gdp77

Γιατί το linux > everything...

Recommended Posts

Ξέρω ότι θα φάω τρελό bashing, αλλά δεν γίνεται να μην το ποστάρω:

Λόγω αναβάθμισης του ssd μου @ 256GB, ο περισσευούμενος OCZ vertex 3 128GB μπήκε στο σύστημα της συζύγού που χρησιμοποιείται για internet και εργασίες γραφείου. Το σύστημα είναι κυριολεκτικά ένα χρέπι με έναν pentium E2160 1.8GHz αγορασμένο από Πλαίσιο (ετοιματζίδικο) πριν μια δεκαετία περίπου. Ο OCZ "κούμπωσε" πάνω σε έναν jmicron controller που παίζει στα 3GBps (sata 2). Επιπλέον το σύστημα διαθέτει και μια nvidia GTX250 (και αυτή περισσευούμενη από ένα RMA μιας δικιάς μου καρτας που προέκυψε προ ετών). Τέλος η μνήμη RAM είναι 3GB DDR2 (το board υποστηρίζει μόνο single channel). Στο σύστημα περάστηκαν win7 και linux mint και τα 2 64bit. To linux το έμαθε η σύζυγος από μένα και εδώ και 2-3 χρόνια το χρησιμοποιεί εκτενώς (περίπου 80% linux, 20% win).

Το γεγονός είναι ότι το σύστημα πήρε κυριολεκτικά τα πάνω του και είναι άλλη εμπειρία να το χρησιμοποιείς με τον ssd. Παρόλα αυτά η σπιρτάδα του linux είναι πραγματικά σε άλλο επίπεδο. Για του λόγου το αληθές και επειδή τα πήρα κρανίο με τα win7 θα ανεβάσω 2 screenshots. Πάμε:

win_utilization_2.png

Παρατηρήστε το utilization (κοκκινο πλαίσιο). Το μόνο που συμβαίνει στο σύστημα είναι να έχω ανοίξει έναν ραδιοφωνικό σταθμό και να ακούω μουσική με τον firefox. Οποιαδήποτε εργασία επιχειρήσεις να κάνεις στο σύστημα πέραν τούτου π.χ. απλό browsing, αφενός "σκαλώνει" αφετέρου ακόμα και η μουσική ακούγεται με διακοπές. Δηλαδή η εμπειρία χρήσης είναι απαράδεκτη. Επίσης περίεργο είναι ότι η μουσική είναι πολύ φτωχή ποιοτικά, λες και τα ηχεία ήταν των 5?... Αυτό δυστυχώς δεν φαίνεται στο screenshot.

Πάμε να δούμε τι συμβαίνει στο mint με ακριβώς τα ίδια παράθυρα ανοιχτά:

mint_utilization.png

Το utilization είναι δραματικά μικρότερο, ενώ ακόμα και με παράλληλο browsing ή ανοιγμένο το libre writter και επεξεργαζόμενος έγγραφο, το σύστημα αποκρίνεται άμεσα, χωρίς "σπασίματα". Τέλος η μουσική ακούγεται χωρίς διακοπές (αυτό το κείμενο τώρα το γράφω στο mint ακούγοντας μουσική από το εν λόγω σύστημα) και σαφώς ποιοτικότερη από αυτό που άκουγα στα win, ακόμα και για το δικό μου αυτί που είναι μη ειδικό... Όλα αυτά με ένα cpu του 2006 αξίας (τότε) 60$...

Σε ένα άλλο thread συμφώνησα με άλλον χρήστη και έγραψα ότι "οι hdd είναι το μεγαλύτερο bottleneck στην ιστορία των υπολογιστών". Ε λοιπόν, το linux στο desktop είναι το πιο αδικημένο και υποτιμημένο λειτουργικό στην ιστορία του computing.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

ΥΓ Καλύτερα να μην αναφέρω πόση ώρα μου πήρε να στήσω win στο σύστημα, μαζί με τα "παρελκόμενα" και πόση ώρα μου πήρε να στήσω το mint... Τουλάχιστον ένα τρίωρο έφαγα στα win με τα προβλήματα που αντιμετωπίσα με τον jmicron (τα αναφέρω σε άλλο thread), ενώ το mint περάστηκε ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΑ σε 15-20 λεπτά μαζί με όλο το συνοδευτικό λογισμικό που στα win έπρεπε να εγκατασταθεί extra.

