MetallicGR

Αρκετά θερμό το Raspberry Pi 3 - Προτείνεται ενεργή ψύξη

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Αρκετά θερμό το Raspberry Pi 3 - Προτείνεται ενεργή ψύξη]http://www.hwbox.gr/images/news_images/general6.jpg[/NEWS_IMG] Το νέο Raspberry Pi 3 βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στο επίκεντρο της επικαιρότητας, όμως το SoC υπερθερμαίνεται αγγίζοντας μέχρι και τους 100 βαθμούς Κελσίου.

Ο υπολογιστής των $35 είναι αρκετά γνωστόν στους κύκλους των DIYers και χρησιμοποιείται αρκετά συχνά σε πληθώρα project μεταξύ των οποίων και μικροί file servers ή downloaders, ένας τύπος υπολογιστή που θα πρέπει να λειτουργεί σε καθημερινή βάση για να μπορεί να "σερβίρει" με δεδομένα όσους συνδέονται σε αυτόν. Ένα από τα μειονεκτήματα που έχει συναντήσει η κοινότητα μέχρι στιγμής είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που τρέχει το Broadcom BCM2837 SoC που αποτελείται από τέσσερις Cortex-A53 πυρήνες που τρέχουν στα 1.2GHz. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια της θερμικής εικόνας παρατηρήθηκαν τριψήφια νούμερα (97,3 Βαθμοί για την ακρίβεια), κάτι απαγορευτικό για καθημερινή χρήση, ειδικά εάν πρόκειται να τοποθετήσετε το μικρό αυτό σύστημα σε ένα μικρών διαστάσεων κουτί.

Η κοινότητα έχει ήδη βρει τρόπους να ψύξει ενεργά το SoC, με τρανταχτό παράδειγμα τον Ghalfacree που εγκατέστησε μια μικρή ψύκτρα μαζί με έναν μικροσκοπικό ανεμιστήρα για να βελτιώσει τις θερμοκρασίες και για να αποτρέψει τα χειρότερα.

[img_alt=Αρκετά θερμό το Raspberry Pi 3 - Προτείνεται ενεργή ψύξη]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture60274.png[/img_alt]

[img_alt=Αρκετά θερμό το Raspberry Pi 3 - Προτείνεται ενεργή ψύξη]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture60275.png[/img_alt]

Link to comment
Share on other sites

ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ ενεργή ψύξη στα Pi. Χαλάει εντελώς την αντίληψη (μου) για το τέλειο low powered, κρυμμένο και φυσικά αθόρυβο media player.

Δεν τις έχω διαβάσει ακόμα τις αναφορές, οπότε θέλω να δω πότε και υπό ποιες συνθήκες πιάνει αυτές τις θερμοκρασίες. Βλέπω ότι το νεο SoC αναφέρεται σαν 1.2GHz, αλλά φανταζομαι αυτή είναι η υψηλή του (και το παλιό 900MHz το έλεγαν, αλλά έπεφτε στα 600ΜΗz σε idle).

Link to comment
Share on other sites

διάβασα τα σχετικά άρθρα, λίγο μπερδεμένα τα είδα.. ο ένας λέει ότι απλά σηκώνει 100C+, ο άλλος δεν είχε βάλει σωστό τροφοδοτικό οπότε δεν ανέβαζε ποτέ θερμοκρασία γιατί πάντα υπολειτουργούσε, ο τρίτος ότι (λόγω προστασίας) κάνει throttling όταν φτάνει 85C.. Και ο υπεύθυνος του Pi ότι σε everyday use, δεν πρόκειται "ποτέ" να δούμε τέτοιες θερμοκρασίες. ΟΚ...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now