JC_Denton

H ταχύτατη XDR™2 μνήμη της Rambus, κόντρα στη GDDR5 !

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/54933313fdf20d.png[/wrapleft]Μια έκπληξη στο χώρο των μνημών για τις κάρτες γραφικών μας και όχι μόνο, έρχεται από τη γνωστή σε όλους μας Rambus. Η XDR™2 της εταιρείας είναι η τελευταία γενιά μνήμης με XDR memory αρχιτεκτονική και είναι ικανή να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα μέχρι και 12.8Gbps (το διπλάσιο bandwidth απο τις GDDR2 μνήμες), το οποίο και την καθιστά την γρηγορότερη μνήμη στον κόσμο στην παρούσα φάση.

Όπως θα δείτε και στα παρακάτω flash presentations, η εταιρεία δηλώνει τη σαφή ανωτερότητα των μνημών της έναντι των κορυφαίων GDDR5 της αγοράς, κάνοντας ίσως τους υπεύθυνους των AMD και nVIDIA να τις θεωρήσουν υποψήφιες μνήμες για τις μελλοντικές τους GPU?

[flash=http://www.rambus.com/assets/flash/products/xdr2_performance_roadmap.swf]quality=high width=800 height=700 parameter=paramete_value

Η XDR™2 μνήμη μπορεί να παρέχει τεράστιο bandwidth αλλά με πολύ μικρή κατανάλωση ρέυματος. Στην πραγματικότητα καταναλώνει 30% λιγότερο ρέυμα απο την GDDR5 μνήμη σε ακριβώς ίδια παροχή bandwidth, ενώ όταν η κατανάλωση ρέυματος είναι ίδια και για τις δύο μνήμες η XDR™2 μπορεί να αποδόσει έως και 50% περισσότερο bandwidth. Σε full ταχύτητα η XDR2 DRAM παρέχει ακριβώς το διπλάσιο bandwidth απο οποιαδήποτε GDDR5 μνήμη.

[flash=http://www.rambus.com/assets/flash/products/xdr2_performance_and_power_advantage.swf]quality=high width=800 height=700 parameter=paramete_value

Πραγματικά τα νέα αυτά chip μνήμης, αν όντως αποδίδουν όσο λένε, σκοπεύουν να φέρουν μια μικρή επανάσταση στην κατηγορία τους. Αυτό που μένει να δούμε λοιπόν είναι η αντίδραση των μεγάλων κατασκευαστών σε αυτά τα νέα...

Link to comment
Share on other sites

Οπως τα λεει ο geoal.

Πολλοι θυμουνται το χαρατσι που ειχε επιβαλλει η rambus με τους Pentium III νομιζω την τοτε εποχη, και τις γελοιωδως υψηλες τιμες στα κιτακια μνημης της οι οποιες κιολας επρεπε να πηγαινουνε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ σαν Dual.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πιστεύω πως θα υπάρξει ανταγωνισμός ανάμεσα στην ΑΤΙ και NVIDIA, άρα δεν νομίζω να πάνω 800+ Ευρώ όπως λέει ο φίλος, πιστεύω 500-600 Ευρά για αρχή και μετά θα πέσουν οι τιμές. Αλλά δεν αξίζει να μιλάμε από τώρα γι'αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Ωραία όλα αυτά αλλά... η επιλογή του τι θα χρησιμοποιήσουν είναι ελεϊνή ( ως συνήθως )

Σε power consumption άντε να είναι 10% καλύτερες από τις καλές GDDR3.

Σε θέμα latency όταν βρίσκονται στο ίδιο bandwidth με τα τωρινά GDDR3 ICs μάλλον θα είναι λίγο πιο αργά.

Το να δίνουνε περισσότερο bandwidth με μικρότερο BUS Width καλό είναι, αλλά τι να το κάνουμε όταν η GDDR5 είναι ήδη επαρκέστατη.

Στο κάτω κάτω της γραφής, το ήδη τεράστιο bandwidth που έχει π.χ. η GeForce GTX 280 πάει χαμένο και ανεκμετάλλευτο.

Τι να το κάνουμε το περισσότερο ?

Για να εκμεταλλευτεί πλήρως μια κάρτα ένα bandwidth κοντά στα 150Gbps πρέπει να έχει την ίδια ισχύ με 3 * GTX 280 ( και με καλύτερο scaling από αυτό του 3-way SLI ).

Το να βγάλει είτε η AMD είτε η nVIDIA μονολιθική ( single die ) κάρτα με τις τριπλάσιες επιδόσεις από μια GTX 280 σε υψηλές αναλύσεις και φυσικά με μπόλικο AA & AF φαντάζει ταξίδι στον χρόνο...

