MetallicGR

Ποιο πρότυπο αποθήκευσης πιστεύετε ότι θα υπερτερήσει;

Ποιο πρότυπο αποθήκευσης πιστεύετε ότι θα υπερτερήσει;  

46 members have voted

  1. 1. Ποιο πρότυπο αποθήκευσης πιστεύετε ότι θα υπερτερήσει;



Recommended Posts

Στον ταχύτατο κόσμο της πληροφορικής, ένα από τα πρότυπα σύνδεσης που έχει μείνει σχετικά πίσω είναι αυτή των μέσων αποθήκευσης, είτε αυτοί λέγονται μηχανικοί σκληροί δίσκοι, είτε SSD Drives οι οποίοι σήμερα έχουν εξαντλήσει τις ταχύτητες των καθημερινών συστημάτων, τόσο desktop όσο και notebook και χρησιμοποιούν το . Η βιομηχανία όμως συχνά δίνει τη λύση σε τέτοια ζητήματα κάτι που βλέπουμε με την έλευση του NVMe σε όλο και περισσότερα συστήματα της αγοράς, είτε μέσω native υποστήριξης είτε μέσα από αντάπτορες και σχετικά extra υποσυστήματα.

Από τα νέα πρότυπα σίγουρα θα πρέπει να αναφέρουμε το M.2 το οποίο κάνει την εμφάνισή του σε μητρικές από E-ATX έως τις πολύ μικρές mini ITX και παρέχει ταχύτητες έως και 32Gbps αφού συνδέεται μέσω του διαύλου PCIe x4 Gen3. Από τα πρώτα πρότυπα σύνδεσης είναι τα drives με PCIe σύνδεση (συνήθως x4) οι οποίοι τοποθετούνται σε οποιαδήποτε κενή PCIe θύρα της μητρικής. Για το τέλος αφήσαμε την SFF-8639 η οποία μας έρχεται από τον κόσμο των server συστημάτων και στην ουσία υλοποιείται από λίγα consumer drivers, όπως ο 750 Series SSD της Intel.

Με βάση τα παραπάνω, ποιο πρότυπο αποθήκευσης πιστεύετε ότι θα υπερτερήσει στο σχετικά σύντομο μέλλον;

http://www.hwbox.gr/news-ssd/40431-nvme-ssds-high-bandwidth-era.html

Παράδειγμα ενός NVMe PCIe SSD της Intel που προορίζεται για την consumer αγορά και συνδέεται σε κάποιο κενό PCIe slot

[img_alt=Ποιο πρότυπο αποθήκευσης πιστεύετε ότι θα υπερτερήσει;]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture44003.png[/img_alt]

Edited by MetallicGR
Link to comment
Share on other sites

Κανένα από τα παραπάνω...

Πιστεύω ότι θα βρεθεί μια λύση που να μπορεί να δέχεται περισσότερα drives. Ούτε η Μ.2 βολεύει, ούτε οι PCIe/SFF-8639 γιατί καταναλώνουν θύρες και σε περιορίζουν στον αριθμό. Αντίθετα η SATA μπορεί να δώσει και 10/12 θέσεις για δίσκους. Αυτή τη στιγμή που είμαστε σε μεταβατικό στάδιο, οι μία/δύο θύρες βολεύουν για έναν γρήγορο δίσκο, αλλά σύντομα θα μας περιορίζουν αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ ζητάμε άρθρο να τα ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας και σεις βάζετε και δημοσκόπηση από πάνω.. :hehe: :hehe:

Δεν ξέρω αν σε βοήθησε, αυτό. Το έχω λινκάρει και στο OP.

Link to comment
Share on other sites

pci-e έχω m.2 αλλά θα προτιμούσα μια μεγάλη κάρτα με 2 tb χώρο και ψύξη να μην ζεματάει..τα sata ποτέ δεν μου άρεσαν...απαραχαιωμένα μονο για hdd κάνουν.

Link to comment
Share on other sites

Δύο πρότυπα θα επικρατήσουν. Ένα για mainstream και ένα για τα high end.

Το SATA 3 φτάνει και περισσεύει προς το παρόν για τα mainstream, άντε να δούμε και ένα βελτιωμένο SATA 4. Το SATA Express δε κάνει ούτε για mainstream λόγω των καλωδίων που θυμίζουν IDE εποχές αλλά και ο high end θα το προσπεράσει για το πιο γρήγορο pcie ή Μ.2.

Στα high end θα επικρατήσει το Μ.2 gen 3 x4 και μετά x8. To pcie δε το υπολογίζω γιατί οι τελευταίες υλοποιήσεις τείνουν να είναι M.2 με κάρτα pcie-M.2

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now