MetallicGR

Το Linux σαν βασικό λειτουργικό σύστημα;

Το Linux σαν βασικό λειτουργικό σύστημα;  

44 members have voted

  1. 1. Το Linux σαν βασικό λειτουργικό σύστημα;

    • Ναι, γιατί έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των "άλλων". Αναλύστε.
      9
    • Ναι, το χρησιμοποιούμε στη δουλειά.
      2
    • Ναι, λόγω της ποικιλίας των διανομών.
      1
    • Ναι, λόγω του "ανοικτού λογισμικού" και της ζεστής κοινότητας.
      4
    • Όχι για καθημερινή χρήση αλλά μόνο για δοκιμές.
      18
    • Όχι, λείπουν αρκετά χρήσιμα προγράμματα και λειτουργίες. Αναλύστε.
      9
    • Όχι, είναι αρκετά δύσκολο στη χρήση...
      0
    • Άλλο;
      1


Recommended Posts

Το Linux έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα σε διάφορους τομείς οι οποίοι δεν είναι εύκολα εμφανείς στον τελικό χρήστη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η enterprise αγορά, με πολλές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν linux για τους servers τους ή clusters που τους βοηθούν στους ταχύτατους υπολογισμούς και στην επεξεργασία μεγάλου όγκων δεδομένων. Παράλληλα, αρκετά websites "τρέχουν" με linux κάτι που φυσικά δε μπορούμε να δούμε όταν γράφουμε στην address bar hwbox.gr και θα πρέπει να κάνουμε επιπλέον "έρευνα" περιφερόμενοι στα σκοτεινά σοκάκια του διαδικτύου.

Εκτός από την επαγγελματική αγορά, το linux έχει εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς, όπως την ψυχαγωγία στο σπίτι μιας και υπάρχουν διανομές που προορίζονται ειδικά για αναπαραγωγή multimedia υλικού, από ταινίες μέχρι και άλμπουμ μουσικής. Από τη στιγμή που υπάρχουν τέτοιες διανομές, φανταζόμαστε πως ακόμα και οι καθημερινές εργασίες μπορούν να γίνουν με την ίδια ταχύτητα, όπως και σε ένα άλλον υπολογιστή που μπορεί να τρέχει Windows ή Mac OS. Η αλήθεια για πολλούς είναι "κάπου στη μέση" καθώς δεν μπορούν ακόμα να υιοθετήσουν το λειτουργικό για διάφορους λόγους ο καθένας, παρά την ανάπτυξη που έχει υποστεί το OS ανά τα χρόνια. Γι' αυτό και πιστεύουμε πως ήρθε η στιγμή να κρίνουμε αυτό το λειτουργικό σύστημα που έχουμε όλοι λίγο πολύ δοκιμάσει. Πως σας φαίνεται η ιδέα ενός Linux OS για καθημερινή χρήση; Θα το χρησιμοποιούσατε;

  • Ναι, γιατί έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των "άλλων". Αναλύστε.
  • Ναι, το χρησιμοποιούμε στη δουλειά.
  • Ναι, λόγω της ποικιλίας των διανομών.
  • Ναι, λόγω του "ανοικτού λογισμικού" και της ζεστής κοινότητας.
  • Όχι για καθημερινή χρήση αλλά μόνο για δοκιμές.
  • Όχι, λείπουν αρκετά χρήσιμα προγράμματα και λειτουργίες. Αναλύστε.
  • Όχι, είναι αρκετά δύσκολο στη χρήση...
  • Άλλο;

[img_alt= Το Linux σαν βασικό λειτουργικό σύστημα;]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture58971.png[/img_alt]

Link to comment
Share on other sites

^μια χαρα κοινοτητα εχει, εμενα τουλαχιστον με τα mint με βοηθησαν και βρηκα τι εφταιγε στο προβλημα που ειχα (δεν μετρησα θερμοκρασια :P )

απο οκτωβριο αλλαξα σε mint απο w8 για daily λειτουργικο και για δουλεια (δεν παιζω παιχνιδια) και το βρισκω ΑΝΕΤΑ βιωσιμο

τωρα τα windows bootaρουν μια φορα τις 15 μερες για ψιλοπραγματα

ενα κατιτις παραπανω απο γνωσεις ισως να το θελει, οχι τοσο γνωσεις περισσοτερο θεληση για να μαθει καποιος 2-3 απλα πραγματακια

βεβαια η γνωμη μου ειναι οτι για τους gamers ειναι σχεδον απαγορευτικο μεχρι στιγμης. δυσκολη εγκατασταση drivers και μετριο performance

Link to comment
Share on other sites

Όχι, λείπουν αρκετά χρήσιμα προγράμματα και λειτουργίες. Αναλύστε.

Αν είχα κάποιο αδύναμο η παλιό pc θα του έβαζα linux γιατί φαίνεται ότι είναι πανάλαφρα για να του δώσω ζωή.

Όμως σε ένα κανονικών δυνατοτήτων pc δεν βλέπω το νόημα, για μένα είναι το gaming για κάποιον άλλο είναι ένα πρόγραμα, πάντα κάτι θα λείπει μέχρι να μπουν λεφτά στην μέση. Οταν αρχίσει και κοστίζει λεφτά τότε ίσως να αλλάξουν πολλά!

