MetallicGR

DIY: Έλεγχος E-Power με ένα Raspberry Pi

Recommended Posts

[NEWS_IMG=DIY: Έλεγχος E-Power με ένα Raspberry Pi]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums497-picture34931.jpg[/NEWS_IMG] Μην ψάχνετε άδικα για EVBOT online, αλλά χρησιμοποιήστε ένα Raspberry Pi B για να ελέγξετε τις τάσεις στην έξοδο του Epower!

Το RaspberryPi έχει εδραιωθεί εδώ και μερικά χρόνια, ως το απόλυτο σύστημα το οποίο μπορεί πλέον να τρέξει μέχρι και Windows 10 (χωρίς GUI) ενώ δε θεωρείται τυχαία ο "ελβετικός σουγιάς" όσον αφορά τον έλεγχο συστημάτων και συσκευών. Η Overclocking σκηνή μπορεί να επωφεληθεί αρκετά από το συγκεκριμένο DIY-Guide του TiN της EVGA καθώς μπορεί να απλοποιήσει τη διαδικασία που ελέγχουμε ένα E-Power. Το EPOWER CLASSIFIED (η ονομασία ανήκει στην EVGA. Υπάρχουν και άλλες τρίτες εταιρείες που έχουν αποκαλύψει τις δικές τους προτάσεις όπως η GIGABYTE, η ASUS και η Galax) είναι μια πλακέτα που φέρει δικό της κύκλωμα τροφοδοσίας το οποίο έχει modular φύση, κάτι που σημαίνει πως μπορείτε να αλλάξετε τις τάσεις εξόδου προς την κάρτα γραφικών μέσω ενός ειδικού εργαλείου, που ονομάζεται EVBOT αλλά και μέσω των DIP switches τα οποία δίνουν την τάση σε κλιμακωτές αλλαγές στο κύκλωμα. Όμως επειδή όταν κάποιος βιάζεται και θέλει να μοντάρει το συντομότερο δυνατό την VGA του που δείχνει χρυσό κομμάτι, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα RaspberryPi για να δώσει τάσεις ακριβείας στην κάρτα των δοκιμών του.

Βήμα 1. Το πάνω μέρος του EPOWER. Το κομμάτι χαλκού στην αριστερή πλευρά είναι ο θετικός πόλος ενώ ακριβώς από πίσω είναι η γείωση. Το συγκεκριμένο Hardware μπορεί να δεχτεί Input voltage από +10.6 έως +13.2 VDC και απαιτεί τη σύνδεση και των τριών 6pin συνδέσεων. Οι 14 φάσεις με τα IRF DirectFETs μπορούν να προμηθεύσουν την κάρτα γραφικών, ή οποιοδήποτε άλλο συμβατό hardware με περισσότερα από 400A και 800W ισχύος.

[img_alt=DIY: Έλεγχος E-Power με ένα Raspberry Pi]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture49765.png[/img_alt]

Βήμα 2. (Προαιρετικό) Τα DIP switches δίνουν το ρεύμα που φαίνεται στις φωτογραφίες. Αλλάζοντας τις θέσεις τους, έχουμε και τα αντίστοιχα volt στην έξοδο.

[img_alt=DIY: Έλεγχος E-Power με ένα Raspberry Pi]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture49764.png[/img_alt]

Βήμα 3. Και φτάνουμε στο σημείο που όλοι περιμέναμε. Αρχικά θα πρέπει να έχουμε εγκατεστημένο στο Rpi το λειτουργικό σύστημα Wheezy , αλλά και την βιβλιοθήκη wiringPi. Έπειτα αφού συνδέσουμε τα πάντα ανοίγουμε το τερματικό και κατεβάζουμε την εφαρμογή EVGA EPOWER CLASSIFIED Manual VID setting tool από το παρακάτω Link για την I2C1 port και για την I2C2 port. Η default είναι η I2C1 που συνδέεται στα header pins 3 και 5 του Pi.

[img_alt=DIY: Έλεγχος E-Power με ένα Raspberry Pi]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture49763.png[/img_alt]

Βήμα 4. Η συνδεσμολογία όπως θα φαίνεται στο τέλος. Τρέχοντας την εντολή που παρουσιάζεται στην δεύτερη φωτογραφία του βήματος, αποκτάμε πρόσβαση στις τάσεις του EPOWER.

[img_alt=DIY: Έλεγχος E-Power με ένα Raspberry Pi]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture49762.png[/img_alt]

[img_alt=DIY: Έλεγχος E-Power με ένα Raspberry Pi]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture49761.png[/img_alt]

Βήμα 5. Το τελευταίο μας βήμα δείχνει πως έχει αλλάξει το output voltage του EPOWER.

[img_alt=DIY: Έλεγχος E-Power με ένα Raspberry Pi]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture49760.png[/img_alt]

[img_alt=DIY: Έλεγχος E-Power με ένα Raspberry Pi]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture49759.png[/img_alt]

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now