gdp77

price fixing από Πλαίσιο - E-shop ?

Recommended Posts

Κατά περιόδους έχουν ακουστεί διάφορα, αλλά πρόσφατα συνέβη το εξής που άρχισε να με βάζει σε σκέψεις:

α) Πριν από ΑΚΡΙΒΩΣ δύο μέρες (Σάββατο 31-1-09), το πολυμηχάνημα Canon MP 630 που ενδιαφέρομαι να αγοράσω, κόστιζε :

150 ευρώ στο e-shop

165 ευρώ στο Πλαίσιο

β) Βρίσκομαι στο Πλαίσιο για ψώνια διαφόρων ειδών, οπότε επισημαίνοντας το γεγονός της διαφοράς τιμής σε ΥΠΕΥΘΥΝΟ και όχι απλό πωλητή, του αναφέρω ότι επειδή είμαι πελάτης χρόνια (με καρτέλα αρκετών χιλιάδων ευρώ ανά έτος), θα προτιμούσα να αγοράσω από Πλαίσιο, σε τιμή όμως ισάξια του e-shop. Ο υπεύθυνος, αφού επιβεβαίωσε τη διαφορά τιμής με το e-shop μου είπε ότι γίνεται να αγοράσω στα 150 ευρώ

γ) Δεν αγόρασα εκείνη τη στιγμή (γιατί περιμένω να τελειώσουν τα μελάνια του παλιού εκτυπωτή μου), αλλά χάρηκα για την εξέλιξη.

δ) Μπαίνω σήμερα να δω τις τιμές και μένω με το στόμα ανοικτό:

e-shop ---> 169

plaisio ---> 179 κατάστημα /. 169 ιντερνετ.

Τα σχόλιά σας παρακαλώ ...

Υ.Γ. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο υπεύθυνος που εξαρχής μου είχε πει ότι μπορώ να αγοράσω στην ίδια τιμή με το ανταγωνιστικό e-shop, προώθησε κάποιο mail στους προϊστάμενούς του, που είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις...

Αν όντως κάτι τρέχει, είναι κρίμα για την υγεία της αγοράς...

Link to comment
Share on other sites

Καρτελ ειναι το μονο βεβαιο οτι παιζει φιλε μου δυστυχως.

Μπορει στη συγκεκριμενη περιπτωση να ειναι τυχαιο, αλλα δε γινεται σε τοσες αλλες να ειναι τυχαιο...!

Μπορεις λαμβανοντας ενα μικρο ρισκο (στα περι εγγυησεων κτλ), να το αγορασεις απο εξω ομως :)

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει καθημερινό update στις τιμές, τώρα τι φταίει είναι άλλο θέμα!Βέβαια, θα ήταν ευχάριστο, να βλέπαμε μειώσεις τιμών (ειδικά στην εκπτωτική περίοδο) σε όλα τα προϊόντα και ειδικότερα σε αυτά που έχουν κάποιο καιρό.

Σε 2-3 πράγματα που με ενδιαφέρουν για μελλοντική αγορά έχω δεί ανοδικές τιμές των τελευταίο καιρό.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι ακριβως καρτελ...

Στα καρτελ υπαρχει συμφωνια εταιριων να κρατανε ψηλα τις τιμες ολοι (οπως ειχε γινει και με το γαλα). Εδω ριχνει το eshop τις τιμες και κατευθειαν ακολουθει και το πλαισιο.. Το προβλημα θα υπηρχε αν κραταγανε ψηλα τις τιμες οχι που τις ριχνουν.. Ανταγωνισμος λεγεται αυτο και μας συμφερει πολυ..

πχ οι crucial 2x2 800 4-4-4-12 τις ειχαν 59ε και οι 2.. Μια μερα τις βαζει 50 το eshop, το απογευμα τις εβαλε και το πλαισιο. Την αλλη μερα 47 το πρωι το eshop, 47 to meshmeri to plaisio.. Τεσπα κατεβαινε κατεβαινε εφτασαν οι μνημες 38ε!!!! Απο 59 που ηταν μεσα σε μια βδομαδα...

Εν το μεταξυ το eshop ειχε φερει και τις tracer που τις χρεωνε λιγο πιο ακριβα, 5-10ε νομιζω.. Το πλαισιο δεν τις εχει και γιαυτο η τιμη παραμενει η ιδια ακομη..

Απο αλλο ενα τετοιο παρομοιο σκηνικο ειχαν φτασει οι corsair 800 με 4ρια να ειναι φθηνοτερες απο αυτες με τα 5αρια σε 1 απο τα 2 μαγαζια!! χα0χ0α0χ

Link to comment
Share on other sites

Δεν αντιλέγω (προσωπικά) ότι έχει τύχει να κατεβαίνουν οι τιμές σε τέτοια αντικείμενα. Απλά τώρα για διάφορους λόγους, όλα παίρνουν την ανηφόρα...