Edited by gdp77
Link to comment
Share on other sites

Στα δύο ss που δείχνεις, κυρίως η μνήμη σου κάνει την ζημιά αλλά εννοείται ότι το συμπέρασμα σου είναι σωστό.

Τα unixοειδή έχουν κυριεύσει mobile & server σε βαθμό επικράτησης, αλλά το desktop ΕΚΕΙ ...αρνείται πεισματικά :/

Link to comment
Share on other sites

Και πάλι με ένα παράθυρο και μουσική η χρήση ram στα win είναι αδικαιολόγητη, επίσης δεν ξέρω τι ακριβώς ζορίζει τόσο άσχημα το cpu, ο browser?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ είχα το κατεβαστήρι μου Acer travelmate 290 με Centrino 1.4MHz 1gb RAM χρονολογίας 2003 και πρόσφατα έβαλα το Lubuntu και ΝΑΙ είδα μεγάλη διαφορά όπως αυτά που λες.

Ενώ στα windows όταν είχες ανοιχτή μουσική και πήγαινες να κάνεις κάτι άλλο μπιπ το σύστημα και είχες διακοπές στον ήχο. Τα ίδια όταν έπαιζες και video στο youtube.

Στο Lubuntu καμία σχέση άλλο αέρα το σύστημα, μεγάλη διαφορά. Όλα αυτά στην έκδοση 14.04, μετά που πέρασα την 15.04 βάρυνε λίγο περισσότερο αλλά και πάλι καμία σχέση με windows xp+7.

Φυσικά το laptopaki μας άφησε μετα απο λίγο, RIP συγκυριακό? δεν νομίζω... anyway :hehe:

Πάντως στο πάνω screen απο windows δεν μπορεί, κάποια διεργασία θα σου τρώει πόρους, κάνα windows update service ή το windows media player network share servise eg!!! δεν μπορεί....

Link to comment
Share on other sites

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, το πρόβλημα του υψηλού utilization λύθηκε.

Καταρχήν να γράψω ότι τα win είχαν "βρει" όλους τους drivers και στο device manager η εικόνα ήταν τέλεια, χωρίς "θαυμαστικά" κτλ.

Με ψίλιασε η κάκιστη ποιότητα του ήχου και η σαφής διαφορά στο mint. Ψάχτηκα περαιτέρω λοιπόν για drivers. Στο site της asus δεν υπήρχαν drivers για win7, μόνο για xp και vista. Είδα λοιπόν στα specs της μητρικής ότι το τσιπάκι ήχου ήταν το High Definition Audio, ADI AD1986A SoundMAX 6-channel CODEC. Με λίγο γκουγκλάρισμα βρήκα τους drivers για το συγκεκριμένο τσιπάκι (εδώ). Μόλις εγκατέστησα το λογισμικό, όλα διορθώθηκαν!!! Η ποιότητα ήχου δραματικά καλύτερη και το utilization έπεσε σε φυσιολογικά επίπεδα! Προφανώς ο driver της MS ήταν για τον π@#$%^ και χρησιμοποιούσε απίστευτους πόρους από cpu και μνήμη για το decoding.

Βέβαια και πάλι έχω κάποια σπασιματάκια στον ήχο όταν κάνω άλλες διεργασίες, αλλά πολύ αραιά πλέον και το σύστημα βελτιώθηκε δραματικά. Και πάλι όμως στο mint το utilization είναι χαμηλότερο και δεν έχω κανένα σπάσιμο στον ήχο σε αντίστοιχα σενάρια χρήσης.

Edited by gdp77
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now