gdp77

Οικονομικό laser πολυμηχάνημα για SOHO χρήση: Samsung SL-M2875FD

Recommended Posts

Α. Εισαγωγή

Εδώ και αρκετούς μήνες περνούσε από το μυαλό μου η ιδέα της απόκτησης ενός laser πολυμηχανήματος, προς αντικατάσταση ενός εκ των 2 inkjet που υπήρχαν στο σπίτι, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα από μελάνια, αλλά και να κερδηθεί χρόνος μια που η ταχύτητα του laser δεν συγκρίνεται με αυτή του inkjet (ειδικά όταν στην αρχή σου “κάτσει” και καθαρισμός κεφαλής). Τα επιχειρήματα για μια τέτοια αγορά ήταν αρκετά:

1.Είχα δει ήδη σε λειτουργία τον oki 451dn του αδερφού μου που καλύπτει τις επαγγελματικές του ανάγκες (home office) και είχα μείνει με το στόμα ανοικτό για το τι μπορείς να κάνεις πλέον με λιγότερα από 250?. Μάλιστα πρόσφατα που χρειάστηκε να ψηφιοποιήσω υλικό 200 περίπου σελίδων η λύση να σκανάρω μία μία σελίδα στον inkjet μου (canon mp630) απλά δεν έπαιζε. Ο Oki εκτέλεσε τη δουλειά σε ελάχιστο χρόνο, με τον αυτόματο τροφοδότη 50 σελίδων που διαθέτει.

2.Δεν έχω υπολογίσει ακριβώς το κόστος ανά σελίδα με τον canon, αλλά για τα 50? που δίνω για ένα σετ μελάνια (5), δεν νομίζω ότι εκτυπώνω πάνω από 250 σελίδες (και ίσως λέω και πολλές). Δεδομένου λοιπόν ότι οι περισσότερες εκτυπώσεις μου (80%) μπορούν να είναι ασπρόμαυρες, με έναν laser εκτυπωτή πέφτει το κόστος εκτύπωσης και σταδιακά μπορεί να γίνει και απόσβεση του κόστους αγοράς του.

3.Έχω βιώσει πολλές φορές το σενάριο πρωινού ξυπνήματος, κατά το οποίο με το ένα χέρι πίνεις μια γουλιά καφέ και με το άλλο προσπαθείς να τυπώσεις 2-3 έγγραφα που χρειάζεσαι πριν φύγεις για δουλειά. Και εκεί που παίζεις με τα λεπτά… τσουπ ανοίγεις το ρημάδι το πολυμηχάνημα και σου κάνει αυτόματο καθαρισμό κεφαλής… Δεν ξέρω για τους άλλους inkjet, αλλά ο canon αργεί… απελπιστικά! Και αντί να ξεμπερδεύεις σε 2 λεπτά με τις εκτυπώσεις σου, χρειάζεται 5-6, ίσως και παραπάνω. Και σαν να μην φτάνει ο χρόνος που χάνεις, σκέφτεσαι ότι εκείνη την ώρα (του καθαρισμού) χάνεις και χρήματα από την σπατάλη μελανιού προκειμένου να καθαρίσουν τα ακροφύσια…Ας μην συζητήσουμε για τις φορές που έχει τύχει μετά τον καθαρισμό κεφαλής να σου ζητάει αλλαγή μελανιού γιατί τελείωσε!!! Και μόλις το αντικαταστήσεις, ξανά καθαρισμός κεφαλής!!!

4.Η σύζυγος πρόσφατα απέκτησε την ανάγκη για fax για την επαγγελματική της δραστηριότητα, οπότε όταν είδα τις τιμές για fax της προκοπής πήρα και την απόφαση με λίγα παραπάνω χρήματα να προχωρήσω σε αγορά laser μονόχρωμου πολυμηχανήματος!

Β. Παράμετροι αγοράς και σύγκριση με τον ανταγωνισμό

Η αγορά είχε αποφασιστεί λοιπόν και αυτό που χρειαζόταν τώρα ήταν να θέσω τις παραμέτρους:

1.Κόστος όχι πάνω από 250? (Μάιος 2015)

2.Ποιοτική και γρήγορη εκτύπωση.

3.Αυτόματη εκτύπωση μπρος - πίσω.

4.Αυτόματος τροφοδότης χαρτιού.

