MetallicGR

Ο AMD Zen των 16 threads νικά την Intel!

Recommended Posts

Πληροφορίες που έρχονται στο φως τις τελευταίες ημέρες μιλούν για ένα πανίσχυρο CPU 16 thread με τιμή κοντά στα $300.

Η AMD ετοιμάζει το υπερόπλο της με το οποίο θα αντιμετωπίσει την Intel στο high end κομμάτι όπου τα τελευταία χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα πηγές αναφέρουν πως οι επιδόσεις του βρίσκονται κοντά στον 6850K με 8 πυρήνες και 16 threads αλλά τιμή που ίσως δε θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια.

Η αρχιτεκτονική Zen που βρίσκεται στο εσωτερικό του chip χαρακτηρίστηκε από τη πηγή ως αρκετά αποδοτική φτάνοντας σε efficiency το HyperThreading της Intel. Παράλληλα, λέγεται πως τα δείγματα που βρίσκονται στα εργαστήρια τρέχουν στα 3.8GHz, ενώ μπορούν να υπερχρονιστούν μέχρι και τα 4.2GHz ενώ με υγρό άζωτο θα δούμε πάνω από 5GHz, ένα σενάριο που θυμίζει έντονα τον κορυφαίο της Intel 6950X. 

Μερικές ακόμη πληροφορίες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και σχετίζονται με τη σχεδίαση των chip. Πιο ειδικά, τα Zen θα φέρουν αρκετά χαρακτηριστικά εκτός των προκαθορισμένων στο ίδιο die με τη πηγή να αναφέρεται στην ενσωμάτωση του CMOS/BIOS. Η τάση λειτουργίας των chip ανέρχεται από 1.3 έως και 1.5V ενώ όπως επισημαίνεται, σε αντίθεση με την Intel, τα CPU υπόκεινται σε βελτιώσεις και αλλαγές μέχρι λίγες ημέρες πριν τη κυκλοφορία τους. Προς το παρόν, το TLB bug των Phenom φαίνεται πως εξακολουθεί να υπάρχει στους Zen και ο μόνος τρόπος για τη "ρύθμισή" του βρίσκεται στο BIOS, κάτι που "ρίχνει" τις επιδόσεις κατά 30 με 40%. Χωρίς το fix, οι επιδόσεις αγγίζουν αυτές ενός 5960Χ από το στρατόπεδο της Intel. 

Ο IMC είναι μέχρι στιγμής κλειδωμένος στα 2133MHz κάτι που έχει επίπτωση στις τελικές επιδόσεις. Η βελτίωση της FPU φέρνει την AMD πιο κοντά στην Intel σε όλα τα μετροπρογράμματα όπως SuperPi, 3DMark με τα Physics tests τους, και Cinebench. Η συχνότητα του northbridge ανέρχεται στα 2400MHz.

 

AMD-40-IPC-Zen-Zen-.jpg

 

Πηγή.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Quote

Η τάση λειτουργίας των chip ανέρχεται από 1.3 έως και 1.5V

Όπως δλδ και πριν 10 χρόνια, δλδ με το που ζορίζεται το cpu πόσο θα πηγαίνει...γύρω στα 1.45v default? Γι αυτό μάλλον θα κοστίζουν τόσο λίγο...ελπίζω να μην ισχύει αυτό..

Quote

Ο IMC είναι μέχρι στιγμής κλειδωμένος στα 2133MHz

Αυτό θα είναι αρκετά άσχημο..

Link to comment
Share on other sites

Κλασσικά αν δε δω δεν λέω. Πάλι μου μυρίζει όμως ότι δε θα είναι έτσι τα πράγματα... Είδωμεν!! Μακάρι να είναι όπως τα λένε να δούμε και τη κόκκινη στη σκηνή!!!

