MetallicGR

DIY: Φως με ανιχνευτή κίνησης

Recommended Posts

[NEWS_IMG=DIY: Φως με ανιχνευτή κίνησης]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums497-picture34932.jpg[/NEWS_IMG] Ένα ακόμα χρήσιμο DIY στο οποίο θα φτιάξουμε ένα LED φως που θα ενεργοποιείται από έναν ανιχνευτή κίνησης.

Παρόμοια τεχνική χρησιμοποιείται σε γκαράζ και χώρους όπου δε θέλουμε να τοποθετήσουμε κάποιον διακόπτη για το φως μας. Το κύκλωμα που θα φτιάξουμε αποτελείται από έναν αισθητήρα φωτός καθώς και ένα τρανζίστορ που βρίσκεται στην καρδιά του συστήματος. Επίσης για να φανεί ποιο ποιοτικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο perfboard ή να αναπτύξουμε το δικό μας PCB. Πριν όμως προχωρήσουμε συνιστάται η σύνδεση όλων των υποσυστημάτων σε ένα breadboard για δοκιμές. Ο PIR Motion Sensor θα πρέπει να διαθέτει 3 pins, VCC, Output και Ground ενώ το κύκλωμα είναι rated για 12V DC.

Βήμα 1. Τα υλικά που θα χρειαστούμε. Το κομμάτι χαλκού είναι προαιρετικό και αφορά μόνο τη κατασκευή του PCB. Εφόσον όμως στήσετε το κύκλωμα σε ένα perfboard δε θα μας χρειαστεί. Στη συνέχεια θέλουμε τον PIR Motion Sensor, το BC547 NPN Transistor, τέσσερα White 5mm Leds, 2 Pin Screw Terminal και ένα 3 Pin Right Angle Header για την πιο εύκολη προσαρμογή του σένσορα επάνω στη πλακέτα μας.

[img_alt=DIY: Φως με ανιχνευτή κίνησης]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture45675.png[/img_alt]

Βήμα 2. Το κύκλωμα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε εάν θέλουμε να υλοποιήσουμε το εύκολο αυτό DIY. Ο τρόπος που λειτουργεί περιγράφεται παρακάτω. Όταν κάποιος περάσει μπροστά από τον αισθητήρα, το Output Pin αλλάζει στάση από "low" σε "high" και ξεκινά να παρέχει 3.3V στο υπόλοιπο κύκλωμα, δηλαδή πρώτα το τρανζίστορ και ύστερα τα LED μας. Τα LED είναι τοποθετημένα σε σειρά και έτσι καταναλώνουν όλα από 12V.

[img_alt=DIY: Φως με ανιχνευτή κίνησης]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture45667.png[/img_alt]

Βήμα 3. Η εικόνα δείχνει το breadboard και τις συνδέσεις που θα πρέπει να γίνουν. Εάν θέλετε να φτιάξετε δικό σας PCB δίνονται και δύο αρχεία από το link της πηγής. Το ένα ανοίγει στο πρόγραμμα Eagle (PCB) και το άλλο είναι απλό PDF για να το εκτυπώσετε εάν δεν έχετε εγκατεστημένο το εν λόγω software.

[img_alt=DIY: Φως με ανιχνευτή κίνησης]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture45668.png[/img_alt]

Βήμα 4. Σειρά έχει η δημιουργία του κυκλώματός μας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Ακολουθούμε το βήμα 2 κατά τη κατασκευή. Τέλος, αφού ολοκληρώσουμε το κύκλωμα το τροφοδοτούμε με κάποια πηγή 12V και τη συνδέουμε στο πράσινο τερματικό. Συνήθως, από την ώρα που θα το τροφοδοτήσουμε με ρεύμα, χρειάζεται περίπου ένα λεπτό το πολύ μέχρι να "ζεσταθεί" το κύκλωμα πριν μπορέσει να ανιχνεύσει κίνηση.

[img_alt=DIY: Φως με ανιχνευτή κίνησης]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture45669.png[/img_alt]

[img_alt=DIY: Φως με ανιχνευτή κίνησης]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture45670.png[/img_alt]

[img_alt=DIY: Φως με ανιχνευτή κίνησης]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture45671.png[/img_alt]

[img_alt=DIY: Φως με ανιχνευτή κίνησης]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture45672.png[/img_alt]

[img_alt=DIY: Φως με ανιχνευτή κίνησης]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture45673.png[/img_alt]

[img_alt=DIY: Φως με ανιχνευτή κίνησης]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture45674.png[/img_alt]

Edited by MetallicGR
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now