jax7480

Εργασία και διαβίωση στη Νορβηγία

Recommended Posts

Εργασία και διαβίωση στη Νορβηγία

Πριν δύο χρόνια έφτασα μαζί με τη σύζυγο στο αεροδρόμιο Gardermoen του Όσλο. Αρχική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί στη Νορβηγία είναι φυσικά να έχει συμβόλαιο εργασίας από κάποια εταιρεία. Για κάποιον που τον ενδιαφέρει να εργαστεί στη χώρα, μπορεί να ψάξει για εργασία στο παρακάτω site:

Ledige stillinger - FINN Jobb - Jobbannonser

Το οποίο ανανεώνεται καθημερινά. Σε περίπτωση τώρα που θέλετε να στείλετε το βιογραφικό σας σε εταιρεία για να σας βρει δουλειά στο παρακάτω link υπάρχει μία λίστα:

http://www.jobbsøk.no

Αφού λοιπόν καταφέρετε και υπογράψετε κάποιο συμβόλαιο εργασίας με κάποια εταιρεία, σειρά έχει η άδεια παραμονής. Η άδεια παραμονής βγαίνει αυτόματα για όσο χρόνο εργάζεσαι (ή βρίσκεσαι στο ταμείο ανεργίας), αφού δηλώσεις στην αστυνομία πως έχεις συμβόλαιο εργασίας στη χώρα. Επίσης μαζί με εσάς, άδεια παραμονής παίρνει και η/ο σύζυγος μαζί με τα παιδιά.

Πριν την άδεια παραμονής, έχεις ήδη δηλώσει στην εφορία, πως πρόκειται να εργαστείς στη Νορβηγία, μαζί με το συμβόλαιο εργασίας σου και το διαβατήριό σου, ώστε να βγει η κάρτα φορολογίας σου και ο προσωπικός σου αριθμός (D-nummer) τα οποία σου αποστέλλονται σε 3 μέρες στο σπίτι σου. Η συγκεκριμένη κάρτα παραδίδεται στον εργοδότη και αυτός με τη σειρά του, αφαιρεί μηνιαίως από το μισθό σου το φόρο που σου αναλογεί. Έτσι στο τέλος του έτους, δεν χρειάζεται να κάνεις φορολογική δήλωση παρά μόνο αν θελήσεις να ζητήσεις κάποια επιστροφή φόρου.

Το D-nummer είναι ο προσωπικός σου αριθμός στη Νορβηγία (κάτι σαν το ΑΦΜ της Ελλάδας). Θα το χρησιμοποιήσετε για να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό, για να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και για πολλά άλλα (φακέλωμα κανονικό).

Οι μετανάστες, δικαιούνται για τα δύο πρώτα χρόνια της παραμονής τους στη Νορβηγία, επιστροφή του 10% του συνολικού φόρου που πλήρωσαν το προηγούμενο έτος.

Η φορολογία στη Νορβηγία είναι αρκετά υψηλή, ξεκινάει από το 28% και φτάνει μέχρι και το 54%, ανάλογα το εισόδημα.

Εργασία:

Ένας μέσος μισθός στη Νορβηγία είναι 3.500? μετά φόρων. Εξαρτάται εννοείται από το επάγγελμα. Αυτά τα χρήματα, αν υπολογιστούν τα έξοδα (που θα αναφέρω παρακάτω) φτάνουν για να ζήσει άνετα ένα ζευγάρι (χωρίς παιδιά).

Διαμονή:

Τα ενοίκια είναι ανάλογα με την περιοχή και την πόλη που διαμένεις. Στο Όσλο ξεκινούν από περίπου 800? για ένα διαμέρισμα 30 τετραγωνικών. Συνήθως σε αυτή την τιμή περιλαμβάνονται η θέρμανση, το ζεστό νερό, τα κοινόχρηστα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνεται και μία απλή σύνδεση Internet και Cable TV. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να έχει τηλεόραση, το κόστος είναι περίπου 380? το χρόνο.

