hexxeh

Εγκατάσταση Debian linux σε συστοιχία RAID1 (mirror)

Recommended Posts

Πολύς κόσμος ρωτάει πως μπορεί να κάνει εγκατάσταση linux σε ένα μηχάνημα, και κατά την εγκατάσταση να δημιουργήσει συστοιχία mirror (RAID1). Στην συστοιχία raid1 το σύστημα χρειάζεται δύο ίδιας χωρητικότητας σκληρούς δίσκους. στον πρώτο σκληρό αποθηκεύουμε τα αρχεία μας. Κάθε αλλαγή που γίνεται στον πρώτο σκληρό δίσκο, γίνεται αυτόματα και στον δεύτερο.

Με αυτήν την χρήση , δέν κερδίζουμε σε ταχύτητα αλλά σε ασφάλεια δεδομένων. Σε περίπτωση που χαλάσει ο ένας σκληρός, τα δεδομένα είναι ασφαλή στον δεύτερο. Στο raid1 ο υπολογιστής “βλέπει” 1 σκληρό δίσκο , ενώ στην ουσία το raid θα φροντίζει να υπάρχουν τα αρχεία σας σε 2.

images.jpg

Είναι αρκέτα απλή διαδικασία για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις λίνουξ, με εξαίρεση 2-3 σημεία που χρειάζονται προσοχή. Σε αυτόν τον οδηγό θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο βατός γίνεται ωστε να αποφύγουμε μπερδέματα. Σαν διανομή εγκατάστασης επέλεξα το debian , αλλα η διαδικασία θα πρέπει να είναι ιδια και στις υπόλοιπες διανομές.

Για να ξεκινήσουμε θα πρέπει να έχουμε έτοιμο το cd εγκατάστασης του λειτουργικού, ενα σύστημα με 2 ίδιας χωρητικότητας δίσκους, ενεργή σύνδεση στο ίντερνετ, και δύο κούπες καφέ ! Αφού εκκινήσουμε το σύστημα μας από το cd ξεκινάμε την εγκατάσταση κανονικά βάζοντας ότι λεπτομέρειες μας ζητηθούν. Γενικά συστήνω να παραμείνετε στις προεπιλογές της εγκατάστασης, καθώς οτιδήποτε θέλετε μπορείτε να το αλλάξετε μετέπειτα, κατά την ρύθμιση του συστήματος σας. Όταν φτάσουμε στην οθόνη επιλογής κατατμήσεων (partition manager) επιλέγουμε “manual” :

Debian-7-64-bit-2014-08-22-22-28-29.png

Επιλέγουμε τον πρώτο δίσκο, στην δική μου περίπτωση sda και πατάμε Yes στην δημιουργία νέου partition table.

Debian-7-64-bit-2014-08-22-22-31-32.png

Δημιουργούμε το πρώτο partition του raid μας, με αρκετό χώρο για να φιλοξενίσει το λειτουργικό (εβαλα 38gb) και του δίνουμε τις παρακάτω ρυθμίσεις

Debian-7-64-bit-2014-08-22-22-48-49.png

Debian-7-64-bit-2014-08-22-22-48-56.png

Debian-7-64-bit-2014-08-22-22-49-08.png

Σώζουμε πατώντας “Done setting up this partition”, και ακολουθούμε τα ίδια βήματα για να δημιουργήσουμε δευτερο partition στον σκληρό, που θα χρησιμοποιηθεί για swap. Το μέγεθος του partition, εμπειρικά, θα πρέπει να είναι περίπου 1.5 φορά το μέγεθος της ram σας. (Σε συστήματα με πολύ ραμ (8gb+ μπορούμε να παραβλέψουμε την δημιουργία swap). Αφου τελειώσουμε και με αυτό, με την ίδια ακριβώς διαδικασία, θα κατατμήσουμε και τον δευτερο σκληρό μας, προσέχοντας τα partitions του δεύτερου σκληρού, να έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος με αυτά του πρώτου. Μετα το πέρας της διαδικασίας, θα έχουμε partition table αντίστοιχο με το παρακάτω:

Debian-7-64-bit-2014-08-22-22-50-38.png

Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε το Mirror Raid μας! επιλέγουμε “configure software RAID” > “Create MD device” > RAID1 , δίσκους και spare devices αφήνουμε τις προεπιλογές ,και στην επιλογή των partitions επιλέγουμε το πρώτο partition απο τον κάθε δίσκο. (στην δική μου περίπτωση /dev/sda1 και /dev/sdb1)

Debian-7-64-bit-2014-08-22-22-51-04.png

Debian-7-64-bit-2014-08-22-22-51-27.png

Debian-7-64-bit-2014-08-22-22-51-19.png

Debian-7-64-bit-2014-08-22-22-51-43.png

Ξαναεπιλέγουμε “Create MD Device > RAID1″ και αυτήν την φορά επιλέγουμε το δεύτερο ζεύγος partition που θα κάνουμε mirror ( στην δική μου περίπτωση /dev/sda2 και /dev/sdb2)

Debian-7-64-bit-2014-08-22-22-51-58.png

Αφού επιλέξουμε “finish” ο οδηγός εγκατάστασης βγαίνει απο το raid setup και πλέον το partition table του σκληρού μας δίσκου έχει την παρακάτω μορφή

Debian-7-64-bit-2014-08-22-22-52-18.png

Τα δύο νέα raid devices που δημιουργήσαμε θα τα χρησιμοποιήσουμε σαν σκληρούς εγκατάστασης για το λειτουργικό. Δημιουργούμε στο RAID1DEVICE0 το partition που θα περιέχει το λειτουργικό σύστημα και στο RAID1DEVICE1 το partition που θα χρησιμοποιηθεί από το λειτουργικό μας σαν swap.

