MetallicGR

HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος

Recommended Posts

Ακολουθήστε τον οδηγό του HwBox και επιλέξτε το σωστό πρόγραμμα, για να βρείτε τα όρια του υπολογιστή σας ή να διαγνώσετε κάποιο πρόβλημα.

 

Ο κάθε enthusiast ανά τον κόσμο ξέρει τι σημαίνει να λειτουργεί στα όρια τον υπολογιστή του. Τόσο πολύ που περνά ώρες ολόκληρες για την παραμετροποίησή (Tweaking) του αλλά και για την αξιοποίηση κάθε ρανίδας ισχύος από κάθε transistor του συστήματος. Οι συγκεκριμένοι χρήστες εκτός από τον χρόνο που «σπαταλούν» για την παραμετροποίηση του συστήματος, περνάνε επίσης αρκετό χρόνο και στην αξιολόγηση του με stress tests και benchmarks ούτως ώστε να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ επιδόσεων και σταθερότητας για ένα συνολικά «υγιές» PC. Βέβαια υπάρχει και ο χρήστης, η κατηγορία του οποίου δεν ενδιαφέρεται για το overclocking και θέλει απλά να διαγνώσει κάποιο πρόβλημα στον υπολογιστή του και να βρει το ίσως προβληματικό υποσύστημα – εάν πρόκειται για hardware.

Ο σημερινός οδηγός μας έχει να κάνει με τα stressing tools που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στο δικό σας σύστημα. Για τον λόγο αυτό, έχουμε ταξινομήσει κατάλληλα τα εργαλεία, ανάλογα με το υποσύστημα που θέλουμε να «ψάξουμε» και σας τα παρουσιάζουμε. Αρχικά όμως ας ξεκαθαρίσουμε στην παρακάτω ερώτηση:

 


Γιατί να στρεσάρω το PC;

Δύο λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιούμε τα εν λόγω stressing προγράμματα. 

1. Σε περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με ένα overclocked σύστημα και ψάχνουμε να βρούμε τις σταθερές ρυθμίσεις (fine tuning) ούτως ώστε να τρέχει σωστά. Θυμηθείτε: Ένας υπολογιστής που δεν είναι ρυθμισμένος σωστά – και με αυτό εννοούμε ότι έχει να κάνει με την συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή, των μνημών ακόμα και των ρυθμίσεων στο BIOS – θα δίνει χαμηλότερες επιδόσεις από το αναμενόμενο. : Οι ρυθμίσεις στο BIOS αναγράφονται στο Manual της μητρικής. Για οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με το τι κάνει η κάθε επιλογή 

2. Η δεύτερη περίπτωση για την οποία χρησιμοποιούμε προγράμματα για stressing είναι όταν βρισκόμαστε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του υπολογιστή και αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα. Το stressing μπορεί να μας αποκαλύψει τον «υπαίτιο», λύνοντας το πρόβλημα.

Τώρα, ας αναφερθούμε στα stressing εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό του οδηγού μας. Κάθε εργαλείο ενδείκνυται για διαφορετική δουλειάς και έτσι θα τα χωρίσουμε σε κατηγορίες και παράλληλα θα εξηγήσουμε για ποιο υποσύστημα χρησιμοποιείται.

 

Επεξεργαστής/Σύστημα


Ξεκινώντας, το OCCT είναι ίσως το πληρέστερο εργαλείο και ξεζουμίζει το σύστημα είτε είναι AMD, είτε Intel, με τα ίδια αποτελέσματα. Παρέχει επίσης και stress testing του τροφοδοτικού το οποίο είναι ίσως το πιο δύσκολο υποσύστημα για να διαγνώσετε, ειδικά εάν δεν έχετε πρόσβαση σε άλλο hardware. Επίσης για επεξεργαστές Intel υπάρχει και η επιλογή Linpack για επιπλέον stressing του επεξεργαστή με την χρήση του AVX instruction set. Βέβαια υπάρχει και η επιλογή να στρεσάρετε και την κάρτα γραφικών του συστήματος, δοκιμάζοντας την με το γνωστό από το Furmark «χνουδωτό donut”, το οποίο όμως δείχνει και τον αριθμό των σφαλμάτων (error count) των μνημών της κάρτας.


