OC, τουλάχιστον σε επεξεργαστές intel, πρέπει να πας σε Kappa :shifty: μοντέλα, ε και τα min ?200 για επεξεργαστή δεν είναι λίγα. Και Z μητρικές.

Ίσως κάτι να αλλάξει τώρα με τον P AE.

Link to comment
Share on other sites

Thanks παιδιά.

Ο αριθμός έχει μειωθεί επίσης γιατί αν θες να πεις οτι δοκιμάζεις έστω λίγο το OC, τουλάχιστον σε επεξεργαστές intel, πρέπει να πας σε Kappa :shifty: μοντέλα, ε και τα min ?200 για επεξεργαστή δεν είναι λίγα. Και Z μητρικές.

Ίσως κάτι να αλλάξει τώρα με τον P AE.

Δεν είναι τόσο αυτό Νίκο πίστεψέ με. Πολύς κόσμος είχε βαρεθεί το overclocking και έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια, ή απλά ξεκίνησε να ασχολείται με άλλα hobby. Το overclocking έγινε full mainstream, είναι πλέον τόσο συνηθισμένο που δεν προκαλεί εντύπωση στους αρχάριους οπότε δεν ασχολούνται σχεδόν καθόλου οι περισσότεροι απ' αυτούς, παρά μόνο 24/7 για το σύστημά τους. Τέλος, ακόμα η πλειοψηφία φοβάται, νομίζει ότι με το oc θα κάψει το PC του, ή δεν ξέρει καν τι είναι το overclocking - ελλιπής ενημέρωση εν ολίγοις.

Η oc κοινότητα χρειαζόταν οπωσδήποτε νέο αίμα και χαίρομαι γιατί φαίνεται ότι κάτι γίνεται σιγά σιγά με τις αλλαγές του bot.

Link to comment
Share on other sites

o PAE δεν θα αλλαξει τπτ. Αυτος που θελει να bencharei επειδη γουσταρει θα παιξει με οτι του κανει κεφι.

Το μποτ αν δεν κανω λαθος, καπου ειδα οτι εχει πολυ κοσμο νεο αλλα πολυ λιγοτερα submissions οποτε αυτο επιβεβαιωνει αυτο που λεει ο κορκος.

Προσωπικα, δεν μου κανει εντυπωση τπτ πλεον οσον αφορα το oc.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now