sofos1990

Ο Μάκος(MacOS) σε σύστημα παραθύρων;;;(Windows)

Recommended Posts

Δεν ξέρω πως και γιατί να το κάνεις αλλά προσωπικά απλά μου άρεσε σαν ιδέα το όλο εγχείρημα οπότε χάλασα αρκετό χρόνο για να κάνω τα πάντα να λειτουργούν σωστά.

Για να προλάβω όσους πουν ¨Μα καλά Mac;¨ να πω ότι αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις. Δεν θα γίνει το κύριο λειτουργικό μου απλά ήθελα να δω πως είναι η εμπειρία χρήσης.

Για αρχή να πούμε ότι σχεδόν τίποτα από το μοντέρνο hardware δεν έχει compatibility οπότε η δυσκολία είναι δεδομένη αλλά άλλοι users(κυρίως στο tonymacx86) το έχουν απλποιήσει αρκετά. Φυσικά, θέλει και προσωπικό χρόνο για τις λεπτομέρειες.

 

Υποθέτουμε ότι έχουμε Windows και θέλουμε να φτιάξουμε έναν δίσκο με Mac. Μπερδεψούρες του τύπου 2 λειτουργικά σε έναν δίσκο δεν μου αρέσουν οπότε κρατάμε έναν δίσκο για Windows και έναν για Mac. H εγκατάσταση θα γίνει με το High Sierra που είναι και το τελευταίο.

 

Είναι πολύ πιο εύκολο να φτιάξεις το USB stick της εγκατάστασης αν είσαι σε περιβάλλον με Mac. Γι᾽αυτόν τον λόγο θα βάλουμε Mac σε VMware ώστε να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη.

 

1. Κατεβάζουμε το VMware από εδώ και το κάνουμε εγκατάσταση.
https://www.vmware.com/go/tryplayerpro-win-64

2. Κατεβάζουμε το VMware image με Sierra από εδώ
https://thepiratebay.org/torrent/15919719/macOS_Sierra_v10.12_(16A323)_Image_For_VMware_[SadeemPC]

3. Εφόσον κάνουμε και τα 2 extract, ανοίγουμε τον φάκελο με το VMware, πάμε στον φάκελο VMware Unlocker και τρέχουμε το Unlocker.exe.

4. Aνοίγουμε το VMware, πάμε στην επιλογή Open a Virtual Machine και βρίσκουμε τον φάκελο που κάναμε extract το image και το φορτώνουμε. Στην συνέχεια πατάμε Play Virtual Machine και ξεκινάει το VM μας.

5. Το image είναι στα Ιταλικά οπότε από το system preferences επιλέγουμε language and region και αλλάζουμε την γλώσσα επιλέγοντας συνεχώς τις προεπιλογές.

Μέχρι εδώ ακολούθούμε αυτό το guide αν τυχόν θέλετε πιο πολλές λεπτομέρειες.

http://hackintosher.com/guides/virtual-macos-use-macos-sierra-virtual-machine-vmware/ 

 

Ο κωδικός για το account του image είναι 123 αν ζητηθεί κάπου.

 

Πάμε τώρα στο πως θα φτιάξουμε το USB stick.

 

1. Ανοίγουμε το App Store και εφόσον βάλουμε το AppleID μας(λογαριασμός μας στην Apple/αν δεν έχουμε κάνουμε έναν) πάμε στο search bar και πατάμε macos high sierra. To κατεβάζουμε. Eφόσον κατέβει στον φάκελο Applications θα δούμε μια εφαρμογή να λέγεται "Install maOS High Sierra". Προσοχή δεν κάνουμε εγκατάσταση το Ηigh Sierra στο VMware οπότε αν τυχόν σας πετάξει να κάνετε update το ακυρώνεται. Δεν θα γίνει κάτι και να το κάνετε γιατί και με High Sierra εγκατεστημένο πάλι μπορείτε να κατεβάσετε το λειτουργικό απλά είναι τσάμπα χρόνος.