Διατροφή:

Ένα ζευγάρι χρειάζεται περίπου 500? για έξοδα supermarket. Οι γνωστές αλυσίδες supermarket (Lidl, Carefour κτλ) δεν υπάρχουν στη Νορβηγία. Ελληνικά προϊόντα βρίσκεις δύσκολα και είναι πανάκριβα (π.χ. η φέτα κοστίζει 25? το κιλό, το ελληνικό ελαιόλαδο κοστίζει 7? το λίτρο). Λαϊκές αγορές δεν υπάρχουν και τα λαχανικά στο supermarket είναι κατώτερης ποιότητας από τα αντίστοιχα ελληνικά. Τα εστιατόρια δεν θυμίζουν σε τίποτα την ελληνική ταβέρνα. Οι τιμές από την άλλη, είναι πάρα πολύ ψηλά, με ένα ζευγάρι να χρειάζεται περίπου 100? για να φάει σε ένα εστιατόριο (2 κυρίως πιάτα, μία σαλάτα και δύο ποτήρια κρασί).

Μετακινήσεις:

Το Όσλο έχει μετρό, τραμ, λεωφορεία, φέρρυ και τραίνα για τις καθημερινές μετακινήσεις. Το κόστος της μηνιαίας κάρτας, η οποία σου δίνει απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα παραπάνω, είναι 75?. Οι μετακινήσεις είναι ακριβείς ως προς τους χρόνους, χωρίς καθυστερήσεις σε αξιοσημείωτο βαθμό.

Ταξί: Το ταξί είναι πολυτέλεια και πληρώνεται ακριβά. Τιμή σημαίας: 6?. Ενδεικτικό κόστος για μία διαδρομή 10-12 λεπτών 40?. Τα ταξί, όπως και τα λεωφορεία, έχουν δική τους λωρίδα κυκλοφορίας (και σε μερικές περιπτώσεις στο κέντρο της πόλης, αποκλειστικό δρόμο) όπου απαγορεύεται να εισέλθει ο οποιοσδήποτε.

Κλίμα:

Το κλίμα στη Νορβηγία είναι ψυχρό. Οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλά το χειμώνα (μερικές φορές κάτω από -20οC στο Όσλο) και όσο ανεβαίνεις πιο βόρεια, πέφτουν ακόμα περισσότερο. Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες κοντά στο Όσλο φτάνουν τους 23 ως 25 βαθμούς. Το φετινό καλοκαίρι το οποίο ήταν ένα από τα πιο θερμά των τελευταίων ετών η θερμοκρασία έφτασε τους 28 βαθμούς κελσίου.

Διάρκεια ημέρας και νύχτας:

Το χειμώνα η ημέρα ξεκινάει στις 9 και κάτι το πρωί και ο ήλιος δύει περίπου στις 3 το μεσημέρι (μιλάω πάντα για την περιοχή του Όσλο. Όσο ανεβαίνετε πιο βόρεια τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια της ημέρας).

Αντίστοιχα το καλοκαίρι η διάρκεια της ημέρα είναι υπερβολικά μεγάλη. Στην ουσία δεν νυχτώνει κανονικά, καθόλου. Κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης νύχτας υπάρχει ένα απαλό φως στον ουρανό από τις 1 μέχρι τις 3.30 το πρωί. Χαρακτηριστικά να αναφέρω, πως τον Ιούνιο που κατέβηκα στην Ελλάδα, μέσα στο λεωφορείο καθώς πήγαινα στο αεροδρόμιο του Όσλο, φορούσα γυαλιά ηλίου στις 5 το πρωί.

Υγεία:

Στη Νορβηγία έχεις τον προσωπικό σου γιατρό ο οποίος είναι ο GP (general practician). Μόλις λάβεις το D-nummer από την εφορία σου ζητά το κράτος να επιλέξεις μέσω site το γιατρό σου. Σε περίπτωση που δεν το κάνεις, εντός 15 ημερών σου ορίζουν οι ίδιοι το γιατρό σου. Μπορείς να τον αλλάζεις μία φορά το χρόνο. Στα νοσοκομεία, πληρώνεις εισιτήριο το οποίο κοστίζει περίπου 40?. Δεν μπορείς να πας σε νοσοκομεία (εκτός από το τμήμα επειγόντων) αν δεν έχεις παραπεμπτικό από το γιατρό σου ή από τα επείγοντα. Μπορεί το κόστος των 40? να μοιάζει τεράστιο, αλλά από εκείνο το σημείο και μετά (ότι κι αν χρειαστείς) δεν πληρώνεις τίποτα άλλο (από απλή μικροβιολογική εξέταση ως χειρουργείο). Αναμονές στα νοσοκομεία στην ουσία δεν υπάρχουν. Όταν εργάζεται ένας από τους δύο, αυτόματα οι παροχές αφορούν όλη την οικογένεια.

