MetallicGR

AV1: Η απάντηση της Google στο HEVC

Recommended Posts

Μπορεί η πρόσφατη είδηση της αναστολής υποστήριξης για το γνωστό πρότυπο Mp3 να έφτασε στο τέλος της, όμως η Google έχει επικαλύψει τελευταία το τοπίο με την ανακοίνωση του AV1, που αποτελεί το μέλλον των video codecs.

 

 

 

Πέρασαν 5 περίπου χρόνια από την αποκάλυψη του VP9, ενός codec που κατά τη γνώμη της Google θα εκτόπιζε το H.264 από την αγορά, κάτι που μπορεί να μην έγινε πραγματικότητα, όμως έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία αυτού που σήμερα θα ονομάζουμε AV1, ή αλλιώς AOMedia Video 1. Παρά την επικράτηση του προτύπου H.264, η Google δε τα παράτησε μιας και είχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ο codec της ήταν δωρεάν, κάτι που δεν υφίσταται για τον H.264 και για το μετέπειτα HEVC όπου θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους αδειοδότηση για ενσωμάτωση στο software.

 

 

 

Έτσι αντί η Google να συνεχίσει την ανάπτυξη του νεότερου VP10, την ακύρωσε και δημιούργησε την Alliance for Open Media (AOMedia) η οποία περιλαμβάνει λιγότερο γνωστούς codecs από την Cisco, την Xiph που έχουν κοινή στέγη και ομάδα ανάπτυξης. Η Google πρόσθεσε και την δουλειά που είχε κάνει για τον VP10 και το αποτέλεσμα είναι ο AV1. Η Google θα ενσωματώσει τον codec και περίπου 6 μήνες αφού ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του και πιθανόν να προσθέσει υποστήριξη και σε υπάρχον hardware, κάτι που είναι πάντοτε θετικό.

 

 

 

Βέβαια οι άνθρωποι που αναπτύσσουν τον HEVC απειλούν την Google και τους συνεργάτες της ότι θα κινηθούν νομικά εάν βρουν πατέντες να χρησιμοποιούνται στον κώδικα από την MPEG LA.

 

 

 

 

Alliance-for-Open-Media-AOMedia-Feature-Image-Pale-Pink-810x298_c.jpg.30ff501014a8cc12b02993963ecec7f9.jpg

 

 

 

 

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social:  twitter.jpggplus.jpgfb.jpginsta.jpgyt.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now