2. Βάζουμε το USB στον Η/Y. Αν δεν το βρει το VMware τότε πάνω αριστερά στο παράθυρο του VMware υπάρχει επιλογή ανοίγωντας το πρώτο μενού για να το κάνουμε mount.

3. Πάμε στο Applications/Utilities και ανοίγουμε το Disk utility. Μια λεπτομέρεια εδώ από αυτό το μενού διαλέξτε να δείτε τις συσκευές και όχι μόνο τα volumes για να είναι πιο εύκολο.
59dfa66fe778a_ScreenShot2017-10-13at1_27_07AM.png.fac9af554c3d33f306bf7c90beef6fce.png

4. Επιλέγουμε το USB και από τις επιλογές πάνω και στο δεξιό κομμάτι πλέον πατάμε Partition. Στο παράθυρο που ανοίγει στο Name βάζουμε την λέξη USB και επιλέγουμε το Format να είναι Mac OS Extended (Journaled). Στην συνέχεις πατάμε Apply. Aν το Apply είναι γκρίζο και δεν πατιέται αλλάξτε το Format σε κάτι άλλο και μετά αλλάξτε το σε Mac OS Extended (Journaled).

5. Πάμε στο Applications/Utilities και ανοίγουμε το Terminal.

6. Kάνουμε copy-paste την εξής εντολή.
sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/USB --applicationpath  /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app --nointeraction

 

Θα μας ζητηθεί να βάλουμε κωδικό. Πατάμε 123 και Enter και η διαδικασία θα αρχίσει.

Όταν τελειώσει θα γράψει Done.

Προσοχή από εμπειρία λέω καλύτερα θα το κάνετε με USB 2.0 stick και όχι με 3.0. Το έχω κάνει και με 3.0 αλλά 2 στικάκια 3.0 δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση. To μέγεθος του USB πρέπει να είναι 8GB+.

 

O οδηγός που ακολουθούμε για μέχρι εδώ είναι αυτός
https://www.tonymacx86.com/threads/how-to-create-a-macos-high-sierra-public-beta-installation-usb.225520/

 

 Έχουμε περάσει το λειτουργικό αλλά μας λείπει ο Bootloader τώρα. 

 

1.  Κατεβάζουμε το Clover από εδώ
https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/

Το Clover θα περάσει τον Bootloader.

2. Ανοίγουμε το Clover από τα Downloads. Πατάμε Continue, Continue  και μετά Change Install Location.

3. Εκεί θα επιλέξουμε το USB μας που πλέον έχει μετανομαστεί σε Install mac OS High Sierra.

4. Πατάμε Customize και βάζουμε τα settings όπως στον οδηγό ανάλογα με το τι έχουμε(UEFI ή Legacy).

https://www.tonymacx86.com/threads/how-to-create-a-macos-high-sierra-public-beta-installation-usb.225520/

 

Η όλη διαδικασία παίζει πάρα πολύ με το hardware που έχουμε και κυρίως την μητρική. Από το Ζ170 και μετά είναι κυρίως τα ίδια. Αν έχετε UEFI bios τότε πάτε με τις UEFI επιλογές.

 

Τι βάζουμε στο στικάκι.

1. apfs.efi μέσα στο /EFI/CLOVER/drivers64UEFI/.
https://www.tonymacx86.com/tmx/apfs.efi

2. Κάνουμε replace το config.plist στο /EFI/CLOVER ανάλογα πως φτιάξαμε το στικάκι μας(UEFI ή Legacy). Κατεβάζουμε το config.plist από το guide εδώ.
https://www.tonymacx86.com/threads/how-to-create-a-macos-high-sierra-public-beta-installation-usb.225520/

3. kexts. Είναι ουσιαστικά τα extensions του kernel που θα δώσουν συμβατότητα στα υποσυστήματα του hardwarer μας. Τα βάζουμε στο /EFI/CLOVER/kexts/Other/.

Θέλουμε τουλάχιστον τα εξής kexts.

