MetallicGR

Είστε έτοιμοι να περάσετε στην εποχή του Cloud;

Είστε έτοιμοι να περάσετε στην εποχή του Cloud;  

56 members have voted

  1. 1. Είστε έτοιμοι να περάσετε στην εποχή του Cloud;

    • Ναι, Χρησιμοποιώ online εφαρμογές γραφείου και επαγγελματικές εφαρμογές (CAD κλπ).
      7
    • Ναι, Αποθηκεύω προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο.
      16
    • Ναι, για streaming Μουσικής/Βίντεο.
      3
    • Όχι, οι ταχύτητες internet είναι απαγορευτικές.
      11
    • Όχι, ανησυχώ για την ασφάλεια των δεδομένων.
      7
    • Όχι, λίγες επιλογές παραμετροποίησής τους.
      1
    • Όχι, προτιμώ τις "τοπικές εφαρμογές".
      10
    • Άλλο, θα επεκταθώ...
      1


Recommended Posts

Με την εδραίωση του internet και την εξάπλωσή του σε κάθε γωνιά του κόσμου ξεκλειδώνονται νέοι τρόποι με τον οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον χαώδη "παράλληλο κόσμο". Τα τελευταία χρόνια, με την έλευση του broadband internet έκαναν την εμφάνισή τους αρκετές υπηρεσίες που παρέχουν άλλοτε δωρεάν και άλλοτε με ένα μικρό αντίτιμο, υπηρεσίες cloud storage, αποθήκευσης δηλαδή δεδομένων στους servers, σε κάποια γωνιά του κόσμου. Πολλοί τις χρησιμοποιούν κυρίως για μικρά αρχεία ενώ όσοι έχουν "άνετο upload", τις χρησιμοποιούν εκτενώς για μεγαλύτερα σε όγκο αρχεία όπως προγράμματα, ή υψηλής ποιότητας βίντεο. Το βασικό πλεονέκτημα του cloud storage και του cloud γενικότερα, είτε έχει να κάνει με την αποθήκευση φωτογραφιών και βίντεο είτε προγραμμάτων και projects από τη δουλειά μας, είναι πως άσχετα από τη πλατφόρμα και το μέρος του κόσμου που βρισκόμαστε, μπορούμε να αποκτήσουμε πρακτικά οποιαδήποτε στιγμή πρόσβαση και να συνεχίσουμε την εργασία μας.

Από τη λίστα των διαθέσιμων υπηρεσιών cloud δε θα μπορούσε να λείπει και η ίσως πιο παλιά, η οποία μα κρατά συντροφιά επί μερικές δεκαετίες τώρα, των webmails ή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας εάν προτιμάτε. Οι servers εταιριών όπως η Microsoft και η Google με τα Outlook και Gmail αντίστοιχα, αποστέλλουν και λαμβάνουν δεκάδες εκατομμύρια emails καθημερινά από διάφορους χρήστες του διαδικτύου μεταφέροντας πληροφορίες, σημαντικά γεγονότα, αρχεία Word, PDF και πολλά ακόμα.

Το cloud storage και οι εφαρμογές webmail είναι μια από τις διαθέσιμες πτυχές που παρέχει το cloud. Ένας ακόμη τύπος υπηρεσίας που βρίσκεται για λιγότερο από μια δεκαετία σε ισχύ, είναι και αυτός των cloud προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, υπάρχει πλήθος υπηρεσιών που στόχο έχουν να αντικαταστήσουν αρκετές από τις εφαρμογές που βρίσκονται στην "προσθαφαίρεση προγραμμάτων" του υπολογιστή μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Zoho ή τα Google Docs που περιλαμβάνει "μικροεφαρμογές" φυλλομετρητή, εγγραφή κειμένου και παρουσιάσεων, όλα από την άνεση του browser. Εκτός από τις απλές εφαρμογές όπως αυτή της Google, υπάρχουν φυσικά και πιο σύνθετες που εμπίπτουν στον τομέα του cloud. Η NVIDIA προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες μέσω του δικτύου GRID, στο οποίο επαγγελματίες μπορούν να "νοικιάσουν" servers υψηλών επιδόσεων για εκτέλεση εφαρμογών επεξεργασίας βίντεο, CAD, simulation χωρίς την ανάγκη να εγκαταστήσουν κάποια εφαρμογή στο σύστημά τους, μιας και όλα τρέχουν σε ένα εικονικό λειτουργικό σύστημα.

