gdp77

Αν δεν χαλάσει, μην το φτιάξεις!!!

Recommended Posts

Έτσι, για να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι μικροί, θα γράψω το πάθημά μου με το pc του αδερφού μου, που επ' ευκαιρία μιας μετακόμισης μου ζήτησε να φορμάρω το setup του και να περάσω dual boot στον ssd (evo 840 120GB) με win10 και mint18.

Το pc είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό της υπογραφής μου, ι7 920@4GHz, gigabyte ex58-ud5, RAM corsair dominator 3x2GB 1600 MHz και μια nvidia gtx275 της Asus. Εδώ να σημειώσω ότι το σύστημα είναι στα 4GHz από day 1. Στο bios είχε αλλαχτεί μόνο το bclk (200) για να παίζει x20 στα 4Ghz, είχε απενεργοποιηθεί το turbo boost (για να μην πηγαίνει x21 --> 4.2GHz) και οι μνήμες έπαιζαν auto με XMP. Όλα τα άλλα oc settings ρεύματα κτλ. ήταν στο auto και το σύστημα ήταν prime stable.

Για αυτούς που θα ρωτήσουν "τι κάνετε και εσύ και ο αδελφός σου με την αρχαιολογία", θα απαντήσω ότι από gaming λόγω ηλικίας και υποχρεώσεων παίζουμε casual κάνα cod mw3 ή scII, οπότε το σύστημα είναι υπέρ αρκετό και ελλείψει οικονομικών δυνατοτήτων η αναβάθμιση δεν έγινε ποτέ. Σε ό,τι αφορά την εργασία που γίνεται με το μηχάνημα, είναι και πάλι υπέρ αρκετό.

Επί το έργω λοιπόν και πρώτο πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν με κάτι partition στους μηχανικούς που δεν έλεγαν να γίνουν expand και έπρεπε να αντιγράψω τα δεδομένα σε άλλους δίσκους, να τα σβήσω και μετά ξανά να αντιγράψω τα δεδομένα πίσω. Τρώω 2-3 ώρες με τη μ@λ@κία αυτή, παίρνω backup και επιτέλους είμαι έτοιμο για win 10 στον ssd. Η εγκατάσταση γίνεται κανονικά και μου ζητάει restart... Και αρχίζει το πανηγύρι...

Στο πρώτο restart εκεί που το bios αναγνωρίζει τους δίσκους, βλέπει το sata0 (μηχανικός), βλέπει το sata1 (μηχανικός) και κολλάει στα sata2 (ssd όπου πριν από λίγο είχαν περαστεί απροβλημάτιστα τα win10). Δεν προχωρούσε με τίποτα, το μηχάνημα κολλούσε εκεί. Αρχίζω και σκιάζομαι... "wtf???" μονολογώ...

0fa594f2432fc687c3de5ac030374d2a7bf0b8ce8aaf76ff7c8b2f75a94f51fb.jpg

Κάνω restart, τα ίδια, ξανά restarτ τίποτα! Τι έγινε ρε παιδιά; Κάηκε ο ssd στα καλά καθούμενα; Ανοίγω το κουτί, αποσυνδέω όλα τα υπόλοιπα sata και αφήνω μόνο τον ssd. Restart, ξανά κολλάει στο σημείο που πάει να αναγνωρίσει τον δίσκο. Ξεκουμπώνω και κουμπώνω πάλι το sata, τα ίδια. Αλλάζω sata καλώδιο, τα ίδια. Βάζω τον ssd στο sata 0, τα ίδια. Μάλιστα... Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν, ψόφησε ο ssd.

"Ψάξε βρες την απόδειξη αγοράς" λέω στον αδερφό μου και ελπίζω να είσαι στην εγγύηση. Δεν θυμόμουν και αν ο evo840 είχε 3 ή 5 χρόνια. Μετά από αναζήτηση ανακαλύπτουμε ότι η εγγύηση ήταν 3ετής και είχε λήξει μόλις 2 μήνες πριν (τον Ιούνιο). "Κοίτα να δεις οι λακαμάδες" μονολογούμε και οι δύο "που έχουν υπολογίσει με μαθηματική ακρίβεια πότε να ψοφάνε τα προϊόντα" και αρχίζουμε τις θεωρίες συνωμοσίας... Με τα πολλά, με παρακαλάει να πάρω όλο το tower σπίτι μου, μου δίνει και 100 ευρώ και μου ζητάει να του πάρω έναν ssd και να προχωρήσω σε εγκατάσταση και σετάρισμα άμεσα διότι το χρειαζόταν για δουλειά.