5.Fax

6.Δυνατότητα ενσύρματης δικτύωσης, για να συνδεθεί στο router και έτσι να μπορεί το κάθε μηχάνημα του σπιτιού να εκτυπώνει (2 laptops, 2 desktops). Όχι wifi. Δεν χρειάζομαι επιπλέον ακτινοβολία μέσα στο σπίτι.

7.Όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγγύηση.

8.Συμβατότητα με linux.

9.Οικονομικά αναλώσιμα (toner & drum), επίσημα και συμβατά.

Τα μηχανήματα που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις ήταν ο oki 451dn (που τον έχω δει σε πλήρη δράση στο γραφείο του αδελφού μου) και ο νεότερος samsung sl-m2875fd. Δεδομένου ότι και τα δυο μηχανήματα είναι εξαιρετικά, με πανομοιότυπες ταχύτητες, σχεδόν ίδιες δυνατότητες και 3ετή εγγύηση (κάτι που δεν προσφέρουν άλλοι κατασκευαστές), έπρεπε να εστιάσω στις διαφορές για την τελική επιλογή. Προσπάθησα για το δικό μου σενάριο χρήσης να τις συνοψίσω στον παρακάτω πίνακα (χωρίς σειρά προτεραιότητας).

oki%2Bvs%2Bsamsung.jpg

Η τελική απόφαση, παρά τα ανώτερα επαγγελματικά χαρακτηριστικά του OKI, ήταν ο samsung μια που είναι πιο compact και πιο οικονομικός στη χρήση, τουλάχιστον σύμφωνα με τα δεδομένα που δίνουν οι κατασκευαστές.

Γ. Αγορά, unboxing και πρώτες εντυπώσεις

Η αγορά πραγματοποιήθηκε την 2η εβδομάδα του Μαΐου (2015), ηλεκτρονικά και το κόστος ανήλθε στα 225? (24 άτοκες δόσεις). Υπήρχε σε μερικά eshops ακόμα πιο φτηνά, αλλά έκρινα ότι οι 24 δόσεις ήταν προτιμότερες για την τσέπη μου έναντι 10-15? που θα κέρδιζα αν τον αγόραζα εφάπαξ από κάποιο eshop. Ακολουθούν φωτογραφίες από το unboxing:

20150511_160630_LLS.jpg

20150513_151545_LLS.jpg

20150513_151728_LLS.jpg

20150513_160752.jpg

20150513_162650_LLS.jpg

20150513_162744_LLS.jpg

20150513_162807_LLS.jpg

To τόνερ ήταν μέσα στον εκτυπωτή και με παίδεψε λίγο η "απασφάλιση" και τοποθέτησή του, αλλά μάλλον λόγω απειρίας. Όποιος έχει εμπειρία από laser, δεν νομίζω να έχει θέμα.

20150513_162720_LLS.jpg

20150513_162706_LLS.jpg

Μειονέκτημα που δεν φαίνεται αν δεν αγοράσεις το μηχάνημα είναι ότι αν φορτώσεις το tray1 με A4 (και όχι legal), προεξέχει στην πίσω πλευρά.

20150513_162937_LLS.jpg

Η προεξοχή του tray δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τοποθέτηση, μια που ούτως ή άλλως χρειάζεται μια απόσταση από τον τοίχο λόγω των καλωδίων, αλλά και του ADF που και αυτό έχει μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις (περίμετρος) σε σχέση με τη βάση. (Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται καλύτερα). Το πρόβλημα όμως είναι ότι λογικα το χαρτί -αν δεν γίνεται τακτική χρήση- θα μαζεύει σκόνη με τις όποιες πιθανές επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν όταν αυτή η σκόνη θα μαζεύεται στο εσωτερικό του εκτυπωτή κατά την εκτύπωση. Δεν ξέρω αν γίνομαι υπερβολικός, το μέλλον θα δείξει.

20150513_162428.jpg

Το μηχάνημα συνδέθηκε εύκολα στο ρεύμα, στη γραμμή του τηλεφώνου (για τη λειτουργία fax) και στο usb του υπολογιστή (προσοχή πρώτα ξεκινάμε εγκατάσταση drivers και μετά συνδέουμε το usb). Οι drivers εγκαταστάθηκαν πανεύκολα στα win, ενώ στο linux δεν χρειάζεται καμία ενέργεια, καθώς ο εκτυπωτής αναγνωρίζεται αυτόματα και εκτυπώνει άψογα. Θεωρώ ότι τo menu των drivers είναι ασαφές στα win σε σχέση με την eco εκτύπωση και προσωπικά παιδεύτηκα μέχρι να καταλάβω πότε τυπώνω σε eco mode και πότε όχι. Δοκίμασα να στείλω και να λάβω fax χωρίς προβλήματα, είτε αυτόνομα από το πολυμηχάνημα, είτε από τον H/Y (σε εικονικό εκτυπωτή fax που δημιουργείται κατά την εγκατάσταση των drivers).