Πάντως θυμάμαι, ότι είχα πάρει έναν εκτυπωτή που στο χ κατάστημα έκανε 175? στα 105?, επειδή αυτή ήταν η τιμή του στο e-shop .

Link to comment
Share on other sites

Ούτε και εγώ αντιλέγω. Μήπως όμως είδαν ότι αυτός ο ανταγωνισμός δεν τους ευνοεί και προχώρησαν σε κάποια "εξελιγμένη" συνεννόηση ;

Link to comment
Share on other sites

Ούτε και εγώ αντιλέγω. Μήπως όμως είδαν ότι αυτός ο ανταγωνισμός δεν τους ευνοεί και προχώρησαν σε κάποια "εξελιγμένη" συνεννόηση ;

Εγώ κάνω την εξής απλή σκέψη: από τη στιγμή που είναι οι δύο πιο γνωστοί "παίκτες" στο χώρο των υπολογιστών(τουλάχιστον Online), το πλαίσιο με το να προσφέρει ίδιες τιμές για online, σε συνδυασμό με τη καλύτερη γνώμη που έχει το κοινό για αυτό, θα κερδίσει τον υποψήφιο online πελάτη. Από κει και πέρα, αν το eshop αποφασίσει να πουλήσει ακριβότερα, το πλαίσιο δεν έχει λόγο να κρατήσει χαμηλά τη τιμή του. Συννενόηση δε θα το έλεγα,νομίζω υπάρχει κάποιο είδους scouting , πιστεύω πως σκοπός του πλαισίου είναι να χτυπήσει το ιντερνετικό Eshop, που είναι οι άρχοντες των online παραγγελιών.

Link to comment
Share on other sites

Ε-Shop, κάποια μέρα που βρέθηκα από εκεί να πω καλησπέρα σε ένα φίλο που εργάζεται στις πωλήσεις. Δίπλα του, ο διευθυντής πωλήσεων, μιλάει με έναν υπάλληλο που τιμολογεί προϊόντα που μόλις παραλάβανε:

Υ: Η τιμή σε αυτό βγαίνει Χ, πόσο να το βάλω;

Δ: Μπες στο site του Πλαισίου και βάλε το όσο το έχει, μείον 1?

(αφού ψάχνει ο υπάλληλος λίγο στο site...)

Υ: Το έχει φθηνότερα από όσο το αγοράζουμε!

Δ: Δε με νοιάζει, βάλε το 1? φθηνότερα!

Link to comment
Share on other sites

Σε πολλες περιπτωσεις αυτο το "scouting" υπαρχει. Ή τουλαχιστον ως τετοιο γινεται αντιληπτο.

Π.χ. ενα κινητο που ηθελα, κατεβαινε 1 ευρω καθε μερα, ενω μερα με τη μερα που τσεκαρα τιμες τυχαινε να το εχει πότε το e-shop πότε το Πλαισιο φθηνοτερο.

Οπως π.χ. και με τη Sapphire 4850 με το "κατσαρολι" το cooler (:D).

Οπου ειναι σημαντικα φθηνοτερη απο τις υπολοιπες 4850 υλοποιησεις λογω οτι η Sapphire γενικα εχει καλο value for money στις υλοποιησεις τις, αλλα σιγουρα παιζει ρολο και ο ανταγωνισμος.

Δε μπορει να εχει 132?, και μετα απο 3 μερες να εχει 127 στο ενα καταστημα και "ολως τυχαιως" 128 στο αλλο :)

Αυτο καλο κανει και καλα κανει που υπαρχει.

Τις αδικαιολογητες αυξησεις τιμων ομως δε θα επρεπε να εχουμε, οι οποιες "ολως τυχαιως" συμβαινουν και στα 2 καταστηματα.

Βεβαια, αυτα βλεπω εγω, ο απλος καταναλωτης, που δεν εχω καμια σχεση με κανενα καταστημα (περα απο αυτο της γειτονιας μου :P). Μπορει στη πραξη και εκει να λειτουργει το scouting, και βλεποντας το ενα καταστημα την πιο ακριβη τιμη του αλλου, να ακριβαινει και αυτο ιδιο προϊον.

Αλλα τελος παντων θελω να καταληξω στο οτι ελευθεροι ειμαστε, κριση εχουμε, προσωπικη εμπειρια και απο τα 2 καταστηματα εχουμε (και αν δεν εχουμε καλο θα ηταν να αποκτησουμε).

Αρα μπορουμε να επιλεξουμε απο που θα παρουμε τα προϊόντα μας. Εγω ειμαι υπερ της αποψης εαν καποιο μικρο καταστηματακι κανει καποια καλη προσφορα για να γινει γνωστο, να τη προτιμουμε. Επισης αν κατι μπορει να μας σταλει απο εξω με σημαντικη διαφορά τιμης, εγω προσωπικα θα το προτιμουσα.

