GregEl

Πρόβλημα με coil whine που ακούγεται σε powered monitor ηχεία.

Recommended Posts

Καλησπέρες,

 

χρειάζομαι συμβουλή για ένα θέμα που έχω με τα νέα ηχεία μου τα JBL LSR305.

Τα αγόρασα πρόσφατα και τα παλιά corsair SP2500 2.1 βγαίνουν στη σύνταξη και πάνε στο πατρικό.

Δεν είχα πρόβλημα με τα corsair, αλλά δεν είμαι μπασοκέφαλος (postmodern jukebox, muse, mainstream top 40) και νομίζω τα 305 είναι αρκετά καλά για το μέγεθος τους και το δωμάτιο που τα χρησιμοποιώ.

 

Έχω όμως πρόβλημα από τον υπολογιστή. Το θέμα είναι 99% από την τροφοδοσία των καρτών ήχου του pc, συμπέρασμα που έβγαλα από το troubleshooting που έκανα. Όταν συνδέσω τα ηχεία στο κινητό ο ήχος είναι πεντακάθαρος. Όταν συνδέσω τα ηχεία στην onboard κάρτα ήχου της μητρικής ή της κάρτας γραφικών υπάρχει θόρυβος ο οποίος είναι χειρότερος όταν η κάρτα γραφικών (και με την igpu της cpu το ίδιο) δουλεύει περισσότερο και αλλάζει το pitch ανάλογα το refresh rate, frame cap, vsync. Αλλά ακόμα και στο desktop μετακινώ το ποντίκι και καταλαβαίνω θόρυβο στα ηχεία ανάλογα την κίνηση του ποντικιού. Δοκίμασα και άλλο τροφοδοτικό που έχω και είναι χειρότερα. Επίσης δοκίμασα εσωτερική κάρτα ήχου pci-e asus xonar xense με molex τροφοδοσία και πάλι ο θόρυβος εκεί. Μια προσωρινή λύση που βρήκα είναι να έχω την ένταση από τα ηχεία (πίσω πλευρά) στο 3-4 και να ανεβάζω περισσότερο την ένταση από την κάρτα ήχου-windows. Αν έχω στο 7-10 τα ηχεία από πίσω και χαμηλά την ένταση από τα windows ο θόρυβος είναι πάρα πολύ έντονος.

 

Το ερώτημα είναι αν πάρω εξωτερική κάρτα ήχου θα λυθεί το πρόβλημα; Προβληματίζομαι στο θέμα της τροφοδοσίας της εξωτερικής κάρτας ήχου όμως. Δηλαδή αν είναι usb input only και powered από usb του υπολογιστή μήπως ο θόρυβος συνεχίσει να υπάρχει; Επίσης αν πάω σε balanced μήπως θα βοηθήσει άσχετα με την τροφοδοσία; Δηλαδή αν έχω usb input/powered dac με balanced output όπως αυτό για παράδειγμα και πάρω balanced καλώδια, θα λυθεί το θέμα; Μήπως πρέπει απλά να πάρω εξωτερική κάρτα ήχου με digital input και να συνδέσω το pc από το digital out που έχει η onboard κάρτα στην εξωτερική και όλα κομπλέ;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με το θόρυβο που μεταφέρεται από το ποντίκι το έχω δει σε πολύ λίγες μητρικές και δυστυχώς μετά από πολλή χρήση. Σε κάτι Z97 ASRock μειωνόταν όταν άνοιγα το spread spectrum από το BIOS ενώ σε άλλες δε γίνεται τίποτα λόγω συνήθως μη επαρκούς κατασκευής. 

 

Εγώ πάντως, γιατί μπορεί να σε βοηθήσει, με εξωτερική Maudio fast track mkii έχω πάλι μερικές φορές θόρυβο από το ποντίκι μου, αλλά μειώθηκε (δε νμζ να είναι placebo) όταν την έβαλα σε USB 2.0. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την πρόταση καταρχάς, με το spread spectrum δεν είχε διαφορά δυστυχώς, ειδικά όταν τραβάει ρεύμα η gpu είναι ακριβώς το ίδιο με πριν.

 

Το θέμα του θορύβου είναι λόγω μητρικής δηλαδή στη κατασκευή-σχεδιασμό για την διαχείρηση των σημάτων-ρευμάτων ή ο συνδυασμός gpu, psu και mobo? Η GPU που έχω τώρα 280Χ ASUS DCUII TOP είχε από μόνη της coil whine με το PSU AX1200 χωρίς να περνάει στα ηχεία που είχα παλιά. Τότε αν ενεργοποιούσα το V-sync άλλαζε το pitch σε μορφή που δεν το άκουγα.

