MetallicGR

Νέος Linux Driver για την AMD RX 480 έρχεται σύντομα

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Νέος Linux Driver για την AMD RX 480 έρχεται σύντομα]http://www.hwbox.gr/images/news_images/amd5.jpg[/NEWS_IMG] Η AMD φαίνεται πως υποστηρίζει αρκετά την κοινότητα του Linux αφού εκτός της day one διάθεσης του σχετικού driver για την κάρτα, ετοιμάζει ακόμη έναν για αυτόν τον μήνα.

Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η AMD παρέχει σε όλους τους χρήστες Linux, τον AMDGPU-PRO 16.30 driver ο οποίος περιλαμβάνει αρχική υποστήριξη για την RX 480 σε μια πληθώρα διανομών του ανοικτού λειτουργικού συστήματος. Μετά τα προβλήματα με την ισχύ της κάρτας να γίνονται έντονα στην κοινότητα όμως η AMD αναμένεται να κυκλοφορήσει έναν ακόμη driver ο οποίος εκτός της κοινότητας των Windows θα κυκλοφορήσει και στο Linux διορθώνοντας το πρόβλημα που υφίσταται σε όλους τους κατόχους της. Επισημαίνεται πως οι AMDGPU-PRO drivers που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμοι και στη πλατφόρμα του SteamOS.

[img_alt=Νέος Linux Driver για την AMD RX 480 έρχεται σύντομα]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture64197.png[/img_alt]

Link to comment
Share on other sites

Όχι εννοώ να κάνουν σωστή δουλειά και ναμην έχουμε τα προβλήματα που είχαμε με τις προηγούμενες κάρτες. Βλέπε crimson παράδειγμα.

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρά είναι οι drivers εδώ και αρκετό καιρό - και οι Crimson στην αρχή μπορεί να εμφάνισαν κάποιο πρόβλημα με τους ανεμιστήρες αν θυμάμαι καλά, αλλά αυτό διορθώθηκε άμεσα.

Το πρόβλημα που εμφάνισαν οι RX 480 δεν έχει να κάνει με τον driver όσο με το BIOS της κάρτας - απλώς το fix πέρασε μέσω του driver update.

Το τι συμβαίνει στην έκδοση με το μεγαλύτερο κοινό, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει η εταιρία να απορρίψει την υποστήριξη σε χρήστες linux προκειμένου να έχει τον τέλειο driver για τα Windows.

Θέλω να πω, καλύτερα να μην πετάμε κακεντρέχειες χωρίς βάση.

Link to comment
Share on other sites

Η AMD είχε 3 ομάδες για Drivers, μια για τα Windows, μια για τον κλειστό για Linux και μια μικρή για τον ανοικτό. Οι 2 ομάδες για τα Linux συγχωνεύτηκαν και τώρα υπάρχει μια μεγάλη που αναπτύσσει μόνο τον ανοικτό, για αυτό και η ποιότητα του Driver έχει ανέβει δραματικά τον τελευταίο χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι κακεντρεχειες σε καμία περίπτωση και ούτε έχω να χωρίσω κάτι με την AMD. Όμως οι κάρτες από τα PC που κάηκαν με διάφορες αναφορές χρηστών είναι ένα σοβαρό στοιχείο για να χάσεις την εμπιστοσύνη σου προς την εταιρεία αυτή. Όσο αναφορά την υποστήριξη των Linux ποτέ δε τη κατέκρινα και δε την έβαλα σε δεύτερη μοίρα άλλωστε είμαι και εγώ χρήστης.

Το "μια χαρά είναι οι drivers" εγώ δε θα το έλεγα, στα PC στη δουλειά μου (HD5450)προσπαθώ να βρω ποιος driver θα κάτσει καλύτερα χωρίς προβλήματα και κρασαρίσματα συστήματος. Επίσης σε PC φίλου ( r9 280) που το έφτιαξα εγώ στα παιχνίδια μετά από κάποια ώρα έκανε νερά στην οθόνη και φταίγανε οι drivers, αναγκάστηκα να βάλω προηγούμενη έκδοση για να είναι οκ.

Οπότε με όλες αυτές τις αναφορές και τη προσωπική μου εμπειρία έχω την άποψη πως μόνο κακεντρέχειες δε τις λες...