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με άτομα που φαίνεται να ξέρουν τι λένε, το ποστ πάνω στο οποίο βασίστηκαν όλες οι ειδήσεις είναι λίγο πολύ (p>0,9) παραμύθια της Χαλιμάς...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Απο τη μια μακαρι...για να ζοριστει λιγο η ιντελ..

αλλα δε νομιζω η αμδ να εχει cpu που κοντραρει cpu της ιντελ σε τιμες 600+ δολλαρς και να τα δινει 300

λετε να μας αγαπαει τοσο??

εγω νομιζω οτι η υποθεση μυριζει...

arkass-thumb-large.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό το με λιγότερα παίρνεις περισσότερα το έχουμε ακούσει πολλές φορές και δυστυχώς πάντα έπεφταν έξω .

άντε και cpu με 400 δολάρια να πατάει 20 core xeons εύχομαι . :hehe:

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, venisk said:

Όπως δλδ και πριν 10 χρόνια, δλδ με το που ζορίζεται το cpu πόσο θα πηγαίνει...γύρω στα 1.45v default? Γι αυτό μάλλον θα κοστίζουν τόσο λίγο...ελπίζω να μην ισχύει αυτό..

Αυτό θα είναι αρκετά άσχημο..

τα ρευματα που λεει ειναι αποψη αυτου που το εγραψε για το ποσο θα μπορεις να το πας με ενα decent cooler/AIO

τι σχεση εχει το κοστος ενος cpu με το ποσα volts θελει, και το ποσα volts θελει με το οτι εχουμε 2016? Απτη στιγμη που δεν ξερουμε αλλες παραμετρους, ενα σκετο 1,3v δεν λεει απολυτως τιποτα.

 

Τα τωρινα samples ειναι κλειδωμενα στα 2133 ram και 2400 Νοrthbridge. Τα τελικα προιοντα πιθανοτατα δεν θα ειναι.

Επισης δεν ειναι το ιδιο bug με τα Phenom (TLB) αλλα παρομοια φαση.

Ολα αυτα με πολυ αλατι καθως ο καθενας γραφει οτι θελει στο ιντερνετ και απο τετοια slides κλπ τοσα χρονια εχουμε δει ενα σωρο! Ας βγουνε να μαθουμε και τιμες και βλεπουμε.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το 1.3-1.5v σου λέει ότι θα βράζει το cpu από default, 99.999% είναι ψέμα, το 2016 έχει σχέση γαιτί πρέπει να φέρει ένα προιόν όχι μόνο που αποδίδει αλλά και που είναι σωστό σε κατανάλωση και θερμοκρασίες όπως ο ανταγωνισμός, και αυτό δεν γίνεται με λίγα λεφτά από τι έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

ξαναλεω, το ποσο ρευμα θελει ενα cpu για να δουλεψει δεν εχει καμια σχεση με την θερμοκρασια και την καταναλωση του. Θυμαμαι συγκεκριμενα τους sandy->Ivybridge->haswell που η ταση επεφτε, η καταναλωση επεφτε και η θερμοκρασιες ανεβαιναν. Γιατι ετσι ηταν σχεδιασμενα+τη μπινια που ειχε κανει με τα ihs η ιντελ τοτε.

Απο την στιγμη που το μονο που ξερεις ειναι η ταση και τιποτα αλλο για ενα προιον, απορω πως βγαζεις εστω και για πλακα τετοια συμπερασματα.

ΤελοC για μενα, δεν πα να θελει και 2v, απτη στιγμη που θα δουλευει οπως πρεπει, και  εχω θερμοκρασιες εντος των οριων που λεει ο κατασκευαστης, δε με νοιαζει

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Βασικά όλη αυτή η συζήτηση με πηγή κάποιον που λέει πως το BIOS είναι ενσωματωμένο στην CPU, και πως θέλει 30 λεπτά για να γίνει Clear CMOS.

 

Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω που κάνετε κουβέντα πάνω σε αυτή την πηγή πληροφοριών :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now