George_o/c

Η Intel παρουσιάζει τους πρώτους Desktop και Mobile Processors στα 32nm !

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/547c429f960f85.jpg[/wrapleft]Η Intel παρουσίασε επιτυχώς τις πρώτες κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPUs) με την κωδική ονομασία Clarkdale και Arrandale, κατασκευασμένες χρησιμοποιώντας την 32nm τεχνολογία κατασκευής της εταιρείας. Mε την συγκεκριμένη διαδικασία κατασκευής η Intel έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει chips υψηλής απόδοσης που θα διαθέτουν μέχρι και 6 πυρήνες, κατάλληλα ακόμα και για mobile computers αφού έχουν εντυπωσιακά μικρή κατανάλωση. Επιπλέον - όπως όλοι ήδη γνωρίζουμε - η Intel επιβεβαίωσε το γεγονός ότι επιθυμεί να παράγει CPUs που έχουν ενσωματωμένους πυρήνες γραφικών.

westfield-decoder-ring.jpg

Η παραγωγή των 32nm διπύρηνων επεξεργαστών θα ξεκινήσει το Q4 2009, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα έρχονται με 4MB λανθάνουσας μνήμης, Hyper-Threading (γνωστό από την εποχή των P4 Northwood & Prescott S478) και ενσωματωμένους dual-channel DDR3 Memory Controllers (IMC). Αρχικά τα chips αυτά θα προορίζονται για mainstream desktop συστήματα (Clarkdale) και υψηλής απόδοσης mobile PCs, ενώ από το 2010 θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην αγορά oι Gulftown (6 πυρήνες για performance desktop συστήματα) και Westmere (εικάζεται ότι και αυτοί θα είναι 6πύρηνοι) στοχεύοντας την αγορά των διπύρηνων servers.

Η Ιntel - όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο - δεν θα εφαρμόσει εξ'αρχής μία επιθετική "επεκτατική πολιτική", "ρίχνοντας" στην αγορά 32nm chips με υπερβολικά καλές επιδόσεις. Αντιθέτως, οι πρώτοι επεξεργαστές θα έχουν δύο πυρήνες, όμως θα είναι εξοπλισμένοι και με έναν πυρήνα γραφικών που θα βρίσκεται ναι μεν σε διαφορετικό καλούπι (die) αλλά στο ίδιο υπόστρωμα (substrate). Η κατασκευή τέτοιων chips σίγουρα αποτελεί ένα εύκολο έργο για την Intel, που ταυτόχρονα της δίνει την απαραίτητη εμπειρία που της χρειάζεται για την κατασκευή των 6πύρηνων επεξεργαστών, αφού ουσιαστικά θα χρησιμοποιήσει την ήδη δοκιμασμένη τεχνογνωσία.

intel_westmere_nehalem_client_roadmap_february_2009.jpg

Τώρα, απ'την στιγμή που οι κεντρικές μονάδες επεξεργασίας Clarkdale και Arrandale έχουν ενσωματωμένους ελεγκτές μνήμης όπως επίσης και εσωτερική PCI Express σύνδεση, δεν θα απαιτείται η ύπαρξη GMCH (γνωστό και ως NorthBridge) στην μητρική κάρτα. Την θέση αυτού καταλαμβάνει πλέον το 5-series core-logic (με την κωδική ονομασία : πλατφόρμα Ibexpeak) controller hub (PCH) το οποίο θα συνδέεται απευθείας με τους επεξεργαστές. Το Ibexpeak PCH δηλαδή θα περιλαμβάνει τον ελεγκτή σκληρού δίσκου, ελεγκτές για ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα, monitor physical interfaces, ελεγκτή PCI, διάφορα input/output και τέλος τις σχετικές με την πλατφόρμα Ibexpeak δυνατότητες (περαιτέρω πληροφορίες για την πλατφόρμα αυτή μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε).

Φωτογραφία από next gen motherboard

intel_series_5_0000.jpg

Λαμβάνoντας υπόψην το γεγονός ότι οι Clarkdale και Arrandale θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική και την εσωτερική σχεδίαση των προσωπικών υπολογιστών, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μία επανάσταση, η αρχή μιας νέας εποχής μικρο-επεξεργαστών με χαοτική διαφορά στις επιδόσεις και ακόμα μικρότερη κατάναλωση. Ας αναλογιστεί κανείς ότι τα PCs που χρησιμοποιούμε σήμερα κάνουν χρήση τρία με τέσσερα chips, ενώ με την νέα τεχνολογία εξαλείφεται πλήρως η λογική τους ενός πυρήνα και μιλάμε πλέον για δύο ή τρία κύρια chips.

intel_westmere_with_graphics_32nm_actual.jpg

H γεννιά των Westmere αναμένεται να είναι ακόμα πιο επαναστατική, αφού πλέον προστίθενται επτά νέες instructions στον επεξεργασή, εκτινάσσοντας την ταχύτητα με την οποία εκτελούνται οι αλγόριθμοι κωδικοποίησης/αποκωδικοποίησης. Έξι από αυτές αφορούν το AES, ενώ η άλλη προς το παρόν γνωρίζουμε ότι βοηθάει στην "απλοποίηση" πολύπλοκων instructions, κάνοντάς τις αριθμητικά λιγότερες πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα (PCLMULQDQ). Το PCLMULQDQ είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις που επεξεργαζόμαστε τμήματα πολλών cryptographic systems. Ως συνέπεια των προηγουμένων, η αύξηση της ταχύτητας του PCLMULQDQ συμβάλλει όχι μόνο στην γενική αύξηση της ταχύτητας αλλά και στην πιο ασφαλή επικοινωνία.

32nm Westmere

32nmwm08.jpg

Στην παρακάτω φωτογραφία, απεικονίζεται ο Paul Otellini - Intel CEO κρατώντας ένα wafer γεμάτο με 32nm chips !

idf_wafer_1.jpg

Τα εργοστάσια που δύναται να παράγουν/θα παράγουν 32nm CPUs

big_32nm-intel-plants.jpg

Το άρθρο αυτό ομολογουμένως "τραβά" την προσοχή του κάθε τεχνολογικά εθισμένου αναγνώστη (όπως εξάλλου έκανε και με τον γράφοντα), για αυτό και θα σας κρατάμε συνεχώς ενήμερους σχετικά με τα επερχόμενα Intel 32nm chips.

intel32nm.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ειδατε ποσο καιρο πριν εχουν την τεχνολογια και μας την δινουν με το σταγονομετρο?

Ενα παραδειγμα ειναι αυτο

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10107&Itemid=1

Χαρηκα με την ειδηση λες και θα εχουμε την cpu αυριο στα pc μας :D

Παντως δεν θα εχει μεγαλη θερμοκρασια το τσιπακι? και cpu+graphics+memory controller :suck:

Αντε σειρα εχει η ΑΤΙ με το Fusion :whistling: (να δουμε ποτε θα γινει αυτο)

Link to comment
Share on other sites

Kαλά τρομερή πλάκα είχε, όταν έψαχνα το νέο στα διάφορα site, σε ένα από αυτά (δεν θυμάμαι ποιο :() πέτυχα το άρθρο αυτό σε 6 σειρές :P χωρίς καμία σχετική photo :D και δίπλα διαφήμιση του Fusion :hehe:

Το απόλυτο θάψιμο ! :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now