Astalavista

Έχετε οπτικό μέσο στον υπολογιστή σας;

Έχετε οπτικό μέσο στον υπολογιστή σας;  

82 members have voted

  1. 1. Έχετε οπτικό μέσο στον υπολογιστή σας;

    • Ναι, έχω ένα απλό DVD-R
      41
    • Ναι, έχω ένα Blu-ray / DVD combo
      13
    • Όχι, χρησιμοποιώ πλέον USB drives (flash, HDD)
      21
    • Άλλο... (Πείτε μας)
      7


Recommended Posts

Τα οπτικά μέσα βρίσκονται αισίως στην τρίτη δεκαετία ζωής τους στην αγορά. Ξεκινώντας από το παραδοσιακό CD (Compact Disk), οι οπτικοί δίσκοι ξεκίνησαν ως το πρώτο μέσο διανομής ψηφιακής πληροφορίας. Το λογικό τους μέγεθος, οι δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων και το χαμηλό κόστος κατασκευής τους οδήγησε στην καθολική εξάπλωσή τους, από την βιομηχανία μέχρι και τον οικιακό εξοπλισμό. Οι ολοένα αυξανόμενες αποθηκευτικές ανάγκες της ανθρωπότητας καθώς αυτή μετέβαινε στην ψηφιακή εποχή, ανάγκασαν και την περαιτέρω εξέλιξη των οπτικών μέσων - περνώντας μέσα από διαφορετικά (είτε πετυχημένα είτε αποτυχημένα) φορμά, ο κόσμος της πληροφορικής απέκτησε ένα νέο στάνταρ, το οποίο αποτέλεσε και το κυρίαρχο μέσο αρχειοθέτησης στην δεκαετία που μας προηγήθηκε. Το DVD (Digital Versatile Disk) με χωρητικότητες από τα 4.7 GB μέχρι και τα 17 GB, ήταν το μέσο το οποίο επικράτησε για πολλά χρόνια, βρίσκοντας την θέση του όχι μόνο στα PCs, αλλά και δίπλα από την τηλεόραση, καθώς με τις αποθηκευτικές του δυνατότητες έκανε δυνατή την αποθήκευση και διανομή ταινιών σε ανώτερη ποιότητα, αντικαθιστώντας έτσι το πάλαι ποτέ κραταιό VHS. Φυσικά, η εξέλιξη δεν σταμάτησε εκεί - έπειτα από μια πολυετή κόντρα με το HD-DVD, το Blu-ray Disk είναι ο νέος κυρίαρχος στα οπτικά μέσα με δυνατότητες αποθήκευσης στα 25 και τα 50 GB ανά μονάδα. Αν αναλογιστεί κανείς, είναι εξαιρετικό το επίτευγμα του τι μπορεί να αποθηκεύσει κάποιος σε έναν δίσκο με διάμετρο μόλις 12 εκατοστών.

[img_ALT=Έχετε οπτικό μέσο στον υπολογιστή σας]

http://www.hwbox.gr/members/3682-albums85-picture56928.jpg[/img_ALT]

Διαφορετικά οπτικά μέσα κάτω από το μικροσκόπιο

Όμορφα τα επιτεύγματα της τεχνολογίας στο θέμα των οπτικών μέσων, όμως εξελίσσεται σε γοργούς ρυθμούς και σε διαφορετικά μέσα αποθήκευσης. Η καθολική επικράτηση του USB προτύπου οδήγησε στην δημιουργία φορητών μέσων αποθήκευσης, που έρχονται με την μορφή είτε Flash drives, είτε φορητών σκληρών δίσκων, δημιούργησε μια νέα οπτική στο θέμα της μεταφοράς δεδομένων. Το σημαντικά μικρό τους μέγεθος, η δυνατότητα εκατοντάδων χιλιάδων επανεγγραφών, η μη αναγκαία ύπαρξη μονάδας ανάγνωσης καθώς και οι σημαντικά ταχύτερες δυνατότητες αποθήκευσης, ενώ παράλληλα νέες μορφές αποθήκευσης και διανομής δεδομένων όπως το Internet με το Cloud storage, έχουν υπερνικήσει όλα τα θεωρητικά πλεονεκτήματα των οπτικών μέσων, σε βαθμό τέτοιο που έχει οδηγήσει στον παραγκωνισμό τους. Πολλά από τα σύγχρονα cases, και ειδικά αυτά των small form factor, δεν διαθέτουν 5.25" bays που προορίζονται για μονάδες οπτικών μέσων.

[img_ALT=Έχετε οπτικό μέσο στον υπολογιστή σας]

http://www.hwbox.gr/members/3682-albums85-picture56929.jpg[/img_ALT]

Μια τυπική μονάδα ανάγνωσης DVD. Το Sony Optiarc έκανε εκατομμύρια πωλήσεις ως μια από τις πιο φτηνές και αξιόπιστες μονάδες DVD-R

Εσείς διαθέτετε οπτικό μέσο στον υπολογιστή σας; Και αν ναι, με ποιους τρόπους το χρησιμοποιείτε;

Link to comment
Share on other sites

Ναι, έχω ένα απλό DVD-R

Στο 900d δεν χωράει :hehe: και έχω ένα άχρηστο εξωτερικό lg που θέλω πάρα πολύ να δώ αν πετυχαίνω το κάδο απο 2 ορόφους πάνω...στο 350d έχω κανονικά για να γράφω κανα cd! Παιδά είναι τόσο άχρηστο το lg που στον μεγαλο προτιμώ να κατεβάσω 40gb παιχνίδι απο το uplay πχ παρά να το εγκαταστήσω απο τα dvd του..:hehe:

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και δεν έχω. Μόνο σε benchομηχάνημα το βάζω αν χρειαστεί να περάσω κάνα παλιό server 2003 ή winxp, απλά και μόνο επειδή τα έχω χιλιοχρησιμοποιήσει τα CD αυτά και δεν έκατσα ποτέ να τα κάνω stickάκια.

Link to comment
Share on other sites

Έχω BD-R που κράτησα από τον προηγούμενο.

Δίσκους εγκατάστασης και ταινίες τις προτιμώ κάπου που να μη μπορούν να σβηστούν. Άλλωστε μόνο ως DVD-Video μπορώ να βάλω ταινίες στις άλλες τηλεοράσεις.

Edited by Zangeki
Link to comment
Share on other sites

μονο στα λάπτοπ που το βάζει ο κατασκευαστής...

εχω και ένα usb -dvdr που το συνδέω μόνο αν περνάω κανά λειτουργικό στα σταθερά, αν και ακόμα και αυτό τον τελευταίο καιρό με τα usb images... γίνεται όλο και πιο σπάνιο.

Link to comment
Share on other sites

Έχω ένα Sony BD-R αλλά πρέπει να έχω να το χρησιμοποιήσω κάνα δυο χρόνια το λιγότερο.

Παίζει και ένα εξωτερικό USB, αυτό το έχω για την δουλεία και το χρησιμοποιώ περισσότερο αλλά πλέον το 90% αυτόν που χρειάζομαι γίνεται με USB Stick και εξωτερικό σκληρό USB-3 2,5”.

Link to comment
Share on other sites

Εχω ένα blu ray recorder εσωτερικό και το συνδέω όποτε το χρειαστώ με e-sata εξωτερικά του κουτιού!!!!

Εχω αφήσει και "υποδοχή" στο htpc μην χρειαστεί να δω κανα δίσκο αλλά......... δεν!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now