GregEl

Let's make a 3D printer better (Felix 3.0 custom upgrade small worklog)

Recommended Posts

Χαιρετώ το forum!

Όπως υποσχέθηκα στο thread "τι αγόρασα πρόσφατα" κάνω ένα μικρό thread για την αναβάθμιση του εκτυπωτή μου. Από ότι κατάλαβα υπάρχει ενδιαφέρον.

Θα κάνω αρκετές αλλαγές και μετατροπές και τελικά θα είναι πολύ διαφορετικός ο εκτυπωτής, αλλά επειδή θα γίνουν βήμα βήμα και θα έχω σαν βάση-σκελετό τον εκτυπωτή που έχω ήδη το θεωρώ αναβάθμιση. Τα βήματα της αναβάθμισης είναι τα παρακάτω.

1. Αλλαγή control board και επεξεργασία του firmware

2. Προσθήκη μηχανισμού για αυτόματη ρύθμιση της κλίσης της επιφάνειας εκτύπωσης

3. Προσθήκη raspberry pi 2+camera module και νέο τροφοδοτικό

4. Αλλαγή μηχανισμού κίνησης και στήριξης της επιφάνειας εκτύπωσης

5. Προσθήκη καλυμμάτων και αξεσουάρ στον σκελετό

Στόχος τον αλλαγών είναι να είναι ο εκτυπωτής πιο γρήγορος, με καλύτερη ανάλυση και αθόρυβος στην λειτουργία του. Επίσης να είναι πιο εύκολος στο setup του και φιλικός προς το χρήστη. Και τέλος να είναι πιο αυτόνομος και φορητός. Θα αναφέρω και σε κάθε βήμα γιατί κάνω την αλλαγή και τι αποτελέσματα θα έχει.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Ο εκτυπωτής που έχω αυτή τη στιγμή είναι o Felix 3.0 και ενώ έχω το kit με την δεύτερη κεφαλή τον χρησιμοποιώ με την μία μόνο.

DSCN0476.jpg

Έχω πάρει αρκετά εξαρτήματα ήδη, αλλά θα χρειαστώ μερικά περισσότερα στην πορεία. Αυτά που έχω τώρα είναι τα παρακάτω

DSCN0469.jpg

Το πρώτο και το δεύτερο βήμα θα γίνουν μαζί γιατί αφού ρυθμίζω το firmware για την καινούργια πλακέτα, καλό είναι να κάνω μαζί και τις ρυθμίσεις για το δεύτερο βήμα. Θα πάρω λοιπόν πληροφορίες από το repetier firmware 0.92.2 που χρησιμοποιεί το control board που έχει ήδη ο εκτυπωτής και θα κάνω τις ανάλογες αλλαγές που πρέπει σε ένα βασικό repetier firmware 0.92.2 που είναι φτιαγμένο για την νέα πλακέτα (αλλά για άλλο εκτυπωτή-σκελετό).

12028747_1212601415423656_3379257851413594466_o.jpg

Η νέα πλακέτα είναι η RADDS 1.5 που χρησιμοποιεί arduino due με 32-bit microcontroller που είναι αρκετά πιο γρήγορος από τον atmega 2560 που έχει η πλακέτα του felix 3.0. Το πλεονέκτημα που μου προσφέρει το due είναι ότι μπορώ να τρέχω τους άξονες-stepper motors με μεγαλύτερη ανάλυση δηλαδή από 1/16 microstepping μπορώ να ρυθμίσω στο radds μέχρι 1/128 microstepping. Δεν είναι σίγουρο ότι αυτή η καλύτερη ανάλυση θα βελτιώσει άμεσα το φινίρισμα των εκτυπώσεων, αλλά αυτό που θα φανεί άμεσα είναι ότι θα λειτουργούν πλέον σχεδόν αθόρυβα. Επίσης η πλακέτα έχει δυνατότητα για μελλοντική αναβάθμιση μέχρι 3 κεφαλές και καλύτερο σύστημα τροφοδοσίας για πιο ισχυρές θερμάστρες κεφαλών και επιφάνειας.

Τώρα στο θέμα της αυτόματης ρύθμισης της επιφάνειας εκτύπωσης. Θα χρησιμοποιήσω έναν επαγωγικό διακόπτη-αισθητήρα γιατί η επιφάνειά μου είναι από αλουμίνιο και μπορώ να έχω αρκετή ακρίβεια στη ρύθμιση του διακόπτη. Αφού γίνουν οι σωστές ρυθμίσεις στο firmware θα ρυθμίζεται αυτόματα από το λογισμικό η κεφαλή να είναι κάθετη προς την επιφάνεια εκτύπωσης. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα εκτυπώσεις να έχουν πιο ακριβείς διαστάσεις, να εμφανίζονται λιγότερα προβλήματα και να μην χρειάζεται φυσικά να κάνω χειροκίνητα την ρύθμιση κάθε φορά που αλλάζει λίγο η κλίση από κάποια μετακίνηση για παράδειγμα. Ο διακόπτης θα μπει στη θέση της δεύτερης κεφαλής μιας και όπως είπα χρησιμοποιώ μόνο την πρώτη.

