Aggelos Giannop

Εγκατάσταση 1 ακόμα HDD

Recommended Posts

Ηρθε η ώρα να βάλω έναν ακόμα σκληρό HDD και θέλω να ρωτήσω,αρχικά μπορώ χωρίς format να βάλω έναν δίσκο μέσα με sata και να περάσω εκεί τα αρχεία που χρειάζομαι και μετά να κάνω το format και ακόμα αν γίνεται και χωρίς format να βάλω τον 2ο HDD (το 1ΤΒ δεν με φτάνει, πλέον έχω μόλις 70-80gb ελεύθερα και κάθε μέρα διαγράφω για να βάλω κάτι που χρειάζομαι)

Edited by MetallicGR
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Αρχικά σου άλλαξα τον τίτλο για να βγάζει περισσότερο νόημα. :P

Εννοείς απλά να προσθέσεις έναν HDD στο σύστημά σου σαν 2ο και να μεταφέρεις εκεί τ' αρχεία σου; Εάν ναι, τότε δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη διαδικασία, απλά τον συνδέεις επάνω στον υπολογιστή, boot, initialize με το εργαλείο των Windows από τον explorer και έχεις τον δίσκο έτοιμο για χρήση. ;)

Hope it helps.

Link to comment
Share on other sites

Βάλε απλά άλλον έναν hdd στον υπολογιστή σου για χώρο, ούτε raid 0 ούτε τίποτα δεν έχει νόημα :) Αν θέλεις ταχύτητα πάρε έναν ssd για το λειτουργικό σου.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς αυτό έκανα και εγώ εχτές προσθέτοντας αλλο 1 HDD Western Digital Cavian Black 1 TB μαζί με έναν ίδιο που έχω σαν 2ο HDD σε Win 7 64Βιτ copy paste τα αρχεία όλα και vouala ! Απλα διαχείριση σαν Administrator κάνεις και τέλος, + έχω και 2 SSD (1 system 1 Games) δέν χρειάζεσαι Raid δέν έχει νόημα με HDD .

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, έχω SSD και θέλω raid 0 όχι τόσο για την ταχύτητα, αλλά για να έχω χόρο να βάλω αυτά που χρειάζομαι :P τώρα έχω 1tb και τώρα λέω να βάλω άλλο 1 ή 2ΤΒ πάλι caviar blue ανάλογα την τιμή που θα το βρω.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να έχω μπερδέψει τα raid, αλλά νομίζω ότι αν βάλω π.χ. +1 ΤΒ αντ'ι για ένα που έχω τώρα θα έχω 2 :P Απλά τώρα έχω έναν SSD 120gb που σε αυτόν έχω τα windows,word και 2-3 προγράμματα που χρησιμοποιώ κάθε μέρα και ένα παιχνίδι κάθε φορά που παίζω, δηλαδή πάνω κάτω στα 80-90gb, και δεν θέλω να τον φορτώσω άλλο γι αυτό κοιτάω να βάλω έναν 2ο HDD

Link to comment
Share on other sites

Φίλτατε νομίζω τα πράγματα έχουν μπερδευτεί. Δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς θέλεις να κάνεις και γιατί. Επίσης ίσως να μην έχεις κάνει αρκετό ψάξιμο ακόμα για storage setup και ορολογία στο θέμα.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε τι είναι raid. Με το Raid χρησιμοποιείς 2 ή περισσότερους δίσκους και τους κάνεις να αλληλοεξαρτόνται, να δουλεύουν μαζί, να εμφανίζονται ως ένας δίσκος στο λειτουργικό σου (windows) και να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα.

Αυτό από ότι καταλαβαίνεις κάνει τα πράγματα πιο πολύπλοκα και αν δεν υπάρχει λόγος, πολύ απλά δεν το κάνεις.

Οπότε το θέμα μας είναι περισσότερο το "γιατί" στην περίπτωσή σου. Για να βάλεις έναν 2ο δίσκο στο σύστημα για περισσότερο αποθηκευτικό χώρο έχεις 2 επιλογές.

1. Συνδέεις τα καλώδια, ανάβεις τον υπολογιστή και κάνεις μια αρχικοποίηση ώστε τα windows να δόσουν ένα γράμμα στον νέο δίσκο και να τον διαμοπρφώσουν με ntfs σύστημα αρχείων. Έτσι αν είχες μέχρι τώρα C:\ τον SSD για σύστημα και προγράμματα και τον σκληρό 1TB D:\ για data θα έχεις έναν F:\ για επιπλέον data. Εύκολα και χωρίς κόπο. Επίσης αν πήρες 2ΤΒ δίσκο τα windows θα βλέπουν σύνολο 3ΤΒ.

2. Πρέπει να κάνεις backup πρώτα σε άλλο δίσκο τα δεδομένα σου. Δημιουργείς από τα bios ένα raid array με τους 2 σκληρούς. Raid0 στην περίπτωσή σου για περισσότερο χώρο. Προσοχή για το raid0 καλό είναι να είναι ίδιας χωρητικότητας οι δίσκοι διότι ο τελικός εικονικός δίσκος θα έχει 2 φορές την χωρητικότητα του μικρότερου. Όταν δημιουργηθεί το array όλα τα δεδομένα που είχες στον πρώτο δίσκο έχουν χαθεί. Μετά μπαίνεις πάλι στα windows και κάνεις την αρχικοποίηση από την διαχείρηση δίσκων ή τον file explorer. Τώρα θα έχεις έναν D:\ Data δίσκο με 2TB. Αν πήρες 2ΤΒ τον 2ο δίσκο επειδή τον σύνδεσες με 1ΤΒ δίσκο τα windows θα βλέπουν έναν δίσκο 2ΤΒ σύνολο.

-Πλεονεκτήματα: Τα windows βλέπουν ένα δίσκο και θεωρητικά υπάρχει μια μικρή αύξηση στις ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης.

-Μειωνεκτήματα: Μεγαλύτερη διαδικασία setup, δεν μπορείς πριν να έχεις αρχεία στους δίσκους ή τα χάνεις όταν κάνεις το raid array, περιορισμοί στο τι χωρητικότητας δίσκους χρησιμοποιείς και αν τα φτύσει ο ένας από τους δίσκους πάνε ΟΛΑ τα δεδομένα που είχες.

Σαν συμπέρασμα tl-dr: Αν δεν έχεις σοβαρό λόγο να κάνεις raid, μην κάνεις και πρόσθεσε απλώς ένα 2ο δίσκο.

Link to comment
Share on other sites

2ΤΒ , τον συνδεεις, πας του δινεις γραμμα απο την διαχειριση δισκων , ετοιμος. Ουτε raid ουτε τιποτα δε χρειαζεσαι. Εχω βαλει προσφατα εναν WD 1TB Purple, για σκοπους αποθηκευσης κυριως και καταγραφης gameplay ενιοτε.

Δεν απογοητευτηκα. Μονο σιγουρεψου οτι δεν ειναι DOA (= Dead on arrival), κανοντας μερικα διαγνωστικα τεστακια , σε οποιο δισκο και αν επιλεξεις.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now