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος
 
HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος
 
HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος
 
HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματοςΤο Prime95 είναι το γνωστότερο και ταυτόχρονα το παλιότερο πρόγραμμα ελέγχου της σταθερότητας του συστήματός μας. Περιλαμβάνει το γνωστό ίσως Blend Test το οποίο δοκιμάζει κάθε πτυχή του συστήματος, φτάνοντας στα όρια ακόμα και τα πιο ισχυρά σημερινά συστήματα, παρά την παλαιότητά του. Για να το χρησιμοποιήσετε αρκεί να πατήσετε “options -> Torture Test” και να διαλέξετε μια διαθέσιμη επιλογή (κατά προτίμηση το “blend test”). Αμέσως, το πρόγραμμα θα αναγνωρίσει τους πυρήνες του συστήματος, είτε λογικούς είτε πραγματικούς και θα στρεσάρει όλον τον υπολογιστή. Στις τελευταίες εκδόσεις του περιλαμβάνεται υποστήριξη AVX 2.0 εντολών για αξιοποίηση όσων CPU το υποστηρίζουν κάτι που αυξάνει θεαματικά τις θερμοκρασίες. Σημειώστε ότι η Intel χρησιμοποιεί διαφορετικό voltage table με τις εν λόγω εντολές και αποτελούν το worst case senario χρήσης.


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος
 Το HyperPi είναι μια παραλλαγή του SuperPi, ή καλύτερα ένα wrapper το οποίο ανοίγει πολλά instances του SuperPi ταυτόχρονα, το κάθε ένα σε άλλον πυρήνα ή thread για ομοιόμορφη χρήση του επεξεργαστή. Εδώ να τονίσουμε πως το SuperPi δεν αποτελεί πλέον την καλύτερη λύση για stressing του επεξεργαστή καθώς εκμεταλλεύεται μόνο ένα πυρήνα και χρησιμοποιείται μόνο για λόγους "ανταγωνιστικότητας" στο HwBot.org καθώς και για την εξέταση των RAM.

 

 


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος
 
 
HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος
 Ύστερα έρχεται το Linx, το πρόγραμμα που μπορεί να ξεζουμίσει στην κυριολεξία κάθε CPU με υποστήριξη AVX Intructions και μοιάζει αρκετά με το IntelBurnTest. Τρέχει με "το ίδιο" linpack που είδαμε και στο OCCT παράγοντας τα ίδια αποτελέσματα, δείχνοντάς μας παράλληλα τα FLOPS του επεξεργαστή μας (FLoating-point Operations Per Second). Για καλύτερα αποτελέσματα σε επεξεργαστές με AVΧ instructions χρησιμοποιείστε την έκδοση 0.6.5.

 


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος
 Το AIDA64 παρόλο που δεν είναι δωρεάν λογισμικό (υπάρχει δοκιμαστική έκδοση για 30 ημέρες), όμως είναι ένα επίσης πολύ καλό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό διάφορων σφαλμάτων και θεμάτων αστάθειας που προέρχονται από το overclocking ή από κάποιο προβληματικό υποσύστημα. Πολλά από τα αποτελέσματά του χρησιμοποιούνται σε Reviews, ενώ περιλαμβάνει ορισμένα benchmarks για τον έλεγχο της ταχύτητας της RAM (σε MB/s) αλλά και stressing tools, κάτι που μας ενδιαφέρει εδώ. Ανάμεσά τους υπάρχουν και stress tests για το monitor, τους σκληρούς δίσκους και την κάρτα γραφικών, εκτός του επεξεργαστή και των μνημών που προαναφέραμε. Για να ξεκινήσετε κάποιο από τα προβαλλόμενα stress tests, αρκεί να πάτε στο μενού "Tools".

 


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος
 

HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος

 
 
 
Μνήμη


Το MemTest μπορεί να διαγνώσει κάθε πρόβλημα που υπάρχει στην προσωρινή μνήμη του υπολογιστή, την γνωστή μας RAM! Έρχεται σε δύο μορφές, η μια μπορεί να τρέξει κάτω από τα Windows και είναι δωρεάν με τον περιορισμό των 2GB ανά .exe κάτι που μπορείτε να προσπεράσετε αν το ανοίξετε πολλές φορές! Η Pro έκδοση το κάνει αυτόματα.

Η δεύτερη έκδοση του προγράμματος όπως μπορεί να μαντέψατε είναι bootable και έτσι μπορεί να τρέξει από USB flash drives, ή ακόμα και από ένα CD, εάν το θελήσετε. Μέσω του DOS-like interface παρέχει βασικές πληροφορίες για τον επεξεργαστή του συστήματος, ενώ δείχνει και πληροφορίες για την ίδια την RAM, όπως τη συχνότητα λειτουργίας και τα timings αλλά και το bandwidth της. Εμφανίζει τα προβλήματα με κόκκινο χρώμα και είναι εύκολο να παρατηρηθούν στο μπλε φόντο!