Link to comment
Share on other sites

Για το business and multimedia (browsing, youtube, coding, e-mails, libre office etc) laptop ναι, θα μπορούσα σίγουρα να έχω full time linux. Άλλωστε στο macbook pro 13 που είχα, το χρησιμοποιούσα 11 μήνες με linux mint αποκλειστικά. Για workstation desktop όμως μου λείπουν κάποια προγράμματα.

Αν δεν έλλειπαν προγράμματα τύπου autodesk inventor, fusion κλπ και εταιρίες έβγαζαν software με την ανάλογη υποστήριξη και για linux, θα είχα πει αντίο στα windows. Η κατάσταση είναι καλύτερα από ότι παλιά με περισσότερα παιχνίδια και σοβαρές εφαρμογές τύπου blender να υπάρχουν σε linux. Αλλά αν δεν βγουν εφαρμογές και παιχνίδια με υποστήριξη για το linux λειτουργικό συγκεκριμένα, δεν πρόκειται να κερδίσει μερίδιο ως βασικό λειτουργικό.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έβαλα το Mint, μετά κόπων και βασάνω σε ένα laptop 6ετίας, ώστε να το έχω εναλλακτικά, αλλά και να το δώσω στον γιό μου, χωρίς φόβο να κατεβάσει τίποτα περίεργα και να τα κάνει μούτι, αλλά έσκαγε συνέχεια. Θεώρησα ότι είχε πρόβλημα το μηχάνημα, το οποίο όμως πέρασε όλα τα διαγνωστικά και πλέον παίζει άνετα με WinXP.

Όσο δεν παίζουν τα ΑΑΑ παιχνίδια, μπορεί να είναι μόνο δεύτερο, γιατί σε διαδικασία dual-boot δε μπαίνω, που να με πληρώνουν.

Link to comment
Share on other sites

Σαν προγραμματιστής χρησιμοποιώ τον GCC που τρέχει native μόνο σε GNU/Linux. Μεγάλο μέρος της μέρας το πέρναγα εκεί λόγου αυτού. Το μόνο που με κρατούσε να το κάνω Main ήταν το Photoshop που το χρησιμοποιούσα για ζωγραφική και τα videogames. Από τότε που βρήκα το Krita και τα περισσότερα παιχνίδια που έχω τρέχουν σε GNU/Linux, το έκανα βασικό.

Link to comment
Share on other sites

full time linux κι εδώ

η υποστήριξη πρωτοκόλλων χωρίς εξωτερικά προγράμματα είναι απλά καλύτερη (ssh, ftp, sftp), και καθοριστική.

και εφόσον υπάρχει dropbox και teamviewer, είμαι κομπλέ.

Τα δύο παραπάνω, επίσης, είναι ο λόγος που δεν έχω BSD.

Link to comment
Share on other sites

Χρησιμοποιώ linux πάνω από 10 χρόνια (πρόσφατα πέρασα από ubuntu σε mint 17.3), στο 80%-90% της χρήσης του υπολογιστή μου. Είναι σαφώς πιο γρήγορο από win 10, παραμετροποιήσιμο με τρόπους που οι win fans δεν φαντάζονται, ανοικτό (για μένα έχει τεράστια σημασία), ασφαλές (δεν σου καίγεται καρφί για το χάος από malware του διαδικτύου), δεν θα πέσει ποτέ η απόδοσή του από την πρώτη μέρα εγκατάστασης. Όσο περνάει ο καιρός σχεδόν τα πάντα (πλην AAA games) υπάρχουν σε αυτό, είτε ίδιες εφαρμογές με τα win (π.χ. skype, teamviewer, vlc, firefox, chrome κ.ο.κ) είτε alternatives εφαρμογές, πχ gimp αντί για photoshop που με μικρό χρόνο εκμάθησης μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τις win εφαρμογές.

Δεν ξέρω που να αρχίσω και που να τελειώσω με τα πλεονεκτήματά του. Το μόνο που θα χρειαστεί για να το υιοθετήσει κάποιος χρήστης είναι διάθεση να "ξεσυνηθίσει" τα win και χρόνος να μάθεις 5-6 νέα "κόλπα".

Οι μόνοι που δεν μπορούν να μεταβούν 100% σε linux είναι οι AAA gamers και όσοι είναι "κλειδωμένοι" σε win only εφαρμογές. Δεν ξέρους όμως τι χάνουν :-)

ΥΓ Σε ό,τι αφορά το software, σε μένα ακολουθείται πλέον η αντιστροφή πορεία: Λόγω της αγάπης μου για το linux, άρχισα να μαθαίνω εφαρμογές όπως gimp, vlc, inkscape, libre office που πλέον έχουν γίνει η δεύτερη "ψηφιακή" μου φύση, ώστε να τις αναζητώ και όταν δουλεύω και σε περιβάλλον win και να μην μπορώ χωρίς αυτές!

Edited by gdp77
Link to comment
Share on other sites

Η χρήση του θα μπορούσε να θεωρηθεί σε πολλούς τομείς επαγγελματική. Το χρησιμοποιώ στη δουλειά μου σε server έκδοση και έχω στήσει Nagios επάνω του, το τι μπορείς να κάνεις είναι απίστευτο και το θεωρώ εργαλείο. Δε θα το προτιμούσα σα κύριο λειτουργικό για τη δική μου προσωπική χρήση που είναι το gaming.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now