MetallicGR

Η AMD αποκαλύπτει τη νέα αρχιτεκτονική των VEGA GPUs!

Recommended Posts

Στη CES 2017 η AMD μας έδειξε έναν πυρήνα από μια επερχόμενη κάρτα γραφικών ενώ παράλληλα έδωσε στο φως περισσότερες πληροφορίες για τη νέα αρχιτεκτονική της.

Διάφορα μέσα πριν από μερικές ώρες έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του πυρήνα της εν λόγω κάρτας γραφικών - και όπως βλέπουμε - είναι μεγάλος! Η συγκεκριμένη VEGA θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες FinFET GPUs που έχει λανσάρει ποτέ η εταιρία και το VideoCardz ανέλυσε τις φωτογραφίες φτάνοντας στο συμπέρασμα πως έχει παραπλήσιο εμβαδόν με την GP102 που κρύβεται κάτω από το "καπό" της TITAN X Pascal. 

Το μέγεθος μετριέται σε 530 με 560mm2 και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές εμβαδόν. Η αρχιτεκτονική VEGA εκτός του ότι ωθεί τις επιδόσεις όπως έχουμε αντιληφθεί από τις μετρήσεις και τα leaks που βλέπουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο. Στις αρχιτεκτονικές αλλαγές η AMD εστιάζει σε αναδιοργάνωση των εσωτερικών υποσυστημάτων της GPU, ούτως ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα στις σημερινές ανάγκες, στην εποχή του DirectX 12

Στις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται η νέα high-bandwidth cache και ο σχετικός ελεγκτής της. Η cache θα είναι τεχνολογίας HBM2 και θα μπορεί να επεξεργάζεται δεκάδες TB δεδομένων το δευτερόλεπτο. 

Επιπλέον, η νέα geometry pipeline αλλάζει την ουρά των δεδομένων φέρνοντας ουσιαστικά τη GPU στο σήμερα βελτιώνοντας την αποδοτικότητά της ακόμη και σε πολύ λεπτομερείς σκηνές. 

Οι compute engines που θα δούμε στις VEGA GPUs, ή στη GPU στη προκειμένη περίπτωση είναι ευέλικτες και μπορούν να εκτελέσουν εντολές εύρους 8, 16, 32 ή 64-bit ανά κύκλο ρολογιού. Αυτές σε συνδυασμό με τις νέες pixel engines βελτιώνει τις επιδόσεις και παράλληλα βοηθά στη καλύτερη ενεργειακή απόδοση της κάρτας καθώς το συγκεκριμένο υποσύστημα αποτελεί μέρος της onboard L2 cache του πυρήνα.  

Ουσιαστικά η AMD πιστεύει πως ο κλασικός τρόπος σχεδίασης μιας GPU (σαν ASIC) δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στη συνεχή αύξηση του φόρτου εργασίας των παιχνιδιών. Έτσι οι μικρο αλλαγές στο rendering pipeline και τη διαχείριση της μνήμης δημιουργούν μια αρκετά αποδοτική και scalable GPU που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά περιβάλλοντα, που περιλαμβάνουν τόσο gaming όσο και επαγγελματικές εφαρμογές. 

Το πλήρες slide deck διατίθεται παρακάτω: 

 

hero.jpg

 

market1.jpg

 

market2.jpg

 

market3.jpg

 

market4.jpg

 

arch1.jpg

 

memory1.jpg

 

memory2.jpg

 

memory3.jpg

 

memory4.jpg

 

memory5.jpg

 

memory6.jpg

 

memory7.jpg

 

memory8.jpg

 

compute2.jpg

 

compute3.jpg

 

compute4.jpg

 

geometry3.jpg

 

geometry4.jpg

pixel3.jpg

 

pixel4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

compute1.jpg

pixel1.jpg

pixel2.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now