SerV0rgul

Overclocking στον επεξεργαστή intel core i7 860

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλη τη παρέα!

Ονομάζομαι Χρήστος και είμαι νέος σε αυτό το forum.Ελπίζω να είμαι στην κατάλληλη ενότητα και θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχω τη δυνατότητα να κάνω overclock στον επεξεραστή μου(intel core i7 860).Γενικά είμαι αρχάριος όσο αναφορά το overclocking και επειδή με ενδιαφέρει πολύ να ασχοληθώ με το άθλημα χρειάζομαι τη βοήθειά σας :smug:.Αυτό που ξέρω είναι οτι στους καινούργιους επεξεραστές το K στο τέλος του καθενός καθορίζει εαν δέχεται overclock.Τώρα στους παλιούς όπως ο δικός μου δεν έχω ιδέα.Επίσης έχω την Asus maximus iii formula και απο λιγο ψάξιμο είδα ένα turbo evo πρόγραμμα που πιθανόν να είναι για αυτό το σκοπό.Αυτά προς το παρών ελπίζω να μη σας ζάλισα και είμαι όλος αυτιά για τις συμβουλές σας !!Ευχαριστώ εκ των προτέρων !

Link to comment
Share on other sites

Καλωσήρθες Χρήστο, :)

Ο επεξεργαστής που έχεις στην κατοχή σου είναι ένας τίμιος overclocker με πολλές ρυθμίσεις, ειδικά στη μητρική που έχεις! Όλα θα πρέπει να γίνουν από το γνωστό BIOS, στο tab Extreme Tweaker. Εκεί θα βάλεις το Ai OC tweaker στο manual για να μπορέσεις να πειράξεις χειροκίνητα τις ρυθμίσεις BCLK Freq, CPU Ratio και CPU VCore που βρίσκονται στην ίδια σελίδα.

Για αρχή μπορείς να δοκιμάσεις BCLK 150 και Ratio x22 που θα σου δώσει 3.3GHz. Το BCLK έχει νομίζω όριο συνήθως μετά τα 200... Το BCLK να το χρησιμοποιείς με μέτρο γιατί αυξάνει και άλλες συχνότητες όπως των RAM, του QPI (οδός επικοινωνίας με τις RAM) και της iGPU. Επίσης ίσως χρειαστείς και αλλαγή στην τάση στα 1.2xV για αρχή κάτι που θα το δεις με μερικές δοκιμές. Το safe του είναι κατ' εμέ κάτω από 1.4.

Πρώτα όμως θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχεις σωστή ψύξη στον επεξεργαστή σου. Με stock ψύξη δε κάνεις και πολλά αν όχι τίποτα. :)

Link to comment
Share on other sites

Πριν από έναν μήνα αναβάθμισα από 1156.

Μιας και είσαι αρχάριος, κλείσε το turbo, βάλε 22x πολλαπλασιαστή και 160Μhz Bclk. Άσε τις μνήμες κοντά στα 1333/1600.

Θα σου πρότεινα να μην μπλέξεις με τις τάσεις, καθώς γίνονται περίπλοκα για αρχή και αυξάνονται οι καταναλώσεις.

Με αυτές τις ρυθμίσεις, έχεις και χαμηλή κατανάλωση και τις μέγιστες επιδόσεις ανα Watt.

Η στοκ ψύκτρα το αντέχει οριακά, αλλά μια μικρή 9αρα είναι το μίνιμουμ.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας !

Αρχικά σας ευχαριστώ και τους δύο για την βοήθειά σας !Η αλήθεια είναι οτι σίγουρα με την στοκ ψύκτρα της intel που έχω δε θα ρισκάρω να ανεβάσω καθόλου τα ρολόγια.Χρησιμοποιώ το Core Temp για να βλέπω θερμοκρασίες του επεξεραστή και αυτές παίζουν ανάμεσα απο 45 μέχρι με 60 τώρα και με τις ζέστες.Έχω στο μυαλό μου να πάρω μια Dark Rock Pro 3 της Be Quiet.Έχω διαβάσει οτι είναι αρκετά καλή όσο αναφορά την αερόψυξη.Εσείς τι πιστεύετε?Για τα νούμερα που μου αναφέρεις Metallic θα είμαι εντάξει με αυτή ή να πάω για σιγουριά σε μια υδρόψυξη ;Αα επίσης έχω συνολικά 12 GB ram χρονισμένες στα 1600.Χρειάζονται και οι μνήμες έναν υπερχρονισμό ή εκεί είναι καλά ; :encouragement:

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Χρήστο [MENTION=14767]Sinuk[/MENTION] καλως ήρθες! Νίκος εδώ :)

Μην δώσεις τόσα λεφτά για ψύκτρα για αυτό τον επεξεργαστή δεν αξίζει..δλδ και oc να κάνεις στον 860 και μνήμες να αγοράσεις πιο γρήγορες (που δεν έχει νόημα) δεν θα παίξεις καινούρια παιχνίδια με περισσότερα fps, αν αυτός είναι ο σκοπός σου.

Αν τώρα θέλεις να κάνεις o/c απλά για να δεις πως είναι πάρε μια φτηνότερη ψύκτρα όπως η cm hyper 212 και αργότερα που θα αλλάξεις σύστημα δίνεις σοβαρά λεφτά για ψύξη ώστε να αξίζει το κόπο :)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και σε σένα Νίκο !

Βασικά ο λόγος που θέλω κυρίως να κάνω overclocking στο συγκεκριμένο σύστημα που έχω είναι για να πειραματιστώ.Πρόσφατα αγόρασα μια Sapphire R9 270X TOXIC και είμαι υπερευχαριστημένος απο τις επιδόσεις της στα παιχνίδια και σε θερμοκρασίες οι οποίες δεν ξεπερνούν τους 51 βαθμούς(όλα σε στοκ ρυθμίσεις).Τώρα για τις μνήμες στην αρχή είχα 4GB και τέλος έβαλα άλλα 8 πάνω.Οπότε δεν επενδύω 100% πάνω σε αυτό το σύστημα.Απλά θέλω να του κάνω δοκιμές όπως αργότερα σκεφτόμουν να δοκιμάσω overclock στη κάρτα ή κανένα crossfire.Αλλά προς το παρών μένω στον επεξεραστή.Τέλος θέλω να ρωτήσω η διαφορά στις επιδόσεις του επεξεργαστή πότε είναι εμφανείς όταν τον υπερχρονίζεις ;

Link to comment
Share on other sites

Τέλος θέλω να ρωτήσω η διαφορά στις επιδόσεις του επεξεργαστή πότε είναι εμφανείς όταν τον υπερχρονίζεις ;

Το καταλαβαίνεις από το πρώτο κλικ όλα πάνε πιο σβέλτα :) Το νιώθεις!

Όμως για να έχει νόημα αυτή η αύξηση επιδόσεων πρακτικά πρέπει και το pc να είναι στην εποχή του, ο 860 είναι επεξεργαστής του 2009 έχουν περάσει 6 χρόνια από την κυκλοφορία του, με λίγα λόγια σε νέους τίτλους δεν θα σου δώσει απολύτως τίποτα :) Γι αυτό δεν θέλω να ρίξεις και λεφτά σε αυτό το pc. Επίσης μην κάνεις crossfire δεν θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα καλύτερα κράτα τα λεφτά σου αργότερα να αγοράσεις καινούρια πράγματα :)

Link to comment
Share on other sites

Ισχύει γενικά το όλο σύστημα το έφτιαξα Σεπτέμβριο το 10.Έχεις απόλυτο δίκιο στο να μη ρίξω λεφτά σε αυτό το pc, το κρατάω όπως είναι και πειραματίζομαι στο overclocking. Με την ψύκτρα που μου πρότεινες θα είμαι εντάξει με τις θερμοκρασίες:cool-new:;Μετά απο μια μικρή δοκιμή στο Realbench της asus που πήγα να κάνω έτσι για τη πλάκα με το που ξεκίνησε το benchmark μέσα σε ένα λεπτό έβλεπα τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν γρήγορα και στους 75 βαθμούς το σταμάτησα γιατί με έπιασε ένας φόβος.Με την στοκ ψύκτρα βέβαια αλλά καταλαβαίνεις γιατι έχω ένα θεματάκι με τις θερμοκρασίες :nevreness: .

Link to comment
Share on other sites

Ναι θα σαι μια χαρά με την ψήκτρα που σου προτείνω, θα πας λογικά εύκολα στα 4.2-4.3, ούτως ή άλλως μετά ούτε η αερόψυξη των 80 ευρώ δεν σε φτάνει για παραπάνω..προτείνω να περιμένεις να πάει φθινόπωρο για να κρατήσεις το oc που θα κάνεις ή να πας πιο χαμηλά δλδ μέχρι τα 4 το πολύ για να μην ψήνεται καλοκαιριάτικα. Με 1.3v θα είσαι άνετα στα 4.2..