Link to comment
Share on other sites

Ρίξτε μια ματιά στο αρχικό σχεδιάγραμμα και συγκρίνετε την XDR 1 με τις GDDR1 και GDDR3.

Όσο είδαμε τις XDR 1 στις κάρτες γραφικών, άλλο τόσο θα δούμε τις XDR 2.

Link to comment
Share on other sites

Τι να το κάνουμε το περισσότερο ?

Για να εκμεταλλευτεί πλήρως μια κάρτα ένα bandwidth κοντά στα 150Gbps πρέπει να έχει την ίδια ισχύ με 3 * GTX 280 ( και με καλύτερο scaling από αυτό του 3-way SLI )./quote]

Είναι περίπου έτσι...

Σε μια κάρτα γραφικών ο αδύναμος κρίκος είναι η ταχύτητα του επεξεργαστή σε σχέση με την ταχύτητα της μνήμης, αλλά βελτίωση της ταχύτητας της μνήμης συνεπάγεται και όφελος στην συνολική ταχύτητα... η δουλειά του επεξεργαστή είναι να κάνει τις πράξεις πχ να υπολογίσει τις νέες θέσεις από τα πολύγωνα, αλλά τις πληροφορίες που χρειάζεται για τα πολύγωνα τις αποθηκεύει στην μνήμη όπως και το αποτέλεσμα, επομένως τα read/write requests στην μνήμη είναι ταχύτερα όσο μικρότερο είναι το latency της μνήμης και ο όγκος πληροφορίας που μπορεί να μεταφέρει ανάλογο του bandwidth... επομένως το πολύ μικρότερο latency των xdr2 σαφώς κάνει διαφορά, αλλά η οποία μακροσκοπικά είναι ένα μικρό ποσοστό % καθώς ο χρόνος επεξεργασίας είναι πολύ μεγαλύτερος από τα read/write requests στην μνήμη... το latency στις xdr2 είναι <=1.25ns...

Επίσης υπάρχει και κάτι το οποίο φαίνεται στο πρώτο σχεδιάγραμμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό και αυτό είναι το "datarate per pin"... αυτό σημαίνει ότι για επιτευχθεί αυτό το υψηλό bandwidth χρειάζονται λιγότερα Pins άρα λιγότερα paths, άρα μικρότερο pcb, λιγότερη πολυπλοκότητα και layers...

Γενικά σαν τεχνολογία φαίνεται πολύ καλή όσο για το μέλλον της θα δείξει...

@yanni, xdr δεν είδαμε στα pc αλλά και το xbox και το PS3 τις φοράνε... δεν είναι τυχαίο... [εδιτ: το xbox δεν τις φοράει...]

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς και το μεγαλύτερο data rate per pin βοηθάει αρκετά, αλλά αυτά τα θέματα ( χαμηλότερο pin count, λιγότερα layers, πιο "απλή" σχεδίαση PCB ) βοηθάνε εις την ουσία μόνο στην τιμή.

Και όσο φθηνότερα και αν τους βγαίνει να βγάλουνε μια VGA με XDR2 μνήμες, πάλι τις τιμές που έχουνε καθιερώσει ανά "segment" θα βάλουνε ( all time classic ).

Σωστά όλα αυτά που λες, αλλά η καλύτερη μνήμη δεν πρόκειται να βοηθήσει σχεδόν καθόλου σε "ανθρώπινες" ρυθμίσεις & αναλύσεις ( max res. 1920x1080, 2x άντε και 4xAA 8x AF ).

Το μεγαλύτερο κέρδος από τις μνήμες το παίρνουμε σε υψηλές αναλύσεις και με μπόλικα φίλτρα ( δίχως αυτά δεν πρόκειται να φανεί ούτε 1% διαφορά ), αλλά δυστυχώς εκεί δεν επαρκούνε οι GPUs ακόμα.

Πρόλαβα και έκανα λίγα testάκια με το PerfHUD όσο ζούσε η "εξαίσια" GTX 280 μου που οι μνήμες παίζανε stable & artifact-free στα GDDR3-2808 και με λίγο πιο σφιχτά timings, και οι διαφορά μεταξύ GDDR3-2200 και GDDR3-2808 με χαμηλότεο latency [ και φυσικά higher bandwidth ] υπήρξε μόνο όταν χτύπαγα τρελλά settings ( 2048x1536 4xAA 16xAF ένα από αυτά ).

Εκεί υπήρχε μια αρκετά καλή βελτίωση, αλλά και πάλι η GPU δεν επαρκεί.

Ίσως στο μέλλον να δούμε τόσο "δυνατές" κάρτες.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now