Είστε έτοιμοι να περάσετε στην εποχή του Cloud; Εάν όχι γιατί; Πείτε μας την άποψή σας στα σχόλια παρακάτω:

[img_alt=Είστε έτοιμοι να περάσετε στην εποχή του Cloud;]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture67527.png[/img_alt]

Link to comment
Share on other sites

cloud storage: όχι λόγω σύνδεσης internet.webmail: ναι εδώ και έτη.cloud προγράμματα: Πολύ σπάνια (π.χ. pdf convert). Γενικά όχι όσο υπάρχει το thepiratebay.

Link to comment
Share on other sites

Web mail ναι, αλλά από και πέρα - πέρα icloud για contacts - όλα offline είναι. Δεν με ψήνει να χάνω δεδομένα γιατί κάποιος κάπου αποφάσισε να αλλάξει κάποιο EULA...

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για τυχών παραβιάσεις στην ασφάλεια των αρχείων μου, γι' αυτό και βάζω συνήθως μικρής σημασίας data στα συννεφάκια των εταιριών. Mail κανονικά και από τους δύο μεγάλους του χώρου ίσως επειδή είναι η μόνη μέχρι στιγμής επιλογή. Contacts στο gmail για να συνδέεται με το Android και με το Mac OS X και τα Windows. Cloud εφαρμογές μόνο πολύ πρόσφατα ξεκίνησα να χρησιμοποιώ και αυτό από ανάγκη μιας και δεν είχα εγκατεστημένο το office ή αντίστοιχο.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, Αποθηκεύω προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο.

Στην αρχή έλεγα να απαντήσω όχι αλλά χρησιμοποιώ fb και instagram οπότε κατά κάποιον τρόπο το κάνω...εντάξει δεν θα ανεβάσω τα πάντα ούτε θα χρησιμοποιήσω online υπηρεσία backup αλλά γενικά για όχι πολύ σημαντικά αρχεία οι υπηρεσίες αυτές τα σπάνε..αν πάω μια βόλτα με παρέα θα τραβήξω φωτογραφίες θα τις ανεβάσω dropbox για να τις μοιράσω..

Link to comment
Share on other sites

Yeap, το fusion 360 είναι υπέροχο και free cloud cad/cam και είναι τρομερά δυνατό και καλό για δωρεάν. Η αντίστοιχη τοπική εφαρμογή (inventor) είναι επι πληρωμή και είναι ακριβή. Επίσης το ΕΜΠ έχει το πολύ καλό cloudfront για φοιτητές και μακάρι να το ανοίγαν σε makers. Spotify επίσης αγάπες. Τα τύπου GRID cloud services θέλουν λίγο βελτίωση, όπως και οι υποδομές internet για πολλούς, αλλά θα είναι πολύ καλά όταν γίνουν mainstream επιλογή. In home streaming και workstation systems σε co-working environment θα είναι υπέροχα. Για παραβίαση αρχείων δεν ανησυχώ τόσο, αλλά είναι επειδή δεν έχω κάτι τρομερά προσωπικό ή patent able στην digital ζωή μου. Για μοναδικό backup δεν κάνει το cloud. Για δεύτερο backup ok.

Link to comment
Share on other sites

Αναμφισβήτητα είναι το μέλλον!

Προσωπικά αποθηκεύω κάποια αρχεία σε cloud σαν backup, κάποια ώστε να τα έχω παντού διαθέσιμα (PC, κινητό, δουλειά) και έχω και αυτόματο backup του κινητού στο OneDrive. Όσο για cloud εφαρμογές, σε προσωπικό επίπεδο μόνο webmail.

Στη δουλειά κάνουμε πολλή χρήση, πέραν του email της εταιρείας έχουμε και cloud servers πέραν των τοπικών, και ένα σύστημα δικτυακής αποθήκευσης για όλους εντός γραφείου, backups και κάποιες εφαρμογές που χρησιμοποιούν κάποιοι.

Link to comment
Share on other sites

Τα του γραφείου οι εφαρμογές είναι όλες σε Cloud για να φορτώνω Laptopάκι και να δουλέυω σε όποια μεριά του κόσμου και να είμαι.

Τα προσωπικά δεν τα έχω ακόμα...περισσότερο επειδή δεν μου έχει δημιουργηθεί τέτοια ανάγκη ακόμα...παρά του ότι φοβάμαι να μην διαρέυσουν οι γυμνές μου photos!