Σε ό,τι αφορά τη βασική χρήση του μηχανήματος, αυτή είναι ταχύτατη (πρώτη σελίδα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα) και μετά χάνεις το μέτρημα (28 ppm ονομαστική ταχύτητα), οπωσδήποτε πάντως υπερκαλύπτει τις ανάγκες μου. Ο θόρυβος κειμένεται σε πολύ λογικά επίπεδα (αν συγκρίνω με τον laser που έχουμε στη δουλειά), ενώ η ποιότητα εκτύπωσης είναι άριστη σε κείμενο και εξαιρετική σε γραφικά (εδώ βέβαια περί ορέξεως κολοκυθόπιτα). Σημειωτέον ότι δεν δοκίμασα ακόμα τις δυνατότητες εκτύπωσης μέσω δικτύου, καθώς δεν είχα 5m καλώδιο UTP που χρειάζομαι για να το συνδέσω στο router, οπότε μέχρι να βρω χρόνο να αγοράσω, δεν έχω κάτι να σχολιάσω. Το μηχάνημα εφόσον συνδεθεί στο δίκτυο, διαθέτει και τη δυνατότητα εκτύπωσης ή αποστολής fax από mobile συσκευές (smartphone, tablets) μέσω app.

Ελπίζω οι πρώτες μου εντυπώσεις να βοηθήσουν κάποιους που ψάχνουν laser πολυμηχάνημα για SOHO (small office/home office) χρήση. Εγώ πάντως, μετά από μια βδομάδα συνύπαρξης με τον Samsung sl-m2875fd, νομίζω ότι τον ίδιο θα επέλεγα ξανά!

Ευπρόσδεκτες οι όποιες ερωτήσεις σας.

Edited by gdp77
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε για την παρουσίαση gdp77! :T:

Αυτά τα μηχανάκια μεταξύ home και καθαρά pro, είναι πάντα λίγο "ακάλυπτα" από reviews και κάθε input είναι θετικό. Από κόστος ανά σελίδα, από ιδιοτροπίες στα toner reset τους μέχρι και σε sw ακυρότητες τύπου " τελείωσε το toner - δεν σαρώνω :hehe: " έχουμε δει αρκετά μηχανάκια που στα χαρτιά δείχνουν ok αλλά στην πράξη...

Link to comment
Share on other sites

Όντως και εγώ στην αναζήτηση που έκανα πριν την αγορά διαπίστωσα τεράστιο έλλειμμα από reviews. Από ελάχιστα έως και καθόλου. Γι' αυτό το λόγο ανέβασα τις εντυπώσεις μου. Το ξέρω δεν είναι "επαγγελματικό" review. Απλά καταθέτω κάποιες σκέψεις και εντυπώσεις και περιμένω και ερωτήσεις που ελπίζω να μπορώ να απαντήσω.

Link to comment
Share on other sites

Καλά, τι αρκουδιά είναι αυτή με το χαρτί εκτεθειμένο;; Ο.ο!!

Κατα τ'αλλα πολύ τίμιο μηχανακι αν και ο συγκριτικός πίνακας φωνάζει ξεκάθαρα για ΟΚΙ αρκεί να έχεις χώρο :)

Link to comment
Share on other sites

Καλά, τι αρκουδιά είναι αυτή με το χαρτί εκτεθειμένο;; Ο.ο!!

Κατα τ'αλλα πολύ τίμιο μηχανακι αν και ο συγκριτικός πίνακας φωνάζει ξεκάθαρα για ΟΚΙ αρκεί να έχεις χώρο :)

Ναι είναι όντως αρκουδιά. Προσωπικά δεν με απασχολεί ιδιαίτερα (όχι ότι δε θα θελα να μην υπάρχει) διότι το μηχάνημα το έχω σκεπασμένο με αντιστατικό κάλυμμα, ενώ αν τα πάρω κρανίο κάποια στιγμή θα κάνω και καμιά πατεντούλα να καλύψω την προεξοχή αυτή μόνιμα.