Η αλήθεια είναι ότι από τη μία τα είχα πάρει κρανίο γιατί για άλλη μια φορά πας να προσφέρεις μια βοήθεια και βρίσκεσαι 10 φορές χειρότερα μπλεγμένος, από την άλλη είχα στενοχωρηθεί και δέχτηκα να τον βοηθήσω. (Ευτυχώς γυναίκα και παιδί λείπουν και δεν θα άκουγα τα εξ αμάξης στο σπίτι).

Επιστρέφω στο σπίτι μου αργά το βράδυ και πριν προχωρήσω σε άμεση παραγγελία ssd, λέω να κάνω και μια ύστατη προσπάθεια. Αποσυνδέω τον ssd από το μηχάνημά του και τον συνδέω σε ένα χρέπι της γυναίκας μου, επειδή είχε εύκολη πρόσβαση. Power on... και ως εκ θαύματος ο ssd αναγνωρίζεται κανονικά(!!!!) και το μηχάνημα πάει να μπουτάρει κιόλας από αυτόν (θυμίζω είχαν εγκατασταθεί win10), αλλά τελικά δεν ήταν εφικτό, προφανώς λόγω του διαφορετικού hardware. O ssd όμως αναγνωριζόταν και έπαιζε κανονικά!!! wtf? I mean wtf? Really wtf???.

1310483866536.jpg

Τέσπα μπουτάρω με gparted, σβήνω όλα τα partition και του κάνω quick format σε ntfs. Πάμε πάλι στο μηχάνημα του αδερφού μου, σύνδεση, power on, τον βλέπει κανονικά (!!!). Προχωράω σε εγκατάσταση win10, restart... αγωνία γιατί εδώ είχαμε το πρόβλημα την προηγούμενη φορά... και yes!!! we have lift off!!! μπαίνω win10 κανονικά.

Fast forward μετά από μερικές ώρες, έχει περαστεί όλο το απαραίτητο λογισμικό στα win10, περάστηκε και το mint18 και το σύστημα είναι κομπλέ. Τηλεφωνάκι στον brother και τον περιμένω σπίτι να παραλάβει το μηχάνημα (και τα 100 ευρώ του).

Και εκεί που είναι όλα κομπλέ, σκέφτομαι δεν αναβαθμίζω και το firmware της μητρικής; ( είχε το μαμίσιο f7, ενώ το τελευταίο της gigabyte είναι το f13, το οποίο χρησιμοποιώ εγώ στο δικό μου μηχάνημα).

Me thinking about upgrading bios <---- μ@λ@κ@ς εις τη νιοστή.

Συνδέω το μηχάνημα στο ups (να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να γίνει στραβή με το ρεύμα), σώζω το f7, και κάνω upgrade σε f13. Όλα καλά! Μπαίνω bios, ρυθμίζω τα settings (ίδια ακριβώς) για 4 GHz και restart....

Και τώρα αρχίζει η τιμωρία... Πάει το μηχάνημα να μπουτάρει... restart στο loading των win10... Έλεος!!! Γιατί;;;; Ξανά bios πειραματίζομαι με settings, χωρίς αποτέλεσμα... Μετά από πολλές προσπάθειες, φορτώνω optimized defaults και μπουτάρει κανονικά. Στα 4 GHz όμως με τίποτα!!! Με τα ίδια settings με πριν. Μετά από χρονοβόρους πειραματισμούς είδα ότι η κατάσταση βελτιωνόταν αν απενεργοποιούσα το xmp και περνούσα manual τα settings των μνημών. Σε αυτή την περίπτωση έμπαινα win, δούλευα κανονικά, αλλά το prime κολλούσε στο 1 λεπτό...