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα είναι το μέλλον γιατί μπορείς να ανεβάζεις οτιδήποτε, να το έχεις και για backup και για να το ανοίγεις από όπου θες. Προς το παρόν δεν έχω πληρώσει κάποια συνδρομή πουθενά για να έχω πολύ storage γιατί με κρατάει πίσω το internet και η υπερτεράστια 0.7Mbps upload speed που έχω :hehe:, αλλά κάποια βασικά πράγματα είναι uploaded σε διάφορα σημεία.

Τις επαφές μου για το κινητό, μια ζωή σκατά τις κάνω :hehe: Ακόμα και τον Δεκέμβρη που γύρισα σε Android, ενώ ήμουν προσεκτικός με τις επαφές από το hotmail πίσω στο gmail, κάτι έγινε και τα έκανα όλα σαλάτα με αποτέλεσμα ΞΑΝΑ να χάσω αγαπημένες μου επαφές όπως ο φίλος [MENTION=747]Pastelidis.n.s.[/MENTION] :hehe:

Φωτογραφίες είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτομαι να ανεβάζω στο cloud, τις κρατάω συνήθως σε εξωτερικούς σκληρούς, μέχρι να τα παίξουν κι αυτοί να ηρεμήσω :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά έχω συνδεδεμένο το κινητό με το Onedrive και ανεβάζω όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο κανονικά. Τώρα αν διαρρεύσουν οι γυμνές μου φωτός, απλά θα μοιράσω χαρτομάντηλα για τα σάλια...

Από εκεί και πέρα σε επαγγελματικό επίπεδο χρησιμοποιώ/ουμε το Azure. Δυστυχώς δεν έχουμε μείνει ευχαριστημένοι με το performance των server εκεί πέρα αν και είναι στο πιο κεντρικό datacenter της MS στην Αμερική. Οι server δουλεύουν πολύ αργά, με αποτέλεσμα εφαρμογές που κάνουμε εμείς develope και ξέρουμε τις απαιτήσεις τους, να μην δουλεύουν έτσι όπως πρέπει με συνέπεια να πρέπει να ανεβάσουμε tier στους server και να πληρώνουμε παραπάνω.

Δεν ξέρω αν είναι θέμα της MS ή γενικά των cloud υπηρεσιών αλλά ακόμα νομίζω πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν έτσι όπως πρέπει. Σίγουρα είναι το μέλλον αλλά ακόμα θέλουν αρκετή δουλειά για να δώσουν ότι υπόσχονται.

Link to comment
Share on other sites

Αν το ερώτημα αφορά την αντικατάσταση των τοπικών εφαρμογών με Online, τότε όχι. Η αμεσότητα, οι δυνατότητες και η παραμετροποίηση των τοπικών εφαρμογών, απλά δεν υπάρχουν στο cloud. Εφαρμογές όπως libre office, gimp, inkscape, powerdirector κτλ. δεν πρόκειται να αντικατασταθούν από τίποτε υπαρκτό στο παρόν (και στο άμεσο μέλλον) στο cloud.

Ναι, χρησιμοποιώ το cloud περιστασιακά όπου με εξυπηρετεί π.χ. λίγο google drive για αποθήκευση αρχείων χαμηλής προτεραιότητας, διαμοιρασμό κειμένων, ταυτόχρονη επεξεργασία κτλ, αλλά σε καμία περίπτωση το cloud δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις τοπικές εφαρμογές (σε desktop επίπεδο πάντα).

Για business environments δεν ξέρω, εκεί προφανώς είναι άλλες οι παράμετροι.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω σχεδον σε ολα οσα γραφετε.

Εχω την αισθηση ομως, οτι οταν με το καλό σβησουμε το παραγοντα UPLOAD του 1996 εν έτη 2016 και δουλεψουμε με ταχυτητες κοντα στο σημερινό DL τοτε θα δουμε απιστευτη κινηση σε CLOUD services (και οχι μονο δηλ).

Η νεα εποχη εχει ερθει για τα καλα στην ζωη μας. και νομιζω οτι πλεον τα βηματα της ms μπορει να φαινονται περιεργα και πολλοι να σιχτηριζουν την ωρα και την στιγμη αλλα μαλλον δειχνουν το δρόμο...

Προσωπικα τοσο σε επαγγελματικό επιπεδο εχω υλοποιήσει cloud services αλλα και στην προσωπική μου ζωη τις αποθηκες του pcιου της εχω ανεβασει.

Για να ειμαι δικαιος ομως, φωτο και προσωπικα δεδομενα, ΟΧΙ δεν μπορω ακομα να πω οτι νιωθω ασφαλης αν ανέβουν.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now