Αυτο δε σημαινει οτι τον σημαντικοτερο ογκο αγορων δε τον κανω απο καποιο απο αυτα τα 2 μεγαλυτερα καταστηματα της ελλαδας, αφου ετσι και αλλιως αυτα προσφερουν και τις καλυτερες τιμες στις πλειστες περιπτωσεις ;)

Και κατι ακομα: Ειναι δυνατον να εχω στη γειτονια μου (Βριλησσια μενω) Multirama και ELectroworld, και "σχεδον" στη γειτονια μου (Χαλανδρι) e-shop και Saturn (Γερακας), και να μην εχω ενα καταστημα Πλαισιο? Μα το 90% των αγορων που εχω κανει απο e-shop θα τις ειχα κανει απο το Πλαισιο :D

Link to comment
Share on other sites

Γιατι ποτε υπηρξαν? Γενικα υπαρχουν ποτέ "γενικες εκπτωσεις" σε προϊόντα τεχνολογιας, περαν καποιων συγκεκριμενων προσφορων?

Μονο σε συγκεκριμενα ηδη συγκεκριμενες μειωσεις ειδα. {που το διατυμπανιζαν οτι ηταν εκπτωση}

Παντως αυτο το πολυμηχανημα, και ειδικα ο WD ο δισκος δεν ηταν σε "εκπτωση".

(εχω παρει 4 τετοιους WD. Πριν 5μηνες κοστιζε 59?, πριν 1,5 μηνα 58, πριν 1 μηνα 56 και πριν μερικες μερες 53. Τωρα πώς γινεται να ανεβει 25% σε μια μερα ενας θεος το ξερει :P )

Δε βαριεσαι ομως... :P

Link to comment
Share on other sites

Δες και τον WD 640AAKS...

53 χτες, 68 σημερα... (και στα 2 καταστηματα.. εννοειται ετσι?)

Σημερα ο WD στο πλαισιο 67(net) 72 καταστημα

και στο e-shop 67

Υπερτατη κοροϊδία...

Με λιγα λογια σαν να μας λενε Ελατε ζωα να αγορασετε...

Link to comment
Share on other sites

Οι τιμές αλλάζουν τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνει ούτε το skroutz να ενημερώνεται

ο canon mp 630

στο e-shop 155

στο πλαίσιο 159 (skroutz) αλλά μόλις πας στο site ---> 169/179

και μπήκε και το multirama στο παιχνίδι από 165 που τον είχε ----> 169/179

Μήπως πρέπει να επέμβει κάποιος εισαγγελέας?

Υ.Γ. Να αρχίσουμε να παίζουμε στοιχήματα? Τι θα γίνει σήμερα? Θα ανέβει το e-shop στα 169 ή θα πέσουν οι άλλοι ?

Link to comment
Share on other sites

^^ Ο εισαγγελέας τι ακριβώς θα κάνει δηλαδή?

Επίσης, την παγκόσμια αγορά την παρακολουθέις καθόλου, ή κοιτάς το skroutz που ενημερώνεται μια φορά την μέρα και μετά εκφέρεις άποψη?

Για να έχεις μια σφαιρική εικόνα κοίτα όπως κοιτάς το Skroutz και το Pricewatch.com και το geizhals.at/eu .

Link to comment
Share on other sites

Μήπως πρέπει να επέμβει κάποιος εισαγγελέας?

Χωρίς να μου αρέσει και εμένα αυτό που παρατηρείς με τις τιμές, ο εισαγγελέας δεν επεμβαίνει σε άλλα σοβαρότερα θέματα θα επέμβει σε κάτι τέτοιο? Εδώ τόσο καιρό μας κοροϊδεύουν όλοι με τις βενζίνες και όχι μόνο για μερικά ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

gorillakos ίσως παρεξήγησες αυτό που θέλω να πω:

Αν αυτές οι αυξομοιώσεις είναι δικαίωμα των καταστημάτων, ας βγει κάποιος που κατέχει από εμπορικό δίκαιο να μας το πει. (προσωπικά δε γνωρίζω). Η αίσθησή μου είναι ότι οι αυξομειώσεις που εντελώς κατά "τύχη" οδηγούν σε ίδιες τιμές στο τέλος της μέρας δεν είναι απόλυτα σύμφωνες με το γράμμα του νόμου (περί υγιούς ανταγωνισμού κτλ), οπότε καλά θα κάνει ο εισαγγελέας να παρέμβει.

Θα συμφωνήσω με τον ergotelis. Δυστυχώς οι σαπίλα υπάρχει παντού, αλλά το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now