Γενικές πληροφορίες:

Η Νορβηγία είναι ένα άκρως οργανωμένο και πλούσιο κράτος. Ο πλούτος προέρχεται από τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο που βρήκαν το 1969. Δεν υπάρχει κανενός είδους διαφθορά στον πολιτικό χώρο. Οι Νορβηγοί ως λαός είναι πάρα πολύ έντιμοι. Ο λόγος τους είναι συμβόλαιο. Ο φεμινισμός είναι το Α και το Ω στη χώρα. Επικρατεί η απόλυτη ισότητα. Οι κοινωνικές παροχές είναι πολλές.

Στους Νορβηγούς αρέσουν πολύ τα σπορ. Ειδικά τα χειμερινά σπορ.

Είναι όμως και ακραίοι πότες. Τα Σαββατοκύριακα πίνουν πάρα πολύ, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Το αλκοόλ είναι κρατικό μονοπώλιο. Αλκοόλ βρίσκεις μόνο σε κρατικές κάβες εκτός της μπύρας που πωλείται και σε supermarket μέχρι συγκεκριμένη ώρα. Το αλκοόλ είναι πανάκριβο. Ενδεικτικά μία εξάδα μισόλιτρες μπύρες κοστίζει περίπου 20?. Ένα πολύ φθηνό μπουκάλι κρασί κοστίζει 10?.

Δεν καπνίζουν. Σύμφωνα με τα στατιστικά το 23% των Νορβηγών είναι καπνιστές. Τα τσιγάρα στη Νορβηγία κοστίζουν 12.5? το πακέτο.

Οι Νορβηγίδες είναι πολύ όμορφες σαν γυναίκες. Εξωτικές για τους Έλληνες. Δεν είναι όμως πολύ θηλυκές.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη Νορβηγία, εργασιακό παράδεισο και όχι άδικα. Εργάζομαι ένα χρόνο στη χώρα και είναι ελάχιστες οι φορές που έχω νοιώσει stress.

Τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στη χώρα είναι:

Επαγγέλματα υγείας (γιατροί, νοσηλευτές κτλ), Πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, οτιδήποτε έχει σχέση με υπολογιστές, πετρέλαια και φυσικό αέριο, νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, ερευνητές κάθε είδους (επενδύουν πολύ στην έρευνα), λογιστές, marketing (πωλητές), απόφοιτους πολυτεχνείου κάθε ειδικότητας. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά. Δεν ζητάνε σχεδόν καθόλου ανειδίκευτους εργάτες.

Η ανεργία στη χώρα είναι επίσημα φέτος στο 3.8%. Υπάρχει αθρόα μετανάστευση προς τη χώρα. Το 35% του Όσλο είναι μετανάστες από όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει όμως υψηλή εγκληματικότητα. Υπάρχει μία γενική αίσθηση ασφάλειας.

Η εκπαίδευση στη Νορβηγία είναι δημόσια. Από το σχολείο μέχρι και το μεταπτυχιακό. Για το διδακτορικό ή το μεταδιδακτορικό σου πληρώνεσαι και μάλιστα πολύ καλά.

Όλοι οι Νορβηγοί, κάθε ηλικίας, μιλάνε πολύ καλά αγγλικά. Τον τελευταίο χρόνο όμως έχουν αρχίσει να ζητούν Νορβηγικά στις περισσότερες θέσεις εργασίας. Αν όμως καταφέρετε και υπογράψετε συμβόλαιο εργασίας, η εταιρεία σας, θα σας στείλει για να μάθετε βασικά Νορβηγικά (αρχικό στάδιο). Η Νορβηγική γλώσσα είναι εύκολη σχετικά. Η μόνη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι η προφορά.

Αυτά τα λίγα από μένα μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαβίωσης στη χώρα. Για οτιδήποτε άλλο έχετε απορία, πολύ ευχαρίστως να τη λύσω, αν γνωρίζω φυσικά.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Είσαι απίστευτος! Να σαι καλά και εσύ και η οικογένεια σου να περνάτε καλά και να χετε πάντα την υγειά σας!

Σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες! :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Και σου λεει ο αλλος μετα γιατι να μεταναστευσεις στο εξωτερικο?

Αν, και αλλες χωρες ειναι οπως η Νορβηγια, πειτε μου ενα λογο

να μην μεταναστευεσεις !

Ειναι κριμα που ενω θεωρουμαστε η κοιτιδα του πολιτισμου να ειμαστε

ο μεσαιωνας στον εργασιακο/ασφαλιστικο τομεα, χωρις να βαζω στην

εξισωση τον τομεα υγειας...

Ζαχο, ευχομαι να μη το μετανοιωσεις ποτε που εφυγες και να εχεις μια

καλυτερη ζωη εκει με την οικογενεια σου, παρα αυτη που θα ειχες εδω.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μπραβο ζαχο, αρκετα κατατοπιστικος. Το ειχα ψαξει για εναν φιλο το θεμα Νορβηγια και εβγαλα αρκετα συμπερασματα, θα ηθελα να προσθεσω το εξης, οτι τα πραγματα δεν ειναι πλεον και τοσο ευκολα ειδικα για μεταναστες απο μεσογειακες χωρες οπως Ιταλια,Ελλαδα κτλπ, ζητανε επιμονα την Νορβηγικη γλωσσα ακομη και για ευτελεις δουλειες, μετα απο ερευνα εμαθα οτι ειναι κρατικη γραμμη για να απωθησουν τα κυματα μεταναστων απο τις χωρες που τελουν υπο μνημονιο και προτιμανε μεταναστες απο χωρες της βαλτικης. Να το γνωριζουν καλα οσοι ενδιαφερονται για να μεταναστευσουν στην Νορβηγια.

Employers turn down job seekers from Southern Europe

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο ζαχο, αρκετα κατατοπιστικος. Το ειχα ψαξει για εναν φιλο το θεμα Νορβηγια και εβγαλα αρκετα συμπερασματα, θα ηθελα να προσθεσω το εξης, οτι τα πραγματα δεν ειναι πλεον και τοσο ευκολα ειδικα για μεταναστες απο μεσογειακες χωρες οπως Ιταλια,Ελλαδα κτλπ, ζητανε επιμονα την Νορβηγικη γλωσσα ακομη και για ευτελεις δουλειες, μετα απο ερευνα εμαθα οτι ειναι κρατικη γραμμη για να απωθησουν τα κυματα μεταναστων απο τις χωρες που τελουν υπο μνημονιο και προτιμανε μεταναστες απο χωρες της βαλτικης. Να το γνωριζουν καλα οσοι ενδιαφερονται για να μεταναστευσουν στην Νορβηγια.

Employers turn down job seekers from Southern Europe

Συμφωνώ με τα παραπάνω απλά δεν είναι 100% έτσι τα πράγματα. Στο άλλο thread που έχω βάλει τις αγγελίες για τη δική μου εταιρεία, ψάχνουμε άτομα κυρίως από Νότο, γιατί ήδη το τμήμα αποτελείται από 3 Πορτογάλλους, 2 Έλληνες και έναν Ιταλό.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως ψάχνουν πλέον στους υποψηφίους ΚΑΙ τη γλώσσα (Νορβηγικά) αλλά όχι, δεν έχω παρατηρήσει (και από άλλους Sys admin που μιλάω) στροφή προς τις χώρες που τελούν εκτός μνημονίου αποκλειστικά. Δεν σκέφτονται καθόλου έτσι. Αυτό που ενδιαφέρει το Νορβηγό εργοδότη είναι κυρίως να κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα γίνεται με το χαμηλότερο κόστος. Εκεί χάνουν πολύ οι Νορβηγοί υποψήφιοι.

Link to comment
Share on other sites

η απάντηση στην ερώτηση "αν υπάρχει παράδεισος" κι αν αυτός είναι ή όχι η Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολη..

σε κάθε περίπτωση η περιγραφή ήταν περιεκτική & κατατοπιστική για να μην τρέφουμε αυταπάτες.

ευχαριστώ κι αναμεταδίδω με την άδειά σου ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now