AppleALC, FakeSMC, HDMIAudio, IntelMausiEthernet, Lilu και USBInjextAll. Tα περσισσότερα τα βρίσκουμε εδώ αν κάποιο δεν είναι εκεί τότε με ένα google search βρίσκεται πολύ εύκολο και πάντα ανάλογα με το τι hardware έχουμε. Αυτά τα kexts που γράφω είναι για το 90% των περιπτώσεων.
https://www.tonymacx86.com/resources/categories/kexts.11/

 

4. Για να γίνει η κατάσταση πιο εύκολη ποστάρω όλο τον φάκελο μου /EFI/CLOVER/. Έχει ήδη μονταρισμένο config.plist για διάφορα πράγματα και συμπεριλαμβάνονται και τα kexts. Απλά κάντε replace τον δικό σας με αυτόν.
https://www.dropbox.com/s/c63xcnh89b5a9sw/CLOVER1.zip?dl=0

 

Αν δεν βλέπετε τον φάκελο EFI στο στικάκι μπορείτε να κατεβάσετε το Clover Configurator.
http://mackie100projects.altervista.org/download-clover-configurator/

Πάτε αριστερά στα Tools και επιλέγετε Mount EFI. To κάνετε Mount από την επιλογή που έχει και εμφανίζεται ο φάκελος EFI που μπορείτε τώρα να ανοίξετε.

 

BIOS settings:


1. VT-d : Disabled
2. XHCI Hand-Off : Enabled
3. Legacy USB Support: Auto/Enabled
4. IO SerialPort : Disabled
5. Network Stack : Disabled
6. XMP Profile :  Auto / Profile 1/Enabled
7. UEFI Booting set to Enabled and set Priority over Legacy
8. Secure Boot : Disabled
9. Fast Boot : Disabled
10. OS Type: Other OS
11. Wake on LAN : Disabled

 

Καλό θα ήταν να κάνετε ένα profile με την ονομασία mac OS οπότε κάθε φορά να φορτώνεται αυτό αν ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και Windows.

 

Installation:

 

1. Bootάρουμε από το στικάκι. Πάντα την επιλογή που έχει UEFI μπροστά.

2. Το Clover θα μας δείχνει 3 επιλογές λογικά. Διαλέγουμε αυτή που λέει Boot OS Install from Install macOS High Sierra.

3. Διαλέγουμε την γλώσσα που θέλουμε.

4. Πάμε στο Disk Utility.

5. Πατάμε στο πάνω αριστερά εικονιδιάκι και επιλέγουμε από το drop down menu την επιλογή Show All Devices.

6. Διαλέγουμε τον δίσκο που θέλουμε να βάλουμε το OS και από την δεξιά πλευρά τώρα πατάμε την επιλογή erase. Βάζουμε name: High Sierra ή ότι θέλουμε, Format: APFS και Scheme: GUID Partition Map. Πατάμε Erase και θα δούμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα νέο Volume στον δίσκο μας.

7. Κλείνουμε το Disk Utiliy και αυτόματα το σύστημα μας πάει στην αρχική σελίδα.

8. Διαλέγουμε Install macOS.

9. Πατάμε Continue, Agree, Agree και μας πάει να διαλέξουμε τον δίσκο εγκατάστασης. Λογικά θα είναι ο μόνος με σκούρο γκρίζο χρώμα και με το όνομα που του δώσαμε από το Disk Utility. Τον διαλέγουμε και πατάμε Install.

10. To σύστημα θα κάνει μερικές φορές κατά την εγκατάσταση restart. Κάθε φορά θα πρέπει να διαλέγουμε χειροκίνητα να bootάρουμε από το UEFI USB stick. Καλό θα ήταν να το βάλετε σαν προεπιλογή στο boot οrder από το bios οπότε να μην το έχετε έννοια.

11. Μετά το πρώτο restart θα δούμε ότι πλέον στο Clover έχουμε 2 δίσκους. Ένα το stickάκι και έναν που θα λέει Boot macOS Install from High Sierra. Πλέον και για όσες φορές κάνουμε restart θα επιλέγουμε αυτόν από το Clover.

