MetallicGR

DIY: Μαγνητικό Εκκρεμές

Recommended Posts

[NEWS_IMG=DIY: Μαγνητικό Εκκρεμές]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums497-picture34929.jpg[/NEWS_IMG] Ένα μικρό project στο οποίο θα φτιάξουμε ένα εκκρεμές με τη βοήθεια ενός Arduino.

Το παρακάτω εκκρεμές μπορεί κάλλιστα να διακοσμήσει κάθε γωνιά του χώρου εργασίας σας, ή να δοθεί σαν δώρο. Χρησιμοποιεί τις βασικές αρχές του μαθηματικού εκκρεμούς, ενός στοιχείου κάποιας μάζας το οποίο κινείται, όση ώρα βρίσκεται κρεμασμένο από ένα νήμα.

Βήμα 1. Μερικά από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Ένα Arduino nano, ένα πηνίο το οποίο μπορούμε να το αφαιρέσουμε από έναν νεκρό σκληρό δίσκο, μαγνήτες και μερικές αντιστάσεις. Η αισθητική του μπορεί να βελτιωθεί κατά βούληση με ότι άλλο υποσύστημα έχουμε διαθέσιμο.

[img_alt=DIY: Μαγνητικό Εκκρεμές]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture53426.png[/img_alt]

Βήμα 2. Σύμφωνα με το νόμο του Faradey περί επαγωγής, η τάση που επάγει το πηνίο είναι ανάλογη με το ρυθμό μεταβολής της μαγνητικής ροής μέσα από αυτό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ανάλογα με τις σπειρώσεις του πηνίου η τάση που θα επάγεται θα είναι ανάλογη, δηλαδή, περισσότερες σπειρώσεις, υψηλότερη τάση και θα μοιάζει με το παρακάτω σχήμα.

[img_alt=DIY: Μαγνητικό Εκκρεμές]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture53427.png[/img_alt]

Βήμα 3. Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα βλέπουμε πως θα πρέπει να κάνουμε τις συνδέσεις για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το project του DIY μας. Τοποθετούμε την αντίσταση και το πηνίο μεταξύ του A0 και του GND επάνω στο Arduino.

[img_alt=DIY: Μαγνητικό Εκκρεμές]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture53428.png[/img_alt]

Βήμα 4. Σειρά έχει ο κώδικας που θα πρέπει να περάσουμε από το Arduino μέσω του IDE. Σε αυτό θα δούμε επιλογές όπως η ADC η οποία πραγματοποιεί sampling της τάσης του πηνίου ανά 1ms. Τέλος, τελειοποιούμε το εκκρεμές ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά που έχουμε συγκεντρώσει από το πρώτο βήμα. [/size]

[img_alt=DIY: Μαγνητικό Εκκρεμές]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture53429.png[/img_alt]

[img_alt=DIY: Μαγνητικό Εκκρεμές]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture53425.png[/img_alt]

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now