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματοςΤο γνωστό σε όλους μας SuperPi είναι το benchmark που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους overclockers του HwBot.org. Το πρόγραμμα μετράει το «π» (υπολογισμοί του π) δηλαδή την αναλογία της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του που είναι 3.14. Το πρόγραμμα εμφανίζει τα αποτελέσματα σε miliseconds (1.5 mod) και γενικά όσο πιο γρήγορα το ολοκληρώσει, τόσο ταχύτερος είναι ο υπολογιστής. Χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο τον επεξεργαστή του συστήματος αλλά και τις RAM. Για να διαγνώσετε θέματα με τις RAM, αρκεί να τρέξετε το 32M επιλέγοντάς το από τις ρυθμίσεις του. Οι 32 εκατομμύρια υπολογισμοί είναι ικανοί να αξιολογήσουν τον IMC και τις RAM.


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος

 

 
 
 
 
 
 
 
Κάρτα γραφικών


Για την κάρτα γραφικών, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα αλλά και πιο εύκολα επίσης! Ήδη αναφέραμε παραπάνω πως το OCCT μπορεί να δοκιμάσει την κάρτα γραφικών με το ενσωματωμένο benchmark, όμως υπάρχουν και άλλα τα οποία θα αναφέρουμε παρακάτω. Εάν μιλάμε για μια νέα GPU με υποστήριξη DirectX 11 μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καινούρια παιχνίδια για καλύτερη αξιοποίηση της κάρτας. Κάποια Games τα οποία θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε είναι τα: 

Metro: Last Light, Crysis 3, F1 2013, Total War: Rome II και Tomb Raider 2013 – με το τελευταίο παρόλο που μοιάζει ελαφρύ στα μάτια μας, είναι «ευαίσθητο» και απαιτεί μια εντελώς σταθερή κάρτα γραφικών και σταθερό επεξεργαστή γιατί αλλιώς εκτός από artifacts, μπορεί να εμφανίσει σαφώς χαμηλότερες επιδόσεις από τις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

3D Benchmarks
Φυσικά ένας τύπος λογισμικού που δείχνει απευθείας (ή έστω περισσότερο από κάθε παιχνίδι) εάν κάτι «δεν πάει καλά» είτε σε ένα overclocked, είτε σε ένα εργοστασιακό, υπολογιστή είναι τα 3D benchmarks – 3D μιας και μιλάμε για κάρτες γραφικών. Τα εν λόγω προγράμματα χρησιμοποιούνται και από την νούμερο 1 βάση δεδομένων των overclockers, HwBot.org και είναι ο τέλειος τρόπος για να αποδείξουμε την ταχύτητα του υπολογιστή μας, και δη, της κάρτας γραφικών.

Μερικά από αυτά είναι τα 3DMark 2013 όπου μέσα του βρίσκουμε το FireStrike, το Cloud Gate, το Sky Diver και Ice Storm. Πολύ καλά benchmarks είναι επίσης το 3DMark Vantage, 3DMark 11, Unigine Valley.


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος
Το νεότερο 3DMark με τα διαθέσιμα τεστ. Το γνωστότερο είναι ίσως το FireStrike.


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος
Το Unigine Heaven 4 όπως το διαθέτει η UNIGINE Corp. Ο launcher του, περιλαμβάνει όλες τις επιλογές και τις ρυθμίσεις που θα χρειαστείτε.


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος
 
Screenshot από το Grid: Autosport να τρέχει σε μια Radeon R9 290X - παρατηρείστε τα στατιστικά της στην αριστερή πάνω γωνία.Ίσως να αναλογίζεστε γιατί δεν αναφερθήκαμε σε κάποιο πρόγραμμα αντίστοιχο του Furmark. Ο λόγος είναι απλός. 1ον διότι καμία κάρτα γραφικών δεν πρόκειται να στρεσαρίστει τόσο πολύ που να εκλύσει τα ποσοστά θερμότητας που εκλύει με το τρέξιμο της εν λόγω εφαρμογής και 2ον διότι όλες οι τελευταίες κάρτες γραφικών και των δύο μεγάλων εταιρειών, περιλαμβάνουν διάφορους «μηχανισμούς» που αντιλαμβάνονται την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας ρίχνοντας τους χρονισμούς του πυρήνα πολύ χαμηλά για να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του. Αυτό το χαρακτηριστικό ονομάζεται PowerTune για την AMD ενώ η nVidia το ονομάζει GPU Boost λειτουργώντας λίγο διαφορετικά όπως μπορείτε να δείτε στο επίσημο site GPU Boost | Technology | GeForce"]εδώ.