Μην αντέχοντας άλλες δοκιμές, σκέφτομαι ότι προφανώς η αλλαγή από f7-->f13 δεν κάθησε καλά με τις συγκεκριμένες μνήμες. Αποφασίζω λοιπόν να ξαναγυρίσω στο f7 (είχα τραβήξει photo όλα τα settings) και να επιστρέψω στην προτέρα καλή κατάσταση. Περνάω το f7, ρυθμίζω τα settings όπως ακριβώς ήταν πριν με βάση τις photo που είχα και....

το σύμπαν συνωμοτεί για να σου πει για μια ακόμα φορά έτι έφτασες 40 αλλά μυαλό δεν έβαλες να μην πειράζεις κάτι όταν λειτουργεί ok....

Δυστυχώς τα 4GHz δεν έπαιξαν ούτε με το f7!!!! Περνώντας manual τα settings των μνημών είχα ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με το f13. wtf? Really wtf??? I mean wtf?????

a32c608af64ab319962bda9f20bd6eb52f8d5ee7a45020d56c7b57f591537bb3.jpg

Επειδή το μυαλό μου δεν άντεχε άλλη παράνοια, φόρτωσα optimized defaults, όπου όλα έπαιζαν κομπλέ, παρέδωσα το μηχάνημα στον αδερφό μου και αφήνω για το μέλλον (το πολύ μακρινό όμως) κάποια στιγμή να ασχοληθώ να δω γιατί δεν δουλεύουν τα settings και πώς θα μπορέσω να επαναφέρω το oc...

Εύχομαι να βρήκατε το πάθημά μου ευχάριστο και διδακτικό.

Χαιρετισμούς!

Edited by gdp77
Link to comment
Share on other sites

If it ain't broken, fix it 'till it is :hehe:

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ περίεργο που μετά από BIOS update δεν παίζουν τα ίδια settings, και δεν έχω κάποια προφανή εξήγηση γι΄αυτό.

Και παρανοϊκά περίεργο να ξαναγυρνάς στο παλιό bios, να περνάς τα ίδια settings (από Photo παρακαλώ, για να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο κάτι να μην θυμάμαι καλά) και πάλι να μην παίζουν!!! Λες και κάτι περάστηκε με το τελευταίο bios που αφενός αποτρέπει τη λειτουργία στα 4Ghz, αλλά αυτό το κάτι δεν έφυγε ακόμα και όταν περάστηκε πάλι το παλιό Bios!

Go figure...

ΥΓ Γιατί το κουφό με τον ssd έχει κάποια εξήγηση;

Link to comment
Share on other sites

:hehe: :hehe: :hehe:

ωραίος ο gdb77!!!

Μήπως την "άκουσε" το psu και δεν σου κρατάει το overclock?

Νταξ όταν μιλάμε για pc αδερφού χαλάλι οι ώρες οι χαμένες στα μηχανήματα του διαβόλου.

Σε κολλητούς και γνωστούς τα έχω κόψει τα πολλά πολλά πάντως και έχω βρει την ησυχία μου.

Ο κανόνας "οταν κάτι δουλεύει μην το πειράζεις" ισχύει και πάντα τα κουλά θα γίνουν σε ξένα μηχανήματα. :P

Link to comment
Share on other sites

Μήπως την "άκουσε" το psu και δεν σου κρατάει το overclock?

Πολλά μπορεί να την έχουν ακούσει, αλλά πόσες πιθανότητες να την ακούσει ακριβώς μετά από bios update? Η "λογική" λέει ότι κάτι άλλαξε με το bios και αυτό το κάτι δεν επανήλθε ούτε μετά από την επαναφορά του παλιότερου bios.

Για να βρεθεί τώρα τι παίζει πρέπει να αλλαχθούν ένα ένα όλα τα κομμάτια μέχρι να βρεθεί το αίτιο, αλλά αυτό απαιτεί ένα ΣΚ ολόκληρο...