12. Εφόσον ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα μας ζητηθεί να διαλέξουμε γλώσσα και να βάλουμε τα στοιχεία μας στο OS. Τα βάζουμε και πλέον έχουμε έγκαταστήσει το High Sierra.

 

Πλέον η ονομασία του δίσκου μας στο Clover θα είναι Boot macOS from High Sierra και πάντα αυτόν τον δίσκο θα διαλέγουμε.

 

Supplemental Update:

 

H Apple έβγαλε ένα update για το High Sierra το οποίο δεν βρίσκω τον λόγο να μην το κάνουμε μιας και έχουμε φρέσκο OS. 

Ανοίγουμε το App Store, πάμε στο Updates και το κάνουμε Download και Install. Για την εγκατάστασή του θα χρειαστεί να κάνουμε 1 ή 2 φορές restart.

Για το update και μόνο θα δούμε στο Clover ότι υπάρχει πάλι ο δίσκος με το όνομα Boot macOS Install from High Sierra τον οποίο και διαλέγουμε για να ολοκληρώσουμε το update. Μετά το update θα εξαφανιστεί και θα bootάρουμε πλέον από τον Boot macOS from High Sierra.

OK, πλέον έχουμε το τελευταίο OS με όλα τα updates.

 

Tι μας λείπει; VGA drivers. Όπως είπα και πριν κάθε τι στην σωστή εγκατάσταση εξαρτάται κυρίως από το compatibility του hardware μας και τον συνδυασμό των kext που θα κάνουμε. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. 

Οι περισσότερες νέες κάρτες δεν έχουν native compatibility με το mac OS οπότε θα έχουμε θέμα στην εγκατάστασή τους. Για μένα με την GTX980 συνέχεια μετά την εγκατάσταση drivers δεν μπορούσα να bootάρω. Η λύση ήταν να κάνω disable το SIP(System Integrity Protection), να κάνω install τον driver και μετά να το ξανακάνω enable.

Bέβαια, στο Hackintosh και με το recovery να μην δουλεύει σωστά δεν γίνεται disable με τον κλασσικό τρόπο όπως σε κανονικά Mac συστήματα αλλά μέσα από το clover configurator.

To config.plist που έχει μέσα ο CLOVER φακελός μου που πόσταρα πιο έχει ήδη το SIP disabled. Έτσι κι αλλιώς όταν κάνουμε install το SIP δεν λειτουργεί.

Αν φτιάξετε δικό σας config.plist μπορείτε να το κλείσετε από το clover configurator. SECTIONS/Rt Variables και αλλάζετε την επιλογή CsrActiveConfig σε 0x0. Γράψτε κάπου τι ήταν η αρχική όμως.

Εφόσον έχουμε το SIP disabled κανουμε install τον driver μας. Για τις nvidia κάρτες και το High Sierra με το Supplemental Update είναι αυτός ο driver.

https://images.nvidia.com/mac/pkg/378/WebDriver-378.10.10.10.15.117.pkg

Tον κάνουμε install και κάνουμε restart. Όταν bootάρουμε αλλάζουμε το SIP στο αρχικό του value.

 

Bootloader στον δίσκο.

 

Μέχρι στιγμής το λειτουργικό είναι στον δίσκο αλλά ο bootloader στο USB stick. 

Προτιμώ να βάζω τον bootloader στον δίσκο εφόσον έχω φτιάξει τα πάντα και όλα δουλεύουν όπως πρέπει. Έχοντας τον bootloader στο USB μπορούμε να φορτώσουμε διαφορετικά kexts αν κάτι δεν λειτουργεί.

Για την μεταφορά:

1. Ανοίγουμε το Clover configurator. TOOLS/Mount EFI.

2. Βλέπουμε λογικά 2 Volumes. To πρώτο EFI on EFI(δίσκος) και το δέυτερο EFI on EFI, Install macOS High Sierra(USB).

