jerrak0s

Πρόβλημα με κάρτα γραφικών

Recommended Posts

Καλησπέρα, θα ήθελα τα φώτα σας. Σήμερα καθώς χρησιμοποιούσα τον υπολογιστή μου, ξαφνικά έκλεισε μου έδωσε μια bsod και έκανε κάτι νερά η οθόνη. Απο τότε κάθε φορά που τον ανοίγω συμβαίνει το ίδιο πράγμα και δεν μπορώ να το φτιάξω με τίποτα. Το πρόβλημα έχει εμφανιστεί και σε άλλους, αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω την αιτία. Είναι το γνωστό VIDEO_TDR_FAILURE (ATIKMPAG.SYS) και δεν ξέρω αν οφείλεται σε χαλασμένη κάρτα ή σε κάτι άλλο. Μπορώ να μπω στα windows 10 σε safe mode αλλά οχι σε κανονικό mode. 

Η κάρτα του laptop είναι η AMD HD 6650M και κάθε φορά που ανοίγω το πισι μου κάνει κάτι νερά σαν χαλασμένη παλιά οθόνη και μετά βγαίνει το bsod. 

Έχω την τελευταία έκδοση του driver της amd για την συγκεκριμένη κάρτα. Έκανα restore σε προηγούμενη windows version πριν απο μια μέρα που είχε κάνει backup αλλά πάλι το ίδιο πρόβλημα.

Όταν διαγράφω την κάρτα απο το device manager ανοίγει το πισι αλλά μετά απο 2 λεπτά πάλι τρώει το σκάλωμα και βγάζει bsod. Δεν μπορώ να διαγράψω τελείως τον driver απο το safe mode, δεν με αφήνει για να δω πως θα αντιδρούσε. 

Πώς μπορώ να ελέγξω αν εχει χαλάσει η κάρτα; Υπάρχει τρόπος;  Αν είχε χαλάσει η κάρτα θα μπορούσα να μπω σε safe mode?  Αν έχει χαλάσει μπορώ να την αφαιρέσω και να το χρησιμοποιώ χωρίς κάρτα; Το λάπτοπ ειναι το aspire 7750G

Link to comment
Share on other sites

Στο safe mode μπαίνει γιατί δε φορτώνει τους οδηγούς για τη gpu, για χάρη troubleshooting οπότε δε μπορείς να καταλάβεις αν έχει κάποιο θέμα ή όχι. Για να δεις εάν φταίει η κάρτα καλό είναι να κάνεις απεγκατάσταση των drivers και να τους ξαναπεράσεις ή στη χειρότερη να δοκιμάσεις σε μια καθαρή εγκατάσταση Windows. Για την εκκαθάριση δοκίμασε το εργαλείο display driver uninstaller από το guru3d αφού πρώτα προσπαθήσεις να κάνει απεγκατάσταση από κανονικό mode.

 

Οποιοδήποτε 3D εργαλείο μπορεί να σου δείξει εάν έχει πρόβλημα η κάρτα γραφικών σου. Πχ GPUz, κάποιο 3dmark, το opengl τεστ του cinebench, aida64.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, MetallicGR said:

Δες μήπως περνάει τον νέο στο background και στο επόμενο restart δεις παρόμοια θέματα πάντως.

 

Ναι αυτό κάνει, τα απενεργοποίησα γιατί το φέρνει μονο του. Ευχαριστώ πολυ για την βοήθεια

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now