Πάντως ο συγκριτικός πίνακας (που αφορά στις διαφορές των μηχανημάτων μόνο) νομίζω ότι δεν δείχνει ξεκάθαρα OKI, καθώς το κόστος χρήσης του samsung είναι ξεκάθαρα μικρότερο (τόσο σε κατανάλωση ρεύματος, όσο και σε toner). Προσωπικά αν μιλάμε για χρήση σε μικρό γραφείο θα επέλεγα OKI ενώ για χρήση στο σπίτι θα επέλεγα (ξανά) samsung.

Σημειώνω ξανά ότι ασχολήθηκα με τα δύο αυτά μηχανήματα επειδή είναι τα μόνο σε αυτό το κόστος (από 209 o samsung και από 229 o ΟΚΙ) που παρέχουν 3 χρόνια εγγύηση. Οι υπόλοιποι κατασκευαστές αποκλείστηκαν λόγω μονοετούς εγγύησης αλλά και γιατί δεν πληρούσαν κάποιες από τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που είχα θέσει για την αγορά μου.

Link to comment
Share on other sites

Ακομη και σε Lexmark να πηγαινες καλυτερη ποιοτητα (συνολικα) θα ειχες απο τον Samsung.

Καλα για τον ΟΚΙ δεν το συζηταω καν, κλασης ανωτερος στα παντα του. Με λιγα παραπανω

χρηματα θα ειχες σε ΟΚΙ και εγχρωμη εκτυπωση αλλα οχι FAX. Θα επρεπε να ανεβεις αρκετα.

Οσο για την καταναλωση ειναι αστειες οι διαφορες ειδικα οταν μιλαμε για σπιτικη χρηση.

Δεν λεω οτι ειναι κακος ο Samsung, απλα ειναι νεοι στην αγορα και δεν εχουν αρχισει να βγαζουν

τα πραγματικα προβληματα. Απο την αλλη οι OKI φαινοντε στην αγορα τοσα χρονια και τι δουλεια

βγαζουν και ποσα προβληματα.

Για ενα ομως θα σου πω οτι εκανες καλα σιγουρα, οτι πηρες laser εκτυπωτη και οχι inkjet.

Edited by E||hnas
Link to comment
Share on other sites

Ακομη και σε Lexmark να πηγαινες καλυτερη ποιοτητα (συνολικα) θα ειχες απο τον Samsung.

Καλα για τον ΟΚΙ δεν το συζηταω καν, κλασης ανωτερος στα παντα του. Με λιγα παραπανω

χρηματα θα ειχες σε ΟΚΙ και εγχρωμη εκτυπωση αλλα οχι FAX. Θα επρεπε να ανεβεις αρκετα.

Οσο για την καταναλωση ειναι αστειες οι διαφορες ειδικα οταν μιλαμε για σπιτικη χρηση.

Δεν λεω οτι ειναι κακος ο Samsung, απλα ειναι νεοι στην αγορα και δεν εχουν αρχισει να βγαζουν

τα πραγματικα προβληματα. Απο την αλλη οι OKI φαινοντε στην αγορα τοσα χρονια και τι δουλεια

βγαζουν και ποσα προβληματα.

Για ενα ομως θα σου πω οτι εκανες καλα σιγουρα, οτι πηρες laser εκτυπωτη και οχι inkjet.

Για μένα η ποιότητα μεταφράζεται σε εγγύηση και το αντίστροφο. 3 χρόνια δίνουν μόνο η OKI και η SAMSUNG.

Για τον OKI ξέρω ότι είναι super και γράφω και στο review ότι τον έχει ο αδελφός μου (κατόπιν δικής μου πρότασης). Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όμως του samsung είναι σαφώς μικρότερο και πιο οικονομικό το κόστος ανά σελίδα (με τιμές κατασκευαστών πάντα). Επίσης ο samsung είναι πιο compact και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή

Το fax ήταν προαπαιτούμενο και απαραίτητο.

Σε βάθος χρόνου θα δούμε πόσο σωστή επιλογή έκανα (μια που θα έχω συγκριτικά δεδομένα και από τον OKI και από τον SAMSUNG).

Link to comment
Share on other sites

Απο οτι εχω δει μεχρι στιγμης παντως με τη Samsung ειναι τι θα σου κατσει.

Οπως ειπες, θα δειξει το περασμα του χρονου :)

Ευχομαι να σε βγαλει ασπροπροσωπο και να ναι καλοδουλευτο.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now