MetallicGR

DIY: Απενεργοποιήστε το Power Limit στις GTX 980/970

Recommended Posts

[NEWS_IMG=DIY: Απενεργοποιήστε το Power Limit στις GTX 980/970]http://www.hwbox.gr/images/news_images/oc2.jpg[/NEWS_IMG] Το παρόν DIY μπορεί να εφαρμοστεί και σε κάθε άλλη κάρτα από την GTX 670 μέχρι και τις TITAN.

Από την στιγμή που αποκαλύφθηκε η GTX 680, μάθαμε για το power limit, τον περιορισμό που έδωσε -και συνεχίζει να δίνει με κάθε νέα κάρτα της- η NVIDIA στις κάρτες της ούτως ώστε να παραμένουν εντός των ορίων του TDP, το οποίο ορίζεται και παρακολουθείται από το GPU Boost 1.0. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Με την είσοδο της αρχιτεκτονικής Kepler, η NVIDIA εισάγει την πρώτη έκδοση του GPU Boost, μιας τεχνολογίας που επέτρεπε την δυναμική αύξηση των ρολογιών ανάλογα με το πόσο απείχε από το TDP δίνοντας ένα bump στα ρολόγια και κατ' επέκταση στις επιδόσεις με το TDP να αποτελεί τον μόνο "ανασταλτικό" παράγοντα για τους overclockers.

Μιας και πολλοί hardcore gamers δεν ενδιαφέρονταν τόσο για την κατανάλωση, αλλά περισσότερο για την θερμοκρασία, η NVIDIA πρόσθεσε στις 700 Series, και το temperature limit στο πακέτο power target (TDP limit, Temp limit) το οποίο παρακολουθεί συνεχώς τα ρολόγια, τη θερμοκρασία και την "απόσταση" από το TDP. Για να ρυθμίσουμε το power target αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ένα πρόγραμμα όπως το MSI Afterburner, ή ASUS GPU Tweak, όμως και πάλι θα συναντήσουμε έναν νοητό τοίχο όσο ανεβαίνουμε στην κλίμακα των MHz. Ύστερα έρχονται τα "πειραγμένα BIOS" τα οποία κι αυτά περιέχουν κάποιου είδους περιορισμό μετά από κάποιο σημείο.

Ο [MENTION=4628]der8auer[/MENTION] λοιπόν αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μας πει πως να απενεργοποιήσουμε ή αλλιώς να "ξεκλειδώσουμε" το power limit των περισσότερων NVIDIA καρτών απλά μειώνοντας τα Ohm των αντιστάσεων που βρίσκονται συνήθως δίπλα στα power connectors. Οι αντιστάσεις αυτές έχουν τα διακριτικά R007 ή 5M0 με την πρώτη να έχει αντίσταση 0.007 Ohm και η δεύτερη 0.005 Ohm. Αυτό που θα χρειαστούμε είναι ένα πολύμετρο, κολλητήρι, liquid metal ή καλάι ή κάποια αγώγιμη πάστα. Θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε τελείως τις αντιστάσεις και να κάνουμε bridge το σημείο με καλάι, αλλά επειδή χρειαζόμαστε την εγγύηση θα πάμε με την ασφαλή μέθοδο που δείχνει ο der8auer.

Βήμα 1. Μετράμε τα Ohm των αντιστάσεων για να βεβαιωθούμε. Στο παράδειγμα χρησιμοποιείται μια MSI GTX 980 Gaming 4GB η οποία μετράται στα 10 mOhm την οποία πρέπει να μειώσουμε.

[img_alt=DIY: Απενεργοποιήστε το Power Limit στις GTX 980/970]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums321-picture39401.png[/img_alt]

[img_alt=DIY: Απενεργοποιήστε το Power Limit στις GTX 980/970]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums321-picture39397.png[/img_alt]

Βήμα 2. Τοποθετώντας μια θερμαγώγιμη που είναι ....ηλεκτρικά αγώγιμη ή με τη χρήση καλάι ενώνουμε τους δύο πόλους της αντίστασης και ξαναμετράμε τα Ohm. Εάν όλα έχουν πάει καλά η αντίσταση θα έχει πέσει κοντά στο μισό. Έχουμε κιόλας δώσει ένα "γενναίο" 50% στο power limit!

[img_alt=DIY: Απενεργοποιήστε το Power Limit στις GTX 980/970]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums321-picture39398.png[/img_alt]

Βήμα 3. Πραγματοποιούμε το ίδιο και στην άλλη αντίσταση για να ρίξουμε τα Ohm κοντά στα 1.9 mOhm οπότε μπορούμε να πούμε ότι το power limit έχει σχεδόν απενεργοποιηθεί.

[img_alt=DIY: Απενεργοποιήστε το Power Limit στις GTX 980/970]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums321-picture39399.png[/img_alt]

[img_alt=DIY: Απενεργοποιήστε το Power Limit στις GTX 980/970]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums321-picture39400.png[/img_alt]

Βήμα 4. Αφού παίξουμε με την κάρτα και έρθει η στιγμή να την επιστρέψουμε, απλά αφαιρούμε την θερμαγώγιμη, ή το καλάι προσεκτικά. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε ότι η αριστερή αντίσταση είχε επάνω την ηλεκτρικά αγώγιμη πάστα, ενώ η δεξιά είναι ακόμα ανέγγιχτη.

[img_alt=DIY: Απενεργοποιήστε το Power Limit στις GTX 980/970]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums321-picture39402.png[/img_alt]

Share this post


Link to post
Share on other sites

χμμμ αραγε με pencil mod θα μπορουσαμε να την ριξουμε ? :hmmm:

edit θελει ενωση δυο ακρων αρα δεν γινεται....Ισως με ενα λεπτο φιλο αλουμινιου και ταινια επισης να πιανει :hmmm:ιδεες να μην χασουμε εγγυηση οχι τιποτα αλλο.

Edited by John-X

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βρε κολλα με λιγο καλαι ενα καλωδιακι, δεν προκειται να φαινεται τπτ, ουτως η αλλως δεν προβλεπεται απο κανεναν προμηθευτη/μαγαζι να αφαιρεσει την ψυκτρα, μονο ο κατασκευαστης!

Sent from my iPhone 4S

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now