Link to comment
Share on other sites

Η Evo που προτείνει η venisk είναι ιδανική για να πειραματιστείς. Πραγματικά εάν "τερματίσεις" την πλατφόρμα, νομίζω ότι όλα τα άλλα θα σου φαίνονται παιχνιδάκι αργότερα. Καλά εξαιρείται το X58. :P

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους !

Επιτέλους τέλος οι υποχρεώσεις με τη σχολή όπως και η εξεταστική πριν μεεεεεεερες επομένως ήρθε η ώρα να κάνω το overclock που πάντα ήθελα !Εφόσον θα έχω αύριο στα χέρια μου και την 212 evo θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πραγματάκια πάνω στο όλο σκηνικό .Αρχικά έχω παρατηρήσει στο BIOS υπάρχει μια επιλογή που λέει ASUS O.C. profile.Όλη η δουλειά θα γίνει απο εκει μέσα; Επίσης για να βλέπω μέχρι ποιο σημείο είναι σταθερά τα νούμερα έτσι ώστε να ρυθμίσω τη συχνότητα θα πρέπει κάνω reboot και να βλέπω τα stats μέσω του CPU-Z ;Υπενθυμίζω οτι θα είναι η πρώτη φορά που κάνω overclock και δε θέλω να πάει κάτι στραβά :encouragement: . Ευχαριστώ εκ των προτέρων !!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Metallic:smile-new: !

Αρχικά δεν έκανα ακόμα κάτι(εκτος απο το να μπει η καινούργια ψύκτρα:friendly_wink:) γιατί διαβάζοντας κάτι πράγματα στο manual της μητρικής (κατι CPULevel Up κ.α.) και βλέποντας και αυτο το ASUS O.C. Profile ψιλομπερδεύτηκα.Επίσης έχω και το Turbo V Evo που απ'οτι είδα και απο εκεί αλλάζεις συχνότητες, αλλά μάλλον είναι για κάτι πιο προχωρημένο ;

Link to comment
Share on other sites

Ααα μάλιστα.

Οπότε κάνω αυτά που μου είπες στο δεύτερο ποστ και μετά συνεχίζω ανεβάζοντάς τα σιγά σιγά ;Μέχρι που μπορώ να το φτάσω για να ξέρω οτι σταματάω εκεί ;Με CPU-Z και GPU-Z και Core Temp ελέγχω θερμοκρασίες κλπ.Θα χρειαστεί να προσέξω κάτι εκεί όσο θα κάνω το overclock ;

Link to comment
Share on other sites

Τέλεια!Κάτι τελευταίο για να μη σε ζαλίζω άλλο :encouragement:.Ο venisk είχε πεί οτι μπορώ να το φτάσω στα 4.2 , 4.3 .Μπορώ να το κάνω αυτό ανεβάζοντας τα νούμερα που μου είπες ;Μέχρι που μου προτείνεις εσυ;

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να αλλάξω τη τάση γιατί έβλεπα πως έγραφε CPU VOLTAGE : 1.197V οπότε είπα να το αφήσω εκεί.Με το ratio στα 22 και το BCLK 160 έλεγε target Cpu speed 3.5 GHz.Να το προχωρήσω με ανεβασμένη λίγο τη τάση ; Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται 35-40 .

Link to comment
Share on other sites

Μόλις έτρεξα το Linx με τις default ρυθμίσεις στα 20 loops και μου χτύπησε στο cpu-z Core Speed ακριβώς όπως το έβαλα στα 3.5 GHz.Multiplier x22 όλα καλά μέχρι εκεί και τελείωσε το benchmark χωρίς error .Οπότε μέχρι έδω είναι όλα σταθερά.Αυτό που μου έκανε όμως εντύπωση είναι οτι τώρα το Core Speed ξαναέπεσε απο τα 3.5 και το multiplier είναι στο x9 .Aα και το core voltage είναι σταθερά στα 1.296 και δεν το πείραξα καθόλου στα BIOS .Μακάρι να μπορούσα να ανεβάσω screenshot αλλά δε υπερβαίνει το επιτρεπτό μέγεθος.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now