MetallicGR

AMD Zen Opteron - Οι πρώτες ενδείξεις για 32-πύρηνα Server CPU

Recommended Posts

[NEWS_IMG=AMD Zen Opteron - Οι πρώτες ενδείξεις για 32-πύρηνα CPU]http://www.hwbox.gr/images/news_images/amd6.jpg[/NEWS_IMG] Ως γνωστόν, η αρχιτεκτονική x86 Zen της AMD θα βρεθεί όχι μόνο στην consumer αγορά, αλλά θα κυκλοφορήσει και στην enterprise για χρήση σε server και data centers.

Οι πληροφορίες έρχονται με λίγο ανορθόδοξο τρόπο αυτή τη φορά και συγκεκριμένα από τον Liviu Valsan ο οποίος είναι μηχανικός υπολογιστών στο CERN μέσα από ένα slide που έδειξε. Σε αυτά υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές για τους επερχόμενους AMD Opteron επεξεργαστές που χρησιμοποιούν την αρχιτεκτονική x86 Zen ενώ για την server αγορά θα διαθέτουν έως και 32 πυρήνες καθώς και 8-κάναλο ελεγκτή μνήμης DDR4. Η λιθογραφία των 14nm FinFET θα δώσει νέα ώθηση και στον επαγγελματικό τομέα με τους νέους Opteron ενώ επισημαίνεται πως θα σχεδιάζονται με βάση την αρχιτεκτονική SMT στριμώχνοντας ουσιαστικά δύο ουρές επεξεργασίας ανά πυρήνα.

Στον χώρο των enthusiast χρηστών, θα υπάρχουν αρκετές επιλογές που θα αγγίζουν μέχρι και τους 8 πυρήνες στη σειρά FX ενώ οι Opteron πιθανότατα θα διατίθενται και σε μοντέλα με 16 και 24 πυρήνες καλύπτοντας μέχρι και το 80% της αγοράς server.

Edited by MetallicGR
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now