 

Αλλά με αλλαγή μητρικής και τροφοδοτικό σε CM V850 δεν ακούω πλεόν coil whine από την ίδια gpu σε ότι mode και να είναι. Από ότι κατάλαβα υπάρχει πάλι κάποιος θόρυβος απλώς μέχρι τώρα δεν τον άκουγα και επειδή έβαλα ηχεία ευαίσθητα σε είσοδο με το volume control-ενισχυτή που έχουν ενισχύουν τον θόρυβο που υπάρχει στα ρεύματα.

 

Σε άλλη μητρική με ίδια gpu και ίδιο psu νομίζεις ότι θα είχε διαφορά;

 

Αυτό που είπες με το m-audio είναι και εμένα η ανυσηχία μου, ότι αν πάρω το usb powered dac ίσως να μειωθεί ο θόρυβος, αλλά πάλι το usb από την mobo θα μεταφέρει κάποιο θόρυβο και να μην εξαφανιστεί το πρόβλημα. Δηλαδή μήπως χρειάζομαι κάτι τέτοιο το οποίο έχει δικό του τροφοδοτικό 5V dc και είσοδο optical που έχω έξοδο από mobo και το σήμα του ήχου θα μεταφέρετε ψηφιακό που είναι με 0 θόρυβο. Ή κάνω κάπου λάθος;

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το τροφοδοτικό παίζει μεγάλο ρόλο στο coil whine ναι. Το τελευταίο με το dac δε το έχω δοκιμάσει να σου πω. Κατά πάσα πιθανότητα βέβαια ο θόρυβος μεταφέρεται από το 5v rail των USB και όχι από το data κομμάτι οπότε αυτό ίσως δώσει λύσει. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν πας να παρεις DAC κτλπ

κανε κατι απλο, checkαρε τα καλωδια απο τα ηχεια και γενικα του ηχου να μην ακουμπανε σε κανενα αλλο καλωδιο η μεταλο πχ καπακι απο κουτι η ποδι απο τραπεζι, η καμια μπριζα/ η διαφορα τροφοδοτικα( μαγνητικα πεδια γενικα)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασα και έφερα μπροστά το καλώδιο, οπότε από την οθόνη (κάρτα ήχου της gpu είναι η βασική προς το παρόν) το καλώδιο χωρίς να ακουμπάει σε κάτι άλλο πέρα από το πάνω μέρος των ηχείων και την πλαστική βάση της οθόνης έχω το ίδιο ακριβώς coil whine. Επίσης έλεγξα αν είναι από ταλαιπωρημένα βύσματα στις άκρες του καλωδίου (αν και είναι καινούργιο το καλώδιο) και το coil whine εκεί σταθερό.

 

Επειδή προς το παρόν μπορώ και ακούω ευχάριστα τα ηχεία στο 4 volume από το δικό τους knob και ελέγχω το volume από windows δεν βιάζομαι να πάρω dac. Βρήκα όμως ένα ωραίο υποψήφιο με optical in και ανεξάρτητο DC in, αλλά και επιπλέον ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά-features. Ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις σας.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μικρή ενημέρωση, πήρα τελικά το SMSL M3 που είχα κάνει link από amazon και παρέλαβα σήμερα. Χαίρομαι που λύθηκε το πρόβλημα (0 coil whine πλέον) και μου έπεσε λίγο το σαγόνι όταν ανέβασα ένταση στα JBL LSR 305. Όπως το είχα σκεφτεί και ανέφερε και ο Metallic, αν η τροφοδοσία usb είναι από το usb 5v rail που τροφοδοτείται από το PSU του PC το coil whine παραμένει. Η λύση ήταν το ανεξάρτητο DC in στο οποίο έβαλα ένα παλιό smartphone charger. Είσοδο ήχου έχω από toslink optical από την mobo. Το SMSL M3 υπέροχο! Μικρή σημείωση για όποιον ενδιαφέρεται για το DAC/headphone amp, το volume knob μπροστά ελέγχει το headphone amp out δίπλα του και όχι την ένταση για την πίσω έξοδο ηχείων. Για εμένα δεν είναι πρόβλημα γιατί έχω volume knob/roller στο keyboard.

 

Μόνο αν αποφασίσω να δοκιμάσω να πάω σε balanced σύνδεση θα άλλαζα το setup, αλλά είμαι τόσο ευχαριστημένος από το τρέχον setup που πραγματικά δεν βρίσκω λόγο να αλλάξω κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now