Debian-7-64-bit-2014-08-23-00-41-22.png

Debian-7-64-bit-2014-08-23-00-43-20.png

Έχοντας επιτυχώς τελειώσει με την κατάτμηση των σκληρών μας δίσκων και την δημιουργία raid συνεχίζουμε με την εγκατάσταση του λειτουργικού μας πατώντας “finish partitioning and write changes to disk” .

Το επόμενο σημείο που θα πρέπει να παρέμβουμε είναι στο τέλος που γίνεται η εγκατάσταση του Bootloader ( GRUB για το Debian). O bootloader είναι το πρόγραμμα που “τρέχει” κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, και μας βάζει στο λειτουργικό. Σαν προεπιλογή, ο bootloader εγκαθίσταται στον πρώτο σκληρό δίσκο του συστήματος. Στην δικιά μας περίπτωση επειδή οι σκληροί είναι πανομοιότυποι, πρέπει να εγκαταστήσουμε χειροκίνητα τον Bootloader και στον δεύτερο σκληρό. Έτσι, σε περίπτωση αποτυχίας του πρώτου σκληρού, να μπορεί το σύστημα μας να εκκινήσει με την χρήση του δεύτερου σκληρού δίσκου. Για να κάνουμε την ρύθμιση αυτήν λοιπόν, περιμένουμε να δούμε την παρακάτω εικόνα:

Debian-7-64-bit-2014-08-24-19-26-05.png

Εγκαθιστούμε τον bootloader στο /dev/sda όπως μας προτείνει ο οδηγός εγκατάστασης αλλά δεν σπεύδουμε για επανεκκίνηση. πατάμε Alt+F2 να βγούμε στην δεύτερη κονσόλα και εκτελούμε τις παρακάτω εντολές ώστε να εγκαταστήσουμε τον bootloader και στον δεύτερο σκληρό.

Debian-7-64-bit-2014-08-24-19-26-54.png

# chroot /target /bin/bash

# grub-install /dev/sdb

Έχουμε τελειώσει! Επιστρέφουμε στην πρώτη κονσόλα με Ctrl+Alt+F1 και πατάμε για επανεκκίνηση. Δεν ξεχνάμε να βγάλουμε το cd από το σύστημα, και μετά την εκκίνηση έχουμε ένα debian linux πάνω σε raid1

Tango out, Δημήτρης .-

Πηγή: doomster.eu

Edited by hexxeh
Link to comment
Share on other sites

δέν είχα ποτέ πολλές απαιτήσεις για να to checkαρω να σου πω.. συνήθως στηνω SMB/CIFS και mySQL servers me 30-40 πελατάκια, και στις περισσότερες των περιπτωσεων το budget που δίνουν υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις τους σε server. πάντως πρόβλημα απο load κλπ δεν είχα ποτε σε κανένα setup... συνήθως δέ, είναι και λίγο πιό πολύπλοκο το Setup μου απαυτό του παραδέιγματος. (raid0 για το root 2 disks, raid1 για τα /home κλπ)

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση, ότι σε ext4, η linuxάρα κάνει το καλύτερο που μπορεί στο RAID1:

-αν διαβάσεις ένα 1GB αρχείο, θα πάρεις read όσο και αν ήταν σε single drive, οπότε το μοναδικό κέρδος είναι το redundancy.

-αλλά αν πας να διαβάσεις δύο ξεχωριστά 1GB αρχεία, θα πάρεις στην ουσία διπλάσια read, οπότε κερδίζεις και το redundancy και καλύτερο performance.

Kαι νομίζω ότι σε αυτό το level, δεν το κάνει κανένα άλλο OS αυτό ^ , αυτή την στιγμή, για RAID1 :)

Edited by caution
Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση, ότι σε ext4, η linuxάρα κάνει το καλύτερο που μπορεί στο RAID1:

-αν διαβάσεις ένα 1GB αρχείο, θα πάρεις read όσο και αν ήταν σε single drive, οπότε το μοναδικό κέρδος είναι το redundancy.

-αλλά αν πας να διαβάσεις δύο ξεχωριστά 1GB αρχεία, θα πάρεις στην ουσία διπλάσια read, οπότε κερδίζεις και το redundancy και καλύτερο performance.

Kαι δεν νομίζω ότι σε αυτό το level, δεν το κάνει κανένα άλλο OS αυτό ^ , αυτή την στιγμή, για RAID1 :)

ναι ρε φιλε, δίκιο έχεις :) :)

απόσπασμα απο τα man pages του MD:

Once initialised, each device in a RAID1 array contains exactly the same data. Changes are written to all devices in parallel. Data is read from any one device. The driver attempts to distribute read requests across all devices to maximise performance. Note that the read balancing done by the driver does not make the RAID1 performance profile be the same as for RAID0; a single stream of sequential input will not be accelerated (e.g. a single dd), but multiple sequential streams or a random workload will use more than one spindle. In theory, having an N-disk RAID1 will allow N sequential threads to read from all disks

Εκτός απο την παραπάνω επικούρα, διαβάζω και το εξής;

Individual devices in a RAID1 can be marked as "write-mostly". These drives are excluded from the normal read balancing and will only be read from when there is no other option. This can be useful for devices connected over a slow link.

που σημαίνει πως μπορείς να δηλώσεισ write-mostly εναν σατα2 σκληρό ασπούμε, αν έχεις αλλους sata3 στο raid1

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now