Ας μην ξεχάσουμε και το το Catzilla το οποίο ήρθε αρκετά πρόσφατα στον χώρο και «απορροφήθηκε» γρήγορα από το HwBot.org. Χρησιμοποιεί εκτενώς την κάρτα γραφικών αλλά και τον ίδιο τον επεξεργαστή στο Physics test που περιλαμβάνει.


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματοςΤο Unigine Heaven (με το wrapper του HwBot.org που φαίνεται στην φωτό) και πάλι αποδεικνύει πως είναι να δοκιμάζεις μια κάρτα γραφικών. Στο συγκεκριμένο benchmark μπορείτε να δείτε άμεσα artifacts που δηλώνουν την αστάθεια της κάρτας γραφικών και να εντοπίσετε την πηγή τους ρυθμίζοντας τους χρονισμούς της. Μέχρι στιγμής υπάρχει η επίσημη έκδοση από το website της εταιρείας, αλλά και η έκδοση του HwBot.org.


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματοςΣειρά έχει το αγαπημένο μας Utility, GPU-Z. Το συγκεκριμένο εργαλείο το χρησιμοποιούμε κυρίως για να δούμε τα χαρακτηριστικά της κάρτας μας, όμως στις τελευταίες εκδόσεις του περιλαμβάνει και ένα απλοϊκό τέστ για τον έλεγχο της κάρτας. Εάν τα ρολόγια της είναι αρκετά ασταθή, ακόμα και σε αυτή την απλή δοκιμασία, η κάρτα θα κολλήσει. Εκτός αυτού, το συγκεκριμένο τέστ χρησιμοποιείται για να διατηρήσει τα overclocked MHz της κάρτας (ειδικά οι νεότερες που διαθέτουν Boost) στο μέγιστο δυνατό, για τις ανάγκες ενός screenshot. Για να το ξεκινήσετε αρκεί να πατήσετε το μικρό ερωτηματικό που βρίσκεται στην μέση και δεξιά πλευρά του προγράμματος, δίπλα από την ένδειξη της PCIe.


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος
 
Screenshot από το GPU-Z που τρέχει σε μια GTX 275Τελευταίο αφήνουμε το Unigine Valley που είναι και αυτό ένα αρκετά βαρύ benchmark με αρκετή λεπτομέρεια και σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το περιβάλλον του είναι δυναμικό ενώ δεν θεωρείται synthetic benchmark.


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος

 

 
 
 
 
 
Θερμοκρασίες/Παρακολούθηση


Όσον αφορά τις θερμοκρασίες αλλά και την περαιτέρω παρακολούθηση του συστήματος, ένα πολύ καλό πρόγραμμα είναι το HwInfo το οποίο διατίθεται δωρεάν. Μπορεί να δείξει μετρήσεις από ολόκληρο το σύστημα και μπορεί να πει κάποιος ότι είναι η δωρεάν έκδοση του AIDA64. Υπάρχουν ενδείξεις για την θερμοκρασία των components, την συχνότητά τους, γραφήματα σχετικά με τα ποσοστά χρήσης της κάρτας γραφικών, του επεξεργαστή και της μνήμης αλλά και την ισχύ τους σε watt. Φυσικά διαθέτει και ένα ολοκληρωμένο benchmark όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος

HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματοςΕπόμενο στη λίστα έρχεται το HwMonitor από τους δημιουργούς του CPU-Z. Το μοναδικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι να καταγράψει τις θερμοκρασίες και να τις παρουσιάσει/χωρίσει σε current value, minimum και maximum.


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος

 

 
 
 
 
 
Μέσα αποθήκευσης


Ο σκληρός δίσκος συνήθως φαίνεται ότι ετοιμάζεται να αφήσει αυτόν τον κόσμο από δύο πράγματα. Τα στατιστικά που αναφέρει το S.M.A.R.T. του και από την «υγεία» του την οποία μπορούμε να μάθουμε από μερικά προγράμματα όπως το επί πληρωμή HD Sentinel και το Crystal Disk Info το οποίο εμφανίζει το status του δίσκου ως “OK”.


HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματος
 

HwBox Guide: Οδηγός σταθερότητας συστήματοςΕπίλογος
Η σημερινή παρουσίαση του «Οδηγού σταθερότητας ενός υπολογιστή» σίγουρα θα βοηθήσει ακόμα και έναν πιο άπειρο χρήστη, να κατανοήσει περισσότερα πράγματα για ένα υπολογιστή ψάχνοντας παράλληλα κάποιο πρόβλημα, ενώ οι περισσότερο έμπειροι θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους όσον αφορά φυσικά, το hardware. 

Βέβαια πολλά από τα προγράμματα που αναφέρθηκαν χρησιμοποιούνται και για λόγους «υγιούς ανταγωνισμού», όπως στην βάση δεδομένων overclocking HwBot.org, ενώ τα περισσότερα ενδείκνυται για την παρακολούθηση των επιδόσεων μετά από μια αύξηση συχνότητας στον επεξεργαστή ή στην κάρτα γραφικών ή ακόμα και στις μνήμες. Καλό είναι όταν πραγματοποιείται κάποια ενέργεια με τα παραπάνω προγράμματα, να παρακολουθείτε και τις θερμοκρασίες (όσο το δυνατόν) κρίσιμων υποσυστημάτων όπως ο CPU ή η GPU προς αποφυγή ζημιάς.

Το HwBox δεν ευθύνεται για τυχόν ζημιά που μπορεί να προκληθεί στον υπολογιστή σας από άσκοπη (πολύ μεγάλη διάρκεια) ή μη σωστή χρήση των αναγραφόμενων προγραμμάτων, κάτι που πρέπει να πραγματοποιήσετε με δικό σας ρίσκο.

 

Link to comment
Share on other sites

Πολύ χρήσιμο άρθρο !

Κυρίως με πιο πρόγραμμα μπορεί να προκληθεί ζημιά και μετά από πόσο χρονικό διάστημα ;

Με κανένα ή έστω πολύ δύσκολα να κάνεις ζημιά! Πλέον το hardware έχει μηχανισμούς που ρυθμίζουν/κλείνουν το σύστημα για να αποτρέψουν μια ζημιά. Παλιότερα μπορούσες να κάψεις άνετα ή να προκαλέσεις ζημιά στον πυρήνα με το Furmark. Στο PSU επίσης. Οπότε το αναφέρω σαν αποποίηση κυρίως απλά να υπάρχει και στην άκρη του μυαλού μας. :)

Για να δεις αν είναι σταθερό το σύστημα, κατ' εμέ δε χρειάζεται πάνω από 5 ώρες. (5 ώρες linx είναι όμως υπερβολή ειδικά αν στρεσάρεις με την έκδοση 0.6.5 που μέσα σε 2 λεπτά έχει φτάσει στα όρια κορυφαίες λύσεις ψύξης). Ανάλογα πάντα τι τεστάρεις. Μια GPU με δυό - τριά games και ένα συνθετικό μετροπρόγραμμα είναι "έτοιμη" με την έννοια του "δοκιμασμένη". ;)

Οι RAM από την άλλη χρειάζεται ώρα μέχρι να κάνει έστω ένα pass. Μόλις το περάσει είσαι έτοιμος, τρέχεις και ένα AIDA memory να δεις αν βελτιώθηκες από τα εργοστασιακά σε reads/writes/copy/latency.

Edited by MetallicGR
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Λουκά, χρειαζόταν αυτό :T: Επεξηγηματικότατο, καλύπτει όλους τους τομείς και αρκετά noob friendly!

P.S. Το διάβασα όλο χθες από incognito γιατί δεν ήθελα να χάσω όλα τα new posts :P

Link to comment
Share on other sites

:T: :T: :T: [MENTION=2195]MetallicGR[/MENTION]

Μπόλικο μαζεμένο πράμα - ειδικά για όσους δεν τους είναι και τόσο γνώριμα το συγκεκριμένα προγράμματα. Bookmarked, για να το έχω για απαντήσεις σε ερωτήσεις νέων χρηστών :T:

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλο και αρκετά κατατοπιστικό άρθρο το οποιο βοηθα αρκετά όσους ξεκινούν σιγά σιγά και μαθαίνουν τον υπολογιστή τους και τις δυνατότητες αυτού.Συγχαρητήρια

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now