DSCN0475.jpg

Δυστυχώς όπως βλέπετε από την εικόνα ο διακόπτης δεν είναι αρκετά ψηλός ώστε να στερεωθεί με τα παξιμάδια που έχει. Το καλό όμως όταν έχεις 3D εκτυπωτή είναι ότι μπορείς να εκτυπώσεις κάτι που σου λείπει. Θα σχεδιάσω και θα εκτυπώσω λοιπόν ένα κομμάτι ώστε να μπορώ να στερεώσω τον διακόπτη στην θέση που θέλω. Το κομμάτι θα εκτυπωθεί με ABS πλαστικό γιατί θέλω να μην μαλακώνει εύκολα από την διπλανή ζεστή κεφαλή.

Αυτά μέχρι στιγμής. Είναι weekends project και περίπου κάθε Σαββατοκύριακο ελπίζω να μπορώ να αναρτώ ενημερώσεις με την εξέλιξη.

Link to comment
Share on other sites

Update time.

Έφτιαξα το κομμάτι που χρειαζόμουν για τον διακόπτη και ένα μπροστινό πάνελ για το καινούργιο τροφοδοτικό.

stlabsprint.jpg

Στο panel για το τροφοδοτικό υπάρχει και θέση για usb τροφοδοσία για το raspberry pi στο βήμα 3. Για αυτές τις usb θυσιάστηκε ένας φορτιστής αυτοκινήτου 2A που δέχεται 12volt dc από το τροφοδοτικό του εκτυπωτή και το μετατρέπει σε 5volt για το pi. (5,16 volt για την ακρίβεια το συγκεκριμένο κύκλωμα)

DSCN0507.jpg

Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται και ο διαιρέτης τάσης για τον διακόπτη-αισθητήρα. 2 απλές αντιστάσεις σε σειρά ώστε τα 12 volt σήμα που έχει να πέσουν κάτω από 3,3 volt όριο που έχει το arduino due που θα είναι "ο εγκέφαλος" του εκτυπωτή. Με 15kΩ και 10kΩ το σήμα ήταν 3,28 volt και είναι πολύ κοντά στο όριο, οπότε έβαλα τελικά 10kΩ και 5kΩ που μου δίνουν 2,56 volt σήμα. Πρέπει να είναι αρκετό για την χρήση που το θέλω.

Έχω κάνει αρκετές ρυθμίσεις και αλλαγές στο firmware, αλλά πρέπει να διπλοτσεκάρω σήματα και ρυθμίσεις (γιατί δεν θέλω να κάψω κάτι) και να κάνω τις ρυθμίσεις για το z-probe (τον διακόπτη).

Πρακτικά η κεφαλή με τον διακόπτη είναι έτοιμη για δοκιμές.

DSCN0490.jpg

DSCN0491.jpg

DSCN0495.jpg

DSCN0497.jpg

DSCN0498.jpg

DSCN0500.jpg

Sorry για τον κακό φωτισμό στις φωτογραφίες, αλλά μέσα στην εβδομάδα θα στήσω ξανά σωστά το led strip που έχω και στο επόμενο update θα είναι καλύτερα.

Αυτά μέχρι στιγμής.

Link to comment
Share on other sites

Μικρή ενημέρωση. Το project δεν το παράτησα, υπήρξε αλλαγή στο σχέδιο και θα χρησιμοποιήσω διαφορετική κεφαλή την οποία παρέλαβα σήμερα.

DSCN0573.jpg

Είναι η E3D v6 που είναι αναγνωρισμένη για την ποιότητά της και με τα διαφορετικά ακροφύσια θα έχω και περισσότερες επιλογές για τις εκτυπώσεις μου.

Θα πρέπει να σχεδιάσω εξαρχής δικό μου σύστημα για να κουμπώσουν αυτά τα νέα εξαρτήματα διότι έχουν αρκετά διαφορετικές διαστάσεις.

Παράλληλα τρέχω ένα project aquaponics και φτιάχνω ένα BB-8 (το σφαιρικό ρομποτάκι από την ταινία star wars) οπότε δεν θα προχωράει full speed το project, αλλά θα υπάρχει πρόοδος.

Link to comment
Share on other sites

Πόσταρε πόσταρε το BB-8 σου! Me gusta! :D:T:

Όπως επιθυμείς φίλτατε!

DSCN0602.jpg

DSCN0619.jpg

BTW για το BB-8 ερώτηση offtopic. Ξέρετε κάποιο καλό κατάστημα στην Αθήνα με καλής ποιότητας αστάρια και χρώματα σε spray; Ειδικά το αστάρι θα ήθελα να είναι filler primer και sandable. Επίσης ψάχνω να βρω rub'n buff silver leaf.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now