3. Tα κάνουμε και τα 2 mount και παίρνουμε όλα τα αρχεία από τον φάκελο EFI στο USB και τα κάνουμε copy paste μέσα στον φάκελο EFI του δίσκου.

4. Πρέπει να καταλήξουμε ο φάκελος ΕFI του δίσκου να έχει 3 φακέλος (APPLE, BOOT, CLOVER) και ένα αρχείο Clover_Install_Log.txt.

 

Πλέον μπορούμε να αφαιρέσουμε το USB και να bootάρουμε από το UEFI OS partition του δίσκου μας. 

 

Μερικές λεπτομέρειες. 

Ήχος: Αρχικά δεν λειτουργεί. Θα πρέπει να πάμε στο System Preferences/Sound και να διαλέξουμε σαν πηγή το Internal speakers. Eπίσης, τικάρουμε την επιλογή Show volume in menu bar. Θα εμφανιστεί το εικονίδιο του ήχου στο menu bar από όπου πρέπει να διαλέξουμε πάλι Internal speakers και πλέον έχουμε ήχο.

Ποντίκι: Θα δείτε το scrolling είναι αντίθετο από αυτό των Windows. System Preferences/Mouse και ξετικάρουμε την επιλογή Scroll direction:Natural. Natural το λένε το αντίθετο :hehe:

 

Πλέον είμαστε σε ένα πλήρως λείτουργικό mac OS. 

Προσωπικά δεν έχω δει κάτι να μην παίζει μέχρι στιγμής πλην του ήχου μέσω HDMI αλλά δεν το χρησιμοποιώ απλά μια φορά δοκίμασα. Έχω δει στο tonymacx86 ότι κάποιοι το έχουν φτιάξει κι αυτό.

 

Αν άξιζαν οι τόσες ημέρες μέχρι να βρω πως παίζουν τα πάντα; Ναι και θα το ξαναέκανα και για άλλο OS.

Αν αξίζει το mac OS; Σίγουρα κάποιοι θα το βρουν καλύτερο σε κάποια πράγματα. Προσωπικά, θα το έχω σε έναν SSD και όποτε θέλω θα το βάζω να βλέπω τι και πως. Είναι δύσκολη η αλλαγή από Windows. Αλλά για όσους έχουν Mac και θέλουν το παραπάνω perfromance από το συμβατικό hardware της Apple νομίζω είναι μια καλή λύση.

Αν έχεις iPhone και δουλεύεις πολύ το imessage και το icloud τότε πάλι είναι μια καλή λύση φαντάζομαι.

Αν είναι πιο εύκολο το mac OS; Δεν είχα πρόβλημα και όλο αυτό το post το έκανα από το Mac αλλά η συνήθεια των Windows δύσκολα αλλάζει...

 

Το συγκεκριμένο post έγινε από το High Sierra μου με 

Gigabyte Z270X-Gaming SOC

Intel Core i5 7600K 

Gigabyte G1 Gaming GTX980

imageproxy.php?img=&key=152935743fe8bc0959e11e24e9233_ScreenShot2017-10-14at4_11_39AM.thumb.png.5ecabb120c5cf36c0dc5e8f2352e55d9.png

 

Next project που έχω σκεφτεί είναι BRIX με mac OS πίσω από την οθόνη με την VESA βάση που έχει και δίπλα το PC με Windows. Ίσως και ένα KVM για την πιο εύκολη αλλαγή keyboard/mouse.

Μου λείπει μια καλή οθόνη για αρχή και το BRIX :hehe:

 

Δεν έβαλα pics στο guide γιατί θα έβγαινε τεράστιο. Όποιος θέλει διευκρινίσεις κάπου ας ποστάρει και θα ποστάρω pics.

  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς κατάλαβα ότι ένας οδηγός που να τα καλύπτει όλα δεν υπάρχει.