Link to comment
Share on other sites

gb bios............. :hehe: "κακίες" :hehe:

Πάντως αν ποτέ έβρισκα φράγκα να αναβαθμίσω, πάλι gb θα έπαιρνα γιατί η εν λόγω μετράει μια πενταετία λιώσιμο χωρίς κιχ και... keeps walking... Psu κάηκε, δίσκος χτύπησε, μνήμες την άκουσαν και έγιναν rma, αλλά το mobo δεν κατάλαβε ποτέ "χριστό". Στο δικό μου μηχάνημα αναφέρομαι. Τώρα και στην περίπτωση του αδερφού μου εγώ υποψιάζομαι ότι την άκουσαν οι μνήμες, αλλά δεν ξέρω πότε και αν θα βρω τον χρόνο να το επαληθεύσω.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Μου έχει τύχει πολλές φορές να συμβαίνουν τέτοια κουλά και όλως περιέργως η μητρικές ήταν Gigabyte. Εγώ τη συγκεκριμένη εταιρεία τη χρησιμοποιώ μόνο για απλά μηχανήματα μετά από αυτά που έχω πάθει. Ακόμα και έτσι όμως πολλές φορές τρέμει το φιλοκάρδι μου για να δω αν θα λειτουργεί κομπλέ. Προσωπικές εμπειρίες δεν έχω καλές από αυτές τις μητρικές.. Για μένα οι ύποπτοι είναι ή η μητρική ή το τροφοδοτικό αλλά μόνο με δοκιμές όπως είπες θα βγάλεις άκρη.

Link to comment
Share on other sites

Μία φορά Gigabyte, πότε ξανά Gigabyte. Παθών... με πρόβλημα που φαινόταν πως ήταν της κάρτας και πηγαινόεφερνα το μηχάνημα ολόκληρο στο Πλαίσιο για να τους αποδείξω πως φταίει η κάρτα και εκεί έπαιζε μια χαρά. Μόλις αλλάχτηκε η μητρική όλα έστρωσαν. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ GIGABYTE.

Link to comment
Share on other sites

Ζάχο υπερβάλεις λιγάκι, το 2010 έφτιαξα 3 ίδια συστήματα με τις ίδιες gigabyte μητρικές και χαλάσαν οι 2 εντάξει δεν ήταν τόσο κακές :hehe:

Όταν ψάχνεις την ακριβότερη μητρική και εγώ ψηφίζω ανοιχτά asus αλλά δεν ισχύει σε όλες τις κατηγορίες αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Μία φορά Gigabyte, πότε ξανά Gigabyte. Παθών... με πρόβλημα που φαινόταν πως ήταν της κάρτας και πηγαινόεφερνα το μηχάνημα ολόκληρο στο Πλαίσιο για να τους αποδείξω πως φταίει η κάρτα και εκεί έπαιζε μια χαρά. Μόλις αλλάχτηκε η μητρική όλα έστρωσαν. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ GIGABYTE.

Και εγώ 2 στα 2 είμαι από μητρικές μετά πήγα σε Asus και δεν ψοφάνε με τίποτα. GB μετά από τα 3 χρόνια δύσκολα...Τώρα φυσικά δεν ξέρω αν τα βελτίωσαν.

Link to comment
Share on other sites

Αχ αυτη η Gigabyte...πολλους εχθρους εχει. Ε ..μεσα σε αυτους και εγω. Να πω και το κατορθωμα μου. Ειπα να αλλαξω μητρηκη και εταιρια. Ετσι απο την asus σε Gigabyte. Ηταν η πρωτη G.1 gaming.. E...ξανα e... την Πέταξα στον κάδο του δήμου μαζι με τον 980εχτεμε της Ιντελ....1500.. ευρω...αντε γεια!!!!

ΥΓ Μετα asus ξανα και λιγο MSI. H τελευταία απλα δεν σηκωνει κατσαβιδι στο σφίξιμο της ψήκτρας. Σε συνομιλία που εχα μα το τεχνικο τιμ η απάντηση ηταν ...μονο με χερι/..

Edited by venisk
Link to comment
Share on other sites

Γιατί τα pc παντα έχουν ανεξηγητες εκπληξεις, ειδικά αυτες που δεν βγάζει το google ειναι οι καλυτερες!!! Για φαντάσου να ειχε συμβει σε πελάτη ή γνωστο... Αντε να εξηγησεις....

(ASUS μια ζωή για μητρική... το πρώτο μου pc με την p4p800 ακόμα bootarei και αμα δουλευει κατι δεν το αλλαζεις :P :P :P :P )

Edited by kabatzas2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now