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά να ξεκαθαρίσουμε λίγο το θέμα. Οι AMD κάρτες ΔΕΝ καίνε pc και μητρικές. Το μόνο που παρατηρήθηκε με αποδείξεις και μετρήσεις είναι ότι οι RX 480 τραβάνε λίγο παραπάνω από τα spec του pci-e slot (πράγμα που έκαναν και κάποιες nvidia (750ti 960) από το 6-pin, αλλά οι αγωγοί στο pci-e slot είναι πιο ευαίσθητοι). Επίσης το μόνο που γίνεται είναι μερικά συστήματα με παλιές και φθηνές μητρικές με μέτριο σύστημα τροφοδοσίας στις pci-e slots μπορεί να σβήσουν για ασφάλεια, όχι να καούν!

Επίσης μιας και έχω το ίδιο chip (tahiti) με το pc του φίλου σου @La_MoRt Το πρόβλημα μάλλον δεν είναι στους drivers. Είτε είναι προβληματική η κάρτα από το εργοστάσιο και δεν φτιάχνεται με driver downgrade, είτε κάτι άλλο τύπου flash την κρασάρει. Το ίδιο συμβαίνει και σε εμένα. Μπορεί να έχω δηλαδή ανοιχτό 24/7 το σύστημα για ένα μήνα με gaming, movies, flash content browsing, 3d rendering (viewbox) κλπ και να μην έχει πρόβλημα. Αν ξαφνικά φάει κόλλημα, ε δεν φταίει ο driver. Κάτι έγινε στα windows. Ενημέρωση windows ή κάποιο flash plugin τρελάθηκε (καθόλου σπάνιο). Όποτε έχω δει crash από τον driver κάτι με flash (chrome, battle.net client, viber desktop) είχε φάει κόλλημα πριν-μαζί.

Κατά τα άλλα η AMD όντως έχει βελτιωθεί στο θέμα drivers και έχει κάνει πολλά βήματα στο να έρθει το gaming στο linux σε αντίθεση με την nvidia. Δεν είναι η AMD τέλεια εταιρία, ούτε η nvidia ο σατανάς, αλλά δυσφήμιση του τύπου "καίνε pc" δεν της αξίζει και καλό είναι να μην περνάμε σε συμπεράσματα χωρίς στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν για να μη παρεξηγηθώ, δε σύγκρινα nvidia amd εγώ απλά είπα ότι έχω δει προβλήματα με τους drivers. Προφανώς και είναι προβλήματα από drivers γιατί φτιαχτήκανε με downgrade και όλα καλά. Δε ξέρω αν έχει βελτιωθεί ή όχι εγώ το μόνο που ξέρω είναι ότι βλέπω κόσμο να αναφέρει συχνά προβλήματα και τις περισσότερες φορές είναι από drivers. Αν αυτό είναι βελτίωση φαντάζομαι πως ήταν πριν από αυτό. Δεν είμαι αρνητικός σε αγορά AMD γενικότερα για τους υπολογιστές και ούτε έχω παρωπίδες πραγματικά, απλά θα την ήθελα πιο σταθερή σαν εταιρεία στο κομμάτι αυτό. Αναφέρω προβλήματα με drivers γιατί έχω δει ότι τελικά αυτά ήταν το πρόβλημα δε το λέω απλά για αν το λέω.

Link to comment
Share on other sites

Φταίει η κατασκευή της κάρτας, όμως το πρόβλημα ρυθμίζεται από τον νέο driver και σε κάθε boot. Ίσως θα ήταν καλύτερα να έβαζαν ένα 8-pin από την αρχή που θα τροφοδοτούσε όλο το κύκλωμα τροφοδοσίας και όχι τις 3 από τις 6 φάσεις όπως τώρα.

Link to comment
Share on other sites

Όλες λειτουργούν. Οι 3 από το PCIe power connector και οι άλλες από το PCIe slot. 50/50 μοιραζόταν αρχικά η τροφοδοσία και τώρα είναι κάτι σαν 60/40 αντίστοιχα.

Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να βγάλουν μια τεχνικά άρτια κάρτα γραφικών χωρίς προβλήματα σε κανένα κομμάτι και εγώ θα είμαι μαζί τους γιατί αν όντως είναι όλα κομπλέ τότε το έδαφος ενάντια στη 1060 θα το κερδίσει η 480.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now