MetallicGR

Τι τύπο panel έχει η οθόνη σας;

Τι τύπο panel έχει η βασική οθόνη σας;  

54 members have voted

  1. 1. Τι τύπο panel έχει η βασική οθόνη σας;

    • TN
      17
    • VA
      0
    • IPS
      34
    • MVA
      1
    • PLS
      2
    • PVA
      0


Recommended Posts

Τρεις είναι οι βασικοί τύποι που περιβάλλουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο την αγορά monitor για το PC. Τα TN, VA και IPS είναι σίγουρα μερικοί γνώριμοι ήχοι για πολλούς αναγνώστες που έχουν ασχοληθεί τουλάχιστον μια φορά με την αγορά κάποιου monitor για το σύστημά τους. Η οθόνη είναι ίσως το πιο σημαντικό υποσύστημα που ενδιαφέρει όχι τις επιδόσεις του υπολογιστή, όσο την υγεία των ματιών του χρήστη του. Πλέον, η πλειοψηφία των οθονών που κυκλοφορούν προσφέρει ποιοτικά panel και λειτουργίες για αποτροπή της κόπωσης των ματιών, για όσους θέλουν να μυρίζουν τους υγρούς κρυστάλλους που εξατμίζονται με τη πάροδο του χρόνου!

Παρακάτω έχουμε προσθέσει επιγραμματικά τα κύρια χαρακτηριστικά του εκάστοτε panel μαζί με μερικά αρνητικά, εφόσον υπάρχουν. Οι κύριοι τύποι panel είναι οι τρεις αν και συχνά πυκνά θα δούμε να πωλούνται μερικές οθόνες με περίεργη ονομασία στο panel, σίγουρα κατασκευάζονται με βάση κάποιον από αυτούς τους τρεις.

Όσοι λοιπόν διαβάζετε το συγκεκριμένο κείμενο στην οθόνη σας κάντε ένα διάλειμμα, και δείτε τι τύπο panel "φοράει" η οθόνη σας. Όσοι από εσάς θεωρείστε "ψαγμένοι" και τυγχάνει να "κυκλοφορείτε" στα forums του [MENTION=3]HwBox[/MENTION] γνωρίζοντας ήδη την απάντηση επιλέξτε τη στη νέα μας δημοσκόπηση!

  • TN - Μέτρια απόδοση χρωμάτων αλλά ταχύτατο και προτείνεται για gaming. Επιπλέον έχουν σχετικά χαμηλές γωνίες θέασης. Κύριο χαρακτηριστικό η χαμηλή τιμή τους.
  • VA - Παραπλήσιο με το TN όμως ενσωματώνουν μια νέα τεχνική που οδηγεί σε πιο βαθύ μαύρο, βελτιωμένη χρωματική απόδοση όμως με μεγαλύτερο χρόνο απόκρισης. Παράλληλα, το βαθύτερο μαύρο προσφέρει και αναμενόμενα υψηλότερο contrast σε σχέση με τις TN. Αρκετές παραλλαγές της τεχνολογίας (MVA, PVA της Samsung που είναι παραπλήσιο με το 'απλό' VA) έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να συνδυάσουν τα πλεονεκτήματα των TN και IPS, όμως κυκλοφορούν λιγότερες σε αριθμό και συνήθως πωλούνται με υψηλότερο αντίτιμο.
  • IPS - Μέτριος χρόνος απόκρισης με πολύ καλή αναπαράσταση χρωμάτων και προτείνονται για εργασία σχετική με φωτογραφία και βίντεο. Παραλλαγές τους όπως το PLS της Samsung το οποίο ήρθε με κύριο χαρακτηριστικό τη χαμηλή τιμή και τον χαμηλότερο χρόνο απόκρισης.

[img_alt=Τι τύπο panel έχει η οθόνη σας;]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture68972.png[/img_alt]

Link to comment
Share on other sites

Η σημαντικότερη επένδυση στο pc.

  • Digital Cinema 4K Resolution
  • IPS Display with Adobe RGB over 99.5%
  • Total Color Management
  • 10-Bit Color Depth
  • DCP-P3 Digital Cinema Color Standard

Ακριβώς όπως τα γράφει η lg για τήν lg31mu97-b μου!! :)

Link to comment
Share on other sites

IPS και δεν αλλάζω εύκολα. TN ποτέ ξανά, ειδικά με τα νέα high refresh IPS γιατί να πάρεις κάτι άλλο; Σε χρώματα θα ήθελα να δω κάτι σε τύπου OLED, αλλά για pc monitor νομίζω δεν έχουμε φτάσει εκεί σαν τεχνολογία. Θα δω την dell up3017q OLED και reviews, αλλά μέχρι τότε IPS=Love.

Link to comment
Share on other sites

IPS και η μετάβαση από TN σε IPS μου φάνηκε τρομερή. Η οθόνη είναι τρομερά ξεκούραστη τα χρώματα πολύ πιο ζωντανά. Δε ξέρω για OLED ούτε και εγώ αν και θα ήθελα να δω για να πάρω μια ιδέα.

Link to comment
Share on other sites

Που είναι το AMVA ρε αλήτες!! Anyway MVA panel για μένα και δεν το αλλάζω. 8bit (true) color depth με 3000:1 τυπική αντίθεση αλλά και glossy glass για πλούσια και πιο ζωντανά χρώματα. Το μαύρο είναι μαύρο και όχι κάποια απόχρωση του γκρι, το διάβασμα-γράψιμο ξεκούραστο και smooth χωρίς eyestrain, κολλύρια και πονοκεφάλους (ακόμη κλαίνε στα φόρουμ της apple όσοι πήραν με samsung panel iphone-ipad-macbook air κλπ), με normal (5-6ms) χρόνο απόκριση για gaming.

Όλα αυτά στα ~210? από την Dell S2440L με πάνελ από AUO.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δουλεύω αρκετά σε φωτογραφία και βίντεο, σε γραφείο και σπίτι έχω IPS πάνελ.

Προσωπικά, παρά τα marketing tricks με τα response rates κλπ, προτιμώ σωστή απεικόνιση των χρωμάτων παρά άμεσο gray to gray απόκριση (τι να το κάνεις βέβαια όταν το refresh rate είναι στα 60Hz).

Για gaming βέβαια θα ήθελα να έχω και κάτι >60Hz, με δυνατότητα για sync τεχνολογίες.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now