Απλά ο CLOVER φακελός μου καλύπτει αρκετές περιπτώσεις plus ότι είναι όλα μαζεμένα γιατί υπάρχουν guides αλλά είναι όλα σκόρπια :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Ναι, δυστυχώς αυτό διάβασα κι εγώ :(

Επειδή το vm φορτώνει το mac OS ίσως είναι το ίδιο σε αυτό το κομμάτι.

Aν φτιάξεις το Installation USB από κάποιο PC που έχει ήδη mac OS τότε υπάρχει kext για τον Pentium για να γίνει εγκατάσταση σαν κανονικό λειτουργικό απλά στο VM δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις inject αυτό το kext κάπως.

https://huckleberrypie57.blogspot.tw/2016/09/macintosh-in-pinch-sierra-on-pentium.html

Link to comment
Share on other sites

Μετά κόπων και βασάνων κατάφερα να εγκαταστησω το λειτουργικό όμως δεν μπορώ να το κάνει να μπουταρει από τον σκληρό κατευθείαν χωρίς το στικάκι και επιπλέον δεν έχω δίκτυο

Link to comment
Share on other sites

Μετά κόπων και βασάνων κατάφερα να εγκαταστησω το λειτουργικό όμως δεν μπορώ να το κάνει να μπουταρει από τον σκληρό κατευθείαν χωρίς το στικάκι και επιπλέον δεν έχω δίκτυο
Τι μητρική έχεις;
Για το boot από τον δίσκο κάνεις mount τα και τα 2 EFI volumes και κάνεις copy-paste;

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

On 10/20/2017 at 9:33 PM, asder said:

Μητρική έχω msi b85m g43 . Το efiστον κύριο σκληρό πως το κάνω;;

 

Για το EFI:

1. Kατεβάζεις το Clover Configurator.

2. Αριστερά στην λίστα διαλέγεις το Mount EFI. Kάνεις mount και τα 2 partitions που βλέπεις. Το πάνω είναι του δίσκου και το κάτω είναι από το USB(το καταλαβαίνεις από το όνομα).
59ead5202a857_ScreenShot2017-10-21at12_38_35PM.thumb.png.e262add52c3b36776fe49eba4a7e9ff9.png

3. Aπό το USB κάνεις copy-paste στον δίσκο όλα τα αρχεία που έχει μέσα ο φάκελος EFI.

4. Ο φάκελος του EFI πρέπει να είναι έτσι στο τέλος.
59ead51a52c8d_ScreenShot2017-10-21at12_39_11PM.png.8f855789bd63cfd63f2636b89e2875f8.png

 

 

Για το LAN βλέπω ότι το mobo που έχεις δεν έχει Intel LAN αλλά Realtek.
Έχεις βάλει το RealtekRTL8111 kext από εδώ;

https://www.tonymacx86.com/resources/categories/kexts.11/

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν έχεις EFI κάτι έχει γίνει πολύ λάθος μπορείς όμως να το βάλεις.

Κατέβασε το Clover(όχι το Clover Configurator) και κάν' το εγκατάσταση στον δίσκο. Μετά κάνε την μεταφορά αρχείων από το USB στον δίσκο. 

Link to comment
Share on other sites

No flipping idea. Μόλις τελείωσα ένα Brix με 5500U και όλα είναι ok. 

Δεν έχεις όντως ΕFI partition αλλά δεν ξέρω πως και γιατί. Όταν κάνεις install το clover ίσως έχει να κάνει με αυτές τις επιλογές που αμφιβάλλω. Πιθανότερο είναι όταν πας στο disk utility πριν κάνεις instaill το OS να κάνεις κάτι λάθος εκεί.

Link to comment
Share on other sites

@asder αν βρεις πως λειτουργείς στο ποντίκι για πλήκτρα που πας μπροστά και πίσω, πες μας κι εμάς. Ψάχνω να δω πως γίνεται με 3rd party apps αλλά δεν μπορώ να τα κάνω να λειτουργήσουν σωστά. Μικρολεπτομέρεια βέβαια αλλά...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now